37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Vaahteramaljalla tutut tavoittelijat

01.09.2004 klo 22:54

Kun lauantaina Trojans ja Roosters kohtaavat Vaahteramalja XXV:ssä, voidaan historiankirjoihin merkitä taas yksi tilastollinen erikoisuus – Helsinki Roosters pelaa kymmenennen perättäisen Vaahteraliigan loppuottelunsa. Vastustajakin on tuttua tutumpi, sillä kymmenestä ottelusta viidessä kiistakumppanina on ollut juuri Turku Trojans. Viime vuonna Trojans vei kannun kotiin tiukan kamppailun päätteeksi, mutta mitkä ovat joukkueiden voimasuhteet tällä hetkellä?

FinEnn3

Brett Dietz on Trojansin heittosirkuksen tirehtööri, jonka johdolla turkulaiset kuittasivat runkosarjasta täyden pistepotin.

Trojans lähtee finaaliotteluun voittamattomana, sillä runkosarjassa turkulaiset poistuivat jokaisesta ottelusta kaksi pistettä rikkaampina. Mistään ylivoimasta ei silti voida puhua, sillä monet ottelut ratkesivat vasta viimeisellä neljänneksellä. Joukkue osoitti kuitenkin erinomaista venymiskykyä, sillä heikosti pelatun alunkin jälkeen ryhmästä löytyi ammattimaista asennetta, jolla ottelut käännettiin voitoiksi. Tämä voi osoittautua tärkeäksi henkiseksi pääomaksi loppuottelussa.

Roosters sijoittui runkosarjassa toiseksi, mutta oli tilastojen valossa jopa aavistuksen verran Trojansia kovempi. Roosters teki kymmenessä ottelussa eniten pisteitä ja sitä vastaan niitä tehtiin vähiten. Nollille Roosters jätti vastustajansa kolme kertaa. Ainoan tappionsa Roosters kärsi Trojansille 3. heinäkuuta Urheilupuiston yläkentällä numeroin 23-14.

Tasapainoiset joukkueet

Tämän kauden loppuottelujoukkueet eroavat toistaan viime vuotista vähemmän. Viime kaudella Roostersin peli nojautui enemmän juoksupeleihin, kun kokenut pelinrakentaja Petrus Penkki pelasi Saksassa Berlin Adlerin joukkueessa. Tällä kaudella Penkki on taas tutussa punaisessa paidassa ja helsinkiläisjoukkueen voittamiseen tarvitaan muutakin kuin juoksun tukkiminen.

FinEnn1

Roostersin Petrus Penkki on Vaahteraliigan paras kotimainen pelinrakentaja.

Siinä missä Roosters on kautta historiansa tunnettu juoksupainotteisesta pelistään on Trojans ollut aina sen täydellinen vastakohta. Turussa on palloa laitettu ilmaan oikein urakalla ja riskien ottamisesta on tullut oikea Trojansin tavaramerkki. Parin viimeisen kauden aikana Trojans on kuitenkin muuttunut tasapainoisemmaksi joukkueeksi eikä maan pinnalla eteneminen enää ole yhden keskushyökkääjän varassa. Heittopelit ovat silti Trojansin syömähammas ja kun juoksupelit toimivat, avautuu yleensä myös tilaa heitoille. Pelinrakentaja Brett Dietzillä onkin monta erinomaista kohdetta, joille pelivälinettä toimittaa.

Puolustukset ratkaisevat?

Kuten tilastot osoittavat on Roostersin puolustus ollut tänäkin vuonna vaikeasti ohitettava. Takakentällä on kuitenkin ollut hieman väljempää ja Trojansia vastaan se on paha juttu. Trojansilla takakenttä on kunnossa, mutta puolustuksen linjassa sitävastoin on isoja saappaita ollut täytettävänä ja Roostersia vastaan se taas on paha juttu. Välieräotteluissaan kummankin joukkueen puolustukset onnistuivat kuitenkin myös näillä osa-alueilla. Trojans piti Butchersin juoksun tiukasti kurissa ja Roosters onnistui pysäyttämään Crocodilesin kanadalaisten pyörittämän heittokarusellin.

FinEnn2

Trojansissa aikanaan läpimurtonsa tehnyt Marko Vartiainen on yksi Roostersin voimahahmoista. Tässä kurinpitotoimissa Mikko Virolainen ja Miikka Riionheimo

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen ja tyydynkin aavistelemaan, että peliajan puitteissa enemmän pisteitä tehnyt joukkue voittaa tänäkin vuonna mestaruuden.

Kari Toivonen