37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojansin voittoputki katkesi finaalissa

05.09.2004 klo 10:47

Vaahteramalja XXV ratkesi Helsinki Roostersille toisella puoliajalla. Kaksi ensimmäistä neljännestä Trojans pysyi tiukasti helsinkiläisten kannassa, mutta kolmannella neljänneksellä Roosters onnistui karistamaan turkulaiset kintereiltään. Roostersin juoksumylly jauhoi kolmen huippukeskushyökkääjän voimin vastustamattomasti loppulukemiksi 28-49. Trojansin kaudesta jäi kuitenkin hyvä maku, vaikka Roosters veikin ne kirkkaimmat mitalit.

finaali5

Ensimmäisellä puoliskolla taistelu oli vielä tasaista

Vaahteraliigan finaaliottelu pelattiin upeissa olosuhteissa lauantaina 4.9. ja se täytti ennakko-odotukset ainakin siinä suhteessa, että pisteitä tulostaululle tehtailtiin poikkeuksellisen paljon. Tasainenkin ottelu oli aina kolmannelle neljännekselle asti. Roosters oli parhaassa iskussaan, mutta Trojans kärsi kolmen avainpelaajan loukkaantumisesta. Lopputulokseen sillä tuskin oli vaikutusta.

Roosters aloitti ottelun totutun vahvasti ja eteni ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan vastustamattomasti perusjuoksupeleillä läpi kentän ja pelinrakentaja Petrus Penkin heitto Tuomas Kivisaarelle toi helsinkiläiset jo Trojansin seitsemän jaardin rajoille. Marko Vartiainen juoksi loppumatkan maalialueelle ja vei Roostersin tulostaululle. Kari Hytosen onnistuneen lisäpistepotkun jälkeen tilanne 0-7.

Trojans vastasi omalla hyökkäysvuorollaan samalla mitalla. Brett Dietz heitti pari räväkkää heittoa toisen Klaus Aliselleja toisen Antti Palmroosille. Kun näiden heittojen välissä Teemu Paukkula ehti juosta hyvän matkaa, oltiin ripeästi edetty Roostersin kenttäpuoliskolle. Trojans ei kauaa aikaillut vaan Dietzin tarkka heitto löysi helsinkiläisten maalialueen vasemmasta reunasta Antti Palmroosin joka kavensi pelin. Mika Sevon, nuori mies josta kieltäydyn käyttämästä sanaa veteraani, potkaisi lisäpistepotkun sisään ja tasoitti pelin.

Seuraavalla hyökkäysvuorolla Petrus Penkki näytti, että osataan sitä täälläkin heittää ja viskoi ensin pallon Henri Myöhäselle, joka toi Roostersin Turun 35 jaardin tienoille. Heti perään harppuunaheitto samalle miehelle, tällä kertaa maalialueelle, vei helsinkiläiset taas johtoon. Lisäpisteen jälkeen 7-14.

Trojans lähti takaa-ajoon, mutta Roostersin Kalle Karppinen pysäytti sen alkuunsa nappaamalla Dietzin syötön lennosta. Kun samaan kauppaan Trojansille lätkäistiin vielä rangaistukset henkilökohtaisesta virheestä ja kasautumisesta, pääsi Roosters aloittamaan oman hyökkäyksensä turkulaisten 12 jaardin linjalta. Eipä aikaakaan, kun Marko Vartiainen koikkelehtii taas Trojansin maalialueella. Lisäpiste sisään ja Roosters karkumatkalla 7-21.

Trojans pysyy kannassa

Toisen neljänneksen alussa Kalle Koivisto säkitti Petrus Penkin ja sytytti Trojansin puolustuksen pysäytämään Roostersin etenemisen. Saatuaan pallon Brett Dietz heitti sen samantien pois – ja kauas – täyteen vauhtiin kiihdyttäneelle Pekka Piminäiselle, joka karkasi pitelijöiltään pitkälle Roostersin kenttäpuoliskolle. Roostersin saaman virheen turvin Trojans pääsi jo 30 jaardin sisäpuolelle. Eteneminen tuntui pysähtyvän, mutta nopealla heitolla Scott Powerille Trojans onnistuu saavuttamaan uudet yritykset. Kohta perään Dietz näyttää ensin etsivän vapaata laitahyökkääjää, mutta harppookin itse puuttuvat jaardit ja syöksyy näyttävällä loikalla maalialueelle kaventaen tilanteeksi 13-21. Sevonin jalka täydensi saldoa vielä pisteellä ja Trojans oli taas maalin päässä.

finaali2

Trojansin MVP Antti Palmroos suhahteli kentällä kuin sähinkäinen.

Pistetehtailu jatkui kuitenkin heti seuraavalla hyökkäysvuorolla, kun Roosters marssitti esiin Tom Tuckerin. Kahden pitkän juoksun päätteeksi Tucker löysi itsensä toisesta päästä kenttää ja Roosters oli taas kahden maalin karkumatkalla.

Tuckerin maalin jälkeen nähtiin illan upein yksilösuoritus. Pekka Piminäinen vastaanotti Roostersin aloituspotkun syvällä omalla alueella ja pujotteli kuin Herman Maier, harhautti kuin Ronaldo, oli liukas kuin saippuapala ja kiihdytti kuin raketti läpi koko kentän maaliin asti jättäen taakseen päätään pyöritteleviä helsinkiläispelaajia. Peli kaventui jälleen ja Sevonin onnistuneen potkun jälkeen vielä enemmän.

Toisen neljänneksen lopussa Vartiainen on karata jälleen kerran, mutta troijalaisten onneksi hän pudottaa pallon pakomatkallaan ja matka katkeaa. Roosters pääsi kuitenkin hyviin kenttäasemiin ja odotettavissa oli taas pisteitä taululle. Trojansin puolustus oli eri mieltä ja se pakotti kukonpojat yrittämään potkumaalia. Senkin Trojans onnistui blokkaamaan ja puoliajalle mentiin lukemissa 21-28.

Roosters lisää vauhtia

Kolmannella neljänneksellä Roosterin materiaalin leveys alkoi näkyä. Siinä missä Trojans joutui peluuttamaan osin samoja miehiä sekä hyökkäyksessä, että puolustuksessa, pystyi Roosters marssittamaan etulinjaan uusia tuoreita voimia. Petrus Penkki oli jo joutua säkitetyksi, kun hän hulautti pallon viime hetkessä Tom Tuckerille, joka rimpuili itsensä irti taklauksista ja juoksi maaliin asti. Kun Roosters sai vielä Teemu Kuusiston nappaamalla syötönkatkolla pallon itselleen ja Tuomas Kivisaari koppasi hetkeä myöhemmin Penkin syötön maalialueella, peli näytti kirpoavan Trojansin otteesta. Taululla nyt jo ikävät lukemat 21-42. Kaiken lisäksi seuranneessa aloituspotkun palautuksessa Trojans-ikoni J-P Nummi loukkaantui pahannäköisesti Timo Winqvistin päästyä iskemään häntä aivan puun takaa ja täydellä voimalla. Nummi kuljetettiin kentältä tarkempiin tutkimuksiin, mutta kaikeksi onneksi J-P heilutti paareilta pelikavereilleen voitonmerkkiä ja viestitti olevansa kunnossa.

finaali1

Nämä miehet ovat aseistettuja ja vaarallisia. Petrus Penkki ja Marko Vartiainen olivat tällä kertaa Trojansille liikaa.

Marko Vartiainen Hytösen potkulla höystettynä lisäsi Roostersin johtoa vielä seitsemällä pisteellä viimeisen neljänneksen loppupuolella. Kun peliä on noin neljä minuuttia jäljellä Dietzin heitot Juha Virolaiselle ja Klaus Aliselle tuovat Trojansin vielä iskuetäisyydelle. Pitkä heitto upeasti pelanneelle Pekka Piminäiselle kirvottaa vielä yleisöstä hyvät huudot, kun hän lisää turkulaisjoukkueen pistesarakkeeseen numeroita. Sevon potkaisee ja tilanne 28-49.

finaali4

Pekka Piminäinen (#24) huudatti yleisöä upeilla esityksillään. Tässä Pekka puolustustehtävissä.

Trojans yrittää vielä onside-potkulla saada pallon uudelleen itselleen ja onkin onnistua, mutta lopulta peliväline päätyy Roostersin käsiin. Roosters eteni vielä Vartiaisen juoksulla Trojansin yhden jaardin linjalle, mutta valmennusjohto ei halunnut enää rumentaa numeroita vaan pelasi tyylikkäästi kellosta lopun ajan pois polvea maahan laskemalla ja ottelun lopputulokseksi jäi 28-49. Mestaruus Helsinki Roostersille, hopeaa Turku Trojansille.

Ottelun parhaina palkittiin Roostersin Petrus Penkki ja Trojansin Antti Palmroos. Koko ottelun MVP oli Marko Vartiainen. Trojansista palkinnon olisivat ansainneet myös kahden maalin Pekka Piminäinen sekä rankasti raatanut Jari Ojala.

Tappiosta huolimatta ei kaudesta jäänyt pahaa makua. Trojans voitti kaikki runkosarjan ottelut, vaikka osassa peleistä pisteet olivat jo menossa naapurin taskuun. Joukkue nousi aina sillasta viime hetkillä ja teki tarvittavat pisteet. Roosterskin kaatui runkosarjassa, mutta loppuottelussa ei jäänyt mitään jossiteltavaa. Tänä vuonna punakone oli niin kovassa iskussa, että Trojansilla ei ollut mahdollisuuksia lyödä kapuloita rattaisiin.

Tarkempi analyysi kaudesta tulossa myöhemmin.

Trojans kiittää kaikkia kannattajiaan tuesta ja toivottaa erinomaista syksyä. Ensi vuonna on muuten taas uusi kausi.

Teksti:Kari Toivonen

Kuvat: Kari Toivonen ja Patrick Morton

Katso ottelun kuvat

Tilastot