37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Kausi 2004 paketissa

09.09.2004 klo 20:10

Kausi 2004 oli Trojansin osalta pitkä ja värikäs. Se alkoi jo toukokuun alussa EFL Euro Bowl –otteluilla ja jatkui Vaahteraliigan viimeiseen otteluun, Vaahteramalja XXV:een, syyskuun alussa. Kaikkiaan 14 ottelua, joista 12 voittoa ja kaksi tappiota. Mitä kaikkea kauden aikana tapahtui ja mitä muuta siitä jäi käteen kuin hopeamitalit.

Kausi alkoi poikkeuksellisesti jo toukokuun alussa, kun Trojans hallitsevan Suomen mestarin ominaisuudessa pääsi pelaamaan EFL Euro Bowl –otteluita. Joukkueen kokoonpano oli ensimmäisen pelin lähestyessä vielä aikamoisessa myllerryksessä. Pelinrakentajaksi yritettiin saada viime vuonna turkulaiset mestaruuteen johdattanut Clint Patterson, mutta kun hän oli jo ehtinyt lupautua pelaamaan Ruotsiin Tyresö Royal Crownsiin, oli etsittävä muita vaihtoehtoja. Ensimmäiseen otteluun saatiin hälytettyä amerikkalainen ex-Trojans Michael Horton, jonka avulla Arlanda kaatui Velodromilla 10-0.

pulkka1

Arlanda Jets teki pakkolaskun Velodromin tekonurmelle vaikka Jonas Renström tässä yrittääkin kohota takaisin siivilleen.

Seuraavaan peliin Moscow Patriotsia vastaan jouduttiin kuitenkin lähtemään ilman Hortonia, joka joutui palaamaan jo takaisin työpaikalleen. Vaihtoehdot olivat vähissä ja Moskovassa pelinrakentajana toimi hyökkäyksen koordinaattori Harri Malkamäki. Moskovalaiset olivat treenanneet hyvin ja onnistuivat päihittämään Trojansin 42-0. Kun Arlanda vuorostaan voitti kotonaan Patriotsin menivät venäläiset jatkoon maalieron turvin.

Vaahteraliigan runkosarja

Trojansin vastoinkäymiset pelaajarintamalla jatkuivat, kun sovitut amerikkalaisvahvistukset jäivät tulematta sopimussekoilujen takia. Pelaajien agentti oli sopinut kaverien tulemisesta Turkuun, vaikka näillä oli jo diilit tehtynä toisaalle. Alkoi kuumeinen uusien pelaajien etsintä. Lupaavat kaverit löytyivätkin Hanover Collegesta Indianasta, mutta he ehtisivät Turkuun vasta toiselle Vaahteraliigan kierrokselle. Liigan avaukseen Trojans joutui lähtemään ilman jenkkejä ja tulessa oli jo kauden kolmas pelinrakentaja, Pekka Piminäinen, joka tuli Turkuun Porvoosta laitahyökkääjän tontille. Porilaiset kaatuivat kotimaisinkin voimin lukemin 24-7.

pulkka2

Pekka Piminäinen toimi pelinrakentajana Trojansin Vaahteraliigan avauksessa ollen jo kolmas pelinrakentaja kolmessa ottelussa.

Brett Dietz ja Scott Power saapuivat maahan vain muutamaa päivää ennen Seinäjoella pelattavaa Crocodiles-peliä. Vaikka alla oli vain muutama treeni, kaverit osoittautuivat kelpo vahvistuksiksi. Vajaamiehisellä joukolla ja vain yhden valmentajan voimin kotiintuomisina oli äärimmäisen niukka 28-27 voitto, joka ratkesi vasta viimeisillä sekunneilla Seinäjoen epäonnistuneeseen lisäpistepotkuun.

Seuraavassa ottelussa Jaguaarit kaatuivat turkulaisten kotikentällä selvästi 37-14, mutta vasta 3.7. Roostersia vastaan Trojans saavutti täyden kokoonpanonsa, kun Klaus Alinen saapui Berlin Thunderista Turkuun. Roosters nujertui sateisella yläkentällä jännittävän taistelun päätteeksi 23-14. Trojans voitti myös kaikki seuraavat sarjaottelut ja saavutti toisen kerran seuran historiassa täyden pistepotin runkosarjasta.

Vaan mitä kertovat tilastot

Ilman tappioita sujunut runkosarja oli omiaan luomaan harhakuvaa ylivoimaisesta joukkueesta. Todellisuudessa Trojans joutui monessa ottelussa yllättävän ahtaalle ja pelit kääntyivät turkulaisille vasta viimeisillä hetkillä ankaran taistelun jälkeen. Kokoonpanosta puuttui erinäisistä syistä useita pelaajia ja etenkin vierasotteluissa joukkue esiintyi hyvinkin vaihtelevan kokoisilla ryhmillä, jolloin useat avainpelaajat joutuivat pelaamaan molempiin suuntiin. Harmillisia loukkaantumisia ilmeni pitkin kautta ja kun tärkeät ottelut alkoivat, puuttui Trojansilta useita avauskokoonpanon pelaajia.

Suurin ero viime kauteen oli kuitenkin puolustuksen oleellinen heikkeneminen. Linjasta lopetti liian monta kokenutta pelaajaa, jotta ne aukot olisi voitu paikata samantasoisilla valmiilla pelimiehillä. Kun viime kaudella Trojansia vastaan tehtiin runkosarjassa vain 95 pistettä, onnistuivat vastustajat tänä vuonna takomaan taululle 160 pistettä. Hyökkäys vastaavasti teki 72 pistettä vähemmän kuin viime kaudella eli maaleiksi muunnettuna tällä kaudella Trojans teki ottelua kohden yhden TD:n vähemmän ja vastustaja yhden enemmän.

pulkka3

Brett Dietz linkosi palloa troposfääriin liki yhtä paljon kuin Clint Patterson edellisellä kaudella

Etenemistilastojen valossa hyökkäyksen osalta eroa viime kauteen oli häviävän vähän. Juosten edetyt jaardit ovat itse asiassa tarkalleen samat eli 1 573 jaardia. Heittopeleilläkin matkaa on taittunut vain 24 jaardia vähemmän kuin viime vuonna eli 2 474. Merkittävin ero löytyykin vastustajan heittäen edetyistä jaardeista. Viime kaudella Trojansin vastustajat etenivät onnistuneilla heitoilla yhteensä 657 jaardia, nyt luku oli yli kaksinkertainen — peräti 1 419 jaardia. Kun puolustuksen takakenttä ei ole oleellisesti vaihtunut, tuntuu loogiselta selitykseltä se, että tänä vuonna vastustajien pelinrakentajat ovat yksinkertaisesti saaneet enemmän aikaa etsiä vapaita kiinniottajia. Monessa pelissä kahteen suuntaan pelanneet linjamiehet eivät pystyneet luomaan vastaavaa painetta kuin viime kaudella.

Tosipelit alkavat

Välieräottelussa Porvoo Butchers tuli Turkuun isolla ryhmällä ja kovalla asenteella. Porvoo on kautta aikain ollut Trojansille paha vastus ja pystyi tälläkin kertaa pistämään turkulaisille hyvin kampoihin. Melkein koko kauden loukkaantuneena ollut Juha Suoniemi yritti paluuta, mutta väänsi nilkkansa muhkuraisella kentällä uudelleen jo alkulämmittelyissä. Paha menetys, joka romutti oleellisesti loppupelejä varten harjoitellut taktiset kuviot. Trojansin rutiini riitti silti voittoon Porvoosta ja paikka loppuotteluun varmistui lukemin 22-15.

pulkka4

Trojans roikkui Roostersin kannoilla pitkien heittojen avulla. Antti Palmroosin tilastot näyttivät hyvältä tälläkin kaudella.

Finaalipelissä Trojans ei saanut missään vaiheessa Roostersin hyökkäystä kuriin. Punakoneen juoksupelit toimivat ja kun väliin heitetyt passitkin menivät oikeisiin osoitteisiin voitiin juosta taas vähän lisää. Trojans pysyi kuvassa mukana puoliajalle asti onnistumalla pitkillä heitoilla ja muutamalla satumaisella yksilösuorituksella vastaamaan helsinkiläisten pistekarnevaaliin. Yhteisten koko joukkueen voimin vedettyjen harjoitusten vähyys, harmilliset loukkaantumiset sekä muutamien keskeisten pelaajien ylikuormittuminen alkoivat nyt kostautua ja toisella puoliskolla Roosters meni menojaan. Lopputulos finaalissa 28-49.

Yhteenveto

Vaikka kausi päättyi tappioon finaalissa, on yleisarvosana kuitenkin hyvä. Mestaruuskauden jälkeen Trojansille ennustettiin pahaa krapulaa mutta sitä ei koskaan tullut. Olosuhteisiin nähden joukkue pelasi fantastisen kauden. Jos miinuspuolelle lasketaankin kaikki lopettaneet pelaajat, voidaan pluspuolelle merkitä useita uusia tulevaisuuden tähtiä. Puolustuksessa etenkin Seikko Vennelä löi itsensä komeasti läpi ja Seinäjoella Crocodiles-ottelussa debyyttinsä tehnyt potkaisija Ilkka “Disko” Marja-aho on hänkin kovaa vauhtia kehittymässä Jukka Satolan opissa ratkaisupelaajaksi.

pulkka5

He sure is heavy and he´s not my brother, voisi Tom Tucker laulaa, samalla kun Seikko Vennelä suorittaa rasitustestiä hänen edustustekstiileilleen.

Yleisön kannalta päättynyt kausi oli jopa viimevuotista parempi. Tarjolla oli useita erittäin tasaisia ja jännittäviä otteluita. Kuudesta Urheilupuiston yläkentällä pelatusta ottelusta puolet ratkesi alle kymmenen pisteen erolla, kruununjalokivenään Crocodiles –peli, joka oli kauden parasta mainosta amerikkalaiselle jalkapallolle. Pelissä tehtiin paljon pisteitä, se oli jännittävä viimeiseen sekuntiin asti ja ratkesi todelliseen "kaikki tai ei mitään" -uhkapeliin, joka vieläpä onnistui ja vei kotijoukkueen voittoon pienimmällä mahdollisella piste-erolla.

Jenkkifutisvuosi on edustusjoukkueen osalta pulkassa ja amerikkalaisen jalkapallon ystävät suuntaavat katseensa Pohjois-Amerikkaan, jossa isojen poikien liiga on alkamassa. Trojansin nettisivut eivät kuitenkaan vetäydy horrokseen, vaan tarkoitus on nostaa esille Trojansin kannattajia kiinnostavia topiikkeja myös talvella. Sitä paitsi juniorijoukkueilla on vielä kautta jäljellä, joten muistakaa pistäytyä säännöllisesti Trojansin sivuilla.

Kari Toivonen