37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Tilinpäätös Trojansin kaudesta 2008

25.09.2008 klo 10:24

Kausi 2008 on Vaahteraliigan osalta saatu päätökseen. Porvoon Butchers juhli neljättä perättäistä mestaruuttaan ja Trojans sijoittui sarjataulukossa kuudennelle sijalle. Millaisiin johtopäätöksiin kaudesta päätyivät päävalmentaja Jarmo Rautiainen ja manageri Kim Grönlund?

“Kyllä kaudesta hiukan hapan maku jäi” tunnustaa joukkueen manageri Kim Grönlund. “Parempaan oli edellytyksiä, mutta useat loukkaantumiset ja erilaiset poissaolot toivat yllätyksiä niin valmennukselle kuin muille pelaajillekin”. Talvella vielä hyvältä näyttänyt harjoitteluinto tuntui kesän tullen katoavan jonnekin ja tähän Grönlund lupasi yhdessä valmennusjohdon kanssa vakavasti paneutua.

Japi ja Kim
Manageri Kim Grönlund ja päävalmentaja Jarmo Rautiainen.

Pettymykseen useita syitä

Selkeää yksittäistä syytä odotuksia huonompaan menestykseen Grönlund ei pysty osoittamaan, mutta mainitsee edellä mainittujen poissaolojen lisäksi alkukauden tappioputken ja muutamalla pisteellä hävittyjen otteluiden luoneen nuorelle joukkueelle paineita. “Ainahan kausi olisi helpompi aloittaa voitolla” muistuttaa itsekin kaksi kautta päävalmentajana toiminut Grönlund.

Päävalmentaja ja Trojansin valmennuspäällikkö Jarmo Rautiainen nostaa esille samoja asioita. “Amerikkalaisen pelinrakentajan loukkaantuminen ja neljä perättäistä tappiota veivät ehkä uskon ja laskivat harjoittelumotivaatiota” manailee Rautiainen ja toteaa, että Juhannuksen jälkeen päästiin kunnolla koko joukkueen voimin harjoittelemaan vain kerran viikossa ja se ei yksinkertaisesti riitä.

Vahvistukset vajaatehoisia

Myöskään amerikkalaisvahvistukset eivät sataprosenttisesti täyttäneet odotuksia. Puhtaat paperit päävalmentaja Rautiainen antaa vain Johnell Wyattelle. Muiden harjoitteluasenteessa ja pelisuunnitelman noudattamisessa oli runsaasti parantamisen varaa. “Lisäksi Malaki Lesa loukkasi itsensä ensimmäisessä ottelussaan, eikä sen jälkeen enää treenannut yhdessä joukkueen kanssa” tuskailee Rautiainen.

Kim Grönlund muistuttaa kuitenkin, että kauteen ei alunperinkään lähdetty takki auki ja kullan kiilto silmissä, vaan tavoitteena oli saada nuorille pelaajille peliaikaa ja uusia kykyjä kehiin, jotta pelipaikoille saataisiin kilpailua. “Suomalaista huipputasoa oleva valmennuksemme pystyy kehittämään nuorista pojista pelimiehiä” kehuu Grönlund. Positiiviselle puolelle Grönlund löytää nuorelle pelinrakentajalle Joonas Anderssonille runsaan peliajan myötä kertyneen kokemuksen.

Puolustus toimi - hyökkäys ei

Trojansin hyökkäys ei päättyneellä kaudella pysynyt kärkijoukkueiden vauhdissa, mutta puolustus oli liigan huipputasoa. Kysyttäessä syytä tähän päävalmentaja Rautiainen palaa haastattelun alun teemaan. “Puolustusta on aina helpompi pelata kuin hyökkäystä. Hyökkäys vaatii paljon enemmän harjoittelua ja toistoa etenkin linjassa” kiteyttää Rautiainen ja palauttaa mieliin ennen kautta toteamansa viisauden: “Kaikki pystyvät juoksemaan oikein ilmaa vastaan, on aivan eri asia treenata niitä joukkueena”. Myös manageri Grönlund viittaa liian pieniin harjoitusmääriin. “Virheitä tehtiin liikaa ja viime kädessä kaikki kulminoituu harjoittelun puutteeseen”.

Jenkkien roolia vähennettävä

Amerikkalaispelaajien määrää nostettiin täksi kaudeksi kolmeen ja tuloksena oli huikea epätasapaino hyökkäysten ja puolustusten välillä, jonka seurauksena nähtiin useita yli sadan pisteen otteluita. Suuntaus ei miellytä sen paremmin Grönlundia kuin Rautiaistakaan. Kumpikin haluaisi palata takaisin kahden pohjoisamerikkalaisen pelaajan sääntöön. Rautiainen muistuttaa kuitenkin, että niin sanottujen kahden passin miesten rajoittamiseen ei välttämättä löydy keinoja.

Roosters ja Wolverines ovat jo ilmoittaneet kovimpien amerikkalaisvahvistustensa jatkosopimuksista ja Roostersin Robert Johnson ilmeisesti aikoo harjoitella läpi talven joukkueen kanssa. Manageri Kim Grönlund toteaa, että luonnollisesti olisi hyvä asia, jos Trojanskin saisi amerikkalaispelaajansa Suomeen totuttua aikaisemmin, mutta hän ei usko asialla olevan mullistavaa merkitystä. “Peli ei ole pelkästään jenkkien varassa ja meillä on suomalaisia huippuja valmentamassa pitkin talvea”.

Kotiotteluiden yleisömäärät ilahduttivat

Odotuksiin nähden heikommasta sijoituksesta huolimatta Trojansin kotiottelut menivät varsin hyvin, tuloksena muun muassa voitot ennakkoon kovemmista Roostersista ja Crocodilesista. Manageri Kim Grönlund on tyytyväinen etenkin yleisömääriin kotiotteluissa, joita jo ennen kautta menneet noin 200 kausikorttia ennakoivat. “Oli upeaa seurata kotipelejä, kun joukkue näytti hyvältä, uusi kenttä oli upea ja sääkin oli suotuisa.” Ainoan miinusmerkin Grönlund vetää Ruisrock-viikonloppuna pelattuun otteluun, jolloin yleisömäärä jäi tavoitetta pienemmäksi.

Tänäkin kautena katsomosta löytyi lukuisia pitkäaikaisia faneja, mutta myös kokonaan uusia katsojia on löytänyt tiensä Urheilupuiston yläkentän lehtereille. “Yleisömäärillä mitattuna Trojans oli Vaahteraliigan ykkösjoukkue” Grönlund lausuu ylpeyttä äänessään. Laakereille ei kuitenkaan pidä jäädä lepäämään, sillä katsomossa on kyllä vielä tilaa uusille katsojille. Mitä taas tulee otteluohjelman laadintaan, Grönlund toivoo Vaahteraliigajoukkueilta enemmän yhteistyökykyä. “Muutaman joukkueen kanssa oli turhan paljon vaikeuksia sopuun pääsemisessä ottelupäivien suhteen”.

Ottelusponsorointi tuotti tulosta

Laakeriteamin ja Milwaukeen isännöimässä Trojans-Roosters -ottelussa nähtiin erikoisesta ajankohdasta huolimatta tämän vuosituhannen suurin yleisömäärä yli 800 katsojaa. Kim Grönlund uskookin, että sponsoroidut ottelut auttavat kasvattamaan amerikkalaisen jalkapallon yleisömääriä jatkossakin. “Ensi kaudelle on jo sopimuksia vastaavanlaisista tapahtumista ja tavoitteena on saada vieläkin suurempia yleisömääriä liikkeelle”.

Avain suurempiin katsojamääriin onkin lajin tuomisesta suuren yleisön tietoisuuteen. Yleisölle ilmaisissa sponsoroiduissa otteluissa, joissa tarjolla on myös muuta vauhdikasta ohjelmaa, on kynnys uuteen lajiin tutustumiseen laskettu suorastaan humuksen tasolle. Kun siemen on kylvetty, tie katsomoon voi löytyä uudelleenkin.

Ensi kaudelle lisää viihtyvyyttä

Trojansin kotikenttä sai ennen kauden alkua uuden tekonurmen ja ensi kaudellekin on uutta luvassa. Tänä syksynä kentälle pystytetyt valaisinmastot mahdollistavat pelaamisen myös hämärtyvinä loppukesän iltoina. “Iltavalaistus tarjoaa taas uusia ja upeita elämyksiä ensi kaudella” hehkuttaa Kim Grönlund. Myös maanantaipelit ovat tulleet jäädäkseen, sillä arkipeleissä katsojamäärät ovat olleet jopa kaksinkertaiset viikonloppupeleihin verrattuna.

Yleisön viihtymisen kannalta tärkeä asia on myös kioskimyynnin pullonkaulojen poistaminen. “Jonot olivat yksinkertaisesti liian pitkiä” myönsi Grönlund. Lisäkapasiteettia kahvila- ja kioskitoimintaan on suunnitteilla samoin anniskeluoikeuksien saaminen ottelutapahtumaan. Myös uusi puoliaikashow on kehittelyn alla.

Pitkäjänteisyyttä sponsorointiin

Kysyttäessä manageri Kim Grönlundilta Trojansin sponsoritilanteesta, vastaus oli poliitikkomaisen ympäripyöreä: “Sponsoritilanne ei koskaan voi näyttää liian hyvältä. Ehkä voidaan puhua toiveita antavasta tilanteesta.” Grönlundin suunnitelmissa on saada sponsorointiin enemmän pitkän tähtäyksen suunnittelua muun muassa pidempien tukisopimusten muodossa.

Trojans sai tälle kaudelle mukavasti uusia vahvistuksia sponsoririntamalle ja neuvottelut tulevasta kaudesta ovat jo käynnissä. “Paljon uusia juttuja on suunnitteilla niin sponsoreille kuin katsojillekin. Vielä kun saisi vuorokauteen lisää tunteja” myhäili Grönlund.

Pelaajasopimuksiin bonuksia

Vanhojen pelaajien lisäksi Trojans neuvottelee pelaajasopimuksista useiden muiden suomalaispelaajien kanssa. “Etsimme lukuisille pelipaikoille pelaajia, jotka haluavat sitoutua harjoitteluun ja pelaamiseen Trojansissa – pidempäänkin” julistaa Grönlund ja paljastaa, että yhden amerikkalaisvahvistuksen kanssa on jo tehty sopimus ensi kaudesta. “Jatkossa tulemme tarjoamaan pelaajille enemmän vaihtoehtoja sekä mahdollisia bonuksia hyvin hoidetuista asioista” lupailee Trojansin manageri Kim Grönlund paljastamatta kuitenkaan tässä vaiheessa sen enempää. Uusia matoja on siis laitettu koukkuun ja valmistautuminen seuraavaan kauteen on jo täydessä käynnissä.

PS. Managerin terveiset yrityksille

Kun urheilujoukkueen managerille erehtyy antamaan vapaan puheenvuoron, on seurauksena varsinainen mainospala. Tässä siis Trojansin managerin Kim Grönlundin terveiset yrityksille: Trojansin mukana saat yrityksellesi runsaasti näkyvyyttä eri medioissa. Voit näkyä peliasuissa, ottelutapahtumassa ja kentänlaidan mainospaikoissa, kausijulkaisussa, käsiohjelmassa, uutiskirjeissä tai todella suosituilla turkutrojans.com -verkkosivuilla. Kerro meille, millainen yhteistyö olisi yrityksenne tarpeiden ja toiveiden mukaista, niin me räätälöimme juuri sinun yrityksellesi sopivan kokonaisuuden. Trojansin myynti- ja markkinointihenkilö on palveluksessasi. Avaa neuvottelut jo tänään! kim.gronlund@turkutrojans.com