37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans täpärästi avausvoittoon

02.06.2009 klo 11:38

Trojans avasi Vaahteraliigakautensa niukalla 6-0 voitolla Tampere Saintsista. Ottelun ainoa pistesuoritus syntyi heti ensimmäisellä hyökkäysvuorolla.

saitro091.jpg
Pyynikin kentän pinta kävi pelinrakentaja Veikka Lehtoselle (12) tutuksi. Tässä kuvassa Veikka kuitenkin vertikaalissa asennossa.

Helteestä ei ollut enää tietoakaan, kun Trojans ja Saints avasivat kautensa, mutta yleisöä Pyynikin kentälle oli saapunut seuraamaan reilusti yli 400 henkeä. Valitettavasti katsojia ei hemmoteltu huikeilla taktisilla kuvioilla ja henkeäsalpaavilla yksilösuorituksilla, mutta onneksi jännitettävää sentään riitti ottelun loppusekunneille asti.

Ottelun alku lupasi kunnon pisteilottelua, sillä ensimmäinen maali syntyi heti kuudennessa pelissä. Trojansin pelinrakentaja Billy Hart ampui pallon todella tiukkaan rakoon, mutta laitahyökkääjä Ilkka “Disko” Marja-aho oli tilanteen tasalla ja ponnisti kahta Saintsin puolustajaa korkeammalle, poimi pallon ja harppasi maalialueelle. Lisäpistepotku jäi lepakoksi ja lepatti oikealta ohi pystypuiden, joten Pyynikin minimalistista muotoilua parhaimmillaan edustaneelle tulostaululle ripustettiin Trojansin sarakkeeseen kuutonen Saintsin nollan vierelle.

saitro092.jpg
Robert Bishop III pyrkii juttusille Billy Hartin kanssa, mutta Billyä eivät kuninkaalliset kiinnosta.

Ensimmäisellä neljänneksellä nähtiin myös, että turkulaisten toinenkin amerikkalaisvahvistus on pelimiehiä. Keskushyökkääjä Gerard Hamlett väläytti osaamistaan upealla 33 jaardin pujotteluesityksellään draw-pelistä. Trojansin kannalta miinuspuolelle merkitään yksi rahmäys, jossa Hartin heiton kopannut Juha Yli-Arvela taklattiin kiinnioton jälkeen irti pelivälineestä ja Saintsin Jarno Sainio oli kärppänä pallossa.

Toisen neljänneksen alussa peli näytti saavan uutta virtaa, kun tamperelaiset päättivät hetkeksi lopettaa option peleillään puskemisen keskelle Trojansin linjaa ja siirtyivät kokeilemaan heittopeliä. Pelirakentaja Veikka Lehtonen löysi lyhyellä heitollaan Christian Anttilan, joka livahti kuin varkain Trojansin takakentälle ja olisi juossut pohjiin asti, ellei turkulaisten takamies Arto Ahtola olisi ollut mies paikallaan ja ehtinyt hätiin. Tamperelaiset pääsivät yrittämään Trojansin kahdeksan jaardin tasalta tasoitusmaalia, mutta turkulaispuolustus rakensi rautaesiripun maalialueensa eteen ja neljäs yrityskin tukahtui noin tikkuaskin matkan päähän maalilinjasta.

saitro093.jpg
Näin lähellä oli Saintsin tasoitus. Mittaus suoritettiin ketjun sijaan mikroskoopilla. [Kuva: Jarno Hietanen]

saitro093.jpg
Gerard Hamlett on mukava seuramies päätellen tästä väkimäärästä, joka tuntui seuraavan häntä kaikkialle.

Trojans yritti pelata tässä vaiheessa ottelua varsin tasapainoista hyökkäyspeliä, mutta pian kävi ilmeiseksi, että heittopeli ei oikein ota luonnistuakseen. Billy Hartilla oli kyllä aikaa etsiä vapaita pelaajia ja heitotkin olivat mallikkaita, mutta laitahyökkääjillä oli usein vaikeuksia pitää palloa näpeissään. Ville Vene esitti muutaman näyttävän kopin, mutta muuten onnistumiset olivat vähissä. Pelin edetessä myös tamperelaisten virta läpi linjan kiihtyi ja Hartille jäi entistä vähemmän aikaa tähyillä kohteita heitoilleen. Seurauksena useita vapaaehtoisia pallosta luopumisia, joista yhdestä heltisi tuomareilta lippukin.

Tamperelaisilla oli ennen puoliaikaa toinenkin mahdollisuus tasoittaa peli, kun Hamlettille tarkoitetun syötön väliin ehti Saintsin Andy Bezaire. Seuranneella hyökkäysvuorolla pelinrakentaja Lehtonen oli pääsemässä karkuun, mutta Hamlett taklasi tämän ja sai vielä aiheutettua rähmäyksenkin, jonka Seikko Vennelä ansiokkaasti haali haltuunsa.

saitro094.jpg
Ville Vene venyi muutamaan näyttävään kiinniottoon ja ansaitsi yleisöltä lempinimen "kumivene".

Toisella ottelupuoliskolta oli, jos mahdollista, vieläkin vähemmän kerrottavaa. Saints sai muutaman kohtalaisen pitkänkin hyökkäysvuoron aikaiseksi, mutta pisteitä ei taululle ilmaantunut. Trojansin Martti Välimaa nappasi yhden rähmäyksen haltuunsa ja pelinrakentaja Hart säkitettiin muutamaan otteeseen. Ottelu oli kuitenkin jännittävä, sillä Trojansin kuuden pisteen johto saattoi huveta yhdellä onnistuneella tamperelaispelillä. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä Trojans pystyi juoksupeleillään kuluttamaan kellon loppuun.

Trojansista ottelun parhaana palkittiin Gerard Hamlett ja Saintsista pelinrakentaja Veikka Lehtonen. Trojans eteni ottelussa 330 jaardia joista juosten 224 ja heittäen 106. Saintsin vastaavat luvut olivat 161/95/66. Billy Hart heitti 15 kertaa ja onnistui 7 kertaa. Yksi heitoista katkaistiin. Eniten koppeja otti Ville Vene, joka kolmella kiinniotolla eteni 48 jaardia. Etenijäkuningas oli Gerard Hamlett, joka 34 kannolla tikitti jaardeja 198 keskiarvolla 5,8 per yritys. Trojansin ahkerimmat taklaajat olivat Juha Pennanen 2+4 ja Manos Papandreu 3+1.

saitro095.jpg
Gerard Hamlettin elementti on ilma, kun taas muutamat muut ovat keskittyneet keinonurmen humuksen biosfäärin tarkasteluun.

Avausottelu herätti enemmän kysymyksiä kuin antoi niihin vastauksia. Saintsin hyökkäys ei ollut mikään varteenotettava mittari, jolla voisi arvioida Trojansin puolustuksen iskukykyä. Trojansin hyökkäyksen tehokkuus oli vaatimatonta, mutta toisaalta Saints on satsannut kaikki amerikkalaisvahvistuksensa nimenomaan puolustukseen, joten oliko tehottomuus Trojansin heikkoutta vai Saintsin hyvyyttä ei ainakaan tälle katsojalle selvinnyt. Seuraava testitilaisuus aukenee jo tulevana perjantaina, kun Trojans matkustaa Jyväskylä Jaguaarien vieraaksi. Avausottelussaan Roostersia vastaan Jaguaarit teki peräti 40 pistettä.

PS. Jos joku ihmettelee Trojansin poikkeuksellisen värisiä peliasuja, kerrottakoon selityksenä, että Trojansin uudet peliasut ovat vielä jossain maapallon toisella laidalla ommeltavana ja joukkue esiintyi SAJL:n suosiollisella avustuksella maajoukkueen pelipaidoissa.

Teksti ja kuvat: Kari Toivonen

Lisää kuvia kuvagalleriassa.
Ottelun tilastot