37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Roosters heitti Trojansin nurin

15.06.2009 klo 09:34

Turku Trojans joutui taipumaan sunnuntaina Helsingissä pelatussa ottelussa Roostersille lukemin 9-34 (2-27). Trojansin turmaksi koitui pelinrakentaja Robert Johnsonin orkestroima heittopeli, jota turkulaiset eivät saaneet taltutettua missään vaiheessa.

Ottelu pelattiin aivan sen loppuhetkiä lukuun ottamatta erinomaisissa olosuhteissa. Vasta viimeisen neljänneksen lopulla velodromin ylle ajelehtineet pilvet alkoivat vuotaa vettä, mutta siinä vaiheessa peli oli jo ratkennut, eikä sade näytellyt minkäänlaista roolia tässä näytelmässä.

rootro091.jpg
Robert Johnsonilla oli aikaa skannailla kenttää ja etsiä vapaita kiinniottajia.

Roosters otti ohjat käsiinsä heti alussa ja siirtyi ottelun ensimmäisellä neljänneksellä 13-0 johtoon Robert Johnsonin heitoilla Julius Majanderille ja Henri Myöhäselle . Ensimmäisen maalin jälkeisen lisäpistepotkun Trojansin Sami Toivonen onnistui lyömään ilmasta maahan, mutta toisen Roostersin potkaisija Kari Hytönen upotti varmasti haarukkaan.

Trojans jäi heti alussa proverbiaalisiin lähtötelineisiin, eikä ensimmäisellä neljänneksellä saanut sen paremmin juoksu- kuin heittopeliään toimimaan. Uusia yrityksiä 16 pelillä kertyi vain kolme. Jotain hyökkäyksen neuvottomuudesta kertoo, että 56:sta edetystä jaardista 42 tuli pelinrakentaja Billy Hartin omista juoksuista.

rootro092.jpg
Henri Myöhästä muistettiin paketilla. Tarkemmin sanottuna siannahkapallolla, jonka Henri vei kiltisti maalialueelle asti.

Toinen neljännes – The Awekening

Toisella neljänneksellä Roosters kasvatti Mikko Mäkeläisen maalilla johdoksi 20-0, ennen kuin Trojans onnistui pääsemään tulostaululle. Roostersin maalin jälkeisellä hyökkäysvuorolla Trojans joutui luopumaan pallosta lentopotkulla ja Ilkka Marja-ahon potku oli erinomainen pakottaen helsinkiläiset aloittamaan omalta 11 jaardin linjaltaan. Heti ensimmäisessä pelissä Trojansin Janne Salonen retuuttaa Robert Johnsonia kuin mätää kukkoa ja taklaa hänet niukasti maalialueen puolelle aiheuttaen Roostersille oman maalin. Tilanne 20-2

Roostersin jouduttua oman maalin seurauksena luopumaan pallosta Trojans sai oman mahdollisuutensa päästä peliin mukaan. Sami Toivosen upea, jonglööraten suoritettu kiinniotto pelinrakentaja Hartin heitosta sytytti vielä lisää troijalaisia hyvään taisteluun. Valitettavasti tehottomuus maalialueen tuntumassa sammutti kipinän. Roosters tarjosi Trojansille peräti 12 yritystä kasvattaa pistetiliään oman maalialueensa tuntumasta ottamalla aina ratkaisevissa peleissä virheen. Tällä kertaa mustapaitaisille ei vain maistunut, ja Roosters otti ohjat takaisin haltuunsa käytännössä ratkaisten ottelun seuraavalla hyökkäysvuorolla. Puoliaikatilanne Henri Myöhäsen toisen maalin jälkeen 27-2.

rootro093.jpg
Gerard Hamlett ei jäänyt pohtimaan:mennäkö vai eikö mennä? Tämä Hamletti päätti mennä ja tehdä maalin.

Kolmas neljännes – Heikosti Positiivinen

Kolmannella neljänneksellä Trojans sai pidettyä Roostersin poissa maalialueelta ja onnistui itse aavistuksen paremmin omissa hyökkäyskuvioissaan. Esimerkiksi Trojansin heittopeli näytti hetkittäin kohenemisen merkkejä. Vierasjoukkue eteni 139 jaardia miinus Teemu Pietiäisen ulosajosta aiheutunut 22 jaardin takapakki, ja onnistui lisäksi myös pisteiden teossa. Turkulaisten toinen amerikkalaisvahvistus, Gerard Hamlett, pujotteli komeasti 57 jaardin matkan Roostersin puolustajien lomitse aina maaliin asti. Ilkka Marja-ahon lisäpistepotku osui varmasti haarukkaan ja tilanne kaventui lukemiin 27-9.

rootro094.jpg
"Ai, tästä mallista ei saakaan päätä irti", näyttää tuntemattomaksi jäävä Trojans-pelaaja miettivän.

Viimeisestä neljänneksestä ei kertynyt paljon jälkipolville kirjattavaa. Roosters lisäsi vielä johtoaan Olli Makkosen yhden jaardin linjalta juoksemalla maalilla ja keskittyi sitten kellon kuluttamiseen. Trojans lepuutti Hamlettia ja juoksutti keskushyökkääjinä Rasmus Keviniä ja Ilkka Koirasta. Tihkusateessa nuhjatun neljänneksen päätteeksi päädyttiin turkulaisittain tylyihin loppulukemiin 34-9.

Tilastojen kertomaa

Roostersin heittopelin murhaavuudesta kertovat tilastot karua kieltään. Robert Johnson heitti 38 kertaa, onnistui 21 kertaa, jaardeja karttui 371 ja maaleja neljä. Keskiarvo onnistunutta heittoa kohden on karvan verran alle 18 jaardia eli erittäin kova. Juoksupelit Trojansin hyökkäys pystyi pitämään kohtalaisen hyvin kurissa, 16 yrityksellä jaardeja kertyi vain 47.

Trojansin tilastot paljastavat yhtä selkeästi, että hyökkäyksen tehokkuudessa on parantamisen varaa. Kun hyökkäys etenee 288 jaardia, olettaisi, että pistesarakkeessa olisi suurempi lukema kuin 9. Roostersin ehkä aiheetta heppoisena pidetty puolustus onnistui terästäytymään juuri oikeilla hetkillä ja pitämään Trojansin poissa maalialueeltaan.

rootro095.jpg
"Billy Hart yrittää kiertää Rooster-puolustajaa, jonka katse on nauliintunut palloon yhtä tiukasti kuin virallisella valvojalla lottomyllyyn.

Billy Hart heitti 36 kertaa, onnistui 15 heitossa ja yksi heitoista katkaistiin. Jaardeja heittäen kertyi 127. Hartin heittoja poimi näppärimmin Janne Stenberg kuudella kopillaan. Hart myös juoksi itse pallon kanssa paljon kooten kaikkiaan 71 jaardia. Gerard Hamlett tikitti 83 nettojaardia ja heittopeleillä hän eteni vielä 29 jaardia lisää. Turkulaisten puolustuksessa eniten taklauksia keräsivät Seikko Vennelä 4+3, Miko Ylikoski 2+2 ja Ilkka Koiranen 1+5.

Mieltä kiinnittäviä havaintoja

Otteluvierailut Helsingissä jaksavat hämmästyttää kerrasta toiseen. Ensiksi ihmetyttää, ettei nykyisen pääkaupunkiseudun yleisö löydä tietään katsomoon. Roostersilla, jos kellä, on tuote kunnossa, sillä se pelaa iloista, viihdyttävää ja voittavaa jenkkifutista. Silti katsomossa näytti empiirisen havainnon pohjalta olevan vähemmän jengiä kuin ilmoitettu 326 katsojaa. Kun harvalukuinen yleisö vielä on jakautunut kahdelle puolelle kenttää on vaikutelma sama kuin Juhannuksena kauppatorilla – tilaa ympärillä riittää.

rootro096.jpg
Mikko Mäkeläinen aitoo kuin Bryggaren Artsi konsanaan, mutta toisin kuin Artsi, Mikko päätyy "Iigen" syliin.

Roostersin pelaajia väljät penkkirivit eivät näyttäneet haittaavan, sillä toinen ällistyksen aihe on punanuttujen pitelemätön riemu näiden juostessa kentälle. Pojat ovat kyllä Monday Night Footballinsa katsoneet, sillä mitään näin epäsuomalaista ei kotimaamme urheilukesässä nähdä. Kirkumisen perusteella voisi kuvitella olevansa ennemminkin Ellen Degeneresin talk shown nauhoituksissa kuin kotimaisen kontaktilajin äärellä. Kansainvälistä vaikutelmaa täydensi näkyvästi liehuteltu englanninkielinen kyltti “unfinished business”, joka viitannee viime vuoden finaalitappion jättämään karvaaseen makuun. Summien summana voi todeta, että helsinkiläinen urheiluyleisö missaa paljon hauskuutta jäämällä kotiin.

Teksti ja kuvat: Kari Toivonen

Lisää ottelusta Jefu.fi-sivustolta, jossa myös valmentajien haastattelut.

Jefu.fi