37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojansin A-nuoret menestyivät paikallisottelussa

06.04.2010 klo 18:18

Kuopio Steelersiä vastaan koetun tappion jälkeen Trojans paransi asemiaan voittamalla ensimmäistä kauttaan pelaavan, Liedon ja Salon nuorista miehistä koostuvan köörin nimeltä Raptors. Toimituksen tiedossa ei ole, mistä Lieto ja Salo ovat saaneet yhtäkkiä kasaan niin päteviä kavereita, mutta kokeneempi SM-voittaja Trojans oli pelin alkupuolella monasti pinteessä. Loppua kohden koko matsin kahteen suuntaan pelannut Raptors alkoi väsyä. Molempien joukkueiden fanit olivat saapuneet paikalle möykkäämään, ja lähes Vaahteraliigaottelun lukuinen yleisö sai todistaa Trojansin voittoa 30-6 (14-6).

Epäonnistuneen aloituspotkun palautuksen jälkeen Trojans aloitti pelin syvältä omalta alueeltaan. RB/DB Mikael Kohon tehokkaat juoksupelit siivittivät yksi toisensa jälkeen matkaa kohti vierasjoukkueen päätyä jopa 8-11 jaardin pyrähdyksin. Kun maaliin oli vajaa 30 jaardia matkaa, vaihtui taktiikka pelinrakentaja Teemu Thorströmin ja laitahyökkääjä Eetu Kohon väliseksi ilmapeliksi. Lopullisen pistetoimituksen teki sekavassa tilanteessa Thorström itse hivuttamalla pallo linjan läpi maaliin. Lisäpisteitä tavoiteltiin kahta, mutta Raptors-puolustus piti. 6-0.

Raptorsin taktiikka oli erilainen. Heidän pelinrakentajansa Eino Matikainen syötteli lyhyitä ja nopeita, usein screen-tyyppisiä syöttöjä laitahyökkääjilleen Janne Savolaiselle ja Kalle Karppiselle. Trojansin puolustuksesta Niko Bragge ja Tom Skoczylas ahkeroivat yrittäen estää heittopelejä. Raptors oli kuitenkin päästä pisteille, mutta Jussi Jalosen ja Skoczylaksen hyvin ajoitetut säkitykset painoivat vastustajan turvalliselle etäisyydelle.

Trojans hukkasi hyökkäysvuoronsa ensimmäisellä pelillään Raptorsin takalaittoman lentopotkun jälkeen. Raptorsin Kalle Karppinen klaarasi rähmätyn pallon itselleen 21 jaardin päästä Trojansin maalista. Melkoisen suhaamisen jälkeen matkaa oli enää pari, ja Raptorsin QB Matikainen sneakkasi puolestaan pallon maaliin. Kahden pisteen yritys livahti nippa nappa vastaanottajan sormista, ja peli oli tasan (6-6).

Trojans_Raptors
Raptorsin ilmahyökkäys oli nimensä veroinen. Pelinrakentaja Eino Matikainen lienee nauttinut tiettyä energiajuomaa, koskapa tuntui saaneen siivet.

Raptors jatkoi ominaisella tyylillään, joskin lyhyiden syöttöjen vastaanottajaksi tuli myös Valtteri Arvonen. Homma ei ottanut sujuakseen, sillä Trojansin puolustus alkoi oppia Raptorsin metkut. Saatuaan pallon Trojansilla oli noin minuutti puoliaikaan jäljellä ja 65 jaardia taitettavana. Thorström heitti pitkän pallon Jaakko Tirkkoselle, ja loput 40 jaardia hoiti Skoczylas kahdella perättäisellä, identtisellä linjan myötäisellä sweepillä sivurajan tuntumasta pakoon kohti maalia. Skoczylas teki vielä kaksi pistettä päälle ja Trojans oli jälleen johdossa. 14-6.

Trojans_Raptors
Raptorsin puolustus hyökyi päälle kuin tsunami, mutta Trojansin linja toimi patona antaen QB Teemu Thorströmille riittävästi aikaa offensiivisiin manöövereihin.

Toisella puoliajalla Trojans ei aikaillut maalin tekemisessä. Niko Bragge puski pallo kainalossa päin vastustajan linjaa, kunnes nämä eivät enää osanneet odottaa Thorströmin 34 jaardin pommia maalialueelle edenneelle laitahyökkääjälle, Jaakko Tirkkoselle. Tom Skoczylasin jalat kantoivat jälleen lisäpisteet sisään, ja Trojans otti keulaa 22-6. Tässä vaiheessa vain kahdella vaihtopelaajalla ottelun pelanneen Raptorsin väsymys alkoi toden teolla näkyä, eikä joukkueesta ollut enää haastajaksi. Skoczylasin syötönkatko lähellä Raptorsin omaa maalia oli viimeinen tikki. Kyseinen ulkomaanvahvistus yhdessä Waltteri Varjokiven kanssa juoksutti vielä yhden maalin (28-6).

Trojans_Raptors
Väkivahva Tom Skoczylas oli Trojansin avainpelaajia.

Neljännessä erässä nähtiin vielä melko harvinainen kahden pisteen oma maali (safety), kun Trojansin Tuomas Valtonen ja Mika Saarikko olivat säkittäneet vastustajan lähelle omaa maalia. Mikko Hohkuri lopulta pisti miehen nurin omalla maalialueellaan ja varmisti loppulukemat 30-6. Raptorsin ottelu oli karuista luvuista huolimatta lupaava, sillä kahdesti putkeen mestaruuden voittanut Trojans ei ole heikosti miehitetylle tulokasjoukkueelle helppo nakki. Trojans sai tästä hankalan alun jälkeen kuitenkin rohkaisua, ja paljon onkin kiinni seuraavan viikonlopun pelistä Jaguaareja vastaan. Peli pelataan Vehkalammen kentällä Jyväskylässä sunnuntaina 11.4. klo 11.30.

Näyttäisi siltä, että nuoren ja lahjakkaan pelinrakentaja Joonas Anderssonin lisäksi Trojansilla on kasvattinaan toinen lupaus, Teemu Thorström. Vasta 1993 syntynyt Thorström tuurasi puuttuvaa Anderssonia mallikkaasti, ja erityisesti varmaotteinen heittopeli teki katsojiin vaikutuksen. Tällaisessa tilanteessa herää kysymys, kannattaako edustusjoukkueeseen tuottaa riskialttiisti pelinrakentajaa Pohjois-Amerikasta. Aina yhteistoiminta joukkueen kanssa ei heilläkään ota sujuakseen. Miksei kouluttaa omia motivoituneita ja näppäriä kavereita, joilla on mahdollisuus treenata joukkueen kanssa ympäri vuoden? Jos ja kun jenkkejä tarvitaan, voitaisiin panostaa muihin positioihin. Valmennus toki tuntee miehet ja heidän kykynsä parhaiten, mutta fanipuolella saattaisi olla jo luottamusta seuran omiin nuoriin.

Valokuvia ottelusta [Kari Toivonen]

Jussi Hakokari