37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Ruotsi kesytti nuoret leijonat

16.10.2010 klo 22:55

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä Suomen pystyttyä pitämään Ruotsin hyökkäykset kurissa. Ensimmäinen maalikin syntyi Ruotsin puolustuksen aiheuttamana, kun Suomen potkaisijana toimineen Onni Juvosen puntti epäonnistui pahasti oman maalialueen tuntumassa sillä seurauksella, että pallo päätyi pyörimään yksinään Suomen maalialueella. Ruotsin Erik Törnblom ehti palloon ensimmäisenä ja vei sinikeltaiset 6-0 johtoon. Lisäpistepotkua ei potkaisija Johan Moberg onnistunut saamaan pystypuiden välistä sisään, joten lukemat säilyivät ennallaan.

Hyökkäyspelissä toivomisen varaa

Suomen hyökkäyspelissä oli paljon puutteita. Hyökkäykset käynnistyivät hitaasti, eikä linja pystynyt pitämään ahnaasti läpi pyrkineitä ruotsalaisia erossa pelinrakentaja Kimi Linnainmaasta. Tuloksena oli useita oman hyökkäyslinjan takana tapahtuneita taklauksia, joissa hyökkääjä yllätettiin suorilta jaloilta. Minulle jäi myös epäselväksi, mikä oli jatkuvasti käytössä olleen noin kahden jaardin shotgun-muodostelman tarjoama etu, kun pelinrakentaja joutui lukemattomia kertoja poimimaan palloa maasta jaloistaan. Kahden jaardin aloitussyöttö ei näin tarjonnut pelinrakentajalle lisäaikaa läpiryntäävää linjaa vastaan vaan päin vastoin tuhlasi sen jatkuvaan pallon etsiskelyyn.

<iEetu Koho ilahdutti kotiyleisöään syötönkatkolla.

Toisella neljänneksellä kotiyleisöä kohautti Trojansin Eetu Koho, joka poimi ilmasta ensimmäisellä puoliskolla Ruotsin pelinrakentajana toimineen Kevin Sundströmin syötön. Suomi ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään pallonriistoa. Sen sijaan Ruotsi onnistui tekemään maalin tällä kertaa myös hyökkäysmiehistön toimesta. Sundström heitti pari namupassia, ensin Erik Siljeholmille ja perään heti Marlon Escobarille. Maaliin pallon toimitti Suomen 10 jaardin linjalta lopulta keskushyökkääjä Emil Knutsson. Lisäpistepotku jäi tälläkin kertaa hyvän yrityksen asteelle lipuen vasemmalta ohi. Tilanne taululla 0-12.

Enempää pisteitä ei ensimmäisellä puoliskolla tehty ja joukkueet siirtyivät tauolle. Katsomoon oli kauniissa, mutta viileässä säässä peliä seuraamaan saapunut muutama sata kannattajaa niin Suomesta kuin Ruotsistakin. Olosuhteet olivat ajankohtaan nähden suorastaan ihanteelliset.

Ruotsi karkaa, mutta Suomikin piristyy

Kolmannella nejänneksellä Ruotsi kasvatti johtoaan, kun koko illan huikeita potkun palautuksia juossut Oscar Nevermann nappasi toiselle puoliskolle pelinrakentajaksi vaihdetun Fredrik Dreifaldtin hienon syötön ja takavuosien ruotsalaista slalom-tähteä Ingemar Stenmarkia mukaillen pujotteli 70 jaardin matkan aina maalialueelle asti. Lisäpisteitä yritettiin tällä kertaa pelaamalla ja Filip Bäckström siinä onnistuikin viimeistellen numeroiksi 20-0 vieraille.

<iOnni Juvonen (#12) vastasi Suomen kaikista pisteistä.

Suomen hyökkäys piristyi neljänneksen loppupuolella ja yhdestä illan hienoimmista suorituksista vastasikin ensimmäisellä neljänneksellä punttipotkussaan epäonnistunut Onni Juvonen nappaamalla maalialueella pelinrakentaja Linnainmaan 17 jaardin heiton. Juvonen merkkautti myös lisäpisteen nimiinsä potkaisemalla pallon kirurgin tarkkuudella keskelle maalihaarukkaa. Tilanne tulostaululla nyt lohdullisempi 7-20. Suomi peluutti ottelun lopussa myös toista pelinrakentajaansa Verneri Villasta, mutta enempää pisteitä ei taululle kumpikaan enää saanut. Lopputulos siis 7-20.

Ottelun parhaina palkittiin Ruotsilta 6+1 taklausta saalistanut Alex Malmgren ja Suomelta 5+6 taklausta tehtaillut Aleksi Kriivarinmäki. Koko ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin ansaitusti Ruotsin Oscar Nevermann. Trojansin pelaajista Valtteri Varjokivi saalista kaksi taklausta, Eetu Koho nappasi syötönkatkon ja Juuso Mäkinen merkkautti yhden kiinnioton

<iLeo Toiminen pyrkii ohittamaan Ruotsin hyökkäyslinjassa Mark Rosenquistin.

Tilastot eivät valehtele

Vaikka loppunumerot olivatkin Suomen kannalta varsin maltilliset, ottelun tilastojen tarkastelu paljastaa, kuinka suuri joukkueiden tasoero todellisuudessa oli. Ruotsi eteni ottelussa kaikkiaan 278 jaardia. Suomen kokonaisjaardimäärä oli 36, joista juoksupelit tuottivat 3 jaardia ja heitot 33. Heittojaardeistakin yli puolet tuli ainoaan maaliin johtaneesta 17 jaardin passista. Eniten Suomi etenikin kentällä Ruotsin keräämien rangaistusten avulla. Niitä kertyi majesteettiset 189 jaardia. Jos halutaan olla ilkeitä, niin voidaan todeta Ruotsin kuljettaneen palloa molempiin suuntiin yhtensä reilusti yli 400 jaardia.

Ennen kuin vedetään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä Suomen jenkkifutiksen tilasta, kannattaa muistaa, että kyseessä oli kuitenkin ystävyysottelu, jossa jaossa ei ollut muuta kuin voiton tuottamaa hyvää mieltä. Hyvää fiilinkiä oli tarjolla myös yleisölle, joka sai nähdä hienoja yksilösuorituksia ja hyvin organisoidun ottelutapahtuman.

Kuvia ottelusta Trojansin kuvagalleriassa (2010 Suomi-Ruotsi U17)

Kari Toivonen