37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Jaguaarit pitivät turkkinsa ja nylkivät troijalaiset

23.07.2011 klo 23:09

Korni otsikko kavaltaa jo oleellisimman; Trojans ei avannut vieläkään voittotiliään, vaan Jyväskylän Jaguaarit poimivat Turun matkaltaan suhteellisen helpot kaksi pistettä. Trojansin peli näytti hetkittäin jopa hyvältä, mutta kun se suurimman osan aikaa ei sitä tehnyt, ei voitto ollut edes lähellä. Trojansilla oli kyllä mahdollisuuksia useampiinkin kuin vain yhteen maaliin, muttei lopputulos 8-35 silti tee suurta vääryyttä kotijoukkueelle.

Trojans pääsi lupaavasti aloittamaan ottelun hyökkäysvuorolla, joka osoittautui varsin kuvaavaksi koko ottelun tapahtumia ajatellen. Syvältä omalta alueelta kolme pitkää heittoyritystä huonolla menestyksellä ja välissä kaksi vääristä aloituksista tullutta virhettä. Sama kuvio toistui ottelussa moneen kertaan.

Tulostaulun käyttäjä pääsi ensimmäisen kerran töihin noin neljän minuutin pelaamisen jälkeen, kun Jaguaarien Lukkes Gilgan taituroi itsensä ja pallon lähietäisyydeltä turkulaisten maalialueelle. Varsinainen taidonnäyte tapahtui jo edellisessä pelissä Perttu Ahilan siepattua Santeri Supin linkoaman märän pallon liki 40 jaardin ilmalennon jälkeen kaatosateen kastamalla liukkaalla tekonurmella vain muutaman jaardin päässä Trojansin maalilinjasta. Ahila vastasi myös onnistuneesta lisäpistepotkusta.

Trojansin sinnitteli neljänneksen, Jaguaarit ratkaisi toisella

Trojansin puolustus onnistui pitämään pelin tasaisena koko ensimmäisen neljänneksen, vaikka peliä pelattiin lähes yksinomaan turkulaisten kenttäpuoliskolla. Kotijoukkueen hyökkäys teki kentällä lyhyitä visiittejä, joiden aikana eteneminen mitattiin pikemminkin desi- kuin hehtometreissä. Ville-Valtteri Suojasen komeat punttipotkut sysäsivät vieraat aina hetkeksi turvallisen etäisyyden päähän Trojansin maalialueesta, kunnes Jaguaarit kohta taas ilmestyivät niiden porteille kolkuttelemaan. Pisteitä ei kuitenkaan tulostaululle lisää ilmestynyt.

Toisella neljänneksellä peli sitten repesi. Lukkes Gilgan pujotteli parikymmentä jaardia ja päätti esityksen tiikeriloikkaan maalialueelle. Ahilan lisäpistepotkun jälkeen tilanne 0-14. Seuranneella Trojansin hyökkäysvuorolla pelinrakentaja Joonas Anderssonin ja keskushyökkääjänä pelanneen Sami Toivosen välinen yhteys kärsi katkoksen ja alakautta heitetty liukas pallo luiskahti Toivosen näpeistä nurmelle ja vapaaseen jakoon. Jaguaarien Mikael Paloniemen aistit olivat valppaina ja lätäköitä pelkäämättä hän heittäytyi pallon päälle. Seuranneella hyökkäysvuorolla Perttu Ahila kikkaili itsensä maalialueelle ja kengitti lisäpisteet päälle. Tilanne 0-21.

Kotijoukkue heräsi hetkeksi

Ennen puoliaikaa nähtiin vielä yksi maali. Senkin merkkautti tililleen illan tehomies Perttu Ahila, joka esitti illan pisimmän juoksun kipittämällä omalta 45 jaardin linjalta pallon Trojansin päätyyn. Kun peliaikaa oli alle minuutti jäljellä, Trojansin peli alkoi äkkiä kulkea. Andersson löysi parilla pitkällä heitolla uuden meksikolaisvahvistuksen Jorge Lopezin ja kertaalleen nuoren Juuso Mäkisen. Jaguaarit otti vielä ison virheen ja yhtäkkiä Trojans oli maalintekoetäisyydellä. Hyvä yritys katkesi Trojansille kovin tyypilliseen tapaan, kun pallot eivät jääneet omien laitahyökkääjien käsiin ja viimeinen niitti oli syötönkatko. Puoliajalle mentiin lukemissa 0-28.

Kolmas neljännes alkoi sekavana. Kumpikaan joukkue ei saanut peliään uomiinsa. Joukkueiden hyökkäysten käytyä muutaman kerran kentällä kääntymässä Trojansin Suojanen punttasi pallon tyylikkäästi aivan Jaguaarien maalialueen tuntumaan. Sieltä pois pyristellessään vierasjoukkue onnistui tunaroimaan pallon vapaille markkinoille omalla maalialueellaan. Trojansin Ilkka Koiranen ehti ensimmäisenä haalimaan lelun haltuunsa ja moisesta suorituksesta palkitaan yleensä kuudella pisteellä. Lisäpisteitä lähdettiin hakemaan kerralla kahta ja siinä myös onnistuttiin. Joonas Andersson piti pallon itse ja purjehti vastustajien välistä maalialueelle kaventaen tilanteeksi 8-28.

Asemasotaa ja slalomsoolo

Seurasi taas Trojansin hetkellinen piristyminen. Puolustus imitoi betoniseinää ja juoksupeleillä saavutettiin ajoittain kohtuullista tulosta. Valitettavasti aina, kun turkulaiset olivat pääsemässä uusiin yrityksiin, kotijoukkue sortui vääriin aloituksiin, jotka juuri ratkaisevilla hetkillä torpedoivat hyvin alkaneen hyökkäyksen. Pisteitä ei kolmannella neljänneksellä enempää tehty.

Ottelun kääntyessä loppusuoralle oli ilmassa jo hieman asemasodan tunnelmaa. Peli oli paketissa eikä isompaa yritystä ollut havaittavissa. Stagnaation mursi Jaguaarien Akumatti Leskinen, joka esitti näyttävän soolojuoksun tarkalleen puolesta kentästä maaliin. Ahila tietysti tykitti lisäpisteen ja Turussa päädyttiin lopputulokseen 8-35. Ottelun parhaina palkittiin Jaguaarien pisterohmu Perttu Ahila ja Trojansin Sami Toivonen, joka sekä kantoi mallikkaasti palloa, että toimi puolustuksen lukkona. Kotijoukkueesta kannattaa mainita lisäksi nuoret C-juniori-ikäiset Juuso Mäkinen ja pari todella ratkaisevaa taklausta esittänyt takamies Teemu Thorström. Molemmista on vielä Trojansille paljon iloa tulevaisuudessa. Myös kahteen suuntaan ahertanut Ilya Redin esiintyi edukseen erityisesti pallonkantotehtävissä.

Mietteitä Trojansin tilasta

Trojans on ollut tällä kaudella ennennäkemättömässä ahdingossa. Onnen arpakuutiot eivät todellakaan ole pomppineet turkulaisjoukkueelle, vaan rouva Fortuna on esitellyt proverbiaalista takalistoaan Trojansille suorastaan kestotilauspohjalta. Ongelmat ulkomaalaisvahvistusten kanssa saivat höysteekseen valtavan loukkaantumissuman, johon tänään saatiin lisättyä vielä ainoan jenkin Doug Palmerin jalkavamma.

Aivan kaikkea ei voi kuitenkaan voi laittaa epäonnen piikkiin. Osansa on myös sillä, että pelaajien harjoittelumotivaatio ei ole riittävällä tasolla. Siitä kielivät toistuvat aloitusvirheet ja huono pallonhallinta, puolittaiset taklaukset ja rähmäykset. Trojans pelaa ainakin toistaiseksi amerikkalaisen jalkapallon korkeimmalla sarjatasolla ja harjoittelun pitäisi olla sen mukaista. Oman haasteensa kaikelle asettaa myös se, että valmennuksen organisaatio on tällä hetkellä niin ohut, ettei se voi siitä enää oheta.

Trojansin kohta 30-vuotisen historian aikana joukkueessa on pelannut satoja turkulaisia. Mitaleja on voitettu ripakopallinen, yksi mestaruuskin. Osaamista ja sitä kuuluisaa menestymisen kulttuuria olisi vaikka kuinka paljon. Onkin suoranainen ihme, ettei tästä ryhmästä löydy ihmisiä, joilla olisi poltetta jatkaa lajin parissa ja auttaa entistä seuraansa siirtämällä omaa kokemustaan ja osaamistaan nyt vaikeuksien parissa painivalle nuorelle joukkueelle. Nyt olisi oikea hetki sellaisten henkilöiden astua esiin.

Kari Toivonen