37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

U17 kovassa iskussa: Devils-Trojans 8-76 (0-46)

01.07.2012 klo 20:05

Kauden avausottelussa Devilsiä vastaan toukokuussa Turussa Trojans sai vauhdikkaan alun otteluun ja hyvän 46-0 tuloksen. Nyt loukkaantumisten ja lomamatkojen harventama yhdeksän pelaajan joukkue lähti haastamaan uudelleen Devilsiä 7 vs 7- futikseen tietoisena siitä että jokainen ottelu on oma kokonaisuutensa eikä edellisten kohtaamisten numerot paljoakaan paina nykyhetkessä.

Devils sai ensimmäisen hyökkäysvuoron, mutta Trojansin puolustus ei antanut uusia yrityksiä vaan pakotti lentopotkun ja päästi oman hyökkäyksen kentälle. Tutulla sapluunalla Mai-Tri Thach lähti kiitämään palloa vahvojen blokien turvin kohti maalia ja sai sen sinne vietyäkin muutamalla kannolla. Pelinrakentaja Mika Riihimäki juoksi itse lisäpisteen. Thachin juoksuilla on ollut alkukaudella murskaava vaikutus henkisesti vastustajan puolustuksiin, speed kills. Haluamme käyttää juoksu-uhkaa muiden asioiden avaamiseen ja lähdimme tietoisesti avaamaan nyt myös heittopeliä. Pyrimme käyttämään mahdollisimman paljon samoja heittokombinaatioita ja -konsepteja kuin U19- joukkueemme. En tiedä mikä olisi legendaarisen Coach Ken Meyerin tuomio jos hän näkisi miten toteutamme hänen kuvioitaan, mutta murhaavaa jälkeä ne näyttävät tekevän sarjatasosta riippumatta vuosikymmenestä toiseen. Mika Riihimäen ensimmäinen heitto ottelussa olikin toisen hyökkäysvuoron avauspelissä pitkä heitto Mikael Reposelle maalinarvoisesti. Mika Riihimäki pelaa rauhallisesti ja saa vakuuttavasti ilmaa ja tarkkuutta heittoihin. Vaikka heittokäsi on voimakas on Mikan heitoissa hyvännäköinen rotaatio ja ennenkaikkea jokaisessa heitossa on mukana sellaista otetta joka tekee ne miellyttäväksi ottaa kiinni. Mika heitti kaksi TD:tä ja yhden lisäpisteen, jonka otti kiinni Mikael Reponen. Toisen heittomaalin otti vastaan Oskari Myllykoski. Myllykoski juoksi itseasiassa väärän kuvion ja haki katseellaan palloa sisäpuolelta thin post- kuvioon pelinrakentajan heittäessä pallon corner-kuvioon toiselle puolelle oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan täysin tyhjään tilaan. Ehdin jo tuhahtaa ääneen sivurajalla turhautuneena ”väärä kuvio!”, mutta Myllykoski käänsi katseensa ulkohartian yli ja onnistui hakemaan pallon käsiinsä ja kipitti loppumatkan maaliin yllättäen sirkustempullaan sekä valmentajat, pelinrakentajan, loput joukkuekaverinsa sekä vastustajan puolustuksen.

Trojans teki ottelussa juoksemalla seitsemän TD:tä (Thach 4 TD, Riihimäki 2 TD, Reponen 1 TD). Lisäpisteistä onnistui kahdeksan. Näistä Riihimäki juoksi itse neljä, Myllykoski, Thach ja Kalle Kilickesen kukin yhden. Puolustuksen puolella Myllykoski ja Reponen ottivat syötönkatkot ja peittivät vastustajan rähmäämän pallon mieheen ja kolmannen vastustajan rähmäämän pallon peitti vielä Olli Jokela. Puolustuksen linjassa erottui taas edukseen Simo Åkerberg, jonka räjähtävä nopeus ja voima päästivät hänet välillä iskemään pallon vastustajan pelinrakentajan käsistä ennen kuin tämä ehti antaa handoffia keskushyökkääjälle. Hän suoritti useita näyttäviä taklauksia ja pääsi myös ahdistelemaan pelinrakentajaa heitoissa. Simon taklaustyylissä on esimerkillistä se että hän ajaa keskushyökkääjät pystyyn pysäyttäen eteenpäin kulkevan voiman ja lähtee viemään heitä takaisin tulosuuntaan. Jos hyökkääjä kaatuu aina taklaajan päälle ja saa sillä taisteltua viimeisen jaardin tulee siitä ottelun kuluessa aikamoinen potti ylimääräistä.

Trojansin puolustus sai pidettyä Devilsin kurissa, mutta onnistumisiakin isännille tarjottiin. Devilsin screen-pelit olivat esimerkillisen hyvin harjoiteltuja ja toimivia. Samoin Devilsin pelinrakentaja pelasi heitoissa rauhallisesti puolustusta lukien (ja vieläpä koko kenttää, joka on nuorelta pelaajalta vaativa suoritus). Laidalta löytyi yksi salamannopea hyökkääjä, joka kuumotti muutamaan otteeseen Trojansin takakenttää. Eniten vastaanottoja taisi kuitenkin kerätä numerolla 21 pelannut keskushyökkääjä lyhyistä heitoista usein play action- peleistä. Varmakätinen pelaaja ei juurikaan edennyt kiinnioton jälkeen mutta oli ns. luottopelaaja silloin kun Devils tarvitsi varmat jaardit. Devils huudatti kotiyleisöä heti toisen puoliajan alussa kun Trojans onnistui sekoilemaan aloituspotkun palautuksessa pelivälineen Devilsin haltuun lähes omalla 10 jaardin linjalla palauttajien kommunikaatiovirheen takia. Vahva linjanläpi juoksu toi pallon ensin muutaman sentin päähän maalista, josta Devils punnersi sen jopa helponoloisesti voimalla sisään. Lisäpistepelissä play action-peli vapautti keskushyökkääjän vapaaksi heitolle ja isännät saivat näin pistetilin auki ja osoittivat samalla kuinka nopeasti maali syntyy jos vastustaja ei ole hereillä. Trojans kuitenkin heräsi ja Mikael Reponen maksoi seuraavassa aloituspotkussa edellisen virheen palauttamalla potkun suoraan maaliin. Loput ottelusta kului pitkälti tämän jälkeen Trojansin hallinnalla kuten koko ensimmäinen puoliaikakin.

Trojans pelasi jälleen ”Tough but fair”-asenteella eli kovaa mutta puhtaasti. Puolustus taklasi kovaa, mutta myös esimerkiksi laitahyökkääjät jakelivat esimerkillisiä ja näyttäviä open field- blokeja juoksupeleissä mahdollistaen isoja pelejä. Amerikkalainen jalkapallo on laji jossa henkinen yliote otetaan fyysisen dominoinnin kautta. Jefukentälle on mentävä samalla asenteella kuin nyrkkeilykehään, on pakko olla valmis jakamaan ja ottamaan vastaan iskuja. Jokaisen pelaajan tulisi kysyä itseltään ottelun jälkeen, voitinko tänään edessäni olleen vastustajan? Jos vastaus on ”kyllä”, voi olla tyytyväinen suoritukseensa sanoi tulostaulu mitä tahansa koska tietää tehneensä parhaansa ja oman tehtävänsä. Asenne ratkaisee kaiken alusta loppuun.

Tulostaulu on faneille. Numerot vievät joskus huomion pois olennaisesta. Tahto voittaa on ehdoton edellytys pelaamiselle, mutta itse voittonumerot ovat sivuasia. Meille on tärkeintä nauttia pelaamisesta ja pelata mahdollisimman virheetöntä futista. Muotoiltiin asia sitten Al Davisin tapaan ”Commitment to Excellence” eli sitoutuminen erinomaisuuteen tai Bill Walshin tapaan ”Standard of Performance” eli korkea suorituksen vakiotaso, on kyse pohjimmiltaan siitä että me asetamme vaatimuksia itsellemme vastustajasta riippumatta ja haastamme itseämme parempiin ja parempiin suorituksiin. Kukaan meistä ei ole yksilönä täydellinen mutta yhdessä joukkueena me pystymme tavoittelemaan täydellisyyttä ja matkalla sinne saavutamme erinomaisuuden. Tällä kertaa ei isoja virheitä tehty Trojans-leirissä montaakaan, mutta kourallinen kuitenkin. Varsinkin erikoisjoukkuepelaaminen on edelleen osa-alue, johon harjoituksissa on selvästi panostettava. Itsekriitiikissäkin on toki syytä muistaa kohtuus: meillä oli ottelussa vain kaksi vaihtopelaajaa eli valtaosa pelaajista pelasi koko ottelun kahteen suuntaan ja spessut päälle, joten eiköhän ole syytä olla tyytyväinen ottelun lopputulokseen ja pelaajien mahtavaan taisteluasenteeseen jolla mentiin kovaa ja päättäväisesti alusta loppuun.

U17- joukkue kohtaa seuraavaksi Vantaa Taftin kotipelissä Urheilupuiston Yläkentällä 22.7 kello 12.00 alkaen.

Otto Junttila