37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans janoaa pisteitä Butchersilta

04.07.2012 klo 17:59

Maanantaina Turussa kohtaavat kaksi sarjataulukon alemman kastin joukkuetta, kun voitoton kotijoukkue Trojans ja yllättäen liigan häntäpäähän juuttunut Porvoon Butchers yrittävät kohentaa oloaan toistensa kustannuksella.

Trojansin kauden alkupuolisko on ollut yhtä murheellista vaellusta kuin viime kaudellakin. Muut ehkä tätä ennakoivatkin, mutta Turussa odotukset juhlavuodelle olivat korkeammalla. Rosteri oli merkittävästi viime vuotista laajempi ja ennen kaikkea valmennus oli vahvistunut. Amerikkalaispelaajatkin ovat pysyneet samalla mantereella, joskaan eivät aivan vammoitta. Viime kesän jenkkihärdelliin verrattuna homma on ollut joka tapauksessa paremmin kuosissa. Niin tai näin, sarjataulukossa eteenpäinmenoa ei ole näkynyt. Trojansin akilleen kantapää on edelleenkin tehoton hyökkäyspeli. Puolustus on esittänyt kohtuullisia otteita, mutta jos pisteitä ei taululle tule, on otteluita mahdoton voittaa.

Trojansin edellinen ottelu Seinäjoki Crocodilesia vastaan oli tämän kauden vaikeuksien huipentuma. Sairastuvalla oli lähes enemmän väkeä kuin rosterissa, joten ihmeitä ei ollut odotettavissa. Crocodiles ottikin helpon 56-0 voiton, eikä matsista jäänyt juuri jälkipolville takkatulen ääressä kerrottavaa. Ottelun voittajasta tuskin olisi ollut epäselvyyttä siinäkään tapauksessa, että Trojans olisi ollut paremmassa iskussa, sen verran kaukana Vaahteraliigan kärki tällä hetkellä menee. Butchers kuuluu kuitenkin niihin joukkueisiin, jotka ovat turkulaisten papereissa tämän kauden päävastustajia. Ainakin nyt, kun porvoolaisten alkukausi on mennyt totaaliseti alle odotusten. Butchers avasi kautensa kolmella perättäisellä tappiolla, kunnes pistetili aukesi ottelussa Jaguaareja vastaan. Edellisellä kierroksella Wolverines palautti Butchersin taas maan pinnalle selvällä 54-14 voitolla.

Kuten todettua Trojansin ainoa mahdollisuus tässäkin ottelussa on hyökkäyspelin herääminen kuolleista. Viidessä pelissä on syntynyt vain kaksi maalia, joten tilastojen valossa voittajasta ei ole epäselvyyttä. Pelit ratkaistaan kuitenkin kentällä, eikä otteluennakoissa. Pelinrakentaja Joonas Andersson on oikeasti hyvä kotimainen pelinrakentaja, kunhan yhteispeli linjan ja laitahyökkääjien kanssa vain loksahtaisi kohdalleen. Keskushyökkääjänä pelaava Sadat Chambers ei vielä ole päässyt tekemään isoja pelejä, mutta läheltä piti -tilanteita on ollut useita. Tukimies Shantavius Blountia on käytetty juoksuissa toisinaan blokkaajana, mutta sekään ei ole välttämättä tuottanut odotettua tulosta. Kokeilun arvoista voisi olla käyttää Sadatia laitahyökkääjänä, jolloin hän saisi hyödyntää paremmin nopeuttaan kiinnioton jälkeisissä tilanteissa. Nythän mies ei pääse pallon kanssa täyteen vauhtiin vaan juuttuu useimmiten linjaan. Tällä hetkellä heittopeli lepää yksinomaan nuoren Juuso Mäkisen ja sisemmän laitahyökkääjä Juha Yli-Arvelan varassa, joista jälkimmäinen on kärsinyt loukkaantumisista. Kaiken avain piilee ehkä silti linjapelaamisessa. Andersson tarvitsee muutaman sekunnin enemmän aikaa, jotta heittopeleistä pääsisi jotain syntymään.

Butchers vaihtoi jenkkipelinrakentajaa kesken kauden ja tilalle tullut Mackenzie McGrady on nyt pelannut pari ottelua, joiden perusteella on vielä hankala sanoa onko hänestä sateentekijäksi, mutta ainakin yksi voitto on tullut hänen ollessaan tahtipuikossa. Heittopeleissä suosituimmat kohteet ovat olleet Phung Ngyuen ja Micky Kyei, joista jälkimmäinen on myös porvoolaisten tehokkain etenijä juoksupeleissä. Tämän kaksikon pitäminen kurissa on turkulaisten ykkösprioriteetti. Porvoolaisten puolustus on ollut kohtuullisen hyvä heittopelejä vastaan, mutta juoksut ovat uponneet siihen hämmentävän helposti. Maanantai-iltana on mielenkiintoista seurata, millä taktiikalla Trojans yrittää katkaista historiansa pisimmän tappioputken ja vastaavasti onnistuuko Butchers vielä hyppäämään vauhdissa kulkevan playoff-junan kyytiin.

Kari Toivonen