37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans pani pisteen tappioputkelleen

29.07.2012 klo 23:25

Helteisen kuumalla yläkentällä pelattu ottelu oli houkutellut runsaasti yleisöä, joka ei todellakaan joutunut pettymään. Jos useammastakin Trojansin parin viime kauden ottelusta on voinut todeta, ettei niistä jäänyt jälkipolville kerrottavaa, oli tämä ottelu toista maata. Heti ensimmäisellä neljänneksellä alkoi tapahtua. Nähtiin muun muassa kolme syötönkatkoa, maali ja kenttämaali. Syötönkatkot merkittiin Trojansin Sadat Chambersille ja Ilya Redinille sekä Northern Lightsin Joona Törmäselle.

Ensimmäiset pisteet syntyivät oululaisten Stacey Thomasin poimittua pelinrakentaja Brian Harrisin lyhyen syötön ja punnerrettua pallon maalialueelle. Kasperi Anttila kengitti lisäpisteen ja vieraat siirtyivät seitsemän pisteen johtoon. Trojansin kavennus nähtiin nopeasti oululaisten maalin jälkeen. Monella tontilla ottelussa häärinyt Miko Ylikoski potkaisi 27 jaardin kenttämaalin ja kavensi tilanteeksi 3-7.

Toisella neljänneksellä Shantavius Blount oli huomion kohteena napattuaan syötönkatkon sekä taiottuaan kuin ihmeen kaupalla epäonnistuneesta lentopotkusta onnistuneen heittopelin, jonka toisessa päässä Jaakko Tirkkonen nousi väkijoukon keskeltä pallon kanssa voittajana. Ylikoski pääsi hetkeä myöhemmin taas potkutehtäviin, tällä kertaa neljä jaardia kauempaa. Potku oli tarkka ja tauolle lähdettiin äärimmäisen tiukassa 6-7 tilanteessa.

TroNLOululaisten Stacey Thomas polkee kuin tulpatonta mopoa, vaikka kolme troijalaista roikkuu ryysyissä. (Kuva: Jari Turunen)

Tuhon merkit ilmassa

Ottelun kolmannella neljänneksellä Northern Lightsilla oli tilaisuus kasvattaa johtoaan kenttämaalilla Shantavius Blountin keksittyä yrittää jälleen kikkalentopotkua syvällä omalla alueella, tällä kertaa huonolla menestyksellä. Kasperi Anttilan potku lipui niukasti kuitenkin haarukan ulkopuolelta ja tilanne säilyi kutkuttavan tasaisena. Trojansilla oli vielä paremmat saumat ottaa ottelun hallinta itselleen, kun Sadat Chambers poimi kentältä rähmätyn pallon ja palautti sen maalialueelle saakka. Katsomon räjäyttänyt maali oli kuitenkin kääntymässä katastrofiksi. Tilanteen ollessa kesken joku tuomareista oli hätiköinyt ja puhaltanut pilliin, joten maali hylättiin. Trojans toki sai pallon itselleen, muttei pystynyt toista kertaa pääsemään pisteiden tekoon. Seurasi turhautumista ja vaihe, joka olisi voinut olla ottelun käännekohta.

Trojansin etenemisen pysähdyttyä turkulaiset sössivät lentopotkun pahemman kerran. Epäonnistuneen aloitussyötön jälkeen Blount jongleerasi pallon kanssa ja päätyi potkimaan pelivälineen yli sivurajasta, mikä ei tietenkään ole sallittua. Tämän seurauksena oululaiset pääsivät jälleen huippupaikasta yrittämään pisteitä, joita tulikin Kasperi Anttilan kenttämaalin muodossa kolme. Trojansin hyökkäys ei pystynyt vastaamaan seuraavalla hyökkäysvuorolla ja neljännen neljänneksen alussa oululaiset pääsivät jälleen ahdistelemaan Trojansin maalialueen rajoja. Sadat Chambers poimi syötönkatkon omalla maalialueella ja turkulaiset näyttivät selviävän, mutta pelissä oli rangaistus ja oululaiset saivatkin taas neljä uutta yritystä. Puolustus oli kuitenkin täyttä betonia ja pakotti Northern Lightsin tyytymään kenttämaaliin. Eroa oli silti jo seitsemän pistettä ja kun Trojans ei yhdessäkään ottelussa ollut tehnyt kuutta pistettä enempää oli usko voittoon koetuksella.

Trojans näkee valon

Sitten tapahtui jotain erikoista. Trojansin pelinrakentaja Joonas Andersson löysi kuin salaman iskusta yhteisen sävelen laitahyökkääjäkaksikon Juuso Mäkinen-Mikko Nyman kanssa. Pitkä, 44 jaardin heitto oikeaan laitaan, jossa Juuso Mäkinen venytti jokaisen selkänikamansakin äärimmilleen kopatessaan pallon kuin Iker Casillas ikään, sytytti Trojansin taisteluun. Yhtäkkiä turkulaiset alkoivat edetä kentällä kuin kiskoilla ja painopiste muuttui totaalisesti. Ottelun alussa palloja pudotellut ja penkilläkin istunut Mikko Nyman nousi yhdeksi ottelun hahmoista usealla perättäisellä kiinniotollaan sekä upealla maalillaan. Pelikellon näyttäessä 5:31 jäljellä olevaa aikaa Nyman kavensi tilanteeksi 12-13 ja Miko Ylikosken lisäpistepotku tasoitti ottelun. Trojansilla oli mahdollisuus ratkaista ottelu jo peliajankin puitteissa kenttämaalilla, mutta tällä kertaa pallo ei osunut haarukkaan. Peliaika päättyi siis tasan ja edessä oli hyökkäyskilpailu.

Oulu voitti arvonnan, mutta päätti antaa Trojansin aloittaa ja pitää itsellään tasoittavan vuoron. Turkulaiset jatkoivat siitä, mihin jäivät varsinaisella peliajalla. Mikko Nyman, Juuso Mäkinen ja Miko Ylikoski etenivät aluksi hyvin, mutta jäivät lopulta uusista yrityksistä vajaan jaardin ja maalialueestakin vain muutaman jaardin päähän. Trojans päätti yrittää kolmea pistettä kenttämaalilla ja antaa puolustuksen pitää oululaiset pisteittä. Ylikosken potku osuikin keskelle haarukkaa ja oli Northern Lightsin vuoro vastata. Turkulaisten aggressiivinen puolustus pakotti pelinrakentaja Harrisin hätäisiin heittoihin ja ottelun ratkaisu nähtiinkin, kun Sadat Chambers kaappasi Harrisin heiton ilmasta ja palautti sen pitkälle Oulun kenttäpuoliskolle. Vähempikin olisi riittänyt, sillä ottelu olisi loppunut jo syötönkatkoon. Lopputulos 16-13 ja Trojansin tappioputki on historiaa. Ottelun parhaina palkittiin Trojansilta Miko Ylikoski, joka vei nimiinsä sekä MVP että Teho-Sport-pelaajan tittelit ja Oululta keskushyökkääjä Olli Mämmelä.

veteraanitKivikova konkarikolmikko Juha Ylitupa-Olli Lehtinen-Kimmo Suominen – Trojansin perustajajäseniä kaikki – valitsi ottelun parhaat pelaajat.

Trojans eteni ottelussa 295 jaardia, joista 250 heittopeleillä ja 45 juosten. Oulun vastaavat lukemat olivat 220, 154 ja 66. Kenttämaaliyrityksiä nähtiin varmasti enemmän kuin koskaan Turun Urheilupuiston yläkentällä yhden ottelun aikana, peräti kahdeksan, joista kuusi onnistui. Trojans ei ole viime vuosina tullut tunnetuksi erityisen ahkerana kenttämaalien yrittäjänä, mutta tänään ne toivat joukkueelle voiton.

Päävalmentaja Pauli Ojanen oli tietysti ottelun jälkeen tyytyväinen ja huojentunut. Ojanen myönsi, että tuomarien ennenaikaiseen vihellykseen kaatuneen Chambersin maalin jälkeinen musta hetki oli vähällä kääntää pelin oululaisille. Valmennus ja pelaajat onnistuivat kuitenkin kokoamaan itsensä ja Anderssonin hienot heitot laitahyökkääjilleen sekä Nymanin tasoitusmaali sytyttivät joukkueen taisteluun ja uskomaan voittoon.

Trojansin seuraava ottelu on vieraspeli Jyväskylässä Jaguaareja vastaan viikon päästä sunnuntaina. Runkosarjan päättää kotiottelu maanantaina 13.8. kello 18.30, jolloin vastaan tulee Helsinki Wolverines.

Kari Toivonen