37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Turkulaisväriä New Orleansissa – Iigen Road To Super Bowl

16.02.2013 klo 16:47

Useimmat jenkkifutiksen ystävät ovat seuranneet NFL:n loppuotteluita, Super Bowleja, perunalastukulho edessään kotisohvalta, mutta harvemmassa ovat ne suomalaiset, jotka ovat onnistuneet hankkiutumaan paikan päälle tähän yhteen maailman seuratuimmista urheilutapahtumista. Trojansin Iisakki “Iige” Ullakonoja todisti New Orleansissa yhtä kaikkien aikojen jännittävintä Super Bowlia ja kertoo nyt kuinka hänen tiensä kohti megatapahtumaa kulki.

Saavuin Miamiin juuri sopivasti ennen Patriotsin ja Ravensin konferenssifinaalia. Katsoin matsia sporttibaarissa, jossa oli mahtava tunnelma ja paljon kummankin joukkueen faneja. Kun suosikkijoukkueeni Ravens varmisti paikkansa Super Bowlissa, heräsi päässäni villi ajatus: Miltä tuntuisi katsoa Super Bowlia paikan päällä?

Aloin heti etsiä lippuja netistä. Juttelin myös Trojansissa kaudella 2005 pelanneen Jamal Allenin kanssa ja hän suositteli stubhub.com sivustoa. Stubhub toimii siten, että fanit voivat myydä ja ostaa lippuja eri urheilutapahtumiin ja lipun ostaja maksaa Stubhubille "vakuutusmaksun", jonka avulla saa rahat takaisin, mikäli lippua ei jostain syystä voida toimittaa.

Erinäisten luottokortti- ym. sekoilujen jälkeen sain varattua lipun, mutta sitten tulikin heti seuraava ongelma: kaikki New Orleansin hotellit, BnB (bed and breakfeast) ja hostellit 50 km säteellä stadionista olivat täynnä. Super Bowl -vuorokaudet olivat 4–6 kertaa normaaliöitä kalliimpia, joten 400 dollaria/yö piti olla valmis maksamaan, mikäli ajatus New Orleansin siltojen alla yöpymisestä ei kuulostanut riittävän houkuttelevalta. Monen tunnin etsinnän jälkeen löysin yöpaikan paikallisesta majatalosta.

2.2.2013

Iigen SB 1Lentokentälle saavuttua ei jäänyt epäselväksi, missä ollaan.

Saavuttuani New Orelansin lentokentälle, oli Super Bowl -huuma heti aistittavissa. Vastassa oli vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka jakoivat Super Bowl -rihkamaa kaupunkiin saapuville. Koko kaupunki oli täynnä suuria mainoksia ja ihmisillä tuntui olevan vain yksi puheenaihe. Majataloni omistaja paljastui 60-vuotiaaksi taiteilijamummoksi, joka oli selkeästi viettänyt suurimman osan elämäänsä alkoholia vahvempien aineiden parissa, näin kauniisti ilmaistuna. Majoitukseni täsmäsi osuvasti rouvan päihdehistorian kanssa. Huone riitti kuitenkin tarpeisiini ja rouvakin oli oikein mukava, vaikka vähän höperö.

Iigen SB 2Tällä tiketillä sai lunastettua palan taivasta.

Purettuani matkalaukkuni lähdin metsästämään Stubhubin toimistoa, josta lippuni oli noudettavissa. Lipun mukana tuli pienimuotoinen fanipaketti, johon sisältyi Super Bowl -pyyhe, lippu pregamejuhlaan ja muuta tilpehööveriä. Typerä virne naamallani suunnistin kohti Ernest N. Morial Convention Centeriä, johon NFL oli pystyttänyt messut jenkkifutiksen ystäville.

Iigen SB 3NFL järjesti messut Ernest N. Morial Convention Centerissä.

Messuilla olo oli kuin pikkupojalla karkkikaupassa. Joka puolella oli jotakin jefuun liittyvää. Pukumiehet potkivat tuhannen dollarin kengät jalassa field goaleja, jenginuoret hyppivät vertical jumppeja ja isät juoksivat poikiensa kanssa kilpaa 40 yard dasheja. Paikalla oli myös lasikuvun alla aito Vince Lombardi Trophy, jota sai käydä halutessaan ihastelemassa. Esillä oli myös eri vuosien mestarien sormukset, varusteita vuosien varrelta ja muuta ihmeteltävää. Joka puolella kiersi työntekijöitä jakamassa naposteltavaa ja juotavaa, sillä eiväthän jenkit nälkäisinä tai ilman kunnon sokeripiikkiä jaksa liikkua paikasta A paikkaan B. Ostin vielä messukeskuksen NFL storesta Ed Reedin pelipaidan ja lähdin lepäämään suurta päivää varten.

Iigen SB 4Terveiset ensi kauden ykkösdivarin tuomareille.

Iigen SB 11Oakland Raidersin mestaruussormus.

Iigen SB 12Luultavasti Janne "Kanttori" Salosen käsi olisi täsmännyt paremmin.

Iigen SB 5Vähintäänkin riittävästi faniroinaa ylleen kasanneet Ravensin kannattajat suomalaisessa syleilyssä.

Iigen SB 6Pre-Game Partyssa 49ers-faneilla oli vielä kullanhuuhdonta mielessä.

3.2.2013

Lähdin heti aamulla keskustaan, koska arvelin, että myöhemmin ruuhkat ovat niin järjettömät, että taksissa saa istua monta tuntia. Stubhubin toimistossa pregame-kekkerit starttasivat heti aamusta ja tarjolla oli tietysti ilmaista ruokaa ja juomaa. Paikalla oli sekä Baltimoren että San Franciscon faneja ja joitakin NLF-pelaajia jakamassa nimmareita (Michael Turner ainakin). Lisäksi oli mahdollisuus ottaa sotamaalauksia peliä varten. Isoilta näytöiltä pyöri Road to Super Bowl ja tunnelma alkoi pari tuntia ennen peliä olla todella katossa. Lähdin valumaan joukon mukana kohti stadionia ja ihmisten kävely sinne muistutti pyhiinvaellusta, sillä kaikilla tuntui olevan vain yksi päämäärä: New Orleansin Mercedez-Benz Superdome -stadion.

Iigen SB 7New Orleansin Mercedez-Benz Superdome.

Portilla oli todella tiukat turvatarkastukset ja jouduin mm. jättämään juuri ostamani Super Bowl -repun ulkopuolelle. Suomalaisena toki tiedustelin, että mistä tämän voi noutaa ja järjestyksenvalvoja totesi, että se jää tuohon maahan ja joku varastaa sen tai se lentää roskikseen. Sydäntäsärkevän reppuepisodin jälkeen suunnistin paikalleni hyvissä ajoin ennen pelin alkua. Halli oli tuntia ennen kick offia jo melko täynnä ja kun pelaajat alkoivat tulla kentälle, ei tyhjiä paikkoja oikeastaan näkynyt missään.

Baltimore sai pelissä melkoisen salama-alun ja peli alkoi näyttää jo pelatulta. San Franciscon fanit eivät kylläkään missään vaiheessa lopettaneet mylvimistä vaan jaksoivat uskoa omiinsa. Kaikki pelin nähneet varmasti muistavat yksittäiset isot pelit, joten en ala niitä sen tarkemmin erittelemään.

Iigen SB 8Peli käynnissä.

Puoliaikashown musiikki ei nyt varsinaisesti hivellyt tärykalvoja, mutta näköhermoihin tumma naiskauneus toimi oikein mainioisti. Käsittämätöntä miten nopeasti puoliaikashown kulissit pystytetään ja miten nopeasti kenttä muokkautuu konsertista takaisin jalkapallokentäksi.

Sähkökatko oli ilmeisesti katkaissut kuvayhteyden kotikatsojilta ym. Stadionilla ei oikeastaan ihmetelty muuta kuin, että miksi peli ei jo jatku, sillä kentällä valaistus oli sama kuin ennen ja vain osa katsomosta oli pimeänä. Suurin huoli fanien keskuudessa tuntui olevan, että alkoholia ei saanut enää maksettua luottokortilla.

Kun peli vihdoin saatiin käyntiin, alkoi San Franciscon hirmuinen takaa-ajo. Täytyy valitettavasti myöntää, että Ravens fanien keskuudessa oli havaittavissa suomalaista ja etenkin turkulaista "kyl mää tiesin, miten täs tulee käymään" -mentaliteettia ja kannustushuudot alkoivat vaihtua hiljaiseen jännitykseen. Itse en tähän lammaslaumaan liittynyt vaan huusin ääneni käheäksi, ja jokainen fani hallilla tuntui päästelevän jonkinlaista örinää kurkustaan, kun San Francisco oli Baltimoren redzonella ja neljä yritystä taulussa. Jotenkin täydellinen kruunu illalle, että Ray Lewisin ura päättyy siihen, kun he pysäyttävät vastustajan neljä kertaa red zonella Super Bowlissa. Tämän jälkeen olikin ilo irti Ravens-fanien keskuudessa.

Iigen SB 9Katsomosta on vaikeaa tässä vaiheessa enää bongata 49ers-faneja.

Kun serpentiinit ja ilotulitukset alkoivat paukkua stadionilla, suurin osa 49ers-faneista suunnisti kohti uloskäyntiä ja Ravens-fanit jäivät vielä paikan päälle ja yrittivät nähdä vilauksen suosikkipelaajistaan. Kaiken kaikkiaan mieletön kokemus ja voin suositella Super Bowl -reissua kenelle tahansa jenkkifutiksen ystävälle. Mitä myöhempään lippujen ja majoitusten varaamisen jättää, sitä kalliimmaksi reissu tulee, mutta ei tällaisia kokemuksia voi varmastikaan rahassa mitata.

Iigen SB 10Mestaruus on ratkennut Ravensille!

Turku Trojans