37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans jäi tuuletuksen päähän voitosta

11.05.2013 klo 18:54

Trojansin naisten joukkue avasi kautensa väkevästi kestomenestyjä Roostersia vastaan lauantaina yläkentällä. Huima takaa-ajo ei kuitenkaan saanut lopullista kruunua, sillä Trojansin voittomaali ottelun loppuhetkillä hylättiin, kun puolustajilta karkuun päässyt Jutta Luhtala nosti innoissaan toisen kätensä ylös muutamaa metriä ennen maalialuetta. Tuomarit näkivät eleessä epäurheilijamaisen käytöksen ja niin Roosters vei pisteet lukemin 32–30.

Ottelu alkoi Roostersin merkeissä, kun Iia Rantala vei punapaidat maalillaan ja lisäpistepelillään kahdeksan pisteen johtoon. Trojansin peli oli aluksi hiukan hermostunutta, mutta puolustus piti joukkuetta pystyssä ja pian turkulaisetkin pääsivät pisteiden makuun. Kavennuksesta vastasi Jutta Luhtala, joka juoksi vastustamattomasti pitelijöiltään karkuun. Lisäpistepeli ei tuottanut tulosta, joten tilanne ensimmäisen neljänneksen päättyessä 6–8.

<iIia Rantala vastasi Roostersin avausmaalista.

Toisella neljänneksellä Roosters näytti karkaavan kotijoukkueelta, kun ensin Anri Vartiainen rynni pallon turkulaisten maalialueelle ja perään etukäteen vaaralliseksi tiedetty Janna-Jemina Seiles poimi pelinrakentaja Sanna Järvisen tarkan heiton ja kiri pohjiin asti.

Trojansin eteneminen tapahtui lähes yksinomaan juoksupeleillä. Luhtalan lisäksi Kirsti Nirhamo onnistui ajoittain puhkaisemaan Roostersin puolustuksen samoin kuin pelinrakentaja Piritta Vaattovaara, jonka omat juoksut pitivät helsinkiläispuolustuksen varpaillaan. Puoliajalle mentiin lukemissa 6–20.

Ottelun jälkimmäiselle puoliskolle Trojans tuli vahvasti latautuneena ja juoksupelit alkoivat upota aivan uudella teholla. Ykköspallonkantajana toiminut Kirsti Nirhamo loukkaantui kolmannella neljänneksellä, mutta tahti ei suinkaan siitä herpaantunut. Mirka Pennanen (Artikkelin pääkuvassa. Klikkaa suuremmaksi.) vastasi huutoon ja nousi ottelussa isoon rooliin tikittämällä kerta toisensa jälkeen Trojansin uusiin yrityksiin.

<iKirsti Nirhamo joutui vetämään perässään punapaitaista congaletkaa.

Trojansin nousu alkoi Piritta Vaattovaaran pinkaistua kolmannella neljänneksellä laidasta läpi Roostersin maalialueella ja Pennasen täydentäessä pistesaalista juoksemalla kaksi lisäpistettä. Tilanne nyt 14–20. Roosters ei tästä vielä hätkähtänyt vaan akseli Järvinen–Seiles tuotti välittömästi tulosta maalin muodossa. Lisäpistepeli ei onnistunut, mutta Roosters kasvatti eron silti 12 pisteeseen.

<iJanna-Jemina Seiles oli pelinrakentajan Sanna Järvisen heittojen vastaanottavassa päässä.

Troijattaret osoittivat upeaa asennetta, sillä yksikään pää ei tästä notkahtanut. Viime vuonna 12–82 Roostersille hävinnyt joukkue on kehittynyt aimo harppauksin talven aikana ja uskoen omiin mahdollisuuksiinsa se lähti uudestaan kirimään punapaitojen etumatkaa kiinni.

Viimeiselle neljännekselle lähdettäessä taululla vilkkuivat numerot 14–26 ja Trojansin juoksuvauhti vain kiihtyi. Palloa kantoivat vuoron perään Pennanen ja Vaattovaara, jonka vuorolla syntyi seuraava pistesuoritus. Noin 30 jaardin räjähtävä spurtti jätti puolustajat tavaamaan kengännumeroa Vaattovaaran kengän pohjista ja Pennanen hiihteli vielä lisäpisteet päälle. Ero Roostersiin supistui enää neljään pisteeseen, kun tulostaululle näpyteltiin luvut 22–26.

<iPiritta Vaattovaaran saldo ottelusta oli 14 tehtyä pistettä.

Trojansin puolustus taisteli läpi koko ottelun todella upeasti, mutta vielä kerran onnistui Janna-Jemina Seiles purjehtimaan maalialueelle ja lisäämään Roostersin johtoa. Lisäpistepelin turkulaispuolustus kuitenkin tukahdutti tyylikkäästi, joten ero kasvoi vain kuudella pisteellä.

Aika pelikellossa alkoi uhkaavasti huveta, mutta kuten vanha fraasi tietää kertoa, jenkkifutiksessa ehtii pienessä ajassa tapahtua vaikka mitä. Niin nytkin. Trojans jatkoi siitä, mihin edellisellä hyökkäysvuorolla jäi eli etenemällä väkevällä juoksupelillä. Tällä kertaa viimeistelyvuorossa oli Mirka Pennanen, jonka sinnikkyys palkittiin nyt maalilla. Lisäpistepelissä vuorot vaihtuivat ja nyt oli Vaattovaaran vuoro sujahtaa oikeasta laidasta lähes koskematta maalialueelle. Tilanne kutkuttavasti 30–32.

<iSophia von Haartman lähettää pelinrakentaja Sanna Järvisen tutustumaan yläkentän tekonurmen biosfääriin.

Peliaikaa oli jäljellä enää muutama minuutti, joten Trojans päätti turvautua lyhyeen aloituspotkuun toiveenaan saada pallo uudelleen haltuun. Kymmenen jaardia matkattuaan pallo on vapaa kaikkien pelattavaksi. Jutta Luhtala suuntasi potkunsa kohti oikeaa laitaa, pallo osui kenttään 12 jaardin lentomatkan jälkeen ja ponnahti sitten takaisinpäin kohti Trojansin pelaajia, jotka sulkivat pelivälineen alleen. Tuomaristo arpoi hetken aikaa tilannetta, ja totesi hyökkäysvuoron olevan Trojansilla.

Kamppailu kelloa vastaan kävi kiivaana. Noin omalta 40 jaardin linjaltaan liikkeelle lähtenyt Trojans tarvitsi ehdottomasti pistesuoritusta, jotta voitto jäisi Turkuun. Kun noin puolitoista minuuttia peliaikaa oli jäljellä, näytti pikajuoksijataustainen Jutta Luhtala, mitä kintereistä irtoaa. Hän iski kiihdytysvaihteen päälle ja karkasi raketin lailla vasenta laitaa vastustamattomasti kohti Roostersin maalialuetta, mutta sitten tapahtui jotain, joka kaikissa muissa urheilulajeissa on normaalia ja arkipäiväistä. Jutta nosti onnistuneen suorituksensa merkiksi toisen kätensä ylös, ja siitäkös ottelun tuomarit riemastuivat. Kenttää täplittivät hetkessä keltaiset liput.

<iLaura Peltonen paketoi pallonkantajaa.

Moni voisi hätäisesti luulla, että urheilu on iloinen asia. Näin ei kuitenkaan ole, ainakaan amerikkalaisessa jalkapallossa. Kaikkien verkkokalvoille on varmasti piirtynyt kuva maalilinjan ylittävistä juoksijoista ja hiihtäjistä, maalia tuulettavista jääkiekkoilijoista ja voltteja heittävistä jalkapalloilijoista. Jenkkifutiksessa tunteet on kuitenkin pidettävä omana tietonaan. Käden nostaminen muutamaa metriä ennen maaliviivaa on nykyisten sääntöjen mukaan epäurheilijamaista käytöstä. Niinpä Trojansin johtomaali hylättiin ja Roostersin johto piti.

Trojansilla oli vielä mahdollisuus yrittää maalia, Roostersin kenttäpuoliskolta, mutta tuloksetta ja viimeiset puoli minuuttia Roosters kulutti kellosta vaivatta. Sarjapisteet avausottelusta matkasivat siis kitkerän tappion myötä pääkaupunkiseudulle.

Faktisesti Trojans teki siis enemmän pisteitä, mutta voitto jäi ennenaikaisen tuuletuksen päähän. Katsomossa, jopa osa Roostersin kannattajista piti sääntötulkintaa turhan tiukkana. Päätuomari Tero Jansen totesi ottelun jälkeen ykskantaan kyseessä olleen sääntöjen vastainen ele, joka tulkitaan epäurheilijamaiseksi käytökseksi. Se siitä sitten.

<iKohua herättänyt tuuletus.

Hyökkäyksen avainhahmot onkin jo tullut useaan kertaan mainittua ja itse asiassa jokainen pelaaja ansaitsisi oman mainintansa. Puolustuksesta voisi silti erikseen nostaa esille katsomoon asti kuuluvia taklauksia jaellut Laura Peltonen ja herhiläisenä pelinrakentajan kimpussa hyörinyt Sophia von Haartman.

Tappiosta huolimatta Trojansin esitys oli siinä määrin vahva, että jatko SM-sarjassa vaikuttaa enemmän kuin mielenkiintoiselta. Joukkue sai varmasti myös lisää sisua tästä episodista, joka suorastaan vaatii revanssia

Ottelun runsas kuvamateriaali löytyy kuvagalleriasta, jonne pääsee sivun päänavigaatiosta.

Kari Toivonen