37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans avausvoittoon vaikeimman kautta

27.05.2013 klo 00:26

Turku Trojansin ja Nokia Ghosthuntersin välinen ottelu sunnuntaina 26.5. muuttui viime hetkillä todelliseksi jännitysnäytelmäksi. Trojansin ollessa 10–16 tappiolla kotijoukkueen Juha Yli-Arvela tasoitti ottelun vain sekuntia ennen peliajan päättymistä. Jatkoajalla Trojansin sankareita olivat pallon maaliin kantanut Henri Routila ja Ghosthuntersin ratkaisevan syötön maahan lyönyt Iisakki Ullakonoja. Runsaslukuinen yleisö sai viihdettä koko rahan edestä sateeen piiskaamalla yläkentällä.

<iHenri Routila (#23) nousi Ylikosken loukkaannuttua parrasvaloihin ja näytti närhen munat.

Moni varmasti oletti Trojansin olleen ottelussa jonkinmoinen ennakkosuosikki Vaahteraliigakokemuksensa kautta, mutta ilmeisesti kukaan ei ollut kertonut asiasta nokialaisille. Ghosthunters lähti otteluun ennakkoluulottomasti ja jo heti ensimmäinen peli sai turkulaisyleisön nielaisemaan tyhjää. Nokian jenkkivahvistus Jarrod Williams (artikkelin pääkuvassa. Kuva:©Samuli Lindström) palautti avauspotkun aivan Trojansin maalalueen porteille ja Trojansin pulustuksella oli heti kriisinpoikanen käsissään. Turkulaiset saivat kuitenkin torjuttua nokialaisten lähentelyt ja vierasjoukkue joutui tyytymään Kalle Luoteen potkaisemaan potkumaaliin.

Trojansin hyökkäyksellä oli pahoja käynnistymisvaikeuksia, eikä asiaa auttanut se, että kotijoukkueen ykköspallonkantaja Miko Ylikoski loukkasi itsensä heti potkunpalautuksessa. Pelinrakentaja Joonas Anderssonin ja laitahyökkääjien yhteistyö vaikutti hieman hermostuneelta. Joko ajoitukset eivät osuneet kohdalleen tai sitten pallot putoilivat laiturien käsistä. Ghosthunters pääsikin lisäämään johtoaan Jarrod Williamsin karattua pitkän heiton saattelemana pahantekoon Trojansin maalialueelle. Kalle Luode lisäsi kotijoukkueen pahaa oloa potkaisemalla lisäpisteen varmasti haarukkaan. Tilanne yläkentällä 0–10.

Ensimmäisen neljänneksen käännyttyä loppuaan kohden Trojansin hyökkäys virkistyi. Juoksupelit alkoivat tuottaa tulosta, kun Mikko Holmberg ja Henri Routila – korkeakoulujenkkifutiksessa marinoituneet lupaavat keskushyökkääjät – kuljettivat palloa mallikkaasti. Henri Routila murjoi 12 jaardisella juoksullaan kotijoukkueen kavennuksen ja täydensi tihutyön juoksemalla vielä kaksi lisäpistettä, tilanne 8–10.

<iGhosthuntersin pelinrakentaja Lari Siitonen laittoi silmät kiinni ja toivoi, että mustapaitaiset köriläät katoaisivat.

Toisella neljänneksellä tilanne rauhoittui asemasodaksi, eikä kumpikaan tehnyt lisää pisteitä. Neljänneksen kohokohtia olivat Ghosthuntersin Nicholas Madsenin nappaama syötönkatko Trojansin 38 jaardin linjalla ja samalla hyökkäysvuorolla kotijoukkueen Ville-Valtteri Suojasen kuittaus vastaavanlaisella syötönkatkolla omalla 18 jaardin linjalla. Puoliajalle mentiin tilanteessa 8–10.

Ghosthunters karkumatkalle, Trojanskin piristyi


Tauon jälkeen Trojans pääsi aloittamaan hyökkäysvuorolla, mutta visiitistä tuli ranskalainen eli todella lyhyt. Ghosthuntersin pelinrakentaja Lari Siitonen sen sijaan viritti todellisen ilmasirkuksen. Omalta 25 jaardin linjalta lähtenyt hyökkäys eteni Siitosen viidellä heiitolla Trojansin yhden jaardin linjalle päätepisteenään Mikko Sinikalliolle lingottu 33-jaardinen heitto. Siitonen sai itse kunnian poimia pisteet juoksemalla linjan keskeltä sisälle. Kalle Luode tykitti lisäpistepotkun, mutta eteen ponnahtanut jääkaappi-pakastinyhdistelmän kokoinen Heikki Nevalainen blokkasi potkun. Ero Trojansiin kasvoi kahdeksaan pisteeseen, mutta oli silti tavoitettavissa yhdellä maalilla ja kahden pisteen lisäpistesuorituksella.

Siirryttiin neljännelle ja viimeiselle neljännekselle. Trojansin olisi saatava hyökkäyspelinsa kuntoon, mikäli se mielisi vielä voittaa avausottelunsa I divisioonassa. Näin tapahtuikin. Anderssonin heitot alkoivat napsahdella paremmin kohteisiinsa, joita olivat tyylikkään ennakkoluulottomasti pelanneet nuoret Teemu Thorström ja Mikael Koho sekä kokeneet Kimmo Pajunen ja Juha Yli-Arvela.

<iTeemu Thorströmiä ja Mikko Holmströmiä ei sade haitannut. Pallo liikkuu ja maisema vaihtuu.

Hollywood-loppu


Ottelun loppu olisi voinut olla amerikkalaisesta jenkkifutisleffasta, sen verran jännittäviä juonenkäänteitä viimeisille hetkille sisältyi. Aika pelikellosta oli hupenemassa ja Trojans lähestyi vääjäämättömästi Ghosthuntersin maalilinjaa. Juuri, kun kahden minuutin varoitus oli annettu Anderssonin heitto maalialueen rajalle päätyikin vierasjoukkueen Veijo Aarresuon näppeihin. Yleisöltä pääsi huokaus ja peli näytti pelatulta. Ghosthunters joutui kuitenkin aloittamaan hyökkäysvuoronsa omalta kahden jaardin linjaltaan, mikä on aika hankala paikka esittää kovin monipuolista pelirepertuaaria. Ensimmäisellä yrityksellä Siitonen yritti linjasta läpi, mutta Seikko Vennelä ja Heikki Nevalainen riistivät Siitosen vauhdin kahden jaardin päähän. Seuraavaksi oli Veli-Pekka Jaakonsaaren vuoro yrittää. Tällä kertaa meno tyssäsi jo maalilinjan taakse, kun Seikko Vennelä ja pari muutakin mustapaitaa olivat hänen ympärillään herhiläisinä. Seurauksena oma maali ja Trojansin sarakkeeseen kaksi tärkeää pistettä.

Oman maalin lisähäväistyksenä pallo joudutaan potkaisemaan pisteitä saaneelle joukkueelle eli Trojans pääsi heti uudestaan pallon kahvaan. Andersson johti päävalmentaja Stan Bedwellin orkestroimana tehokkaan hyökkäyssession, jossa viidellä onnistuneella heitolla viipaloitiin Ghosthuntersin puolustus. Koppeja nappasivat Mikael Koho, Henri Routila Teemu Thorström, Aleksi Seljänne ja viimeisen nappasi jykevä, sisempi laitahyökkääjä Juha Yli-Arvela, joka poimi Anderssonin heiton keskeltä maalialuetta, kun peliaika oli juuri hupenemassa loppuun. Itse asiassa peliaikaa jäi lisäpisteyrityksen jälkeen vain yksi sekunti.

Tilanne oli nyt tasan 16–16 ja Trojansilla vielä lisäpisteyritys. Potkuja yleensä suorittanut Miko Ylikoski oli jo siviileissä kentän laidalla, joten potkaisijaksi asettui Arto Ahtola. Aloitussyöttö lensi pallonpitelijänä olleen Joonas Anderssonin käsiin ja Ahtola potkaisi – mutta pallo lipui marginaalisen niukasti vasemman tolpan väärältä puolelta. Yleisö reagoi voimakkaasti, sillä pallo näytti osuvan haarukkaan. Paremmissa asemissa olleet tuomarit kuitenkin näkivät pallon lentoradan tarkemmin. Jäljelle jäänyt sekunti pelattiin pois aloituspotkussa. Ahtola suuntasi pallon pois vaarallisen Williamsin ulottuvilta heti etulinjaan, jossa se peitettiin ja edessä oli jatkoaika tai oikeammin hyökkäyskilpailu.

<iJuha Yli-Arvelan tasoitus tuli siihen proverbiaaliseen "Kreivin aikaan".

Trojans voitti arvonnan ja sai aloittaa hyökkäävänä osapuolena 20 jaardin linjalta. Trojans eteni voimalla ja pääasiassa juosten . Asialla oli koko ajan Henri Routila. Sama mies nousi myös ottelun pisterohmuksi juostuaan illan toisen maalin. Tilanne 22–16. Vuorossa oli taas tärkeä lisäpistepotku. Tällä kertaa Ghosthuntersin Williams ehti käsineen pallon ja maalipuiden väliin, joten nokialaisilla oli hyvät mahdollisuudet vielä ottelun voittoon.

Ghosthunters aloitti oman hyökkäysvuoronsa voimajuoksuilla keskeltä linjaa, ja ne tuottivatkin hyvin tulosta. Veli-Pekka Jaakonsaari toimitti pelivälinettä turvallisesti kohti Trojansin maalialuetta. Sitten vieraat päättivät heittää ja siitä alkoivat vaikeudet. Pelinrakentaja Lari Siitonen joutui pakenemaan läpi tulevia Trojansin puolustajia ja säkityksen yhteydessä pallokin karkasi Siitosen käsistä. Hän sai kuitenkin sen uudelleen haltuunsa, mutta kenttäasema heikkeni merkittävästi. Seuraava heitto kirposiJaakonsaaren hyppysistä ja edessä oli neljäs yritys ja matkaa uusiin yrityksiin oli 14 jaardia. Siitonen pudottautui taaksepäin ja sinkautti pallon kohti maalialueen nurkassa odottavaa MIkko Sinikalliota. Silloin Trojansin sankariksi nousi Iisakki Ullakonoja, joka taidokkaasti iski pallon maahan Sinikallion nenän edestä ja yläkentän märällä kentällä alkoi Trojansin pelaajien sadetanssi. Ottelun loppunumeroiksi historiankirjoihin merkitään 22–16.

Ottelun parhaina palkittiin Ghosthuntersin Jarrod Williams ja Trojansilta tasoituksen tehnyt Juha Yli-Arvela. Vain yksi voidaan palkita, mutta palkinnon olisivat ansainneet myös kaksi maalia viimeistellyt Henri Routila, Trojansin mahtavilla kiinniotoillaan sytyttäneet Teemu Thorström ja Mikael Koho tai vaikka puolustuksessa isoja pelejä torjunut Ville-Valtteri Suojanen. Trojansin puolustuksessa eniten taklauksia keräsivät Arto Ahtola ja Seikko Vennelä. Ghosthuntersin ahkerin taklaaja oli Nicholas Madsen. Katso ottelun tilastot täältä

<iJoonas "Danny" Andersson laittoi palloa ahkerasti ilmatilaan. Tässä nahkasoikio matkalla kohti Teemu Thorströmin tartuntaelimiä.

Bedwell oli tyytyväinen taisteluilmeeseen


Voitto heti ensimmäisessä ottelussa oli Trojansille erittäin tärkeä. Vaikeat viime vuodet Vaahteraliigassa ovat musertaneet monen pelaajan itseluottamusta ja väkevä aloitus nyt I divisioonassa oli juuri se, mitä tarvittiin ylläpitämään hienosti käynnistynyttä, uutta positiivista kipinää, joka joukkueeseen on kevään aikana saatu puhallettua.

<iStan Bedwell oli tyytyväinen Anderssonin suoritukseen. Dannyn 25 heitolla kertyi 282 jaardia. (kuva: ©Tero Kaiponen/Touchdown.fi.

Trojansin päävalmentaja Stan Bedwell kiitteli ottelun jälkeen joukkueensa taistelua. "Pelaajat eivät antaneet missään vaiheessa periksi, vaikka olimme koko ajan tappiolla. Vaikka menneisyydessä on ollut paljon vastoinkäymisiä, pelaajat uskoivat itseensä, löysivät vastustajan heikkoudet ja hyödynsivät tilaisuutensa". Seuraavaan otteluun Hyvinkää Falconsia vastaan Bedwell odottaa saavansa vielä uusia pelaajia joukkueeseen sekä mahdollisesti myös uuden amerikkalaisvahvistuksen, joka korvaa kotiin palanneen David Vosburghin.

Valokuvat: ©Samuli Lindström, ©Tero Kaiponen/Touchdown.fi ja ©Kari Toivonen/Turku Trojans.
Lisää valokuvia Trojansin kuvagalleriassa, Touchdown.fi-sivuston kuvagalleriassa sekä mm. Samuli Lindströmin omilla kuvasivuilla

Videota ottelusta ja Ghosthuntersin päävalmentajan haastattelu (Touchdown.fi)

Kari Toivonen