37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Välieräottelu Trojans–Saints: tuttu pari tukkanuottasilla

13.08.2013 klo 14:15

Amerikkalaisen jalkapallon I divisioonassa ollaan edetty ratkaisuvaiheisiin. Lauantaina 17.8. kello 16.00 Turun Urheilupuiston yläkentällä pelattavassa välieräottelussa kohtaavat Turku Trojans ja Tampere Saints. Voittaja etenee loppuotteluun – Spagettimaljaan – jossa vastaan tulee otteluparin Oulu Northern Lights–Nokia Ghosthunters voittaja.

Trojans ja Saints ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti, viimeksi viime lauantaina, ja molemmat ottelut ovat päättyneet Trojansin selvään voittoon. Heinäkuun alussa lukemat olivat 48–6 ja viime viikolla 44–6. Numeroiden ei kuitenkaan pidä antaa hämätä, sillä Saints pisti edellisellä viikolla pakettiin yhden sarjan ennakkosuosikeista, Nokia Ghosthuntersin tehokkaan juoksyhyökkäyksensä voimin.

Trojansin tie käy ilmojen halki

Trojansin syömähammas tällä kaudella on ollut vahva heittohyökkäys, johon vastustajat eivät ole löytäneet tehoavia lääkkeitä. Heittopelit ovat tuottaneet keskimäärin yli 14 jaardia per kiinniotto ja tähän mennessä jo 40 maalia. Juostenkin maisemat ovat vaihtuneet hyvällä yli neljän jaardin keskiarvolla, mutta painopiste on selvästi heitoissa.

Trojansin puolustus on ollut koko kauden kivikova ja loppua kohden se on tiivistynyt entisestään. Kymmenessä ottelussa turkulaisia vastaan on tehty 75 pistettä eli keskimäärin 7,5 pistettä ottelua kohden. Se on yli puolet vähemmän kuin toiseksi parhaalla puolustuksella. Jaardeilla mitattuna Trojans on antanut vastustajiensa edetä yritystä kohden vain 2,7 jaardia. Käytti sitten Elon tai Ojalan laskuoppia päätyy samaan johtopäätökseen. Uusia yrityksiä ei noilla keskiarvoilla kolmella yrityksellä synny.

Saints tukevasti maan pinnalla

Saints luottaa hyökkäyksessään juoksupeleihin. Liikkuva pelinrakentaja Ryan Burgess on jykevätekoinen ja pystyy keräämään jaardeja omilla juoksuillaan. Keskushyökkääjä Matti Airaksinen taas on koko sarjan etenijäkuningas yli tuhannella juostulla jaardillaan. Tosin Trojans on onnistunut pitämään Airaksisen jaardit minimissään. Kahdessa ottelussa niitä on karttunut yhteensä vain 125, kun yleensä mies on kerännyt saman verran jaardeja yhdessä ottelussa.

Saintsin puolustus on sarjan tiiveimmästä päästä. Etenkin tamperelaisten linjapelaaminen on ollut aktiivista ja aggressiivista. Juoksupelejä vastaan Saintsin puolustus on ollut toiseksi tehokkain. Takakenttä sen sijaan ei ole onnistunut aivan yhtä hyvin. Tamperelaisia vastaan on tehty 19 maalia heittopeleistä ja jaardeja vastustajat ovat heittäneet yli 170 per ottelu. Ainoastaan karvan verran vähemmän kuin viimeisenä tilastoissa olevaa Bulldogsia vastaan.

Molemmilla riittää ratkaisijoita

Saintsin avainpelaajia ovat jo edellä mainitut Burgess ja Airaksinen. Heittopeleissä eniten kiinniottoja on napannut Henri Laine, mutta myös Eetu Tuominen ja Jari-Pekka Pöllänen ovat poimineet Burgessin heittoja. Puolustuksessa ahnein taklaaja on ollut tukimies Antti Arvaja ja eniten syötönkatkoja on napannut kulmapuolustaja Paavo Pennanen.

Trojansin ilmailunäytöstä johtaa pelinrakentaja Stan Bedwell, jolla on valittavanaan useita houkuttelevia kohteita heitoilleen. Kolmen kärki on kuitenkin selvä. Ville Vene ja Juha Yli-Arvela ovat tehtailleet Bedwellin heitoista kumpikin 11 maalia ja Joonas Andersson yhdeksän. Juoksupelit ovat edenneet enimmäkseen Henri Routilan ja Samuli Alppirannan jalkojen välityksellä.

Puolustuksessa Aki Jones muodostaa sellaisen pelotteen, että hänen vahtimisensa vapauttaa tilaa muillekin. Tukimiesten tehotaklaaja on ollut odotetusti Ilkka Koiranen ja takakentällä parivaljakko Seikko VenneläVille-Valtteri Suojanen ovat pitäneet vastustajien laitahyökkääjät kurissa ja nuhteessa. Suojasen syötönkatkosaldo on seitsemän yhtä monessa pelatussa ottelussa.

Voiton avaimet

Käänteli asioita miten päin tahansa, on selvää että Trojans on tämän otteluparin selkeä ennakkosuosikki. Saintsin pitää voittaakseen pystyä luomaan Stan Bedwellille niin paljon painetta, että heittopeli alkaa yskiä. Pakottamalla turkulaiset juoksemaan maalintekotahti ainakin hidastuu. Samaan aikaan hyökkäyksen pitää pysyä kentällä eli saada uusia yrityksiä ja tehdä myös pisteitä.

Trojansin voiton avaimet liittyvät omien vahvuuksien hyödyntämiseen samalla tavalla kuin se on tehnyt pitkin kautta. Toimivan heittopelin kautta avautuu tilaa myös juoksuille ja vastustaja joutuu hajauttamaan keskittymisensä sekä laitahyökkääjien vartiointiin, että keskustan tukkimiseen

Kari Toivonen