37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Spagettimaljaennakko

21.08.2013 klo 09:48

Amerikkalaisen jalkapallon I divisioona huipentuu lauantaina pelattavaan perinteiseen Spagettimaljaan. Finaaliottelussa pelaavat ehkä odotetusti joukkueet, jotka vielä viime vuonna pelasivat Vaahteraliigassa, Turku Trojans ja Oulu Northern Lights.

Trojansin tie loppuotteluun kulki tappiottoman runkosarjan kautta. Ensimmäinen, hyökkäyskilpailuun asti venynyt ottelu Nokia Ghosthuntersia vastaan oli koko sarjan tasaisin ja myös Trojansin ja Northern Lightsin ensimmäinen kohtaaminen oli loppuun asti jännittävä. Kaikki muut ottelut ratkesivat jo hyvissä ajoin ennen viimeistä neljännestä.

Ylivoimaisuus on kuitenkin vaarallista ja välieräottelussa Tampere Saintsia vastaan Trojans sai hyvän muistutuksen siitä, että jokainen ottelu ratkeaa vasta kentällä. Saints onnistui yllättävän hyvin jumittamaan turkulaisten pelätyn heittopelin ensimmäisellä ottelupuoliskolla. Toki osin sateisen sään avustuksella, mutta kuitenkin. Trojansin rutiini oli lopulta kuitenkin liikaa Saintsille ja semifinaali ratkesi kotijoukkueelle kolmannella neljänneksellä. Loppunumerot 34–0.

Northern Lights aloitti kautensa kahdella voitolla, mutta joutui sitten kolmen ottelun tappioputkeen, kun Ghosthunters, Trojans ja Hyvinkää Falcons tarjosivat oululaisille hörpyt tappion karvaasta kalkista. Heinäkuun puolivälissä suunta kuitenkin kääntyi ja oululaiset voittivatkin kaikki loput ottelunsa lukuun ottamatta Trojansille kärsittyä kotitappiota.

Välierässä Oulu sai vastaansa tiukan kiistakumppanin Ghosthuntersin. Joukkueiden runkosarjan kohtaamiset päättyivät kumpikin kahden pisteen erolla puolin ja toisin, eikä jännitystä puuttunut semifinaalistakaan. Lopulta kotijoukkue Northern Lights vei välierän nimiinsä viime hetkiin asti kiivaana käydyn kamppailun jälkeen 38–34 oltuaan vielä puoliajalla tappiolla 16–21.

Joukkueiden vahvuudet

Trojansin vahvuudet on kauden aikana käyty läpi jo moneen kertaan. Laajaan ja laadukkaaseen laitahyökkääjäkaartiin sekä pelinrakentaja Stan Bedwellin liikkuvuuteen ja liukkauteen nojaava vahva heittohyökkäys on ollut turkulaisten syömähammas. Ville Vene, Juha Yli-Arvela ja Joonas Andersson ovat keränneet eniten Bedwellin heittojen hedelmiä, mutta heidän takanaan on vielä neljä muuta, vähintään 10 koppia tällä kaudella poiminutta vastaanottajaa.

Trojansin toinen kivijalka on ollut kivikova puolustus, joka tähän mennessä on antanut vastustajien tehdä vain 6,8 pistettä ottelua kohden. Linjassa Aki Jones omaa räjähtävän reaktionopeuden aiheuttaen jatkuvasti pelinrakentajille stressiä. Tukimiesten pomona Ilkka Koiranen on ottelusta toiseen taklaustilastojen kärjessä ja takakentällä jöötä pitää maajoukkuekaksikko Suojanen ja Vennelä.

Oululaistenkin peli on painottunut enemmän heittopeliin, mutta juoksupelit ovat Trojansia hieman merkittävämmässä roolissa. Pelinrakentaja Zander McKean osaa heittää, mutta myös juosta ollen keskushyökkääjä Mika Nissisen jälkeen toiseksi paras etenijä. McKeanin suosikkikohteita Dennis Okholmin jätettyä joukkueen ovat olleet Joonas Taina, Tuomo Tomperi sekä viimeisessä kahdessa pelissä dominoinut Aappo Saloranta, jonka tosin kerrotaan loukanneen nilkkansa pahannäköisesti välieräottelussa.

Northern Lightsin puolustus on sekin ollut tiivis. Vastustajien pistekeskiarvo tähän mennessä pelatuissa otteluissa on ollut karvan verran yli 17 pistettä. Amerikkalaisvahvistus Antonio Harris on ollut selkeästi joukkueen tehomies puolustuksessa keräten yksinään saman verran taklauksia kuin kolme seuraavaa pelaajaa yhteensä. Syötönkatkoja Harris on kerännyt kuusi kannoillaan Niklas Krogerus viidellä syötönkatkolla.

Voiton avaimet

Voiton avaimet ovat molemmilla kutakuinkin samat. Heittopelin vakiinnuttaminen varhaisessa vaiheessa ottelua on tärkeää, sillä se avaa tilaa ajoittaisille juoksuille, jotka vuorostaan estävät puolustusta keskittymästä pelkästään laitahyökkääjien varjostamiseen tai yli-innokkaaseen blitzaamiseen.

Trojansilla olennaista on oman tason säilyttäminen. Joukkue on dominoinut käytännössä kaikkia muita enimmän osan aikaa runkosarjasta, mutta finaalissa, jossa yksi ottelu merkitsee kaikkea, henkinen puoli korostuu. Pään pitää pysyä kylmänä ja suoritusten ajoituksen pitää olla kohdallaan.

Kotijoukkueella moni asia kulminoituu hyökkäyksen linjapelaamiseen. Bedwell on mestari improvisoimaan isoja pelejä jo rikkinäisiltä näyttäneistä yrityksistä, mutta pienikokoisena pelaajana hän tarvitsee aikaa ja tilaa.

Northern Lightsille juoksupelin toimiminen on ensiarvoisen tärkeää. Pelkällä heittopelillä Oulu ei voi Trojansia voittaa. Edellisessä kohtaamisessa Trojansin puolustus piti oululaisten juoksujaardit miinuksen puolella, joten parannettavaa sillä osa-alueella on.

Puolustuksellisesti Northern Lightsin lääkkeet ovat samat kuin yleensäkin vahvaa heittojoukkuetta vastaan. Vastustaja on pakotettava omalle epämukavuusalueelleen tai ainakin sektorille, jossa se ei ole vahvimmillaan. Trojansin juoksupelin todellisesta tehosta ei tosin ole mittavaa todistusaineistoa, sillä heitto on kulkenut niin hyvin, että juoksupelit ovat olleet enemmän mauste kuin pääruoka.

Odotettavissa on joka tapauksessa äärimmäisen jännittävä loppuottelu, jossa myös pelipäivän säätilalle on varattu merkittävä rooli. Tätä ennakkoa kirjoitettaessa lauantain sää vaikuttaa ihanteelliselta molemmille joukkueille, sillä ennusteet lupaavat puolipilvistä poutasäätä. Trojans voi olla hienoinen ennakkosuosikki runkosarjan perusteella, mutta yksittäisessä ottelussa, johon molemmat joukkueet lataavat kaiken osaamisensa, kaiken taistelutahtonsa ja kaikki jäljellä olevat fyysiset voimavaransa, lopputuloksen voi katsoa vasta viimeisen vihellyksen jälkeen tulostaululta.

Kari Toivonen