37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Ennätysyleisö todisti Trojansin voittoa Spagettimaljassa

24.08.2013 klo 21:47

Turun Urheilupuiston yläkentälle saapunut kauden, ja useammankin kauden ennätysyleisö sai sen mitä se oli tullut katsomaan; se näki Trojansin vievän Spagettimaljan nimiinsä vakuuttavan esityksen jälkeen numeroin 46–8 (20–8). Ottelun alussa kotijoukkue oli vielä alakynnessä, mutta käännekohta tapahtui vain muutamaa minuuttia ennen puoliaikaa.

Turun Urheilupuiston yläkenttä on nähnyt 31 Trojans-kauden aikana monenlaisia yleisömääriä, mutta lauantaina katsomo oli täynnä kuin parhaina 90-luvun Glory Days -vuosina. Katsomon 1000 hengen kapasiteetti oli lähestulkoon kokonaisuudessaan käytössä, varsinkin jos väkimäärään lasketaan mukaan myös hyvänkokoisella joukolla paikalle saapuneet entiset Trojans-pelaajat, joita varten kentän reunalla oli TYA:n keltainen jenkkikoulubussi.

<iYleisön suosikki Kalle Sevón potkaisi ottelun käyntiin.

Trojans voitti kolikonheiton, mutta luovutti pallon oululaisille pitäen itsellään toisen puoliskon aloituksen hyökkäävänä joukkueena. Spagettimaljan seremoniallisen avauspotkun suoritti turkulaisen jenkkifutislegenda Mika Sevónin 9-vuotias Kalle-poika, joka nousi kesän aikana suureksi sosiaalisen median suosikiksi Helsingin Sanomissa olleen koskettavan artikkelin myötä. Kallen suoritus keräsi täyden katsomon hurjat aplodit ja molempien joukkueiden pelaajat kävivät heittämässä ylävitosia tehtävästään tyylikkäästi suoriutuneelle nuorelle urheilijalle.

Puolikuntoinen Bedwell pulassa

Kotijoukkueen aloituspotkun jälkeen Trojansin läpi kauden vakuuttavasti pelannut puolustus pysäytti Northern Lightsin niille sijoilleen, mutta turkulaisten omakaan hyökkäys ei näyttänyt samalta, kuin mihin on kauden aikana totuttu. Siihen oli hyvä syykin. Vaikka Trojans lähti otteluun selvänä suosikkina, todellisuudessa lähtökohdat olivat paljon epävarmemmat kuin yleisesti oli tiedossa. Joukkueen pelinrakentaja Stan Bedwell oli välieräottelussa Tampere Saintsia vastaan loukannut vasemman olkapäänsä pahanlaisesti ja vielä joitakin päiviä ennen loppuottelua oli epävarmaa, pystyykö Bedwell pelaamaan lainkaan. Ensimmäisellä puoliskolla katsomoon näytti siltä että Bedwell on hermostunut, sillä monessa heittoyrityksessä pallon osoite oli tuntematon ja heitot ponnettomia. Varmasti osansa oli jännitykselläkin, mutta merkittävässä roolissa oli se, että miehen vasen olkapää oli teipattu lähes liikkumattomaksi.

<iStan Bedwellin vasen olkapää oli paketissa, mutta onneksi tikkakäsi toimi.

Bedwellin tuskaa lisäsi ensimmäisen neljänneksen alkupuolella heitetty syötönkatko, jonka Northern Lightsin paras pelaaja Antonio Harris poimi. Oululaisten hyökkäysvuoro ei vielä tuottanut tulosta, mutta sen päättänyt lentopotku päätyi syvälle Trojansin kenttäpuoliskolle, josta turkulaiset joutuivat oman hyökkäysvuoronsa aloittamaan. Sen paremmin juoksu- kuin heittopelitkään eivät siivittäneet Trojansia väljemmille vesille, joten Bedwell joutui punttaamaan pallon omalta maalialueeltaan. Pallon koppasi jälleen Harris, joka pujotteli aina maaliin asti. Lisäpistepotkun Trojans sai blokattua, joten taululla nähtiin yleisön mykistänyt 0–6 tilanne.

Ensimmäisellä neljänneksellä ei nähty enempää pisteitä ja toisellakin ehdittiin sen loppupuolelle, ennen kuin numeroita tulostaululla seuraavan kerran päästiin muuttamaan. Sitä ennen Antonio Harris ehti kuitenkin ottaa jo toisen syötönkatkon, mutta jälleen Trojansin puolustus näytti, miksi se on koko sarjan kovin. Trojans sai pallon takaisin ja pitkän draivin päätteeksi Stan Bedwell rynni väkisin pallon maalialueelle, kun puoliaikaan oli enää muutama minuutti. Tilanne nyt tasan 6–6. Trojans yritti pelata itselleen kahta lisäpistettä, mutta kukapa muu kuin Antonio Harris katkaisi Bedwellin heiton nyt jo kolmannen kerran ja juoksi pelivälineen kentän toiseen päätyyn. Yllättäen Trojansin pistesuorituksen jälkeen Trojans olikin jälleen tappiolla 6–8.

Ottelu saa uuden käänteen

Trojansin Arto Ahtola suoritti aloituspotkun, Lightsin Mika Nissinen lähti palauttamaan palloa, mutta vastaan tuli kotijoukkueen Iisakki "Iige" Ullakonoja, joka oli pallon omistusoikeudesta vahvasti eri mieltä. Ullakonoja kietoi kätensä Nissisen ympärille aiheuttaen pallon irtoamisen tämän käsistä. Paikalla olivat myös Seikko Vennelä ja Jaakko Tirkkonen, joista Tirkkonen poimi lelun nurmelta ja pinkoi sen oululaisten päätyyn maalin arvoisesti. Lisäpisteitä ei herunut lisää, mutta johto siirtyi nyt Trojansille 12–8.


Jaakko Tirkkosen käänteentekevä "fumble recovery touchdown".

Tirkkosen maali oli tärkeä ottelun käännekohta. Sen jälkeen Trojansin peli-ilme muuttui ratkaisesvasti itsevarmemmaksi. Oulu sai pallon itselleen, kun peliaikaa oli jäljellä 1.08. Kaikki odottivat jo puoliaikaa, mutta Trojans oli päässyt pisteiden makuun ja halusi lisää. Turkulaisten puolustus säkitti Northern Lightsin pelinrakentaja Alexander "Zander" McKeanin kahdesti ja pakotti oululaiset punttaamaan, kun kellossa oli sekunteja runsaat puoli minuuttia. Saatuaan pallon Trojans eteni ripeällä tahdilla omalta 40 jaardin linajlta Northern Lightsin kenttäpuoliskolle. Kun toista neljännestä oli jäljellä enää yksi sekunti, tavoitti Bedwellin yli 20-jaardinen heitto Juha Yli-Arvelan kädet maalialueen keskeltä, paikasta, josta Yli-Arvela on tällä kaudella tehtaillut maaleja useammankin kerran. Tällä kertaa kahden pisteen lisäpistepelikin onnistui Ville Veneen poimittua Bedwellin heiton ja tauolle mentiinkin yllättäen turkulaisten reilussa 20–8 johtoasemassa.

<iAki Jones opettaa Alexader McKeanille perinteisen letkajenkan askelkuvioita. Aleksi Vuorinen odottaa vuoroaan.

Toisella puoliskolla Trojansin peli vapautui ja ero Ouluun kasvoi nopeasti. Ensin Samuli Alppiranta juoksi johdoksi 26–8 ja lisäpistepelissä Yli-Arvela otti jälleen keskeltä kopin, Ville Vene antoi seuraavaksi tulostaulun hoitajalle hommia tyylikkäällä maalillaan ja Joonas Andersson kaunisteli numeroita lisäpistepelin päätteeksi. Viimeiselle neljännekselle mentäessä peli oli jo ratkennut numeroiden ollessa 36–8 Trojansille.

<iPallo tulossa, Vene vastassa. Veille Veneen toinen maali syntyy 0,2 sekunnin kuluttua tästä kuvasta.

Neljännellä neljänneksellä Ville Vene koppasi illan toisen maalinsa, johon Mikael Koho sieppasi näyttävästi kaksi pistettä lisää. Illan viimeiset pisteet syntyivät Oulun omasta maalista, joka syntyi Trojansin blokattua oululaisten lentopotkun näiden omalla maaliaueella. Safetyä järjestelemässä oli osuvasti Trojansin nousun käynnistänyt Jaakko Tirkkonen. Ottelun lopulla Joonas Andersson otti pelinrakentajan hommat hoitaakseen ja Bedwell pääsi lepuuttamaan rasitunutta olkapäätään ja pääsi heti kylpemään joukkuetovereiden kaataessa perinteen mukaisesti juomatynnyrin valmentajansa niskaan Loppulukemat vuoden 2013 Spagettimajassa kotijoukkue Trojansille 46–8.

Samuli Alppiranta ottelun MVP

Northern Lightsin parhaaksi pelaajaksi arvovaltainen raati, johon kuuluivat maajoukkuevalmentaja Tuomas Heikkinen, SAJL:n nuorisopäällikkö Heikki Halttunen ja SAJL:n hallituksen jäsen Janne Halla-aho, valitsi ansaitusti Antonio Harrisin, joka teki joukkueensa kaikki pisteet ja poimi vielä päälle kaksi syötönkatkoa. Trojansin parhaaksi valittiin koko puolustuksen linja, josta palkinnon kävi hakemassa Aki Jones. Koko ottelun MVP oli Trojansin Samuli Alppiranta, jonka juoksupelit pitivät Trojansia pystyssä alun vaikeina hetkinä, kun heittopeli ei ottanut kulkeakseen ja sen jälkeenkin hankki turkulaisille koko ajan tärkeitä jaardeja sekä myös yhden maalin. Puolustuksessa Ilkka Koiranen oli jälleen kotijoukkueen taklaajakuningas 4,5 taklauksellaan. Aki Jones, Joni Kotro ja Pasi Virtanen kunnostautuivat säkittäjinä.

<iSamuli Alppiranta tikitti jaardeja, vaikka pari kaveria liepeissä roikkuen. Oikealla Oulun voimahahmo Antonio Harris.

Ottelun päätteeksi Aki Jones asteli kenttäkuuluttaja Iku Viitasen tiskille ja piti yleisölle koskettavan puheen, jossa hän kiitti itsensä ja koko joukkueen puolesta katsojia. "Te olisitte voineet viettää lauantaitanne monella muullakin tavalla, mutta te päätitte tulla kannustamaan meitä", lausui Jones, jonka puhe sai valtaisat suosionosoitukset ja tunnelma katsomossa hipoi kattorakenteita.

<iYläkentän yleisö oli Trojansille jälleen se proverbialinen kahdestoista pelaaja.

Tilastojen valossa ottelu oli selvää pässinlihaa. Trojans eteni ottelussa yhteensä 415 jaardia, Northern Lights 34. Uusia yrityksiä Turku keräsi 22 Oulu 3.

Trojansin voitto merkitsee nyt sitä, että Trojans sijoittuu SAJL:n rankingissa kahdeksannelle sijalle eli Vaahteraliigan viimeiseksi sijoittuneen Jyväskylän Jaguaarien edelle. Urheilulliset kriteerit on nyt täytetty ja Trojans voi hakea paikkaa Vaahteraliigassa mikäli se täyttää liigan muut kriteerit.

Kari Toivonen