37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Jyväskylän puolustus isossa roolissa: B-nuorten pronssit Jaguaareille

22.09.2013 klo 12:01

Jyväskylässä lauantaina 21.9. sateisessa säässä pelatussa B-juniorien SM-sarjan pronssiottelussa kotijoukkue Jaguaarit oli valmistautunut otteluun paremmin ja pokkasi pelin jälkeen pronssimitalit kaulaansa. Trojansin mahdollisuudet karkasivat lukuisiin pallonmenetyksiin, jotka Jaguaarien puolustus hyödynsi täysimääräisesti.

Trojans aloitti ottelun hyökkäysvuorolla, joka oli jo pysähtymässä puoleen kenttään, mutta hieman onnekkaastikin neljännellä yrityksellä pelinrakentaja Teemu Thorströmin heitto päätyi Jaguaarien puolustajan sylin kautta Kalle Kilickesenin käsiin ja draivi jatkui. Hyökkäysvuoron päätteeksi Trojans siirtyi ottelussa johtoon Mikael Kohon juostua pallon yli maalilinjan. Lisäpistepotku epäonnistui ja tilanteeksi jäi 0–6.

<iMikael Koho oli Trojansin hyökkäyksen avainpelaajia tälläkin kertaa kahdella maalillaan.

Jaguaarien hyökkäys ei saanut kentällä mainittavaa aikaiseksi, joten Trojans sai pian pallon takaisin. Jaguaarit onnistuivat katkaisemaan Thorströmin syötön syvällä turkulaisten omalla alueella, mutta eivät pystyneet hyödyntämään tilannetta neljällä yrityksellä. Trojans saikin pallon takaisin lähellä omaa maalialuettaan, mutta seuraava pallonmenetys odotti jo kulman takana. Matalana tullut aloitussyöttö jäi Thorströmin jalkoihin ja Jaguaarien pelaaja oli kärppänä paikalla poimimassa pallon parempaan talteen toimittaen sen aina maalialueelle asti. Lisäpistepotkun onnistuttua kotijoukkue siirtyi 7–6 johtoon.

Jaguaarien puolustus oli seuraavallakin Trojansin hyökkäysvuorolla aktiivinen. Ensin se pakotti turkulaiset turvautumaan lentopotkuun ja sen jälkeen blokkasi puntin ja palautti vielä pallon maaliin. Tällä kertaa Trojans torjui lisäpistepotkun. Peli 13–6 ja Jaguaarien puolustus oli tehnyt kaikki kotijoukkueen pisteet.

Toisella neljänneksellä Jaguaarien puolustus nappasi jälleen syötönkatkosta pallon kotijoukkueelle ja vihdoin Jyväskylän hyökkäysmiehistökin sai jotain aikaiseksi. Pitkän heittopelin päätteeksi Jaguaarit kasvatti johtoaan, joka lisäpistepotkulla höystettynä kasvoi jo 14 pisteeseen. Puoliajalle mentiin lukemissa 20–6.

Trojans ei selvästikään ollut latautunut otteluun oikealla tavalla. Omassa lohkossaan hyvin menestyneet troijalaiset eivät ehkä osanneet odottaa näin kovaa vastusta, eikä asenteen korjaaminen kesken ottelun ole niitä helpoimpia asioita. Kolmannen neljänneksen alussa Trojans sai kuitenkin hyvän vaihteen päälle ja Teemu Thorström löysi pitkällä, tarkalla heitolla oikeaa laitaa kiitäneen Biniam Habten, joka karisti Jaguaarien kulmapuolustajan helposti kannoiltaan ja juoksi pallon maaliin asti. Lisäpistepelissä Jussi Veijulan potkaisema pallo lipui niukasti oikealta ohi, joten tilanteeksi muodostui 20–12.

<iTrojansin Biniam Habte nostatti turkulaisten toiveita tyylikkäällä maalillaan.

Jaguaarit rankaisi kuitenkin välittömästi. Pitkä heittopeli upposi turkulaisten takakenttään ja kotijoukkueen johto oli taas 14 pistettä eli 26–12. Lisäpistepotku epäonnistui. Tästä alkoi Trojansin musta hetki, jonka aikana Jaguaarit lopullisesti ratkaisi ottelun. Trojansin kaksi seuraavaa hyökkäysvuoroa päättyivät syötönkatkoihin, joista molemmista Jaguaarit teki maalin. Ensimmäisen lisäpistepotku epäonnistui, mutta toinen solahti haarukkaan muuttaen tilanteeksi jo 39–12.

Mikael Kohon juoksema maali ja kaksi lisäpistettä ja Habten nappaama syötönkatko olivat pieni lohtu vierasjoukkueelle, sillä pronssimitalit jäivät Jyväskylään varsin ponnettoman peliesityksen jälkeen lukemin 39–20 (20–6).

Voittajasta ei ollut epäselvyyttä, mutta oli perin valitettavaa, että tuomaritoiminta ei ollut ottelun arvon edellyttämällä tasolla. Kirjavissa varusteissa esiintyneellä paikallisella tuomarinelikolla oli ajoittain suuria vaikeuksia pitää ottelua hanskassaan. Kotijoukkue ohjeisti voimakkaasti tuomareita omalta sivurajaltaan ja vierasjoukkueen pelaajat purnasivat jatkuvasti tuomioista. Moite ei kohdistu niinkään tuomareihin, jotka kyllä tekivät parhaansa. Tällä kertaa se ei vain ollut tarpeeksi. Kaikissa ikäryhmissä ja sarjatasoilla pitäisi mitaliotteluihin saada kokeneet ja muilta paikkakunnilta tulevat oikeudenjakajat.

Trojansin upeasti sujunut B-juniorikausi ei tällä kertaa saanut lopussa palkintoa, mutta pettymykset kuuluvat urheiluun ja usein ne opettavat ja kasvattavat jopa enemmän kuin helpot mestaruudet. Hyvän henkisen valmistautumisen ja vastustajan kunnioittamisen merkitys pitää usein oppia kantapään kautta.

Kari Toivonen