37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Maanantairesepti: kukkoa pataan

17.07.2014 klo 12:14

Euroopan vanhin rivalry jenkkifutiksessa on palannut, kun vanhat, rakkaat viholliset Trojans ja Roosters ottavat tauon jälkeen taas yhteen Käpylän velodromilla maanantaina. Ottelu on joukkueiden 50. keskinäinen kamppailu. Helsinkiläiset ovat viime aikoina marssineet voitosta voittoon, viimeksi sunnuntaina Champions Leaguen mestaruuteen. Ensi maanantaina Anders Trojans yrittää laittaa lopun kukkoilulle.

Helsinki Roosters on suomalaisen jenkkifutiksen monoliitti. Yhtä paljon kuin omat kannattajat sitä rakastavat, muut sitä vihaavat. Mutta millainen olisi suomalainen jenkkifutis ilman joukkuetta, joka on voittanut noin puolet kaikista pelaamansa liigan mestaruuksista? Vastausta on mahdotonta tietää, mutta ehkäpä Turussa olisi Pizzera Denniksessä ja Olavin Krouvissa useampi kuin yksi Trojansin mestaruuspotretti kehystettynä. Sen verran usein punapaidat ovat turkulaisten kantona kaskessa olleet. Koska vain tulevaisuuteen voi vaikuttaa, on tulevana maanantaina jälleen mahdollisuus maksaa potut pottuina tai vaihtoehtoisesti kerätä lisää vimmaa tuleviin koitoksiin, sillä Euroopan pitkäaikaisin kahden seurajoukkueen välinen kaksintaistelu saa silloin taas uuden luvun historiankirjoihin.

Ennakkosuosikki ja haastaja


Ennen kauden alkua oli selvää, että Roostersin dynastia on vahva ennakkosuosikki myös tänä vuonna. Talvena aikana Trojans nousi helsinkiläisten ykköshaastajaksi vahvistuttuaan divarikauden jälkeen merkittävästi. Runkosarjaa on pelattu vasta kolme ottelua, jotka kumpikin joukkue on voittanut. Ei mitenkään loistokkaasti, mutta kuitenkin tyylikkään varmasti. Ainoa yhteinen vastustaja oli Porvoon Butchers, jonka Trojans voitti 28–12 ja Roosters 57–38. Äkkiväärä voisi vetää näistä johtopäätöksen, että Trojansilla on kova puolustus ja Roostersilla hurja hyökkäys. Tilastot kertovat samaa, sillä hyökkäyksen kokonaistilaston kärjessä komeilee Roosters ja puolustusten kärkipaikkaa pitää Trojans. Toisaalta Trojansin hyökkäys on sijalla kolme ja Roostersin puolustus sijalla kaksi, joten tasaista on niillä rintamilla.

Trojans on kärsinyt muutamasta pahasta loukkaantumisesta alkukaudella, kun takamies Seikko Vennelä ja laitahyökkääjä Juuso Mäkinen saivat molemmat polvivamman, joka päätti heidän kautensa. Varsinkin Vennelän puuttuminen takakentältä tuo ison aukon, joka on vaarallinen etenkin Robert Johnsonin orkestroiman heittohyökkäyksen huomioon ottaen. Onneksi Anders Trojansin rosteri on tällä kaudella ennätyslaaja, ja tarjoaahan tilanne taas mahdollisuuden muille nostaa profiiliaan. Heittopuolustuksen lukkoina häärivät muiden muassa kokeneet Ville-Valtteri Suojanen, Iisakki Ullakonoja ja Arto Ahtola sekä nuoret Kalle Kilickesen ja Jaakko Tirkkonen.

Tarkkaile taistelupareja


Ottelussa tulee olemaan useita mielenkiintoisia taistelupareja. Roostersin juoksupelit kulkevat pääasiassa Jaycen Taylor Spearsin kautta, kun taas Trojansin vastine Spearsille on Jocques Crawford. Spears on tikittänyt kolmessa ottelussa keskimäärin noin 8,8 jaardia per yritys, Crawford kahdessa matsissa keskiarvolla 8,6. Turkulaispuolustus on pitänyt vastustajien juoksupelien keskiarvon yritystä kohden vain kahdessa jaardissa, helsinkiläisten vastaava luku on vain karvan verran huonompi, 2,9. Joku tulee varmasti pettymään, se ainakin on varmaa. Viime kauden etenijätilaston ykkönen Crawford vastaan europeleissä marinoitu, kova Roosters-puolustus ja tämän kauden komeetta Spears vastaan Trojansin hermeettinen muuri. Kyllä katsojia nyt hemmotellaan.

Pelinrakentaja Robert Johnson on heittänyt helsinkiläisille kahdeksan maaliin johtanutta heittoa, Trojansin Jonathan West seitsemän. Heittopeleissä Roosters on käyttänyt laajempaa vastaanottajakaartia, sillä kuudella laitahyökkääjällä on vähintään viisi kiinniottoa. Trojansillakin on kova arsenaali laitureita, mutta tähän asti tehot ovat levänneet pääasiassa Rodney Brown Jr:n harteilla. Roostersia vastaan palloa pitää jakaa muillekin, sillä yhden miehen pimentäminen sujuu kyllä punapaidoilta. Roostersin heittohyökkäys on ollut liigan tehokkainta; ottelua kohden jaardeja on ilmateitse hankittu noin 320. Se on tuplasti sen, mitä juoksupelit ovat tuottaneet. Vastaavasti Trojansin takakenttä on torjunut hyvällä prosentilla vastustajien ilmavoimien lähentelyt. Turkulaisia vastaan on tehty vain yksi maali heittopeleistä ja vastustajan keskimääräinen eteneminen yhdellä heitolla on ollut vain 4,4 jaardia. Siinä jälleen yksi kiinnostava rintama tarkkailtavaksi

Yhdellä osa-alueella joukkueiden välillä on isompi ero. Trojans on liigan eniten rangaistu joukkue, Roosters tilaston keskivaiheilla. Takapakkia turkulaisille on tullut keskimäärin 85,7 jaardia ottelua kohden, kun Roostersin miinusjaardit ovat vain 55,3. Punakoneelle ei kannata antaa mitään ilmaiseksi, joten Trojansin on syytä säilyttää maltti niin aloituslinjassa kuin itse pelin tiimellyksessäkin.

Odotettavissa on yksi kauden mieltä kiinnittävimmistä otteluista, joten ei olisi yhtään huono idea tehdä vaikka pieni toivioretki Helsingin suuntaan ja lähteä kannustamaan Trojansia tässä titaanien taistelussa. Ottelu Käypylän velodromilla alkaa maanantaina kello 18.30.

Kari Toivonen