37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Anders Trojansilla jäi vielä kana kynimättä

22.07.2014 klo 11:17

Euroopan vanhin jenkkifutistaistelupari Roosters ja Trojans tarjosivat maanantaina helsinkiläisittäin runsaslukuiselle yleisölle upean jenkkifutisillan. Voitosta voittoon kaksi kautta kulkenut Roosters joutui ensi kertaa kotimaan kamaralla todella ahtaalle ollen kahteen otteeseen kymmenen pistettä tappiolla. Kova rutiini ja turkulaisten omat virheet käänsivät kuitenkin pelin kotijoukkueelle viimeisellä neljänneksellä. Pinnat jäivät Helsinkiin yhden maalin erolla 48–41 (17–27).

Ottelu alkoi vierasjoukkue Anders Trojansin kannalta huolestuttavasti. Roosters eteni vilkkaasti aivan Trojansin maalialueen porteille ja sai pistetilinsä avattua heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan. Turkulaisten puolustus osoitti ratkaisevalla hetkellä kovuutensa ja pakotti kotijoukkueen tyytymään potkumaalin tuomiin kolmeen pisteeseen. Saatuaan pallon omiin käsiinsä turkulaiset luovuttivat sen heti takaisin Jocques Crawfordin rähmättyä pallon aivan oman maalin tuntumassa. Roostersilla oli helppo työ rangaista virheestä ja taululle saatiin muutamassa minuutissa 10–0 kotijohto.

Crawford selvästikin sisuuntui virheestään ja täräytti heti seuraavalla hyökkäysvuorolla isomman vaihteen päälle. Joc kaasutteli kevyesti helsinkiläispuolustukselta karkuun ja toi Trojansin 21 jaardin päähän vastustajan maalialueesta. Pelinrakentaja Jonny West heitti sen jälkeen 17-jaardisen Rodney Brown Jr:lle ja heti perään maalialueen nurkkaan tarkkaan paikkaan Aappo Salorannalle, joka kavensi lukemiksi 10–6. Trojansin uusi potkaisija Joni-Petteri Malka kengitti lisäpisteen varmasti haarukkaan – tilanne 10–7. Malka pelasi käsittääkseni ensimmäistä jenkkifutismatsiaan, ainakin ensimmäistä Vaahteraliigaotteluaan, ja oli heti yksi joukkueen arvokkaimpia pelaajia tuoden Trojansille eri potkupeleistä kaikkiaan 11 pistettä.

Roosters osoitti heti Trojansin kavennuksen jälkeen, miten vaarallinen joukkue se on. Jaycen Taylor Spears palautti turkulaismaalia seuranneen aloituspotkun yksin tein maaliin asti ja Ilkka Laitisen potkaisemalla lisäpisteellä kotijoukkueen johto kasvoi taas kymmeneen pisteeseen. Trojans oli kuitenkin herätetty horroksestaan ja Crawford on ärsytettynä vaarallinen. Joc uusi edellisen hyökkäysvuoron temppunsa ja iski tiskiin 73 jaardin juoksun jyräten matkan varrella epäonnekseen tielle osuneet punapaitaiset pelaajat. Lähietäisyydeltä West tarjosi taas pallon Salorannalle, joka taiturimaisesti poimi passin haltuunsa ja yhdessä lisäpisteen potkaisseen Malkan kanssa kavensi tilanteeksi 17–14.

The Chicken Are Getting Restless

Helsinkiläisten leirissä oli aistittavissa jo pientä rauhattomuutta ja sitä lisäsi vielä Sami Toivosen heti seuraavalla kotijoukkueen hyökkäysvuorolla poimima syötönkatko pelinrakentajana aloittaneen Eino Matikaisen heitosta. Trojans pääsi etenemään Mikael Kohon juoksuilla jonkin verran, mutta päätyi viisaasti ottamaan Malkan kenttäpotkumaalilla kolme pistettä, jotka tasoittivat ottelun. Roostersin hyökkäys alkoi nyt ensimmäisen kerran piiputtaa, ja Trojansin puolustuksen onnistui pakottaa punapaidat ensimmäiseen lentopotkuunsa. Jonny Westin 53 jaardin heitto Rodney Brown Jr:lle toi turkulaiset kerralla kotijoukkueen 30-jaardin linjalle. Neljännes vaihtui ja Trojans puski vimmalla kohti Roostersin maalialuetta. Parhaimmillaan mustapaitaiset olivat kahden jaardin päässä maalista, mutta omat, aivan turhat väärät aloitukset siirsivät Trojansin taas kauemmaksi ja tyytymään kenttäpotkumaalin yrittämiseen. Tällä kertaa siinä ei onnistuttu, sillä Roostersin Sampo Ranta ehti suistamaan pallon radaltaan.

Kotijoukkueen riemu oli lyhytaikainen, sillä Spears ei enää saanut puhkaistua ilmatiivistä turkulaispuolustusta ja Eino Matikaisen heiton katkaisi Kalle Kilickesen, joka myös palautti palloa parikymmentä jaardia. Trojans pääsi jälleen noin 10 jaardin päähän vastustajan maalilinjasta, kunnes punapaitojen puolustus ryhdistäytyi. Eteenpäin ei enää päästy, joten Malka lasautti illan toisen kenttäpotkumaalinsa haarukkaan siirtäen vieraat ensimmäistä kertaa johtoon. Lukemat runsaslukuisen turkulaisyleisönosan riemuksi 17–20.

Jotain helsinkiläisten ahdistuksesta kertoo se, että Roosters vaihtoi tässä vaiheessa pelinrakentajaksi ykköstykkinsä Robert Johnsonin, jonka tiedettiin olevan rankkojen europelien uuvuttama ja vammauttama. Johnsonin heitoilla syntyikin ensin hyvää jälkeä, mutta liigan kovin puolustus näytti, millä ansioilla siihen asemaan on päästy ja tyrehdytti Roostersin etenemisen 27 jaardin linjalleen. Kotijoukkue käytti itseensä luottaen neljännenkin yrityksen heittopeliin, mutta tuloksetta. Trojanskaan ei saanut omalla hyökkäysvuorollaan valmista, mutta vielä huonommin kävi Roostersille seuraavalla vuorolla, kun Ville-Valtteri Suojanen katkaisi Robert Johnsonin pitkän heiton omalla 34 jaardin linjalla ja palautti sen yli puolen kentän. Peliaikaa oli kellossa enää 27 sekuntia, mutta West tarvitsi vain muutaman yrityksen, kunnes kalibrointi oli kohdallaan ja tähtäimeen osui jälleen kerran Aappo Saloranta, joka viimeisillä sekunneilla teki jo kolmannen maalinsa. Lisäpiste haarukkaan ja tauolle mentiin tilanteessa 17–27. Merkille pantavaa oli, että vierasjoukkue tuntui saavan yleisön villimmäksi kuin kotijoukkue, sen verran runsaasti yleisössä oli Trojansin puolesta liputtavia. Joukkue haluaakin kiittää kaikkia Helsinkiin Trojansia kannustamaan tulleita. Kannustus todella näkyi ja kuului kentälle.

Hyvä vire jäi pukukoppiin, mutta palasi vielä takaisin

Trojansin viime sekuntien maali antoi odottaa vahvan otteen jatkumista myös kolmannella neljänneksellä, mutta toisin kävi. Neljänneksen ensi minuutit olivat toisinto ottelun alusta. West heitti syötönkatkon syvällä omalla alueellaan, Roosters teki maalin. Koho pudotti pallon 38 jaardin linjalla. Roosters teki maalin. Yhtäkkiä oltiinkin tilanteessa, jossa Roosters oli siirtynyt johtoon 31–27. Trojansin musta hetki kesti puolitoista minuuttia ja maksoi 14 pistettä. Jatkon kannalta on tärkeää, että ottelun alkuhetkillä ollaan hereillä. Turhaan tunnelmointiin ei ole varaa. Se nähtiin Velodromilla.

Trojans nousi silti vielä tästä alhosta, kun Aappo Saloranta teki heti seuraavalla hyökkäysvuorolla jo neljännen maalinsa. Ville-Valtteri Suojanen pelasti Roostersin varman maalin ja Kalle Kilickesen hankki vielä pallon takaisin turkulaisille oman maalialueen tuntumassa. Pitkän draivin päätteeksi Joc Crawford rynni pallon maaliin ja Trojans oli taas noussut 10 pisteen johtoon 41–31.

Roosters ratkaisee ottelun

Roosters sai jostain vielä lisää virtaa ja vaikka pelinrakentaja Robert Johnson joutui jättämään ottelun polvivamman takia kesken, helsinkiläiset pystyivät kaventamaan ottelun Jaycen Taylor Spearsin maalilla ja Ilkka Laitisen lisäpisteellä lukemiin 38–41. Trojansilla oli paikka kuluttaa kelloa ja lisätä pitkän draivin päätteeksi johtonsa turvallisemmaksi, mutta Trojans päätti edetä heittämällä. Punapaitojen takakenttä tukki Westin heittolinjat ja Roosters sai pallon takaisin, kun kellossa oli vielä reilusti aikaa. Matikainen tarvitsi vain yhden pitkän heiton Michael Aboujaoudelle, joka nosti Roostersin taas johtoon. Lisäpiste sisään ja tilanne 45–41. Lisää jääkylmää vettä Trojansin niskaan kaatoi Julius Majander, joka katkaisi Westin heiton heti seuraavalla turkulaisten hyökkäysvuorolla. Roosters hallitsi kellon ja käytti draiviinsa neljä minuuttia, ja Ilkka Laitinen teki vielä päälle tärkeän kenttäpotkumaalin. Peliaikaa oli silti vielä hiukan alle kaksi minuuttia eli Trojansilla oli mahdollisuus tasoittaa peli tai kovalla riskillä, jopa voittaa se. Turkulaishyökkäys kuljetti pallon aina puoleen kenttään asti, mutta sen pidemmälle se ei päässyt. Trojans käytti kaikki neljä yritystään päästäkseen Roostersin päätyyn, mutta tuloksetta ja niin joukkueiden 50. kohtaaminen merkittiin helsinkiläisten kotivoitoksi.

Tappiosta huolimatta ottelua voidaan silti pitää turkulaisittain menestyksekkäänä. Trojans eteni ottelussa peräti 548 jaardia, Roostersin jaardien ollessa 416. Trojans hankki 22 kertaa uudet yritykset, Roosters 17. Trojansin juoksukeskiarvo oli 10,3, Roostersin 2,8. Miinuspuolelle on pakko merkitä jälleen aivan liian suuri rangaistusten määrä sekä pallonmenetykset. Trojansia työnnettiin rangaistuksilla taaksepäin 86 jaardia, Roostersia vain 23. Pallon molemmat joukkueet hukkasivat neljästi. Ottelu osoitti kuitenkin, että pitämällä hermot kurissa ja virheet vähissä Trojansin on hyvänä päivänä mahdollista päihittää voittamattomana pidetty Roosters. Höyhenet pöllysivät jo, mutta kana jäi vielä tällä kertaa kynimättä. Seuraava tilaisuus tarjoutuu runkosarjan viimeisellä kierroksella Turussa.

Kari Toivonen