37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Vaahteraliigan runkosarjan voitto ratkeaa perjantaina Turussa

26.08.2014 klo 14:13

Eurooppalaisen jenkkifutiksen pitkäikäisimmän taisteluparin, turkulaisen Trojansin ja helsinkiläisen Roostersin otteluissa on aina hiukan ylimääräistä sähköä. Tulevana perjantaina sillä sähköllä valaisisi keskisuuren kaupungin, sillä ottelussa on panoksena Vaahteraliigan runkosarjan voitto ja aika vahva henkinen yliote, mikäli joukkueet kohtaavat vielä tällä kaudella. Kamppailu Turun Urheilupuiston yläkentällä alkaa perjantaina kello 18.30.

Jenkkifutisvuosi 2014 on ollut tavallista rankempi. Kauteen mahtuu preseason, EM-kisat ja Roostersilla vielä mestarien liigakin, eikä kumpikaan joukkue ole säästynyt pelaajamenetyksiltä aivan depth chartin kärkipaikoilta. Roostersin suurimmat menetykset tapahtuivat joukkueiden edellisessä kohtaamisessa ja lasku niistä erääntyi heti seuraavassa ottelussa, jossa Seinäjoki Crocodiles hyödynsi tilanteen täysimääräisesti. Anders Trojansin pelaajamenetykset ovat tapahtuneet vähin erin pitkin kautta, eikä totaalista romahdusta yksittäisessä ottelussa päässyt tapahtumaan. Molemmat joukkueet ovatkin paikkailleet rosteriaan, joten edelliseen kohtaamisen nähden kokoonpanot ovat hieman muuttuneet.

Roostersin rutiini, Trojansin puolustus

Roostersin taival kohtalokkaan heinäkuisen Trojans-ottelun jälkeen on sisältänyt muutamia yllättävän tiukkoja pelejä ennakolta heikompia joukkueita vastaan, mutta punapaidat ovat tottuneet voittamaan ja kovalla rutiinilla nekin ovat kääntyneet lopulta hallitsevan mestarin voitoiksi. Trojans on pelaajamenetyksistä huolimatta onnistunut pitämään puolustuksensa niin tiiviinä, että se on taannut hyökkäykselle työrauhan ja tuloksena on suhteellisen selvät voitot vastustajistaan.

Edellisellä kierroksella Trojans pelasi perjantaina eli kotijoukkueella on ollut kolme päivää enemmän aikaa palautua kuin maanantaina pelanneella Roostersilla. Trojansin kamppailu Vantaalla TAFTin kanssa oli tasainen paini, jossa molempien joukkueiden puolustukset olivat pääosissa. Turkulaiset onnistuivat puhkaisemaan kotijoukkueen maalilinjan muutamaan otteeseen ja veivät pisteet 16–0 voitolla.

Myös Roosters oli TAFTin kanssa pinteessä viikkoa aikaisemmin niistäen mukaansa nihkeän 10–7 voiton. Tämän viikon maanantaina helsinkiläiset saivat velodromille Porvoon Butchersin, joka ilman juoksukone RJ Jacksonia jäi helsinkiläisten jalkoihin melko selvin numeroin 47–20.

Lähtökohdat otteluun

Perjantain ottelun match-up on ehkä hieman Roostersille suosiollinen. Helsinkiläisten hyökkäys on painottunut enemmän heittopeliin ja vaikka Trojansin puolustus on ollut hermeettinen juoksupelejä vastaan, on takakentältä löytynyt enemmän tilaa. Tosin tätä aukkoa on tilkitty tehokkaasti Chris Postonin värväämisellä. Vähän heittävä Butchers ei ehkä vielä ollut hyvä mittari heittopuolustukselle, mutta TAFT laittoi palloa ilmaan 31 kertaa onnistumatta kertaakaan maalinteossa, mikä kertonee takakentän tiivistymisestä. Roostersin loukkaantuneen pelinrakentajan Robert Johnsonin korvanneen Sean Sheltonin heittojen maalitauluina ovat muiden muassa Kimi Linnainmaa, Markus Lievonen ja Ville Palikainen. Näiden pelaajien kurissa ja nuhteessa pitäminen on turkulaisille ensiarvoisen tärkeää.

Roostersin juoksuhyökkäys on kärsinyt Jaycen Spears Taylorin poissaolosta. Mikäli mies on perjantaina ruodussa, laajentaa se helsinkiläisten valinnanvaraa hyökkäyspeleissä merkittävästi. Tosin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Trojans pystyi pitämään Spearsin keskiarvon vain 4,5 jaardissa ja eniten tuhoa mies tekikin potkujen palautuksissa, joista jaardeja karttui lähes pari kentänmittaa eli 180.

Trojansin tehokkain ase on koko kauden ajan ollut toimivan puolustuksen ohella Jocques Crawfordin voimajuoksu. ”Jokke” on sujahtanut puolustuslinjoista läpi kuin Sokoksen ovista ja ainoastaan ensimmäisessä ottelussaan TAFTia vastaan hän jäi nettojaardeissa niukasti alle sadan. Yksinään Crawford ei ole kaikkia jaardeja kerännyt sillä keskushyökkääjän tontilla on syvyyttä ja kolmasosa edetyistä jaardeista on tullut muiden kuin Crawfordin juoksemina.

Trojans ei kuitenkaan ole pelkkä juoksujoukkue, sillä lähes yhtä paljon jaardeja on saatu mittariin heittopeleistä. Rodney Brown Jr:n onneton dopingsotku poistaa yhden tärkeän elementin siltä sektorilta, mutta tälläkin osastolla sankarin viitan sovittelijoita riittää. Aappo Saloranta on jo osoittautunut päteväksi, uudeksi ykköskohteeksi ja vanha sotaratsu Juha Yli-Arvela on noussut jälleen kerran tärkeällä hetkellä pelastamaan tilannetta. Kauden aikana loukkaantumisista kärsineet Tuomas Mankki ja William Lahti ovat kuntoutuneet ja maajoukkuetason pelaajina ovat aina vaarallisia vastustajalle.

Ratkaisevatko nämä asiat?

Ottelun avainasioita Roostersin kannalta on Crawfordin pysäyttäminen. Heinäkuussa mies pinkoi velodromilla 264 jaardia lähes 14 jaardin keskiarvolla. Tässäkin asiassa taistelu kulminoituu linjapelaamiseen. Jos Trojansin hyökkäyksen linja pystyy raivaamaan Crawfordille juoksulinjoja tai pitämään kiertopeleissä punapaidat poissa iholta, täyteen vauhtiin päässyt Joc on kuin juna, jota ei ihan lyhyelle matkalle pysäytetä.

Trojansin kannalta olennaista on pelaako Jaycen Spears Taylor. Jos ei, Trojansilla ei pitäisi olla suuria ongelmia juoksupelien tukahduttamisessa. Silloin päähuomio siirtyy heittopeliin. Sheltonin aistihavaintokenttään ilmestyvä Rickhard Heleniuksen iso, karvainen, hahmo on omiaan kannustamaan ripeään pallosta luopumiseen. Toisin sanoen, Sheltonille pitää pystyä luomaan painetta samalla, kun puolustuksen takakentän pitää varjostaa liukkaita Roostersin laitahyökkääjiä ja tehdä heittämisestä vaarallista puuhaa. Jos taas Spears pelaa, muuttuu homma astetta hankalammaksi.

Hyökkäysten osalta nuo samat asiat voi suoraan kääntää toisin päin. Mikäli Crawford puksuttaa tasaisesti jaardeja, pakottaa se Roostersilla porukkaa boksiin, mikä taas avaa tilaa kokeilla välillä isoja heittopelejä. Jos vastaavasti Roosters saa heittopeleillä levitettyä turkulaispuolustusta, voi juoksuillekin löytyä aukkoja. Jenkkifutis on monimutkainen peli, jonka lainalaisuudet ovat kuitenkin simppeleitä.

Kari Toivonen