37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Anders Trojans käynnistää kautensa sunnuntaina Helsingissä

10.06.2015 klo 14:46

Vaahteraliigakausi 2015 starttaa Anders Trojansin osalta huikeimmalla mahdollisella tavalla, sillä avausvastustaja on viime vuoden finaalissakin vastaan tullut ikiaikainen kilpakumppani Helsinki Roosters. Ottelu Käpylän velodromilla käynnistyy sunnuntaina 14.6. kello 18.00.

Viime kausi oli Trojansille kunnianpalautuksen vuosi, kun takaisin liigaan palannut joukkue otti heti paikkansa sarjan kärkikastissa. Tuhkimotarinasta jäi puuttumaan vain Vaahteramaljan voitto. Kauden päättäneessä finaalissa Roosters venytti mestaruusputkensa kolmeen voittamalla ottelun 21–7.

Trojansin osalta kausi 2015 ei voisi käynnistyä jännittävämmin, kun heti avausottelussa pelataan finaalin uusinta. Roosters on jo aloittanut oman urakkansa pelaamalla ensin kaksi Euroopan liigan ottelua ja sen päälle vielä yhden sarjaohjelmasta varhaisemmaksi siirretyn Vaahteraliigan ottelun, jossa se voitti Seinäjoki Crocodilesin 38–29.

Vaikka kyseessä ovat samat joukkueet kuin viime vuoden finaalissa, ovat lähtökohdat muuttuneet melkoisesti. Trojansin miehistön runko on säilynyt lähes samana kuin viime vuonna, kun taas Roostersin pelaajisto on vaihtunut huomattavasti. Punapaidoista lähti kolmannen mestaruuden jälkeen 31 pelaajaa. Ehkäpä suurimpana menetyksenä oli pitkäaikaisen pelinrakentajan Robert Johnsonin siirtyminen pahimman kilpakumppanin, Trojansin paitaan.

Mille tahansa muulle joukkueelle tämä olisi katastrofi, mutta Roostersin materiaali on leveä ja uusia pelaajia on tullut paikkaamaan menetyksiä. Joukkue on kuitenkin suurelta osin eri kuin dynastian luonut ryhmä ja alkukauden ottelut ovat näyttäneet, että rakennustyö on vielä kesken. Viime vuonna Euroopan seurajoukkueiden mestaruuden voittaja jäi tällä kertaa alkusarjaan hävittyään Ruotsin mestarille, Carlstad Crusadersille suurinumeroisesti 7–42.

Jos kokoonpanojen perusteella vaakakuppi on hiukan kallellaan turkulaisille on Roostersin etuna parempi pelituntuma, onhan sillä jo kolme kovaa ottelua pelattuna. Viime perjantaina helsinkiläiset saivat vääntää aivan tosissaan Crocodilesin kanssa, mikä varmasti tiivisti rivejä ja antoi valmennukselle dataa siitä, mitä mahdollisesti pitää sunnuntaihin mennessä korjata.

Robert Johnsonin myötä Trojansin hyökkäys tulee varmasti näyttämään hieman erilaiselta kuin viime kaudella. Nopea pelinluku ja reagointi vastustajan puolustuksen liikkeisiin on ollut Johnsonin tavaramerkki, ja kun käytettävissä on liigan kovin laitahyökkääjäkalusto, on selvää, että heittopelillä on turkulaishyökkäyksessä iso rooli. Keskushyökkääjä Rickey Stevens tekee ensiesiintymisensä Suomessa sunnuntaina, jolloin nähdään, miten hyvin Rickey täyttää Jocques Crawfordin jättämät saappaat.

Trojansin puolustus oli viime kaudella murhaavan tehokas etenkin juoksupelejä vastaan. Vain 38,5 päästettyä jaardia ottelua kohden runkosarjassa kertoo karulla tavalla, miten hermeettinen muuri turkulaispuolustus oli viime kaudella. Tilastot heittopelejä vastaan eivät olleet yhtä kovat, mutta loppukaudesta tilanne parani Chris Postonin liityttyä joukkueeseen ja sama mies huseeraa takakentällä nyt kauden alusta alkaen.

Roostersin toimivin hyökkäysase alkaneella kaudella on ollut keskushyökkääjä Jaycen Spears. Crocodilesia vastaan 23 kannolla 253 nettojaardia kerännyt Spears on paha pysäytettävä ja Trojansin puolustuksen tulee päästä mieheen kiinni välittömästi, kun nahkasoikio on hänelle toimitettu. Joukkueiden kolmessa viime kauden kohtaamisessa Spears eteni juoksuilla ja kiinniotoilla Trojansia vastaan yhteensä 597 jaardia eli lähes 200 jaardia per ottelu. Siihen on tultava muutos, mikäli mustapaitainen joukkue mielii korjata sarjapisteet talteen.

Helsinkiläisten pelinrakentajana toimii tällä kaudella Josh Hollingsworth Faulkner Universitystä. Alkukaudesta yhteistyö laitahyökkääjien kanssa on ollut vielä pientä hakemista, mutta palasten loksahtaessa paikoilleen on punapaitojen heittopeli varmasti jälleen liigan kärkitasoa. Millaiseen rooliin heittopeli asettuu sunnuntaina riippuu pitkälti myös Trojansin viime kaudesta tehostuneen takakentän suorituksista.

Viime kauden Helsingin vierailuilla katsomossa eniten ääntä pitivät Trojansin kannattajat. Toivottavasti tänäkin sunnuntaina troijalaisten korviin kantautuu velodromilla pontevaa kannustusta!

Kari Toivonen