37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Anders Trojans maksoi kalavelkoja korkojen kera

15.06.2015 klo 12:58

Anders Trojans aloitti Vaahteraliigakautensa vahvasti juottamalla hallitsevalle Suomen mestarille Helsinki Roostersille tappion karvaasta maljasta aimo kulauksen. Edellisestä vieraskentällä otetusta voitosta Roostersista olikin kulunut jo 12 vuotta ja ylipäätään voitosta seitsemän vuotta. Lopputulos velodromin kosteassa illassa 21–57 (0–29).

Helteisen lauantain jälkeen sunnuntain vihmova sade ei pelottanut ainakaan yleisöä, jota velodromille oli saapunut mukavanlaisesti. Turusta paikalle oli tullut huomattavan kokoinen joukko mustaverisiä kannattajia ja nähtiinpä lehtereillä pari aitoa kypäräpäistä Troijan soturiakin. Remonttia odottava velodromin kenttä on tunnetusti sateella liukas kuin proverbiaalinen jäinen peltikatto, joten sadekelin odotettiin vaikuttavan niin juoksu- kuin heittopeliinkin.

Kukoille kylmää kyytiä jo alkuminuuteilla

Roosters aloitti ottelun hyökkäävänä osapuolena, mutta Trojansin puolustus ei antanut kukonpojille mahdollisuuksia päästä pisteidentekoetäisyydelle. Seurasi mielenkiinnolla odotettu hetki, kun Robert Johnson asteli kentälle johtamaan Trojansin hyökkäystä pitkäaikaista entistä joukkuettaan vastaan. Ja tuttu RoJo sieltä tulikin. Kylmän viileästi Johnson linkosi ensimmäisellä yrityksellä pitkän heiton keskelle Aappo Salorannalle, joka heti kuittasi uudet yritykset. Toisella yrityksellä lyhyt heitto Rickey Stevensille toi kahdeksan jaardia ja heti perään Stevens viimeisteli tihutyön viemällä pallon maalialueelle ja vei vieraat johtoon. Joni-Petteri Malka täydensi lisäpistepotkullaan tilanteeksi 0–7.

<i

Rickey Stevens roudaushommissa.

Roostersin seuraavakaan hyökkäysvuoro ei tuottanut tulosta. Jaycen Spears eteni neljä jaardia, mutta sitä seuraneet pelinrakentaja Josh Hollingsworthin heittoyritykset epäonnistuivat ja edessä oli puntti. Onni Juvosen lentopotku kantoi 43 jaardia ennen kuin se tavoitti Chris Postonin kädet. Sen jälkeen maisemat alkoivat vaihtua kiihtyvällä nopeudella ja näkökentän laidoilla vilistävien punapaitojen määrä väheni vähenemistään, kunnes matkan määränpää, Roostersin maalialue oli tavoitettu. Edellisestä maalista oli peliaikaa kulunut karvan verran yli minuutin. Malka potkaisi lisäpisteen ja tilanne oli jo 0–14.

Chris Poston jatkoi erinomaisia otteitaan heti seuraavalla Roostersin hyökkäysvuorolla poimimalla Hollingsworthin heiton hyppysiinsä Trojansin 32 jaardin linjalla pysäyttäen siinä vaiheessa jo varsin mallikkaasti liikkuneen punakoneen etenemisen. Enempää pisteitä ei ensimmäisellä neljänneksellä tehty.

Poston vauhdittaa Roostersin alamäkeä

Toisella neljänneksellä peli tasaantui hieman, kunnes Chris Poston huudatti jälleen yleisön turkulaista kannattajakuntaa. Trojansin edellisen hyökkäysvuoro oli päättynyt Ville-Valtteri Suojasen erinomaiseen lentopotkuun, jonka päälle kotijoukkue vielä otti virheen, joka pakotti Roostersin aloittamaan hyökkäysvuoronsa omalta neljän jaardin linjalta. Muutaman tehottoman yrityksen jälkeen Hollingsworth yritti screenipeliä, mutta kuin tyhjästä tarkoitetun vastaanottajan eteen ilmestyivätkin Chris Postonin ahnaat tartuntaelimet. Täydessä vauhdissa pallon ilmasta napannut Poston jätti punapaitaiset haromaan tyhjää, tämän harppoessa maaliin. Lisäpisteyrityksessä aloitussyöttö tai sen vastaanotto ei osunut ihan kohdalleen, mutta onneksi pallon pitelijänä oli pitkän pelinrakentajakokemuksen omaava Joonas Andersson, joka improvisoi tyhjästä toimivan heittopelin Seikko Vennelälle, joka toi turkulaisille yhden sijaan kaksi lisäpistettä. Tilanne 0–22.

<i

Chris Postonin kengänpohjat tulivat Roostersin puolustajille tutuiksi.

Roostersin hyökkäysmiehistö kävi vielä tekemässä ranskalaisen visiitin kentällä ennen kuin Anders Trojansin seuraava pistesuoritus näki päivänvalon. Omalta 32 jaardin linjalta alkaneen pitkän hyökkäysvuoron päätteeksi Rickey Stevens murjoi pallon kotijoukkueen maalialueelle kahden jaardin linjalta. Lisäpiste haarukkaan ja tauolle lukemissa 0–29.

Trojans hellittää ja Roosterskin ennättää mukaan peliin

Ottelun toisella puoliskolla Trojans kasvatti johtoaan vielä kahdella maalilla ennen kuin kotijoukkue pääsi rikkomaan nollan omasta sarakkeestaan. Ensin Aappo Saloranta poimi akrobaatisella suorituksella Robert Johnsonin kirurgintarkan heiton Roostersin takamiehen estelyistä piittaamatta ja Rickey Stevens rynni jaardin päästä pallon vastustamattomasti maalilinjan yli. Joni-Petteri Malka potkaisi lisäpisteet molempiin maaleihin ja tulostaulu kertoi koruttomasti tilanteen olevan 0–43. Tällaisia lukemia ei velodromilla ole totuttu vähään aikaan näkemään.

<i

Aappo Salorannalla riitti kavereita.

Pelitilanne tuuditti ehkä turkulaiset löysäämään puolustustaan, sillä nyt ottelussa seurasi vaihe, jossa Roosters pääsi hiukan mukaan peliin. Hollingsworthin heitto löysi Ville Palikaisen maalialueen kulmalta ja Antti Miettinen potkaisi lisäpisteellä tilanteeksi 7–43. Trojansin hyökkäysvuoro jäi vaisuksi ja seuraavalla omalla vuorollaan Roosters kaunisteli jälleen lukemia. Tällä kertaa asialla oli Jaycen Spears, joka karkasi puolesta kentästä pitelijöiltään ja aina maaliin asti. Lisäpisteen jälkeen tilanne 14–43.

Päävalmentaja Mikko Virolainen herätteli joukkojaan havahtumaan todellisuuteen ja kolmannen neljänneksen lopuksi turkulaiset etenivätkin aivan Roostersin maalialueen tuntumaan. Neljänneksen vaihduttua Rickey Stevens viimeisteli illan neljännen maalinsa Robert Johnsonin syötöstä. Malka laittoi lapikkaan laulamaan ja taululla saatiin avattua uusi kymmenluku keltaisten numeroiden kertoessa tilanteeksi 14–50.

Pisteiden makuun päässyt Roosters halusi vielä kaunistella lukemia, vaikka ottelun voittajasta ei enää ollut epäselvyyttä. Kolmella pitkällä pelillä punapaidat etenivät Trojansin päätyyn. Kimi Linnainmaa päättii draivin 48-jaardisella heittopelillä ja Antti Miettisen lisäpistepotkulla täydennettynä tulostaululle saatiin lukemat 21–50.

Trojans antoi Stevensille loppupelin vapaata ja keskushyökkääjäksi tuli Henri Routila, joka tikitti hyvällä keskiarvolla jaardeja. Illan viimeinen maali merkittiinkin Routilan nimiin tämän kannettua nahkasoikion punapaitojen päätyyn noin neljä minuuttia ennen päätösvihellystä. Lisäpiste onnistuneesti haarukkaan ja lopputulokseksi saatiin ynnättyä 21–57.

<i

Jaycen Spears imitoi saippuapalaa Ilkka Koirasen hyppysissä.

Tilastojen taikaa

Ottelun statistiikka on mielenkiintoista luettavaa. Vaikka tulostaululla joukkueiden ero on 36 pistettä, eteni hävinnyt joukkue voittanutta enemmän kentällä. Roostersin kokonaisjaardimäärä oli 442, kun Trojans taivalti matkaa 433 jaardia. Ensimmäisiä yrityksiäkin Roosters otti yhden enemmän, kaikkiaan 21. Piste-ero käy ilmeiseksi, kun katsoo tapoja, joilla pallo on vaihtanut omistajaa. Roostersin heittämät neljä syötönkatkoa kostautuivat raskaalla tavalla. Erot edetyissä jaardeissa saattavat selittyä Roostersin huonoilla kenttäasemilla. Helsinkiläiset joutuivat aloittamaan hyökkäysvuoronsa usein syvältä omalta puoliskoltaan ja onnistuivat kyllä kuljettamaan palloa ajoittain varsin mallikkaasti, mutta draivit päättyivät ennemmin tai myöhemmin joko pallonmenetykseen, lentopotkuun tai yritysten loppumiseen.

Ottelun tähdet jakautuivat siten, että kolme tähteä sai Chris Poston, kaksi tähteä Jaycen Spears ja yhden tähden sai Aappo Saloranta. Neljä maalia juossut Rickey Stevens olisi ehkä ansainnut maininnan myös, mutta näin tällä kertaa.

Anders Trojansin seuraava ottelu pelataan 2.7. samaisella velodromilla, jossa vastassa on silloin toinen helsinkiläisjoukkue 69ers.

Kari Toivonen