37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Otteluennakko: Anders Trojans Turku–Seinäjoki Crocodiles

07.07.2015 klo 22:32

Turkulaisyleisö pääsee vihdoin viimein nauttimaan Vaahteraliigasta paikan päällä, kun Anders Trojansin tämän kauden kotiavauksessa lauantaina yläkentän keinonurmelle troijalaisten seuraksi kirmaa Seinäjoki Crocodiles. Viime kaudella Trojans oli Crocodilesille ylipääsemätön este niin preseason-ottelussa, runkosarjassa kuin välierässäkin. Voi siis hyvällä syyllä sanoa, että krokotiileilla on paljonkin hampaankolossa.

Vierasjoukkue Crocodiles on aloittanut kautensa tappiolla ja kahdella voitolla. Helsinki Roosters oli kotonaan vahvempi numeroin 38–29, mutta päästyään pelaamaan kaksi seuraavaa ottelua Seinäjoella Crocodiles siirtyi voittojen tielle päihittämällä ensin Porvoon Butchersin 28–7 ja suorastaan murskaamalla Vantaan TAFTin 53–0.

Roostersia ja Butchersia vastaan Crocodiles hankki suurimman osan jaardeistaan Justin Sottilaren heitoilla englantilaislaitureilleen Timothy Thomasille ja Spencer Cutlanille. Juosten näitä joukkueita vastaan matkaa taittui vain 11 ja 38 jaardia. TAFTia vastaan aukesivat padot sitten juoksupelienkin osalta, mutta TAFTin puolustus välttämättä ole paras mahdollinen mittari, kun arvioidaan Seinäjoen hyökkäyksen iskukykyä.

Vaikka Crocodilesin hyökkäys ei kovempia joukkueita vastaan olekaan jaardeilla juhlinut, se on ollut tehokas ja tehnyt varsin paljon pisteitä. Sekä Roostersia että Butchersia vastaan Seinäjoki tehtaili neljä maalia. Myös puolustus on ollut tiivis. Tilastojen valossa Crocodiles on antanut vastustajiensa kerätä kentällä ottelua kohden vähiten jaardeja.

Anders Trojansilla on pelattuna vasta kaksi ottelua, joista se on napannut yhtä monta voittoa. Kauden avausottelussaan vastaan tuli ennakolta vaikeimmaksi arvioitu vastustaja, Roosters, joka kuitenkin jäi Trojansin jalkoihin yllättävänkin selvin numeroin 57–21. Lähes kolmen viikon tauon jälkeen pelatussa toisessa ottelussa kaatui Helsinki 69ers vielä selvemmin 44–6. Ottelun alku tosin oli turkulaisilta poikkeuksellisen nihkeä. Kolme ensimmäistä hyökkäysvuoroa päättyi syötönkatkoon. Trojansin puolustus kuitenkin käänsi ottelun turkulaisittain oikeille raiteille ja sen jälkeen pisteitä tipahteli tasaiseen tahtiin.

Trojansin hyökkäys on varsin tasapainoinen yhdistelmä heitto- ja juoksupelejä. Heittoyrityksiä on ollut 63 ja juoksupelejä 57. Kerätyistä jaardeista 70 prosenttia on tullut ilmateitse, mutta maaliviivan yli pallo on toimitettu useammin kantamalla. Viime vuodesta Trojans on muuttunut eniten juuri hyökkäyksen osalta. Kun kaudella 2014 keskeinen tekijä hyökkäyksessä oli Jocques Crawford voimajuoksuineen, on tämän vuoden avainhahmo pelinrakentaja Robert Johnson, joka toimii koko hyökkäyksen kapellimestarina. Viime kaudella yli puolet edetyistä jaardeista hankittiin juosten ja vaikka keskushyökkääjä Rickey Stevens onkin merkkauttanut jo nyt tililleen seitsemän maalia, näyttää siltä, että avokentällä pallo liikkuu enimmäkseen ilmassa.

Turkulaisten puolustus on tunnetusti kovaa tasoa. Takakenttä on viime vuodesta tiivistynyt ja nimekäs tukimiesosasto pitää huolen siitä, ettei juosten synny isoja pelejä. Erityisen mielenkiintoista katsottavaa ovat Chris Postonin otteet.

Crocodilesin kannalta tärkeää olisi saada Trojansin heittopeli kuriin. Robert Johnson on kokenut kettu, joka viipaloi puolustuksen kuin puolustuksen, jos vain saa riittävästi aikaa linjan takana. Sixtarit onnistuivat horjuttamaan turkulaisten hyökkäyslinjaa, joka ei ollut viime pelissä terävimmillään ja saalistivat peräti neljä syötönkatkoa. Crocodilesinkin takakentällä on kovia nimiä, joten Trojansin on pelattava tarkemmin kuin 69ersia vastaan.

Samaan aikaan Seinäjoen on pystyttävä saamaan jaardeja tasapainoisesti maassa ja ilmassa. Sixtarit yrittivät pärjätä pelkällä heittopelillä ja tulokset olivat laihoja. Trojansin takakentällä päivystävät Postonin lisäksi sellaiset jannut kuin Seikko Vennelä ja Ville-Valtteri Suojanen, jotka tunnetusti napsivat syötönkatkoja ihan vain ilkeyttään.

Trojansille avain voittoon on heittopelin saaminen heti tulosta tuottavalle tasolle. Helsingissä 69ersia vastaan riitti, että heittopeli lähti liikkeelle toisella neljänneksellä, mutta Crocodiles on astetta kovempi vastus ja se rankaisee kyllä armotta, mikäli viime torstain kaltainen höntyily toistuu. Robert Johnsonin käsi kattaa koko kentänalan, ja itse hyökkäyksen koordinaattorina hän pystyy reagoimaan tilanteisiin nopeasti ja muuttamaan pelejä vielä linjassa. Parhaimmillaan Johnsonin heittouhka pitää puolustukset koko ajan varpaillaan pitkien heittopelien varalta, jolloin juoksupeleille aukeaa tilaa.

Puolustuksen osalta turkulaisten pitää huolehtia, etteivät vikkelät ja ulottuvat brittilaiturit pääse tekemään isoja pelejä Sottilaren heitoista. Pakottamalla Crocodiles pysymään maan pinnalla, Trojansin urakka helpottuu oleellisesti.

Kari Toivonen