37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Euroopan vanhin jenkkifutisrivalry torstaina Turussa

26.07.2015 klo 19:51

Helsinkiläinen Roosters ja turkulainen Trojans ovat ottaneet yhteen jo yli 30 vuoden ajan. Kaudesta 1982 lähtien joukkueet ovat kohdanneet kaikkiaan 53 kertaa. Viime kaudella Roosters oli turkulaisille ylittämätön este, mutta tämän kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Anders Trojans maksoi kalavelkoja Roostersille korkojen kanssa voittamalla vieraskentällä 57–21. Torstaina on vuorossa kohtaaminen numero 54. Molemmilla on alla tappio edellisestä ottelusta, joten voitonnälkä on varmasti molemmilla joukkueilla proverbiaalisessa yläkvartaalissa.

Helsinki Roostersin kausi on ollut aikaisempiin kolmeen kauteen verrattuna varsin alavireinen. Alkukauden taaplaamista yritettiin paikata vaihtamalla pelinrakentajaa. Josh Hollingsworth ei ollut mikään ihmemies, mutta pelkästään hänen syykseen Trojans- ja Butchers-tappiota tuskin voi laittaa. Mies oli kuitenkin pelinrakentajatilaston kärjessä potkujensa hetkellä. Tilalle Puolan liigasta tullut Micah Brown ei kahdessa pelaamassaan pelissä ole aivan yltänyt Hollingsworthin tasolle, joten nähtäväksi jää oliko vaihto lopulta kannattava veto.

Pelinrakentajaakin suurempi ongelma on kuitenkin ollut keskushyökkääjähirmu Jaycen Spearsin loukkaantuminen. Tappio-ottelussa Crocodilesia vastaan Roostersin eteneminen maata pitkin jäi 52 jaardiin, joka sekin jakaantui suunnilleen puoliksi keskushyökkääjä Roope Metsän ja pelinrakentaja Brownin kesken. Spearsin mahdollinen kuntoutuminen torstaihin mennessä helpottaisikin oleellisesti Roostersin ahdinkoa. Mikäli jaardeja karttuisi juosten, avautuisi Brownillekin otollisia tilaisuuksia heittopeleille.

Trojansilla laskeva käyrä

Trojans lähtee otteluun liigan piikkipaikalta, mutta totuus on, ettei ennakkosuosikin peli ole ollut lähellekään sitä, mitä siltä on odotettu. Yllättäen aivan ensimmäinen, sateessa Roostersia vastaan pelattu ottelu oli parasta Trojansia tällä kaudella. Sen jälkeen etenkin hyökkäyspeli on kangerrellut. Seuraavassa ottelussa 69ersia vastaan Trojans joutui alussa vaikeuksiin, eikä hyökkäyksen linja ei pystynyt täysin suojaamaan pelinrakentajaansa Robert Johnsonia. Seurauksena peräti kolme säkitystä, mikä ei varmasti tehnyt hyvää viime kauden vammoista juuri toipuneelle Johnsonille.

Seuraavan Crocodiles-ottelun Johnson pelasi vahvasti teipattuna ja tuettuna. Jokainen näki Robertin liikkumisesta, ettei kaikki ole kunnossa. Kovalla rutiinilla ja hammasta purren Johnson punnersi läpi ottelun ja puolustuksen vahvalla avustuksella Trojans nappasi niukkaakin niukemman voiton. Ottelun jälkeen oli selvää, että Trojans tarvitsee Johnsonille korvaajan. TAFTia ja Butchersia vastaan Trojans lähti kotimaisen pelinrakentajan, Sebastian Berndtssonin johdolla. TAFT kaatui selvästi, mutta Butchers aiheutti Trojansille ensimmäisen merkinnän tappiosarakkeeseen. Berndtsson pelasi Butchersia vastaan jopa paremmin kuin voitto-ottelussa TAFTia vastaan, eikä tappio missään nimessä johtunut pelinrakentajasta, mutta on selvää, ettei Trojans ollut näissä otteluissa parhaimmillaan.

Palauttaako Shelton Trojansin iskukyvyn?

Viime torstaina Trojans sai odotetun korvaajan Robert Johnsonille, joka jatkaa hyökkäyksen koordinaattorina. Sean Shelton on samassa tilanteessa kuin vuosi sitten, Johnsonin paikkaajana. Joukkue vain on eri. Itävallan mestaruuden voittamassa käynyt Shelton on kaiken järjen mukaan ihanteellinen henkilö tähän saumaan. Hän tuntee paitsi Suomen ja Vaahteraliigan, myös Roostersin, joka on miehen ensimmäinen vastustaja Trojansin paidassa.

Mikäli Shelton on viikossa päässyt sisään Johnsonin systeemiin, voidaan torstaina nähdä parhaassa iskussaan oleva Anders Trojans. Rickey Stevens on Spearsin jälkeen liigan tehokkain keskushyökkääjä, mistä kertoo myös miehen viidessä ottelussa tekemät 12 touchdownia. Turkulaisten laitahyökkääjäosasto on ollut muutaman ottelun ajan hieman varjojen mailla, mutta potentiaali on huikea ja odottaa vain puhkeamistaan kukkaan.

Puolustus on ollut läpi kauden yhdessä erikoisjoukkueiden kanssa Trojansin toimivin osa-alue. Se on paitsi pitänyt vastustajan tehokkaasti poissa tulostaululta, tehtaillut itsekin maaleja suorastaan liukuhihnalta. Potkujen, syötönkatkojen ja rähmäysten palautuksia maaliin asti, safetyjä ja feikkipuntteja – koko pisteidentekorepertuaari on ollut näiden veijarien käytössä.

Torstaina odotettavissa on siis suorastaan kuumottavan kiihkeä kamppailu, jonne oman lisänsä toivottavasti tuo yläkentän fanaattinen ja kovaääninen yleisö – legendaarinen 12. pelaaja. Tervetuloa sankoin joukoin huutamaan. Näytetään tv-ottelussa, millainen tunnelma löytyy Trojansin kotiluolasta!

Kari Toivonen