37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Tähän asti tapahtunutta ja ennakkotunnelmia 69ers-otteluun

04.08.2015 klo 15:38

Anders Trojansin kausi on ollut vaihteleva ja käänteiltään dramaattinen. Sarjan puoliväli on ohitettu, joten on aika luoda katsaus alkukauden tapahtumiin ja peilata sitä kautta myös hiukan tulevaa, ennen kaikkea lauantain kotiottelua Helsinki 69ersia vastaan.

Vaahteraliiga on tällä kaudella tasaisempi kuin aikoihin, ja kamppailu mitalipeleihin pääsystä käy kiivaana. Kaikki kärkijoukkueet ovat pelanneet mielenkiintoisesti ristiin ja viimeisen kierroksen jälkeen sijoituksia laskettaessa joudutaan varmasti turvautumaan laskukoneeseen ja lukemaan kilpailusääntöjä useampaankin kertaan.

Paras peli heti alkuun

Trojans lähti kauteen monen papereissa selkeänä ennakkosuosikkina. Kun kauden avausottelussaan turkulaiset nuijivat kolmen viime kauden mestarin Roostersin maanrakoon, alettiin mestarin viittaa toden teolla sovitella troijalaisten harteille. Amerikkalaiselle jalkapallolle valitettavan tyypilliset loukkaantumiset sekoittivat kuitenkin pakkaa toden teolla.

<i


Anders Trojans kohtasi tulevan lauantain vastustajan, Helsinki 69ersin ensi kerran heinäkuun alussa. Vaikka se kamppailu päättyi Trojansin selvään 44–6 voittoon, oli ottelun alku turkulaisittain erittäin tahmea. Helsinkiläiset onnistuivat jatkuvasti luomaan painetta silloin pelinrakentajana pelanneelle Robert Johnsonille ja säkittivätkin hänet kolme kertaa. Johnsonin kauden lopulta päättänyt vammakin taitaa johtaa jälkensä RoJon kohtaamisiin velodromin kentän pinnan kanssa.

Puolustus piti tuolloin Trojansin nenän vedenpinnan yläpuolella kunnes hyökkäys sai dieselinsä toimimaan. Piste-ero kasvoi varsin suureksi, mutta oma osansa on varmasti sillä, että 69ersin pelinrakentaja Cedric Johnson joutui jättämään leikin kesken ensimmäisen puoliskon jälkeen. Todellisuudessa Sixtarit on kovempi joukkue kuin mitä tulos tilastopapereissa kertoo. Se kävi ilmeiseksi seuraavassa ottelussa, jossa 69ers voitti Butchersin 24–21.

Ennakkosuosikista tavalliseksi kuolevaiseksi

Etukäteen mestaruuden takuumieheksi hankittu Robert Johnson ehti pelata vain kaksi täysipainoista ottelua ja kolmannen käytännössä jalkapuolena, ennen kuin hänen oli pakko jättäytyä kentän laidalle ja valmennustehtäviin. Jotain Johnsonin merkityksestä joukkueelle kertoo se, että yhdellä jalalla hyppienkin hän pystyi luotsaamaan Trojansin 21–19 voittoon peli peliltä kovemmaksi tulleesta Crocodilesista.

<i


Seuraavassa ottelussa jalkansa teloi puolustuksen iso mörkö Rickhard Helenius, joka siihen asti oli tehokkaasti padonnut vastustajien pyrkimykset päästä linjasta läpi. TAFT kaatui puhtaasti 38–0, mutta esitys ei ollut häikäisevä. Puolustus hoiti leiviskänsä hyvin, mutta hyökkäyksessä varsinkin heittopeli kärsi lukuisista pallonpudotuksista.

Butchers-otteluun Trojans lähti TAFT-matsin tapaan kotimaisella pelinrakentajalla, sillä Johnsonin korvaajaksi hankittu Sean Shelton ei vielä ollut maassa. Sebastian Berndtsson pelasi erinomaisen ottelun ja Trojans oli jo menossa selkeään voittoon johtaen peliä 30–10 kolmen neljänneksen jälkeen. Kotijoukkue Butchers onnistui kuitenkin kääntämään pelin painopisteen viimeisellä neljänneksellä ja tekemään kolme perättäistä maalia, viimeisen vieläpä yrityksellä, joka pelattiin peliajan teknisesti jo loputtua.

Ottelun lopulta ratkaisseen syötön vastaanoton häirinnästä tuomitun virheen oikeudenmukaisuudesta on taitettu peistä jo riittävästi, joten siihen tunkioon ei enää ole syytä kajota, mutta tuomion kritisoinnin jälkiseurauksina tulleet sanktiot vaikuttivat voimakkaasti myös seuraavaan otteluun. Päävalmentaja Mikko Virolainen joutui seuraamaan yläkentän katsomon lehtereiltä, miten uudestisyntynyt Helsinki Roosters teki selvää Trojansin puolustuksesta. Täyteen iskuun toipunut Jaycen Spears ja liukas laitahyökkääjä Kimi Linnainmaa olivat sateellakin mahdottomia pideltäviä kotijoukkueelle.

<i


Ensimmäistä otteluaan Trojansin paidassa pelannut pelinrakentaja Shelton löysi yritys yritykseltä entistä paremmin laitahyökkääjiään ja loppukiri kantoikin hedelmää, joka näkyi myös tulostaululla. Valitettavasti aika ei riittänyt Roostersin tavoittamiseen, mutta suoritus antoi kyllä lupauksia paremmasta tulevaisuudesta. Lauantain ottelu kertoo paljon siitä, mihin suuntaan Trojans on nyt menossa.

Jenkkejä tulee ja menee kuin saluunan ovista

Trojansin viimeisin menetys oli takakentän teräsmies Chris Poston, jonka peukalovamma katkaisi hienosti alkaneen kauden. Pelistä pudonneiden tilalle on toki saatu täydennyksiä, mutta käytännössä Trojans on pelannut tällä kaudella vain kaksi ottelua, joissa sillä on ollut se miehistö, jonka perusteella sitä pidettiin mestarikandidaattina. Kun kyse on niinkin taktisesta ja harjoiteltuihin kuvioihin perustuvasta lajista kuin jenkkifutiksesta, on selvää, että miehistövaihdokset vaikuttavat ratkaisevasti suoritustasoon.

Trojans ei tietenkään ole ongelmineen yksin. Myös muissa joukkueissa on kato käynyt, ja kaikki kärkijoukkueet Butchersia ja Crocodilesia lukuun ottamatta ovat joutuneet mm. vaihtamaan pelinrakentajaansa. Trojans on kuitenkin kärsinyt vaihdoksista ehkä muita enemmän ja turkulaisilla alkukaudesta ollut etulyöntiasema on nyt tasoittunut, kun oman hyökkäyssysteeminsä joukkueeseen istuttanut ja sen paras toteuttaja joutuu seuraamaan otteluita kentän sivusta.

Asetelmat lauantain otteluun

Anders Trojansilla on siis takanaan kaksi tappiollista ottelua, kun taas 69ers matkustaa Turkuun takataskussaan suurinumeroinen 43–6 voitto hännille juuttuneesta Vantaan TAFTista. Pelinrakentajaksi Cerdic Johnsonin tilalle tullut Jabari Harris heitti ottelussa 18 onnistuneella heitolla 224 jaardia ja juoksi siinä sivussa yhdeksällä yrityksellä 82 jaardia. Tosin tämän hetkisten tietojen mukaan Harris ei pelaa lauantain ottelussa. TAFTia vastaan eniten kiinniottoja poimi Anssi Karjala, mutta koko kauden tilastojen valossa vaarallisia ovat myös RJ Long ja Sebastien Sagne. Pelinrakentajan omien juoksujen lisäksi palloa on maata pitkin liikuttanut Andre Dahlman.

<i


Helsingissä pelatussa joukkueiden välisessä ottelussa 69ersin pelasi erittäin aggressiivista puolustusta ja loivat voimakasta painetta pelinrakentajalle. Trojansin hyökkäyksen linjan pitää lauantaina olla erityisen valppaana, jotta Sean Sheltonin ei tarvitse tutustua tekonurmen biosfääriin yhtä perusteellisesti kuin Robert Johnson joutui tekemään velodromilla. Myös pallonmenetykset pitää saada minimiin. Edellisessä pelissä Sixtareita vastaan niitä tuli viisi, Roostersia vastaan kolme.

Trojansin on lauantaina otettava 69ersista mielellään selvä voitto, mikäli toiveita välierien kotiedusta halutaan pitää yllä. Crocodiles on säilynyt ilman isompia loukkaantumisia ja porskuttaa voitosta voittoon, Roosters sai iskukykynsä takaisin ja Butchers vaanii sekin taustalla plakkarissaan voitto troijalaisista.

Taistelu kahdesta sarjapisteestä käynnistyy lauantaina 8.8. kello 18.00. Ennakkoliput kätevästi osoitteesta www.w-zup.com.

Kari Toivonen