37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Juniorivalmentajista haastatteluvuorossa Tero Niemi

14.08.2015 klo 13:49

Anders Trojansin juniorivalmentajien haastattelusarja jatkuu U15-joukkueen valmentajan Tero Niemen haastattelulla. U15-joukkue on pelannut kauden nousuvoittoisesti, joukkueessa on kuitenkin tilaa vielä uusillekin pelaajille, niin pojille kuin tytöille. Ohessa Teron ajatuksia juniorivalmentamisesta ja joukkueen kuulumisista. Joukkue kohtaa Seinäjoki Crocodilesin tulevana lauantaina sarjakatkon jälkeen.

Kerrotko vähän omasta urheilijataustastasi, mitä lajeja olet harrastanut aikaisemmin ja mitä omilta aktiivivuosilta on päällimmäiseksi jäänyt mieleen?

"Amerikkalaista jalkapalloa pelasin itse vuosituhannen vaihteessa Trojansin A-junioreissa sekä U19-maajoukkueessa, jossa edustin Suomea junioreiden EM-kisoissa 2000 Saksassa. Pelipaikkana oli center. Viimeisen pelini pelasin Piikkiö Oakmenissa vuoden 2000 syksyllä.

Omalta osalta pelaaminen päättyi olkapäävammaan, jonka jälkeen olen seurannut lajia katsomon puolelta. Itse pidän lajista erittäin paljon sen ominaisuuksien ja monipuolisuuden vuoksi. Kaikentyyppisille pelaajille on löydettävissä pelipaikka. Yksilötaidot nousevat arvokkaiksi, mutta samanaikaisesti menestyvä joukkue vaati näiden ominaisuuksien yhteensovittamista. Valmentajalle ja pelaajille laji tarjoaa myös taktisesti paljon, koska peli perustuu vahvasti taktiikkaan ja strategiaan. Ennen Jefun pariin päätymistä harrastin kilpauintia sekä vesipalloa.

Itselläni hyviä muistoja pelivuosilta tuovat ehdottomasti hyvät joukkuekaverit, joiden kanssa saan tänäkin päivänä olla tekemisissä lajin parissa. Tomi "Jööti" Myyrän kanssa pelattiin Center-Guard parina niin Trojansissa, kuin maajoukkueessakin. Matkan varrella on sattunut monenlaista ja paljon on tullut pelikavereiden kanssa koettua, niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella. Toisaalta myös oma kehittyminen ja pääsy maajoukkueeseen on hyvin muistissa. Näissä asioissa on hyvä muistaa myös noiden vuosien valmentajat esim. Pasi Sillgren sekä Janne Salonen.

Urheilu on pysynyt osana jokapäiväistä elämää myös kilpaurheilun jälkeenkin. Nykyään liikunta on tärkeässä roolissa itsensä kunnossa pitämisessä ja pyrin itse monipuoliseen voima- ja funktionaaliseen harjoitteluun. Yleisesti liikunta on osana tasapainoista elämää ja tavoitteellinen harjoittelu sekä menestys urheilussa heijastuu tekemiseen kaikilla elämän osa-alueilla."

Liityit U15 valmennusryhmään keväällä, mikä sai sinut tulemaan takaisin lajin pariin ja valmentamaan junioreita?

"Paluu lajin pariin tapahtui melko perinteisesti oman jälkikasvun kiinnostuttua lajista. Kyselyä lajin pariin siirtymisestä on pojan osalta tullut jo reilun vuoden ajan, mutta koin tämän kevään olleen oikea ajankohta lähteä koettamaan jefua. Poikani oli aloittaessaan 9-vuotias ja takana muutama vuosi koripalloa. Innostus ja rakkaus lajiin palasi täyteen liekkiinsä sillä hetkellä, kun Impparin hallin ovista käveltiin sisään. Tiesin, että nyt ollaan taas oikeiden asioiden äärellä. Vanhoja tuttuja oli vastassa ja toiminta eli selkeästi uutta kukoistusta. Täytyy sanoa, että hienosti on Trojans vienyt toimintaa eteenpäin ja hienoa nähdä, että tilaa on myös jo pelaamisen lopettaneille tyypeille."

<i


Mikä on mielestäsi tärkeää U15-ikäisten nuorten valmentamisessa?

"U15-valmennuksessa ollaan tekemisissä mielenkiintoisten pelaajien kanssa; pelaajat kehittyvät nopeasti, monilla on jo useampi vuosi pelikokemusta, mutta samaan aikaan muiden lajien parista tulee yhtälailla nopeasti kehittyviä uusia pelaajia. Kehitys on niin fyysistä, psyykkistä kuin pelillistäkin. Joukkueen pelaajat ovat mukavia nuoria, joiden kanssa työskentely on mukavaa ja antoisaa.

Tavoitteena on saada joukkue tekemään yhteistyötä ja samanaikaisesti saada pelaajat kehittymään yksilöinä. Tavoitteena on myös, että harrastus on mielekästä ja jokainen pelaaja kehittyy tasaisesti sekä huomaa myös itse kehittymisensä. Tämän tyyppiset asiat saavat pelaajat sitoutumaan tekemiseen sekä yhteistyöhön, ja tämä taas heijastuu suoraan pelaamisen sekä pelin ulkopuolisiin asioihin. Tällä tavoin syntyy hyvä ja terve suhde yleisesti liikuntaan ja urheiluun sekä kaikkeen omaan tekemiseensä.

Joukkue on nivoutunut hienosti yhteen ja olemme saaneet nauttia niin joukkueen, kuin yksilöidenkin upeista suorituksista pelikentällä. Näiltä osin koen, että joukkueen pelaajat sekä valmennus ovat saavuttaneet hienosti ne tavoitteet, jotka on asetettu.

Tässä kohtaa haluan omalta osaltani kiittää U11–13 valmentajia Otto Junttilaa, Ville Nevalaista, Juha Suoniemeä ja Jan Wahlsteinia sekä JoJoa Pete Hukiota, jotka ovat auttaneet valmennuksessa ja peleissä. Tietenkin oma JoJomme Mirva Saarijärvi sekä valmentajat Tomi Myyrä ja Rami-Ville Suojanen, että Eki Toivola on kiitettävien listalla. Yhteistyö valmennuksessa on ollut tärkeää pelaajien ja joukkueen kehityksen kannalta ja hyvä yhteistyö näkyy myös tuloksissa."

Kerrotko vähän U15-joukkueesta ja missä mennään sarjakatkon jälkeen?

Joukkue on hyvässä iskussa tulevia otteluita varten. Pelejä on hiottu ja monet pelaajat ovat käyneet hakemassa kokemusta U17-joukkueen treeneissä ja peleissä. Näytöt kertovat, että U15-joukkue tulee iskemään entistä kovempana ja kokeneempana runkosarjan kahteen viimeiseen otteluun.

Kenelle suosittelisit amerikkalaista jalkapalloa lajina ja miksi?

"Jefu sopii lajina kaikentyyppisille nuorille, koska eri pelipaikat vaativat erityyppisiä pelaajia. Kaikki urheilutausta on hyödyksi ja mitä monipuolisemmin, sen parempi. Toisaalta tämä voi olla ensimmäinen urheiluharrastus, ja mikä sen parempi paikka aloittaa kuin nyt ja meillä. Pystymme joukkueena tarjoamaan myös mielekkään harrastusympäristön. Teemme töitä tosissamme ja yhteisen tavoitteen eteen, mutta silti niin, että kaikille on tarjolla peliaikaa ja tukea harjoitteluun. Tavoitteet lajin pariin tulevalla voivat olla korkealla ja Trojans joukkueena pystyy tarjoamaan tien huipulle asti, mutta samaan aikaan tarjoamme mukavan ja monipuolisen harrastuksen nuorelle, joka haluaa liikkua ja urheilla mahtavan lajin ja huipputyyppien seurassa. Tervetuloa osallistumaan treeneihin ja tutustumaan joukkueeseen sekä lajiin."

Jos pelaaminen Trojansissa kiinnostaa, ota yhteyttä Trojansin junioripäällikköön Mirva Saarijärveen p: 040 520 4115 ja kysy seuraavista harjoituksista tai käy täyttämässä ilmoittautumislomake.

Riitta Rinta-Tassi