37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Otteluennakko: Viideskymmenesviides kerta toden sanoo?

02.09.2015 klo 10:13

Kun sunnuntaina Trojansin ja Roostersin pelaajat pukevat edustamansa joukkueen pelipaidan ylleen ja juoksevat Turun urheilupuiston yläkentälle, saa reilusti yli kolmekymmentä vuotta jatkunut otteluiden ketju taas yhden lenkin. Kello 15.30 alkava välieräottelu on joukkueiden 55. kohtaaminen, eikä tästäkään kamppailusta puutu latausta. Voittaja pääsee pelaamaan Vaahteramalja XXXVI -loppuotteluun.

Roostersin kausi alkoi alavireisesti. Joukkueen kokoonpano muuttui merkittävästi, eikä punakoneen mylly pyörinyt odotusten mukaisesti. Tappiot Trojansille ja Butchersille herättivät Roostersin tekemään nopeita korjausliikkeitä, joiden ansiosta helsinkiläiset saivat pelin uomiinsa ja niinpä Roosters on jälleen kerran taistelemassa mestaruudesta.

Kukkojen kaikki kaikessa on keskushyökkääjä Jaycen Spears, joka runkosarjassa eteni 1277 jaardia huimalla 8,3 jaardin keskiarvolla juoksuyritystä kohden ja teki samalla 17 maalia. Kun Spears on ruodussa, Roostersilla on aina voiton avaimet hallussaan. Pelinrakentaja Micah Brown tuli mukaan kauden neljänteen otteluun ja vaikka faktisesti hänen tilastonsa ovat kesken kauden irtisanottua Josh Hollingsworthia huonommat, hän on saanut hyökkäyspelin rullaamaan edeltäjäänsä paremmin. Brownin suosikkeja heittojen toisessa päässä ovat olleet Kimi Linnainmaa ja Ville Palikainen, joista etenkin Linnainmaa on kunnostautunut maalien teossa, sillä maalialueella hänet on nähty juhlimassa touchdownia peräti 12 kertaa. Puolustuksessa Ville Roitto on poiminut neljä syötönkatkoa ja taklaajien selkeä kuningas on ollut Dustin Illetschko 75 taklauksella joista 51 on ollut soolotaklauksia.

Trojanskin on joutunut vaihtamaan pelaajia, mutta syynä ovat olleet loukkaantumiset. Trojansin menestyksen takuumies Robert Johnson loukkasi itsensä jo toisessa ottelussa. Sebastian Berndtsson tuurasi Johnsonia kunnes viime kaudella samanlaisessa tilanteessa Roostersiin hankittu Sean Shelton saapui tällä kertaa pelastamaan Trojansia. Shelton on iskenyt vakuuttavat tilastot ja hänen onnistumisprosenttinsa ja tehokkuutensa heitoissa ovat liigan parhaat. Myös laitahyökkääjäkalusto on laadukas. Tommi Pinta, Aappo Saloranta, Tuomas Mankki, Joonas Andersson, Markus Häkli – kaikki ovat saaneet nauttia Sheltonin herkullisista tarjoiluista. Varsinainen maalikuningas on kuitenkin ollut Rickey Stevens, joka kymmenessä ottelussa on tehnyt 19 maalia, 15 juosten ja neljä heitoista.

Troijalaisten puolustuksessa ahnein syötönkatkojen poimija on kautensa päättäneen Chris Postonin jälkeen Mikael Reponen neljällä interillä. Taklaukset ovat Trojansilla jakautuneet tasaisesti. Kärjessä on Sami Toivonen 46,5 takanaan Ville-Valtteri Suojanen 32, ja Joonas Raatikainen 29. Trojans on tehnyt yhdessä Crocodilesin kanssa eniten säkityksiä, kaikkiaan 21. Eniten niitä on kerännyt Peter Högström, jolle niitä on merkitty neljä, mutta Kalle Koivisto, Camille Gruel ja Joni Kotro ovat aivan kannassa 3,5 säkillä.

Puolustukset avainasemassa

Kaikilla mittareilla sunnuntain välierä kaksikko on hyvin tasainen. Joukkueet ovat pelanneet tälla kaudella jo kahdesti ja on turvallista väittää, että Trojansin voiton avaimet ovat Jaycen Spearsin taskussa, josta ne pitää kaivaa vaikka väkisin. Jos Spearsin jaardit pidetään kaksinumeroisina, on Trojans vahvoilla. Pelinrakentajaa pitää paineistaa herkeämättä, sillä suhteellisen lyhytvartinen Brown ei välttämättä löydä kiihtyvällä vauhdilla päin näköä lähestyvän käsien viidakon läpi vapaita laitahyökkääjiä. Jos Brown saa aikaa sneppailla linjan takana, tulee noutaja muodossa tai toisessa.

Trojansin pitää saada heittopeli kulkemaan, jotta Stevensin juoksuille alkaa löytyä tilaa. Lyhyillä varmoilla heitoilla ketjut liikkuvat, kello käy ja naapurin sivurajalla aletaan vaihtaa jalkaa hermostuneesti. Paras vakuutus Roostersia vastaan on pitää Spears poissa kentältä.

Roosters on jo historiansa takia ennakkosuosikki vähän ottelussa kuin ottelussa ja pitkä menestysputki antaa helsinkiläisille selkänojaa tällaisissa tiukoissa paikoissa. Voiton avaimet ovat Roostersillakin samanlaiset, mikä ei tietysti tule yllätyksenä kenellekään. Niistämällä vastustajan keinovalikoimasta joko juoksun tai heittopelin, naapurin peli muuttuu ennustettavammaksi ja väkinäiseksi.

Kävi itse ottelussa miten tahansa, Turussa pelataan sunnuntaina Vaahteraliigaa viimeisen kerran tänä vuonna. Kannattaa siis tulla paikan päälle, kannustit sitten kumpaa joukkuetta tahansa. Ottelu televisioidaan Nelonen Pro -kanavalla, joten eiköhän näytetä taas suomalaiselle jenkkifutisyleisölle, millaisen tunnelman yläkentän yleisö saa aikaan.

Kari Toivonen