37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Jännittävä U17-finaali päättyi hopeatunnelmiin, mestaruus Butchersille

28.09.2015 klo 14:58

U17-nuorten loppuottelu Turun urheilupuiston yläkentällä oli erinomainen osoitus siitä, miten korkeatasoista ja jännittävää juniorijenkkifutis voi olla. Huikeaa tunnelmaa toivat myös molempien joukkueiden kannattajat, jotka täyttivät yläkentän lehterit ja pitivät ääntä jopa enemmän kuin Vaahteraliigan otteluissa. Kotijoukkueen kannattajien harmiksi kirkkaimmat mitalit ja pokaali lähtivät vieraiden matkaan.

U17-SM-finaali sai arvoisensa puitteet, kun yleisö löysi sankoin joukoin tiensä urheilupuiston yläkentän katsomoon. Mestaruusottelun mukainen ylöspano nostatti sekä yleisön että katsojien tunnelman korkealle. Taitoluistelija Anna Nevalainen lauloi upeasti Maamme-laulun ja taistelutahdon ruumiillistuma freestylelaskija Pekka Hyysalo suoritti kolikonheiton ennen ottelun alkua. Pekka oli aikaisemmin käynyt myös pitämässä pelaajille koskettavan puheen.

<iPekka Hyysalo oli ottelun kunniavieras.

Ottelun ensimmäiset pisteet syntyivät kummankin joukkueen puolustusten tekeminä. Anders Trojansin Veikka Kuisman taklaus sai porvoolaisten Kristian Metsämäen kadottamaan pallon hallinnan ja turkulaisten tukimies Markus Korpela ehti ensimmäisenä orpona pyörineen pallon kimppuun. Korpela juoksi yli puolen kentän matkan muiden tehdessä hänelle tilaa ja näin kotijoukkue siirtyi johtoon. Pistesaldoa täydensi Jussi Veijula onnistuneella lisäpistepotkullaan, josta tällä ikätasolla palkitaan kahdella pisteellä.

<iMarkus Korpela aloitti finaaliottelun pisteidenteon.


Trojans sai maalista lisäpuhtia ja saatuaan seuraavan kerran pallon oli jo etenemässä mukavan tuntuisesti kohti Porvoon kenttäpäätyö, kun Butchersin Dan Forsberg ehti pelinrakentaja Heikki Toivolan heiton eteen ennen valkopaitaista pelaajaa. Forsberg teki saman tempun kuin Korpela hetkeä aikaisemmin eli palautti pallon vastustajan maalialueelle. Daniel Luoma potkaisi kaksi lisäpistettä ja tilanne oli tasan 8–8.

Kotijoukkueen peli jähmettyi tasoitusmaalin jälkeen hieman ja vastaavasti alussa tahmannut Butchers-hyökkäys sai uutta pontta. Seuraava pistesuoritus merkittiinkin porvoolaisille, kun Kristian Metsämäki pääsi irti pitelijöistään ja juoksi laitaa pitkin pallon maaliin. Lisäpistepotku haarukkaan ja vieraat 16–8 johtoon.

Trojans havahtui ja laittoi isomman vaihteen silmään. Se näyttikin tuottavan tulosta, mutta hyvin alkanut draivi päättyi hetkeä aikaisemmin maalinteossa kunnostautuneen Kristian Metsämäen nappaamaan syötönkatkoon. Tätä pallonmenetystä porvoolaiset eivät kuitenkaan pystyneet muuttamaan pisteiksi, sillä Trojansin puolustus pysäytti ne aikeet ja potkumaaliyrityskin epäonnistui.

Puoliaika alkoi jo lähestyä, mutta vielä nähtiin yksi maali. Se syntyi, kun Trojans joutui turvautumaan lentopotkuun syvällä omalla alueellaan ja Butchersin erikoisjoukkue sai blokattua potkun. Pallo pomppi maalialueelle, jossa vieraat peittivät pallon maalin arvoisesti. Lisäpistepotku onnistui ja Butchers kasvatti johtonsa 16 pisteeseen.

Anders Trojans masinoi vielä kiivaan takaa-ajon neljänneksen loppuun, mutta se tyrehtyi Brandon Yli-Savolan poimimaan syötönkatkoon. Enempää maaleja ei enää ensimmäisellä puoliskolla tehty, ja joukkueet siirtyivät tauolle lukemissa 8–24.

<iTunnelma yläkentällä oli korkealla ja finaalissa tehtiin junioriotteluiden yleisöennätys.


Toiselle puoliskolle Trojans saapui aivan eri sykkeellä kuin kahdelle ensimmäiselle neljännekselle. Ison ottelutapahtuma jännitys oli saatu karistettua takaraivosta ja nyt kentälle lähdettiin näyttämään oman osaamisen parhaita puolia. Pelinrakentaja Heikki Toivola alkoi löytää laitahyökkääjiään tavalla, johon oli totuttu kauden aikana ja tulostakin syntyi. Veikka Kuisma ja Eemeli Valkamo napsivat koppeja ja päästyään lähietäisyydelle, Markus Korpela viimeisteli turkulaisten kavennuksen Veijulan lisäpistepotkulla täydennettynä.

Yläkentän monisatapäisen turkulaisyleisön juhlinta vaimeni äkillisesti, kun maalia seuranneen aloituspotkun palautuksessa illan hahmo, Kristian Metsämäki ohitti Trojansin pelaajat yksi toisensa jälkeen ja lopetti vasta päästyään maalialueelle. Trojansin kavennus nollautui välittömästi. Tilanne nyt 16–32. Trojans jatkoi sinnikkäästi takaa-ajoaan, mutta seuraavankin pistesuorituksen takana olivat porvoolaiset. Daniel Luoma potkaisi onnistuneen kenttäpotkumaalin ja kartutti vierasjoukkueen saldoa kolmella pisteellä.

<iKristian Metsämäki oli ottelun kiistaton hahmo.


Kotijoukkue ei kuitenkaan luovuttanut. Robert Johnsonin luotsaama Trojans painoi sitkeästi päälle ja seuraavan draivin avainhahmoksi kohosi Jasper Tenko, joka poimi Toivolan heittoja peräjälkeen tuoden joukkueen porvoolaisten kenttäpuoliskolle. Veikka Kuisma sai kunnian viimeistellä maalin omalla kiinniotollaan. Veijulan potku haarukkaan kasvatti pottia vielä kahdella pisteellä ja peli muuttui oitis jännittävämmäksi, kun taululla komeili 24–35.

<iVeikka Kuisma ulvoo superkuulle tehtyään tärkeän kavennusmaalin.


Toivo heräsi myös katsomossa ja välillä jo porvoolaisten kannattajien varjoon jäänyt kotiyleisö yltyi kannustamaan villisti omiaan. Trojans kiitti pitämällä Butchersin hyökkäyksen kurissa ja vastaavasti turkulaisten oma hyökkäys viiletti vahvasti halki kentän kohti naapurin päätyä. Jasper Tenko esitti väkeviä otteita ja vei heittopelin päätteeksi pallon yli Butchersin maalialueen rajan kuuden pisteen arvoisesti. Lisäpisteetkin kuitattiin päälle, ja nyt Trojans oli enää kolmen pisteen päässä Butchersista. Tilanne 32–35.

<iJussi Veijula ei erehtynyt lisäpistepotkuissaan.


Porvoon hyökkäys yski edelleen ja sivurajalla ahdistus alkoi hiipiä vierasjoukkueen puseroon. Tuleeko Turku vielä lopussa ohi? Trojans saikin tilaisuutensa, kun Butchersin hyökkäys rähmäsi pallon puolessa kentässä ja pallo kimpoili kohti porvoolaisten kenttäpäätyä. Useampikin pelaaja molemmista joukkueista yritti poimia palloa matkaansa, mutta nahkasoikio ei talttunut millään. Kotijoukkueen harmiksi ainoa, joka keksi yksinkertaisesti peittää pallon, oli Butchersin Sakke Siltakorpi.

Butchers joutui pian luopumaan pallosta, mutta mestarillisen lentopotkun jälkeen Trojans joutui aloittamaan hyökkäyksensä syvältä oman maalilinjan tuntumasta. Peliaikaa oli jäljellä kolmisen minuuttia ja kun kolmella yrityksellä ei saatu jaardeja täyteen turkulaiset päättivät pelata myös neljännen yrityksen. Ratkaisu osoittautui kohtalokkaaksi, sillä heittopeli ei tuottanut tulosta ja Butchers pääsi aloittamaan hyökkäyksensä erinomaisesta kenttäasemasta. Kristian Metsämäki oli jälleen asialla, kun porvoolaiset toimittivat pallon maaliin ja tarttuivat entistä tiukemmin mestaruuspokaalin kahvoihin.

Eroa oli yhdeksän pistettä ja peliaikaa jäljellä pari minuuttia. Ihmeitä tehdään, mutta tällä kertaa tehtävä oli liian kova Trojansille. Rangaistusten auttamana Trojans pääsi kyllä etenemään hyvin, mutta vastaavasti omat rangaistukset työnsivät joukkuetta ratkaisevilla hetkillä taas taaksepäin. Yritykset ja aika loppuivat kesken ja niin porvoolaiset pääsivät juhlimaan mestaruutta tummuvassa Turun illassa numeroin 32–41.

<iHimoittu mestaruuspokaali liittyi mukaan Butchersin kultajuhliin.


Trojansin kompastuskivenä olivat erityisesti lukemattomat virheet, joiden seurauksena joukkuetta siirrettiin taaksepäin valehtelematta ainakin yhden kentänmitan verran. Toinen puolisko oli selkeästi ensimmäistä parempi ja mikäli Trojans olisi pelannut yhtä hyvällä sykkeellä jo ensimmäisellä puoliskolla olisi tulos voinut olla jotain aivan muuta. Tappiosta huolimatta kausi oli Trojansin osalta hieno. Runkosarjan voitto vain yhdellä tappiolla on upea suoritus. Totta kai finaalitappio kaivelee, mutta nämä nuoret pelaajat tulevat saamaan tilaisuuksia korjata tämä kauneusvirhe vielä moneen kertaan. Kentällä nähtiin kypsä ja tyylikäs joukkue, jonka pelaajista yläkentän yleisö pääsee nauttimaan vielä pitkään.

Kuvia ottelusta löytyy Trojansin kuvagalleriasta, jonne pääsee sivun vasemman laidan navigaatiosta. Valitse galleriasta Trojans-juniorit ja sieltä U17-finaali Trojans-Butchers.

Kari Toivonen