37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Otteluennakko Anders Trojans–Wasa Wa1ld Royals

31.05.2016 klo 23:03

Anders Trojans pääsee vihdoin esiintymään lauantaina kotiyleisölleen, kun kauden yksi odotetuimmista vieraista, Wasa Wa1ld Royals saapuu perinteikkäälle Turun Urheilupuiston yläkentälle. Trojansilla on kolmesta ottelusta kaksi voittoa ja tappio, vaasalaisilla voitto ja tappio. Kaikki merkit viittaavat siihen, että odotettavissa on erittäin jännittävä ja mielenkiintoinen kamppailu.

Molemmat joukkueet ovat kohdanneet avausotteluissaan Vantaan TAFTin. Trojans nuiji taululle jyrkät 57–15 lukemat, Royals haki pisteet hieman tiukemman pelin jälkeen numeroin 17–0. Toisessa ottelussaan Trojans taipui hallitsevalle mestarille, Helsinki Roostersille 7–38, mutta pääsi jälleen voittojen tielle viime lauantaina näytettyään Tampere Saintsille taivaan merkit lukemin 50–13. Royals taas mitteli Pohjanmaan herruudesta Seinäjoella Crocodilesia vastaan ja laittoikin vesiliskot melkoisen tiukille häviten lopulta vain 6–17.

Vaasan puolustuksen veri ei vapise, mutta hyökkäys on vielä ruosteessa

Alkukauden otteluiden perusteella vaasalaisten puolustus on silkkaa terästä. Joukkuetta vastaan on tehty vain yksi maali. Juosten vastustajat ovat valloittaneet vaasalaisten kenttäpinta-alaa kahdessa ottelussa vain 122 jaardia, ja heittäenkin vain 209 jaardia. Kovana pidetyn Crocodilesin hyökkäyksen pitäminen vain 85 juoksujaardissa ja 142 heittojaardissa on hyvä työnäyte, joka Trojansin on syytä ottaa vakavasti.

Royalsin hyökkäys ei sen sijaan ole ollut erityisen tuottelias. Vaasa on edennyt siedettävät 172 jaardia per ottelu, mutta pisteitä on syntynyt kovin niukasti, yhteensä vain 23. Trojans takoi vantaalaisia vastaan 57 pistettä, joista suurimman osan kakkosmiehistöllään, joten Royalsin 17 pistettä kertoo, että päävalmentaja Seppo Evwarayen työ on hyökkäyksen osalta vielä kesken. Trojansin leirissä luonnollisesti toivotaan, että se pysyy sellaisena vielä ensi lauantainakin.

Royalsin hyökkäys on kahdessa ensimmäisessä ottelussa ollut varsin tasapainoinen yhdistelmä heitto- ja juoksupelejä. Pelinrakentaja Isaac Fisher on heittänyt 50 kertaa ja onnistunut 24 kertaa. Syötönkatkoja ei Fisher ole vielä heittänyt yhtään. Vastaanottajana on useimmin ollut Dmitri Doubitski, joka on vastannut noin kolmasosasta heitoilla kerätyistä jaardeista ja keskiarvo heittoa kohdenkin on hyvä 7,8 jaardia. Doubitskin takana tuleekin sitten tasainen joukko muita kiinniottajia Phung Nguyenin johdolla.

Royalsin juoksupelit eivät ole osoittautuneet erityisen toimiviksi, sillä eniten jaardeja on kerännyt pelinrakentaja Fisher itse omilla juoksuillaan, kaikkiaan 81 nettojaardia 20 yrityksellä. Varsinaisista keskushyökkääjistä eniten palloon on koskenut Trojansin junioreista aikanaan maailmalle lähenyt Ville Järviö, joka on kantanut palloa 18 kertaa. Eteenpäin on menty 43 jaardia eli 2,4 jaardia yritystä kohden. Crocodilesia vastaan nimettyjen keskushyökkääjien lisäksi palloa kantoi myös tukimiehen paikalla normaalisti pelaava, NFL-taustaa omaava amerikkalaisvahvistus Chris Young, joka neljällä yrityksellään keräämillä 26 jaardilla oli ottelussa vaasalaisten paras etenijä.

Trojans toipumassa loukkaantumiskierteestä

Trojansin alkukausi on ollut viime vuoden tapaan lukuisten avainpelaajien loukkaantumisten sävyttämä. Varsinkin Roostersia vastaan tämä näkyi karulla tavalla, sillä punapaidat eivät antaneet ennakkoon yhdeksi helsinkiläisten päävastustajaksi povatulle Trojansille juurikaan mahdollisuuksia. Turkulaisten onneksi Tuomas Mankki ja Aappo Saloranta ovat palanneet laitahyökkääjäkaartiin ja myös hyökkäyksen linjan tukipilari Karri Kuuttila nähtiin Tampereella jo kentällä.

Trojansin pelinrakentajakaksikko Miro KadmirySebastian Berndtsson on pelannut tasaisesti ja molemmat ovatkin päässeet kentälle kaikissa Trojansin pelaamissa otteluissa. Kumpikin on heittänyt lähes tarkalleen yhtä monta kertaa ja keränneet 10 jaardin tarkkuudella myös saman määrän jaardeja. Berndtsson on heittänyt jo seitsemän maalia, Kadmiry neljä, Kadmiryn onnistumisprosentti on 55,8, Berndtssonin 38,1. Syötönkatkoja kummallakin on kaksi. Hyökkäyksen koordinaattori Kim Wikström voisi periaatteessa heittää lanttia siitä kumman laittaa kentälle, mutta todellisuudessa pelinrakentajilla on aika paljonkin eroja pelityylissään ja ne Wikström varmasti ottaa huomioon omassa pelisuunnitelmassaan.

Anders Trojansin laitahyökkääjäkalusto on yksi sarjan parhaista, ja siitä kertoo sekin, että kolmessa ottelussa jo seitsemän eri kiinniottajaa on poiminut palloja näppeihinsä vähintään kahdesti. Ahkerin koppaaja on ollut Roman Runner 13 kiinniotollaan, joista peräti viidellä on syntynyt maali. Toisena on vasta Saintsia vastaan remmiin tullut Aappo Saloranta, jonka pelinrakentajat löysivät heitoillaan kahdeksan kertaa.

Trojansin hyökkäys on aavistuksen verran kallellaan juoksupeleihin, ja mikä on juostessa, kun keskushyökkääjänä on Buffalo Billsin kanssa muutama vuosi sitten sopimuksen tehnyt Chris Douglas. TAFT-ottelu oli vielä totuttelua Suomen pelinopeuteen ja Roostersia vastaan tilaa taikatempuille oli niukasti, mutta Tampereella Douglas pelasi ensimmäistä kertaa koko ottelun ja todella pääsi vauhtiin. Tuloksena kolme maalia, joista yksi 85 jaardin soolo sekä kaikkiaan 151 edettyä jaardia. Tärkeä pelaaja Trojansin juoksuhyökkäyksessä on kokenut Miko Ylikoski, joka full backinä raivaa pyyteettömästi tilaa Douglasille.

Trojansin puolustus on tunnetusti ollut kova, ja täksi kaudeksi puolustuksen linja rakennettiin entistäkin lujemmaksi, kun Rickhard Helenius sai vierelleen James Perrineaun. Harmillisesti Helenius rikkoin polvensa jo ennen kauden alkua harjoituksissa ja suunnitelma piti miettiä uudestaan. Roostersia vastaan pelinrakentaja Micah Brownin omat juoksut rumentavat tilastoa, mutta TAFTia ja Saintsia vastaan puolustus oli suorastaan hermeettisen tiivis jättäen molemmat lähtökuoppiinsa. TAFT eteni juosten 39 ja Saints 60 jaardia.

Myös puolustuksen takakenttä sai osansa loukkaantumisista, kun läpimurtonsa liigan eliittiin tehnyt Mikael Reponen mursi jalkansa vapaa-ajan aktiviteeteissaan. Trojansilla on kuitenkin marssittaa kentälle klassikkokaksikko VenneläSuojanen lisäksi Cameron Gupton ja Roman Runner. Näiden lisäksi DB-osastolla on koko joukko lupaavia nuoria pelaajia oman läpimurtonsa kynnyksellä. Heittopelejä vastaan turkulaiset ovatkin tilastoissa toisena Crocodilesin jälkeen.

Odotettavissa on siis erittäin mielenkiintoinen ottelu, jossa puolustukset tulevat olemaan isossa roolissa. Royals on värikäs joukkue, joka on synnyttänyt Vaasassa ja koko Pohjanmaalla todellisen jenkkifutisbuumin. Mikä olisikaan parempi vastustaja kauden kotiavaukseen. Toivottavasti turkulaiset löytävät tiensä sankoin joukoin yläkentän lehtereille, sillä vaasalaisia tai vaasalaistaustaisia on varmasti katsomossa ja he ovat kuulemma kovaäänistä porukkaa.

Kari Toivonen