37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans ja Crocodiles kohtaavat sunnuntaina juhlaottelussa

15.06.2016 klo 14:50

Vaahteraliigan kuudennella kierroksella nähdään monta mielenkiintoista ottelua. Yksi niistä on sunnuntaina klo 16.00 Turun urheilupuiston yläkentällä pelattava Anders Trojans–Seinäjoki Crocodiles. Turun ja Seinäjoen kohtaamisissa alkaa olla klassikon aineksia, sillä sunnuntain ottelu on 40. kerta, kun nämä joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Voitot ovat kutkuttavasti 20–19 Crocodilesin hyväksi.

Crocodiles on aloittanut kautensa vakuuttavasti ottamalla neljästä ottelusta neljä voittoa ja johtaa Vaahteraliigaa tasapisteissä Roostersin kanssa. Vain Wasa Wa1ld Royals onnistui panemaan jossain määrin hanttiin lakeuksien vesipedoille ottelussa, joka päättyi lopulta Seinäjoen 17–6 voittoon. Muut vastustajat tiedettiin jo lähtökohtaisesti altavastaajiksi, mutta siitä huolimatta Crocodilesin iskukykyä ei ole syytä väheksyä. Kuitenkin voidaan hyvällä syyllä todeta, että vasta sunnuntain ottelussa Trojansia vastaan Seinäjoki joutuu todelliseen testiin.

Trojans on niin ikään pelannut neljä ottelua, joista sillä on saldona kolme voittoa ja yksi tappio. Roosters pääsi pelaamaan turkulaisia vastaan ollessaan vielä parhaassa iskussa, eikä jättänyt Trojansille mahdollisuuksia. TAFT ja Saints kaatuivat suurinumeroisesti, mutta Crocodilesin tapaan myös Trojansin oli tehtävä Royalsin kaatamiseksi ihan kunnon päivätyö.

Crocodiles karvan verran niskan päällä

Molemmat sunnuntain joukkueista ovat siis kohdanneet TAFTin ja Royalsin. Crocodiles on onnistunut kummassakin ottamaan voiton hieman suuremmalla marginaalilla, joten sen perusteella voisi olettaa Crocodilesin olevan tulevassa kamppailussa aavistuksen verran niskan päällä. Jenkkifutismatematiikka ei tietenkään ole aivan näin yksinkertaista, mutta jonkinlaisen lähtökohdan se silti antaa.

Crocodiles on selvinnyt kaudesta ilman isompia loukkaantumisia, mutta Trojansin kausi on ollut jatkuvaa kamppailua harmillisia tapaturmia vastaan. Viimeisin takaisku oli pelinrakentaja Miro Kadmiryn olkapäävamman osoittautuminen siinä määrin heittämistä rajoittavaksi, että valmennusjohto päätyi hankkimaan loppukaudeksi amerikkalaisen pelinrakentajan. Crocodilesia vastaan Trojans-debyyttinsä tekee Max Shortell.

<iJustin Sottilare on pelinrakentajien aatelia Vaahteraliigassa.


Crocodiles satsaa ilmaherruuteen

Crocodilesin hyökkäys on huomattavan heittopainotteinen. Juosten palloa on saatu ottelua kohden liikuttamaan vain runsaan kentänmitan verran eli 112 jaardia ja maalilinjan yli se on saatu vain kerran. Pelinrakentaja Justin Sottilaren käsi sen sijaan on puhunut ahkerasti ja hyvällä onnistumisprosentilla. Jaardeja on mittariin kertynyt 1116 ja maaleja 19. Enimmän osan maaleista, kaikkiaan yhdeksän, on tehnyt laitahyökkääjä Timothy Thomas. Toinen britti, Spencer Cutlan on onnistunut neljästi ja saksalainen André Feuerhardt niin ikään neljästi. Juoksupelit ovat kulkeneet pääasiassa amerikkalaisen Kevin Marshall Jr:n kautta. Tosin TAFTia vastaan Marshallia ei kentällä nähty.

Trojans etenee myös maata pitkin

Trojansin hyökkäys on ollut varsin tasapainoinen yhdistelmä juoksuja ja heittoja. Heittopelit ovat tuottaneet neljässä ottelussa 688 ja juoksupelit 429 jaardia. Tosin Trojansin tehdyistä 18 maalista 14 on tullut heittopelien tuloksena ja neljä juoksemalla. Eniten maaleja troijalaisista ovat tehneet Roman Runner, seitsemän ja Chris Douglas neljä. Muut maalit ovat jakautuneet viiden kotimaisen pelaajan kesken.

Nähtäväksi jää, miten Shortellin tuleminen pelinrakentajaksi muuttaa juoksu- ja heittopelien balanssia, mutta toimiva juoksuhyökkäys on aika lailla elinehto Trojansille. Takamies Cameron Guptonin loukkaantuminen tarkoittaa sitä, että Roman Runneria tarvitaan paljon myös puolustuksessa. Kotimaisten laitahyökkääjien on siis nostettava valppauttaan, sillä kun amerikkalaiskiintiön täyttävät hyökkäyksessä todennäköisesti Shortell ja Douglas, on heittopelien onnistuminen suomalaisvalmisteisten käsien varassa.

<iTuomas Mankin taitavia käsiä ja vikkeliä jalkoja tarvitaan sunnuntaina.


Crocodilesin puolustus testissä

Crocodiles on päästänyt vähiten pisteitä pelaamassaan neljässä ottelussa, vain 13, mutta samaan hengenvetoon on pakko todeta, etteivät sen vastustajat ole olleet erityisen hyviä mittareita puolustuksen arviointiin. Saints on neljässä ottelussa saanut kasaan vain 31 pistettä ja nelikon paras, Royals on sekin onnistunut kehittämään vain 67 pistettä.

Seinäjoen puolustuksessa taklaustilastojen kärjessä on tasaväkisesti Joonas Raatikainen, Juhani Koivumäki, Jaska Värinen ja Filip Zakoc. Raatikainen edusti kahtena edelliskautena vielä Trojansia, joten hänen monipuolisuutensa ja tehokkuutensa turkulaiset tuntevat hyvin.

Trojansin puolustus on kokenut kovia

Rickhard Heleniuksen ja Mikael Reposen tapaturmat juuri kauden kynnyksellä tekivät pahan loven turkulaispuolustukseen, eikä Cameron Guptonin poistuminen vahvuudesta helpota tilannetta. Trojansia vastaan on tehty 87 pistettä, keskimäärin noin kolme maalia per ottelu, ja sitä vastaan on edetty keskimäärin 326 jaardia ottelua kohden. Tämä on enemmän kuin kahtena edellisenä kautena, mutta ratkaisevilla hetkillä puolustus on pystynyt vajaamiehisenäkin pitämään vastustajan varsin hyvin kurissa ja nuhteessa.

<iTrojansin tukimiesosasto paketoi vastustajan. Vain rusetti puuttuu.


Turkulaisten puolustuksessa tukimieskolmikko Ilya Redin, Sami Toivonen, Ilkka Koiranen on taklannut ahkerasti vastustajien pallonkantajia ja takakentällä Ville-Valtteri Suojanen on liigan tilastojen kärjessä heittojen maahanlyönneissä ja Trojansin taklaustilastoissa toisena.

Anders Trojans Turku–Seinäjoki Crocodiles Turun urheilupuiston yläkentällä sunnuntaina 19.6.2016 kello 16.00.

Kari Toivonen