37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Sunnuntaina Anders Trojans saa vieraita Porvoosta

06.07.2016 klo 17:14

Sunnuntaina on taas tarjolla ottelu, joka kuuluu jo perinteisiin Vaahteraliigamatseihin. Trojans ja Butchers ovat kohdanneet toisensa vuodesta 1991 alkaen ja takana on 34 taistelua. Sopivasti joukkueiden välisten kahinoiden voitot ovat tasan 17–17. Viime vuonnakin voitot menivät tasan, kun kumpikin voitti kotiottelunsa. Miten käy sunnuntaina? Tule yläkentälle todistamaan joukkueiden 35:ttä kohtaamista kello 16 alkaen.

Viime vuonna joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa Butchers vei voiton yhden pisteen erolla varsin kontroversiaalien vaiheiden jälkeen lukemin 31–30. Toisessa kohtaamisessa Turussa Trojans ei jättänyt porvoolaisille mitään mahdollisuuksia ja tasasi tilit lukemin 50–28.

Tänä vuonna Butchers aloitti kautensa kolmella tappiolla ennen kuin se sai voittotilinsä auki Vantaan TAFTia vastaan viime sekuntien maalilla. Saints kävi sen jälkeen voittamassa Butchersin Porvoossa, mutta heti seuraavalla kierroksella porvoolaiset kuittasivat tappion voittamalla Saintsin Tampereella. Butchers on nyt liigassa tasapisteissä neljäntenä olevan Wasa Wa1ld Royalsin kanssa.

Anders Trojans on pelannut Butchersin tavoin kuusi ottelua ja on ottanut niistä neljä voittoa. TAFT on kaatunut vieraissa ja kotona, Saints voitettiin vieraskentällä ja Royals kotona. Tappiot ovat tulleet sarjassa Trojansin yläpuolella oleville Roostersille ja Crocodilesille eli sijoitus on tällä hetkellä tukevasti kolmantena.

<i


Jos on jenkkifutis yllätyksellisenä pelinä muutenkin vaikeasti ennustettava, on suomalainen jenkkifutis vielä astetta vaativampi. Joukkueiden voimasuhteita keikuttavat niin loukkaantumiset ja muut poissaolot kuin myös ulkomaalaisvahvistusten tulemiset ja menemiset. Vertailemalla joukkueiden aikaisempia otteluita voi saada pienen aavistuksen siitä, miten tulevat ottelut saattavat mennä, mutta usein veikkaukset menevät myös pieleen. Spekulointi on kuitenkin urheilun suola ja näissä ennakkojutuissa se on lähes välttämätöntä.

Anders Trojansin kohdalla on jo kyllästymiseen asti puhuttu loukkaantumisten katkeamattomasta kymestä. Viime perjantaina nähtiin taas yksi avainpelaaja käsi kantositeessä, kun Ville-Valtteri Suojanen joutui jättämään leikin kesken. Aika näyttää miten pahasta vammasta on kyse. Kyynärsauvapataljoona sivurajalla kasvaa, mutta toistaiseksi Trojansin rosteri on kestänyt, vaikka onkin venynyt äärimmilleen. TAFT onnistui jo perjantaina piinaamaan turkulaisyleisöä pysymällä Trojansin mukana kuin pinttynyt tahra. Hygieniarakoa syntyi vasta ottelun lopulla.

Trojansin toimivin osa edellisessä ottelussa oli hyökkäys, sillä loukkaantumiset ovat rasittaneet eniten puolustusta. Toisen ottelunsa pelannut pelinrakentaja Max Shortell on osoittautunut osaavaksi kaveriksi, vaikka TAFTia vastaan tulikin kolme syötönkatkoa. Vastapainona oli kuitenkin 304 heittojaardia ja viisi maalia Shortellin passeista. Shortellin ansioksi voidaan laskea myös laitahyökkääjien monipuolisen käytön. Yhteistyö varsinkin alkukauden vähällä käytöllä olleen Juuso Mäkisen kanssa on ollut nautinnollista katseltavaa. Tuomas Mankki ja Aappo Saloranta ovat olleet vakuuttavalla tasolla koko kauden ja viime pelissä Miko ”McGyver” Ylikoski nappasi kahteen suuntaan raatamisen tiimellyksessä myös kolme koppia Shortellilta.

Juoksupelien tulosvastuun on kantanut erinomaisesti Chris Douglas, joka on tehtaillut kuudessa ottelussa jo yhdeksän maalia ja juossut 639 jaardia hyvää joukkueelleen. Näillä parametreillä Douglas komeileekin liigan etenijätilaston kärjessä. Kun pallo kulkee maata pitkin, se luo tilaa myös heittopeleille estämällä vastustajan puolustusta keskittymään vain toisen pysäyttämiseen.

<i


Butchers ei ole tällä kaudella maaleilla juhlinut, sillä keskiarvo ottelua kohden on ollut 18,7 pistettä. Vastustajat ovat tehneet keskimäärin kymmenen pistettä enemmän per ottelu, mutta tilastot ovat vain tilastoja. Saintsia vastaan Butchers teki kahdessa ottelussa yhteensä 67 pistettä, joten ehkäpä ”ketsuppipullo on pudonnut apinan selästä” vai miten se sanonta taas menikään?

Pelinrakentaja Trevor Vasey on nakuttanut heitoillaan liigassa toiseksi eniten jaardeja, mutta myös eniten syötönkatkoja. Mikko Seppänen on laitahyökkääjien ahkerin koppien nappaaja 31 kiinniotolla. Keskuhyökkääjä Kemani Jones on myös ollut usein Vaseyn heittojen kohteena, samoin Daniel Luoma sekä kokenut Ville Kurvinen. Juoksupelit kulkevat pääsääntöisesti Kemani Jonesin kautta, ellei sitten Vasey pidä palloa itse. Sebastian Lindell on ollut satunnainen vaihtoehto pallonkantajaksi.

Anders Trojansin puolustus on kokenut isoja muutoksia kauden aikana. Kato on käynyt joka osastolla. Pelaajia on pudonnut matkasta linjasta, tukimiehistä ja takakentältä. Esimerkiksi Trojansin taklaustilastojen kaksi kärkinimeä imee pillimehua katsomossa sen sijaan että laittaisivat kaveria pinoon kentällä. Sankarin viittoja onkin ollut tarjolla kuin narikassa takkeja valomerkin aikaan.

Butchersin puolustuksen tilastoissa nopeimmin vastustajaan kiinni ovat käyneet tukimiehet Tero Kontiainen ja Niko Pennanen. Myös linjamies Michael Galatini ja takamies Jere Paananen ovat päässeet usein tutustuttamaan vastustajia nurmikentän kiehtovaan biosfääriin.

Tässä vaiheessa kautta joukkueiden tavoitteet alkavat olla jo selvillä. Trojansin tähtäimessä on kotietu välieräottelussa eli joko Roostersin tai Crocodilesin ohittaminen sarjataulukossa. Porvoo kuuluu tässä suunnitelmassa pakollisiin voitettaviin tai muuten kotiedun voi saman tien unohtaa. Butchers taas pyrkii ylipäätään mukaan mitalipeleihin. Ensisijainen tavoite on päästä Royalsin edelle. Saintsilla on kuitenkin sanansa sanottavana, sillä keskinäisten otteluiden maaliero on tamperelaisten suuntaan kallellaan. Playoff-projektissa Trojansin päänahka auttaisi Porvoota kummasti.

Kari Toivonen