37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Perjantaina yläkentällä nähdään punaista

12.07.2016 klo 19:56

Yksi Vaahteraliigakauden kohokohdista Turussa on joka vuosi Helsinki Roostersin kohtaaminen. Iso, paha, punainen on ollut vuosikymmenien ajan turkulaisille vastustaja, jonka voittaminen merkitsee kaikkein eniten. Joukkueiden välillä on yli 30 vuotta kestänyt viha-rakkaussuhde, johon kirjoitetaan tulevana perjantaina jälleen uusi luku. Jos katsot kaudessa vain yhden jenkkifutisottelun, tämä on se ottelu. Laita ylös perjantai 15.7. kello 18.30.

Vaahteraliiga on ohittanut puolivälin ja kääntynyt jälkimmäiselle puoliskolleen. Kolmen kärki on erottunut omaksi joukokseen, joka käy jo kovaa taistelua välierävaiheen kotieduista. Roosters on kolmikosta varmimmin kiinni kotiedussa, sillä se on voittanut sekä Crocodilesin että Trojansin. Crocodilesin tosin vain kahdella pisteellä, joten joukkueiden toinen kohtaaminen voi vielä muuttaa asetelmat, mikäli kummallekaan ei tule muita pistemenetyksiä.

Trojans on kolmikosta vaikeimmassa asemassa hävittyään molemmille edellä mainituista joukkueista. Helpommin saavutettavissa olisi Crocodiles, joka voitti turkulaiset vain kolmella pisteellä. Seinäjoen matka on luvassa vasta viimeisellä kierroksella, joten sitä ennen asemia voi parannella ottamalla pisteet Roostersilta, joka saapuu yläkentälle perjantaina. Tehtävä ei ole helppo, sillä Trojans kohtaa Roostersin vain viisi päivää edellisestä ottelusta.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen oli turkulaisittain vaikea. Miehistöstä puuttui monta avauskokoonpanon pelaajaa ja helsinkiläiset nappasivat voiton selvin numeroin 38–7. Sen jälkeen molemmat joukkueet ovat saaneet osansa loukkaantumisista, pelaajia on vaihtunut ja muutenkin tuleva ottelu on taas asetelmiltaan edellisestä poikkeava. Muutama perusasia on kuitenkin ennallaan, kuten Jaycen Spearsin, Micah Brownin ja Kimi Linnainmaan vaarallisuus.

Kovimpana uhkana pidetty Jaycen Spears ei kahdessa viimeksi pelatussa joukkueiden kohtaamisessa ole päässyt nakuttamaan hirmujaardeja, vaan Trojansin puolustus on pitänyt etenemiset kaksinumeroisina. Se ei kuitenkaan ole riittänyt, kun samaan aikaan pelinrakentaja Brown on tikittänyt jaardeja omilla juoksuillaan, jos ei kohdetta heitoille ole löytynyt. Perjantain kamppailussa Trojansin on löydettävä lääkkeet Brownin hillitsemiseksi. Etsimättä tulee mieleen, että Brownille on luotava painetta niin, ettei aikaa laitahyökkääjien löytämiseen ole riittävästi ja kun hän lähtee itse liikkeelle, miehen rinnuksiin on päästävä käsiksi varhaisessa vaiheessa. Kimi Linnainmaa on profiloitunut todelliseksi Trojansin kaatajaksi, sillä kolmessa viimeisessä joukkueiden kohtaamisessa Linnainmaa on tehnyt kuusi maalia. Turun takamiehet ovatkin paljon vartijoina.

Trojansin hyökkäys on kaikista joukkuetta kohdanneista vastoinkäymisistä huolimatta pystynyt tekemään liigassa eniten pisteitä ottelua kohden, keskimäärin 36,7. Vähiten pisteitä syntyi tosin juuri Roostersia vastaan, vain seitsemän. Trojans on juosten edennyt keskimäärin 142 jaardia ottelua kohden. Suurimman osan niistä on kerännyt Chris Douglas, joka on seitsemässä pelatussa ottelussa tehnyt 11 maalia ja edennyt 129,4 jaardin ottelukohtaisella keskiarvolla.

Heittämällä Trojans on edennyt keskimäärin noin 215 jaardia. Vastaanotot ovat jakautuneet tasaisesti läpi koko laitahyökkääjäkaartin. Peräti kuudella pelaajalla on yli kymmenen kiinniottoa, jos mukaan lasketaan myös Chris Douglas, joka on heittopeleistä tehnyt myös kaksi maalia. Eniten maaleja laitahyökkääjistä on tehnyt Roman Runner, kaikkiaan kahdeksan, mutta takakentän loukkaantumisten myötä Runner on viime aikoina pelannut enemmän puolustuksessa, mikä on syönyt miehen tehoja hyökkäyspäässä. Juuso Mäkinen on ollut pelinrakentaja Max Shortellin suosikkikohde varsinkin pitkissä heittopeleissä. Tuomas Mankki, Aappo Saloranta ja Miko Ylikoski ovat hekin saaneet oman osansa kiinniotoista.

Roostersin puolustus on sallinut vastustajien edetä keskimäärin 272,7 jaardia per ottelu. Varsinkin juoksuja vastaan helsinkiläiset ovat olleet murhaavan tehokkaita. Esimerkiksi Crocodiles eteni viime lauantain ottelussa kaikkiaan vain 17 nettojaardia juosten ja Trojans jäi Roostersia vastaan peräti neljä jaardia miinuksille. Tässä onkin yksi ottelun tärkeitä avainkohtia. Onnistuuko Trojansin hyökkäyksen linja avaamaan tietä Chris Douglasille? Avoimelle päästyään Douglas kyllä juoksee karkuun, mutta jos aukkoja linjaan ei synny, hyytyvät pelit yleensä nopeasti ja jaardit jäävät saamatta. Heittopelit ovat uponneet Roostersin puolustukseen juoksuja paremmin, sillä vastustajat ovat ilmateitse etenemällä keränneet hiukan yli 200 jaardia per ottelu. Mikäli Max Shortell löytää mustapaitaisia kiinniottajia hyvin heti ottelun alussa, myös juoksuille saattaa avautua paremmin tilaa.

Trojansin puolustus on useiden loukkaantumisten takia muuttunut huomattavasti siitä, mikä se oli aivan kauden alussa. Jollain ilveellä päävalmentaja ja puolustuksen koordinaattori Mikko Virolainen on pystynyt kursimaan kokoon suhteellisen toimivan paketin korvaavista pelaajista. Onneksi puolustuksessa on sellaisia nimiä kuin Sami Toivonen, Ilkka Koiranen ja Seikko Vennelä, jotka omalla esimerkillään saavat nuoremmat joukkuetoverinsa kasvamaan muutaman sentin ja täyttämään isommatkin saappaat. Roosters on kuitenkin sen luokan mittari, että jokainen Trojansin puolustaja saa kyllä jättää kentälle kaiken, mitä puseron sisältä löytyy, jotta pisteet jäisivät yläkentälle.

Trojans–Roosters Turun urheilupuiston yläkentällä perjantaina 15.7. kello 18.30. Ottelu televisioidaan Nelonen Pro -kanavalla.

Kari Toivonen