37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Miss Klose tuo tailgate-kulttuuria Trojansin otteluihin

12.07.2016 klo 21:51

Moni tällä kaudella Trojansin otteluita seurannut on varmasti pannut merkille, että yläkentällä on ollut jotain uutta ja erilaista, mitä tulee ruokatarjontaan. Miss Klose Smokery & BBQ on parkkeerannut teksasilaisen barbecue-kärrynsä aivan pääsisäänkäynnin viereen, jossa se on houkutellut nälkäisiä luokseen tenhoavilla tuoksuillaan. Mistä oikein on kysymys? Haastattelimme Miss Klosen Kalle Kirstilää aiheen tiimoilta.

- Miten tuttua jenkkifutis itsessään on ja miten suomalaista tailgate-kulttuuria saataisiin nousuun?

Olen aika laiska penkkiurheilija. Laji on tullut tutuksi lähinnä työmatkoilta Yhdysvalloissa. Seuraan lajia sujuvasti etenkin siellä baarissa, mutta en ole todellakaan asiantuntija – kaukana siitä. Yhdysvalloissa laji kiinnostaa muun viihteen ja kulttuurin ohella. Siellä kyse on kokonaispaketista, ja esimerkiksi ravintolat ottavat lajista kaiken irti.

Amerikkalaisten taito luoda mukaansatempaavia viihdetapahtumia on aina viehättänyt. Suomessa ollaan onneksi menossa samaan suuntaan, katsojille halutaan tarjota elämys. Suomalaisen tailgate-kulttuurin kehityksen osaesteenä on varmasti erilainen kulttuuri ja tiukka säädösten noudattaminen, mutta uskon että aste asteelta homma saadaan nousuun. Tailgate-kulttuurissa ihmiset luovat tunnelman, mutta myös musiikki, ruoka ja juoma kuuluvat kuvaan.

- Entä tämä Miss Klose, mistä kaikki on alkanut ja mihin ollaan menossa?

Tapanani on ollut yrittää tarttua mahdollisuuksiin. Miss Klose BBQ alkoi vuoden 2015 alussa, kun näin teksasilaisen BBQ-smokerin myynnissä Suomessa ja päätin ostaa sen. Sitten aloin miettiä, ettei sitä lihaa ole kiva ihan vain itselle savustella. Taustaltani olen toimittaja, olen kirjoittanut paljon matkailusta, musiikista ja ruoasta. Kävin myös kokkikoulun aikuisiällä, ja sen jälkeen aloitin pienimuotoisen catering-toiminnan.

BBQ kiinnosti selvästi ihmisiä, joten homma tempasi mukaansa. Aika alkuvaiheessa mukaan tuli myös vanha kaverini Mika Huupponen, joka on ”pääammatiltaan” valokuvaaja. Hänen kanssaan olemme kiertäneet aika paljon Yhdysvalloissa, viimeksi keväällä 6000 km pelkästään barbecuen perässä.

- Onko omaa suosikkijoukkuetta NFL:ssä?

Pakko valita kolme, mutta valintani pohjaavat hyviin muistoihin ja ruokakokemuksiin. Chicago Bears, koska Chicagossa on maailman parhaat hodarit ja rouheimmat blueskuppilat. New England Patriots, koska siellä seuduilla on maailman parhaat hummerit, ja sinne muuttaisin, jos muuttaisin Yhdysvaltoihin. Kolmanneksi otetaan Carolina Panthers, koska siellä on upea, aivan omanlaisensa ja meillä huonosti tunnettu BBQ-kulttuuri, josta keväällä innostuin.

- Mistä on hyvä BBQ-annos tehty?

Tärkeintä on liha. Ilman oikeasti puulla, hitaasti matalassa lämmössä savustettua lihaa ei voida puhua aidosta BBQ:sta. Suomessa lähes kaikki käyttävät esisavustettuja ja pakastettuja lihoja, joille amerikkalaiset BBQ-tuntijat nauraisivat. Liha on kaiken lähtökohta. Pitää käyttää tuoretta ja laadukasta lihaa – kaikki possumme on kotimaista ja nauta on rotukarjaa Yhdysvalloista, koska se on rasvaisempaa ja sopii aitoon barbecuehen. Lisukkeissa pitää olla aina jotain kirpeyttä, joka leikkaa täyteläisen lihan maun. Leivän pitää olla sitkoista ja mahdollisimman vaaleaa – pidän ruisleivästä mutta sen paikka on muualla. Teemme BBQ-kastikkeemme itse, huonolla kastikkeella kykenee pilaamaan hyvänkin annoksen, mutta hyvällä ei voi pelastaa huonoa annosta.

- Terveiset pelaajille ja kannattajille?

- On ollut hienoa päästä kurkkaamaan lajia, tosin vain sivusilmällä, näiden pelikeikkojen kautta aika läheltä. Fiksua ja mukavaa porukkaa – niin pelaajat kuin kannattajatkin. Hyväntuulista touhua verrattuna moneen lajiin. Levittäkää jenkkifutiksen ja aidon BBQ:n sanomaa!Seuraavassa matsissa otamme ”ensi-iltaan” entistä tukevamman Trojans BBQ -nimikkoannoksen, jota myydään ainoastaan Trojansin kotiotteluissa. Tervetuloa maistamaan!

Jenni Jormanainen