37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans valmiina kokemaan Kaarlen kentän huuman

28.07.2016 klo 11:41

Vaahteraliigan kolmannella sijalla oleva Anders Trojans aloittaa kolmen ottelun vieraspelikiertueensa Vaasasta, jossa se kohtaa ehkäpä kauden kiinnostavimman joukkueen, Wasa Wa1ld Royalsin, kauden kiinnostavimmalla areenalla, Kaarlen kentällä. Viime viikonloppuna Pohjanmaan hegemoniaottelu keräsi puolitoistatuhatta katsojaa. Mikä on Trojansin vetovoima, selviää sunnuntaina klo 14.00 .

Wasa Wa1ld Royals lähtee otteluun allaan niukka 24–32 tappio paikallisvastustajaksi laskettavaa Seinäjoki Croodilesia vastaan. Tappio on tietysti aina pettymys, mutta todennäköisesti Royals sai kamppailusta vain lisää virtaa osoitettuaan, että se pystyy sarjanousijana taistelemaan tasapäisesti yhtä mestarisuosikkia vastaan. Royals muun muassa johti ottelua kahdesti.

Trojans sai viime sunnuntaina pelatussa ottelussaan Tampere Saintsia vastaan lähes vapaalipun voittoon, sillä tamperelaisten pelin kulmakivi, pelinrakentaja Dominic Bona oli tirauttanut joukkueiden toukokuisen kohtaamisen jälkeen näytekuppiin jotain sellaista substanssia, mitä rehdiltä urheilijanuorukaiselta ei pitäisi kehostaan löytyä. Seurauksena oli Bonan asettaminen väliaikaiseen urheilun toimintakieltoon. Ilman vakituista pelinrakentajaa Saintsin hyökkäys romahti kuin korttitalo ja Trojans otti vaivattoman 39–0 voiton.

Erilaiset lähtökohdat tulevaan kamppailuun voidaan nähdä monella tavalla. Tiukka taistelu on joko virittänyt Royalsin hyvään iskuun tai sitten se on kuluttanut avainpelaajat aivan puhki. Trojansin helppo voitto on joko tylsistyttänyt joukkueen terävimmän iskukyvyn tai vaihtoehtoisesti antanut ratkaisupelaajille mahdollisuuden kerätä voimia todelliseen kamppailuun. You be the judge!

<i Royalsin takakenttä on tarkkana.


Royalsin ennakkoon vahvin osa-alue on sen puolustus. Etenkin heittoja vastaan vaasalaiset ovat olleet tehokkaita johtaen liigan tilastoja antamalla vastustajille vain 165 jaardia heittopeleillä. Juoksujakin vastaan Royalsilla on laittaa tiskiin sen verran lihaa, että läpi on vaikea päästä. Vastustajien keskushyökkääjät ovat juosseet vaasalaisia vastaan vain 112 jaardin ottelukohtaisella keskiarvolla.

<i Trojansin puolustuksen on paketoitava Chris Young tähän malliin.


Trojansin puolustus on kärsinyt lukemattomista loukkaantumisista, mutta on siitä huolimatta pystynyt antamaan hyökkäykselle mahdollisuuden voittaa otteluita. Tähän mennessä tappiot ovat tulleet vain sarjan kahdelle ennakkoon kovimmaksi tiedetylle joukkueelle. Tiukoille Trojans on joutunut otteluiden alussa sekä Royalsin että Butchersin kanssa, mutta molemmista heltisi voitot kotikentällä. Turkulaisten puolustus on saanut Vaasaa vastaan hiukan lisälihaksia, kun Niall Scott-Grant ja Timm Kaminski saapuivat vahvistamaan Trojansin puolustuslinjaa.

<i Isaac Fisher on pelinrakentajatilastoissa kolmosena.


Vaasan hyökkäys on ainakin tilastojen valossa varsin tasapainoinen yhdistelmä heitto- ja juoksupelejä. Juoksuyrityksiä on ollut 244 ja heittopeli on putkahtanut ilmoille 233 kertaa. Koko liigan tilastoissa Royalsin juoksuhyökkäys on sijalla neljä ja heittohyökkäys sijalla kuusi. Jotain kertoo vaasalaisten juoksupeleistä se, että eniten palloa on kantanut ja jaardeja kerännyt pelinrakentaja Isaac Fisher itse. Paras keskiarvo yritystä kohden on kuitenkin Chris Youngilla, 5,7 jaardia per kanto. Pelinrakentaja Fisherin suosikkikohde heittopeleissä on ollut Phung Nguyen, mutta kovassa nousussa on vanha Suomen kävijä RJ Long, joka kolmessa pelaamassaan pelissä on edennyt heittopeleillä 334 jaardia. Tosin 284 niistä tuli otteluista Saintsia ja TAFTia vastaan.

<iChris Douglasin harhautukset ovat piirtyneet lähtemättömästi useammankin vastustajan verkkokalvoille.


Trojansin hyökkäyksen hahmo on ollut koko kauden Chris Douglas, joka juoksuillaan on pitänyt vastustajien puolustuksen varpaillaan ja antanut tilaa myös heittopeleille. Douglas on edennyt eniten jaardeilla mitattuna ja tehnyt myös kaikista pelaajista eniten maaleja – kaikkiaan 14. Heittopeleissä kesken kauden Trojansiin tullut pelinrakentaja Max Shortell on onnistunut löytämään hyvin laitahyökkääjänsä koko leveydeltä. Peräti kuusi pelaajaa on napannut kauden aikana vähintään kymmenen kiinniottoa. Aappo Saloranta on noussut ykköslaituriksi 33 kiinniotollaan. Eniten maaleja on tehnyt Roman Runner, kaikkiaan seitsemän.

Trojansin avain voittoon on hyökkäyksen tehokkuudessa. Puolustus pystynee pitämään pelin tasaisena, mutta jos hyökkäys käy vain kääntymässä, ja puolustus joutuu olemaan suurimman osan ajasta kentällä, virheitä voi sattua. Douglasin juoksut ovat tärkeässä roolissa, sillä vaasalaisten heittopuolustus on hyvällä tasolla. Turun kohtaamisessa Chris Young oli vaikea pideltävä ja hänet pitää saada tutustumaan Kaarlen kentän floraan ja faunaan mitä pikimmin heti linjan tuntumassa.

Ottelu Kaarlen kentällä alkaa SAJL:n sivujen mukaan sunnuntaina kello 14.00.

Kari Toivonen