37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Royals kolmen pisteen erolla voittoon

31.07.2016 klo 20:03

Wasa Wa1ld Royals kuittasi Turussa kärsimänsä tappion voittamalla Anders Trojansin kotonaan tasaisessa kamppailussa 28–25 (14–12). Vaasalaiset tulivat peliin valmistautuneempina, ja Trojansin hyökkäys pääsi vauhtiin vasta ottelun jälkipuoliskolla. Trojans kompastui tehottomuuteen ja missattuihin lisäpistepotkuihin.

Trojans pääsi vastaanottamaan pallon ensimmäisenä, mutta hyökkäys ei päässyt lähtötelineitä pidemmälle. Royals sitä vastoin pani pystyyn pitkän hyökkäysvuoron, joka päättyi Dmitri Doubitskin koppaamaan Isaac Fisherin heittoon ja maaliin.

Ensimmäisellä neljänneksellä ei enempää pisteitä tehty. Osasyy saattoi olla kaatosateella, joka hetkessä kasteli niin kentän, pallon kuin pelaajatkin läpimäriksi. Pallot eivät jääneet näppeihin ja pitovaikeudet rassasivat pallonkantajia. Sateen kohinan seasta kuultu ukkosen jyrinä sai päätuomari Matti Mäkäräisen keskeyttämään ottelun hetkeksi. Kun ukkospilvi oli ohittanut Kaarlen kentän, sää parani hiukan, ja peliä päästiin jatkamaan.

Trojans tarttuu Vaasan kantaan

Trojans pääsi kaventamaan ottelun Chris Douglasin upealla 91 jaardin kannolla, mutta lisäpistepotku ei lipunutkaan normaalisti haarukkaan, joten johtoasema säilyi kotijoukkueella yhden pisteen turvin. Royals ei tähän tyytynyt, vaan masinoi jälleen tehokkaan hyökkäysvuoron, jonka päätteeksi Joshua Akena poimi Fisherin heiton maalialueella. Lisäpistepotkun tykitti Godwill George keskelle haarukkaa ja Royals siirtyi 14–6 johtoon.

<iChris Douglas onnistui rikkomaan maalilinjan kahdesti.


Trojansin hyökkäys ei vieläkään pystynyt kehittämään systemaattista etenemistä Royalsin maalialueen suuntaan. Osaltaan tätä vaikeuttivat Royalsin todella onnistuneet lentopotkut, jotka pakottivat Trojansin aloittamaan omat hyökkäysvuoronsa jatkuvasti ahtaista kenttäasemista syvältä omalta puoliskolta. Trojansin puolustus löysi kuitenkin lääkkeitä, joilla Royalsin etenemistä saatiin hidastettua. Toisen neljänneksen lopulla Roman Runner palautti vaasalaisten lentopotkua peräti 95 jaardia aina Royalsin kahden jaardin linjalle ja tarjosi turkulaisille tilaisuuden päästä taas Vaasan kantaan. Chris Douglas teki ottelun toisen maalinsa lähietäisyydeltä juoksemalla linjasta läpi maalilinjan yli. Missattua lisäpistepotkua ei yritetty kuitata kahden pisteen yrityksellä, vaan Joni-Petteri Malka marssitettiin kentälle potkaisemaan. Tälläkin kerralla potku livahti pystypuiden väärältä puolelta ja taukolukemiksi saatiin 14–12.

Sää parani, ja niin myös Trojansin peli

Toiselle puoliskolle sää alkoi vähitellen parantua ja aurinkokin vaivautui saapumaan paikalle. Saatuaan pallon aloituspotkussa Royals tahkosi omalta 29 jaardin linjalta vähitellen läpi kentän ja neljä minuuttia kestänyt hyökkäysvuoro päättyi pelinrakentaja Isaac Fisherin syöksyyn yhden jaardin linjalta maalialueen suuntaan. Tuomaristo pohti pitkään ulottuiko Fisherin kurkotus maalilinjan yli, ja päätyi lopulta hyväksymään maalin. Lisäpistepotku haarukkaan ja kotijoukkue 21–12 johtoon.

<iFisher kalasti itselleen maalin.


Trojansin hyökkäys alkoi saada juonen päästä kiinni, ja oikeastaan ensimmäistä kertaa se sai luotua perättäisten ensimmäisten yritysten ketjun, jonka turvin turkulaiset pääsivät uhkaamaan Vaasan maalialuetta. Pelinrakentaja Max Shortell heitti lyhyen heiton Miko Ylikoskelle, joka peippaili itsensä maalialueelle, mutta tilanteessa ollut kiinnipito palautti pelin takaisin ja taaksepäin. Hetkeä myöhemmin Shortell löysi heitollaan maalialueelle ennättäneen Aappo Salorannan, joka taituroi pallon ahtaassa paikassa itselleen. Lisäpistepotku ei tälläkään kertaa osunut oikeaan osoitteeseen, joten ero kotijoukkueeseen venyi kolmeen pisteeseen. Tilanne 21–18.

<iDavid Beale teki lentopotkuillaan kirurgintarkkaa työtä.


Trojans ei ehtinyt kavennustaan pitkään juhlimaan, kun Royals lisäsi jo löylyä. Fisherin pitkä heitto Joakim Jakobssonille vapautti tämän kirmaamaan pidäkkeettömästi maalialueelle asti. Lisäpiste sisään ja Royals 28–18 johtoon aivan kolmannen neljänneksen loppuminuuteilla.

Loppukiri jäi piirun veran vajaaksi

Trojansin hyökkäyksen hyvä vire kantoi vieraat vielä huimaan loppukiriin, joka tuottikin tulosta vajaat viisi minuuttia ennen ottelun loppua. Shortellin heitto tavoitti Miko Ylikosken, joka eteni vastustamattomasti Royalsin maalialueelle. Lisäpistepotkukin onnistui, joten eroksi jäi tuo kovan onnen kolme pistettä.

<iMiko Ylikoski oli tartuntaelimineen oikeassa paikassa oikeaan aikaan.


Peliaikaa oli jäljellä enää 4.31, kun Royals sai pallon ja vaasalaiset onnistuivatkin kuluttamaan pelikellon jäljellä olevasta ajasta leijonanosan läpi ottelun hyvin pelanneen Tom Suosteen juoksuilla. Lopulta Trojansin puolustuksen onnistui taltuttaa Royalsin hyökkäys pakottamalla se punttaamaan. Erinomaisia lentopotkuja kengittänyt David Beale oli jälleen mies paikallaan sijoittamalla pallon potkullaan Trojansin 10 jaardin linjalle, kun peliaikaa oli jäljellä 1.15. Shortell lähti etsimään pitkällä heitolla omaa laitahyökkääjää kentän vasemmasta laidasta, mutta pallon tielle ehti ensimmäisenä Royalsin Emmanuel Amundeng, ja peli oli sitä myöten selvä. Royalsille voitto numeroin 28–25.

<iDavid Beale teki lentopotkuillaan kirurgintarkkaa työtä.


Tilastot eivät valehtele

Jotain otteluun valmistautumisessa meni Trojansilla pieleen, kun koko ensimmäisen puoliskon turkulaiset pelasivat aivan kananmunat kainaloissa. Laskujeni mukaan Trojans eteni linjasta lähteneillä peleillä ensimmäisellä neljänneksellä naurettavat kuusi jaardia. Sadekeli ei tunnu sopivan turkulaisille ollenkaan, sillä sateen aikana Trojansin peli oli kaikkein pahimmin sekaisin.

<i Tom Suoste oli sitkeä sissi ahtautuen tiukoistakin paikoista läpi Trojansin puolustuksen.


Etukäteen heikoksi arvioitu Royalsin juoksyhyökkäys avasi tietä jo ennestään hyväksi tiedetylle heittopelille. Tom Suoste merkkautti itselleen komeat 187 jaardia, kun liigan ykkösetenijä Douglas joutui tyytymään 139 jaardiin. Myös heittopeleissä vaasalaiset päihittivät vieraansa. Isaac Fisher onnistui 26 yrityksestä 18 kertaa, heitti 204 jaardia ja kolme maalia. Virkaveli mustassa paidassa ylsi 50 % onnistumiseen heittämällä 20 heitosta 10 oikeaan osoitteeseen. Kaksi heitoista johti maaliin ja kaksi syötönkatkoon.

Ottelun parhaina palkittiin Trojansilta Roman Runner ja Royalsilta David Beale. Ottelun MVP oli kotijoukkueen Tom Suoste.

Ottelu oli kaikesta huolimatta tasainen ja täysin Trojansin voitettavissa. Itse asiassa kumpikin joukkue teki saman määrän maaleja. Valitettavasti ero syntyi tällä kertaa missatuista lisäpisteistä, mutta suuremmat ongelmat tuntuivat olevan henkisellä puolella. Trojansin tasoisen joukkueen olisi pitänyt vain saada itsestään ulos parempi kokonaissuoritus.

Good bye kotietu

Tappion myötä Trojans voi käytännössä sanoa välieräottelun kotiedulle good bye, sillä vaikka se voittaisi jäljellä olevat ottelunsa Butchersia ja Crocodilesia vastaan se voi yltää vain 16 pisteeseen. Crocodiles on jo nyt saalistanut 16 pistettä, ja sillä on vielä kolme ottelua jäljellä. Crocodilesin pitäisi hävitä TAFTille ja Roostersille ja Trojansin pitäisi voittaa Seinäjoella yli kolmella pisteellä, jotta se voisi ohittaa Crocot sarjataulukossa. Turussa ei siis tänä vuonna enää Vaahteraliigaa pelata.

Jos tässä vaiheessa sarjaa pitäisi ennustaa, Trojansin kolmas sija näyttää melkoisen varmalta. Kakkoseksi nousu vaatisi lähes raamatullisen mittakaavan ihmettä ja putoaminen neljänneksi edellyttäisi, että Royals voittaisi loput kolme otteluaan, muiden muassa Roostersin vieraissa. Se, onko Trojansin välieräottelun isäntä Crocodiles vai Roosters, ratkeaa 12.8. Käpylän velodromilla, jossa edellä mainitut joukkueet kohtaavat.

Trojansin seuraava ottelu on 13.8. Porvoossa pelattava Butchers–Trojans.

Kari Toivonen