37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Vanha taistelupari uusi taistelutanner

23.08.2016 klo 16:52

Trojans ja Roosters kohtaavat välieräottelussa sunnuntaina. Se ei ole mitenkään yllättävää, onhan kyseessä Vaahteraliigan ja koko eurooppalaisen jenkkifutiksen pitkäaikaisin taistelupari, joka on saanut toisensa vastaansa kaikissa mahdollisissa asetelmissa loppuottelusta jumbofinaaliin. Kyseessä on kuitenkin vasta kolmas Helsingissä pelattava välieräottelu ja erikoista on myös tapahtumapaikka, sillä ottelu pelataan Brahen kentällä.

Trojansin ja Roostersin taisteluista on kirjoitettu vuosien varrella lukuisia ennakkoja, ja raportteja. Kaikesta otteluihin ladatuista odotuksista ja hehkutuksista huolimatta, ovat ne lopputulosten puolesta kuitenkin olleet melko yksipuolisia, sillä pelatuista 58 ottelusta 40 on päättynyt Roostersin voittoon. Trojans on siis selvääkin selvempi altavastaaja. Tämä asetelma on turkulaiselle jenkkifutisyleisölle kuin Suomi-Neuvostoliitto jääkiekossa. Punapaitainen joukkue vaikutti voittavan jo kapteenien kättelynkin, jos siinä oltaisiin kisailtu.

Edellä kuvatuista syistä ne 13 voittoa, jotka Trojans on Roostersista ottanut, ovat erityisen makeita. Kuten vaikkapa ensimmäinen voitto vuonna 1984 välieräottelussa vieraskentällä luvuin 44–28, lukemiin 28–24 päättynyt välieräjännäri kaudella 1993 yläkentällä, Vaahteramalja vuonna 2003 tai kaudella 2008 ääriään myötä täyden katsomon edessä otettu 50–14 voitto. Niin, ja se viimeisin on kauden 2015 avausottelusta, jonka Trojans vei 57–21.

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistaa, mutta tämän nostalgiapläjäyksen tarkoituksena on vain osoittaa, että vaikka Roosters on aina ollut jonkinlainen peikko Trojansille, on jättiläinenkin aina silloin tällöin onnistuttu kaatamaan. Jopa silloin, kun se on ollut vahvimmillaan. Sunnuntaina voisi olla taas sellaisen urotyön vuoro. Varsinkin, kun ottelu pelataan hyvin paljon yläkenttää muistuttavalla Brahen kentällä kammottavan velodromin kokolattiamaton sijaan.

Otteluennakossa pitäisi kai jotain sanoa vastakkain pelaavista joukkueistakin, mutta pitkän kauden aikana on jo kaikki osa-alueet puitu, joten mitään uutta ei ainakaan minulla ole sanottavana. Seuraavaksi siis aika lailla vanhan toistoa.

Roosters on äärimmäisen hyvin valmennettu joukkue ja sen organisaatio on niin ammattimainen kuin Suomen puitteissa on mahdollista olla. Hyökkäystilastoissa Roosters on juoksupeleissä ykkösenä, mutta heittopeleissä häntäpäässä, mikä on perin outoa, mutta syynä on ollut pelinrakentaja Micah Brownin oikutteleva terveystilanne. Roostersilla on ennenkin ollut kauden aikana monenlaisia vaikeuksia, mutta jollain käsittämättömällä tavalla joukkue on aina onnistunut saamaan rivinsä järjestykseen juuri Trojansia vastaan. Niinpä turkulaisten ei kannata laskea mitään sen varaan, että Roosters ei olisi vaarallinen myös heittopeleissä.

Jaycen Spears on Roostersin kovin ase ja silloinkin, kun peli ei suoranaisesti kulje, hän sitoo itseensä huomattavan määrän vastustajan puolustuksen mielenkiintoa. Se taas avaa tilaa heittopeleille tai pelinrakentajan omille juoksuille. Toisaalta tilanne on sama Trojansin osalta. Chris Douglas on edennyt liigassa jaardeilla mitattuna eniten, joten myös hän vaatii Roostersilta erityishuomiota. Trojansin heittopeli ei ole liigan terävintä kärkeä, mutta riittävän hyvää tehdäkseen tulosta, jos sille annetaan aikaa ja tilaa.

Trojansin puolustus onnistui Seinäjoella pitämään Crocodilesin juoksujaardit vaatimattomina, mutta takakentä ei pystynyt ottamaan isoja heittopelejä pois. Roostersin laitahyökkääjistä etenkin Bernard Luster ja Kimi Linnainmaa vertautuvat hyvinkin Seinäjoen brittilaitureihin, joten turkulaisten takamiesten on syytä pelata kauden tähän mennessä paras pelinsä sunnuntaina.

Roostersin puolustus on ollut Crocodilesin ohella liigan tehokkain. Etenkin linjapelaaminen on kivikovaa ja juoksupelit ovat jääneet tarkasti helsinkiläisten haaviin. Kahdessa aikaisemmassa kohtaamisessa Douglas eteni yhteensä vain karvan verran yli sata jaardia ja maalejakaan ei Roostersia vastaan ole syntynyt. Linjapelaaminen on tässäkin tapauksessa avain parempaan menestykseen.

Infamöösin velodromin ollessa remontissa ottelu pelataan Helsingissä Brahen kentällä, joka on tällä kaudella tullut tutuksi I divisioonassa pelaavan Wolverinesin kotikenttänä. Katsomokapasiteetti on merkittävästi velodromia pienempi, mutta vastaavasti tunnelma on taatusti tiiviimpi. Myös pelialusta on taatusti mieluisampi kuin velodromin keinokuitumatto. Roostersin ja Trojansin kaikkien aikojen 58. kamppailu alkaa sunnuntaina kello 15.30.

Kari Toivonen