37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Joni-Petteri Malka potkii jatkossakin Trojansissa

09.03.2017 klo 10:33

Trojans sai tärkeän vahvistuksen, kun potkaisija Joni-Petteri Malka solmi 2+1 vuoden jatkosopimuksen turkulaisjoukkueen kanssa. Viime kaudella parhaalla onnistumisprosentilla potkumaaleja kengittänyt Malka teki Trojansille runkosarjassa kaikkiaan 61 pistettä. Lue Joni-Petteri Malkan haastattelu.

Potkupelit olivat pitkään suomalaisessa jenkkifutiksessa turhankin aliarvostettuja suhteessa niiden merkittävyyteen ja jännittävyyteen. Moni ei tule ajatelleeksi, että aina, kun potkaisija tulee kentälle, tapahtuu jotain ottelun kannalta oleellista. Aloituspotkussa pallon lennettyä ensimmäiset 10 jaardia, se on kaikkien pelattavissa ja usein nähdään myös pallonmenetyksiä tai huikeita palautuksia. Lentopotkussa pallon hallinta vaihtuu ja myös siinä yleensä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Moni ottelu on myös ratkennut potkumaaliin tai lisäpistepotkuun viime sekunneilla ja joissain otteluissa peräti kaikki pisteet ovat tulleet potkaisijan jalasta. Tasaisissa otteluissa joukkue, jolla potkupelit ovat kunnossa on selvässä etulyöntiasemassa. Onneksi tilanne on muuttunut ja nykyään Suomessa on useita hyviä potkaisijoita. Yksi heistä on Joni-Petteri Malka.

<i


Joni-Petteri Malka rikkoi viime kaudella Vaahteraliigan ennätyksen pisimmästä potkumaalista potkaisemalla pallon 50 jaardin päästä maalihaarukkaan. Sitä voidaan pitää jo kansainvälisestikin kovana suorituksena. Kyse ei ollut mistään onnenkantamoisesta, sillä Malka potkaisi samassa ottelussa myös 48-jaardisen maalin. Todettakoon, että päättyneellä kaudella NFL:ssä pisin onnistunut potkumaaliyritys oli pituudeltaan 60 jaardia ja onnistumisprosentti yli 50 jaardin yrityksissä oli vain n. 30 %.

Trojans on nyt tehnyt pitkän jatkosopimuksen Joni-Petteri Malkan kanssa, joten yläkentän kotikatsomo saa nauttia mallikkaista potkuista tulevinakin kausina. Päävalmentaja Karri Kuuttila ennustaa Malkan potkujen nousevan tärkeään rooliin.

- Malka tulee todennäköisesti olemaan tilanteissa, joissa ratkotaan pelejä. Suomen parhaana potkasijana paineet ovat isot, mutta olen aivan varma, että Malkan kokemuksella ja taidoilla tulemme tekemään paljon pisteitä.

Seuraavassa Jonin omia mietteitä tähänastisesta urasta ja sen jatkosta.

Sinulla on nyt takana kolme kautta amerikkalaisen jalkapallon parissa ja olet yksi Vaahteraliigan parhaista potkaisijoista ja edustanut myös Suomea maajoukkueessa. Moni tietää, että sinulla on jalkapallotausta, mutta mistä ura Trojansissa alkoi?

- Trojansiin päädyin pienoisen sattuman kautta. Keväällä 2014 Joc Crawford tuli Arttu Koiviston kautta asiakkaakseni polvikuntoutukseen ennen kauden alkua. Arttu tiesi jalkapallotaustani ja mainitsi silloin, että heidän nykyinen potkaisijansa oli rikkonut eturistisiteensä, ja tarvetta olisi uudelle. Innostuin asiasta ja sovittiin, että menen samana iltana kokeilemaan miltä potkaiseminen tuntuu. Jälkeenpäin sain kuulla, että entinen potkaisija oli Miko (Ylikoski), joten humoristisesti ajateltuna ilman hänen eturistisidevammaansa tuskin olisin tässä.

Helposti voisi kuvitella, että jalkapallotausta antaa hyvät eväät potkaisijan tehtävään, mutta suoritukset ovat kuitenkin aika erilaiset. Mikä yllätti eniten aloittaessasi?

- Eniten yllätti se, miten nopeasti kaikki tapahtuu, ja miten nopeasti mahdollisiin muuttujiin pitää reagoida. Kaikkien potkujenhan pitäisi olla aina toistoiltaan samanlaisia, mutta ei se vain aina mene niin. Suuri yllätys oli myös se, miten joukkuekaverit, valmentajat ja muut ihmiset tässä seurassa ottivat minut vastaan ja antoivat mahdollisuuden onnistua.

Potkaisija on aina kentällä ollessaan kaikkien jakamattoman huomion keskipisteenä ja usein suorituksissa on läsnä valtavat paineet. Miten itse käsittelet noita paineita ja miten keskityt otteluihin sekä yksittäisiin suorituksiin?

- Entinen erikoisjoukkueiden valmentaja Pauli Ojanen sanoi minulle joskus: "Älä välitä mitä muut ajattelee, sä osaat tän jutun ja sä osaat sen hemmetin hyvin." Tuo lausahdus antaa edelleenkin itseluottamusta. Pelien aikana tykkään olla paljon itsekseni ja keskittyä vain seuraavaan suoritukseen. En yleensä hirveästi edes seuraa itse ottelutapahtumia ja pyrin vain pitämään itseni henkisesti ja fyysisesti skarppina. Ennen potkua tiedän, että sillä hetkellä kentällä, sivurajalla ja katsomossa on sellaisia ihmisiä, joihin pystyn luottamaan täydellisesti ja näin oloni pysyy rauhallisena ja levollisena. Vaikka aina ei onnistuisikaan, niin tiedän silti, että nämä ihmiset, kahvimyyjästä palloa pitelevään holderiin asti, pitävät kaikki puoliani.

<i


Potkaisit viime kaudella 50-jaardisen potkumaalin haarukasta sisään. Ollaanko jo maksimipituuksissa vai nähdäänkö mahdollisesti vielä pidempiä potkuja tulevaisuudessa?

- Totta kai lähdetään tavoittelemaan pidempiä onnistumisia. Tuo 50-jaardinen viime kaudella Vantaalla oli hieno hetki. En edes tiedä, onko Suomen parhaimmalla kotikentällä sellaista nähty, joten ensi kesänä yritetään ainakin se saada kaikkien katsojien nähtäväksi ja muistettavaksi.

Mitä muuta haluaisit sanoa näin kauden 2017 kynnyksellä?

- Kiitos viime kausista kannattajille, tukijoille ja kaikille vapaaehtoisille, jotka ovat panostuksensa tähän joukkueeseen laittaneet. Ensi kaudesta tulee taas ikimuistoinen, siihen tarvitaan juuri sua!

Kari Toivonen