37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans riisti Saintsilta pallot ja voiton

29.07.2017 klo 21:26

Selkä seinää vasten otteluun Tampere Saintsia vastaan lähtenyt Relico Trojans vastasi haasteeseen nostamalla omaa tasoaan monta pykälää ja otti vakuuttavan voiton selvin numeroin 31–7 helteisen kuumalla Raision Kerttulan kentällä. Ottelun ratkaisuksi muodostuivat Saintsin lukuisat pallonmenetykset, joista Trojans pääsi rokottamaan korkealla prosentilla.

Ottelu pelattiin poikkeuksellisesti Raisiossa, Kerttulan kentällä, sillä samaan aikaan Trojansin kotistadionilla Turun urheilupuiston yläkentällä nurmi täyttyi kaupunkifestivaali DBTL:n juhlijoista. Lopulta maisemanvaihdoksella ei ollut merkitystä ainakaan turkulaisittain, sillä yleisöäkin saapui katsomoon ihan mukavasti. Trojansin vapaaehtoiset toimihenkilöt tekivät lujasti töitä rakentaakseen vieraalle kentälle mahdollisimman hyvät puitteet niin katsojille, pelaajille kuin toimitsijoillekin ja olosuhteet huomioon ottaen siinä hyvin onnistuttiinkin.

Ottelun ensimmäisen neljännes oli maaliton, mutta Trojans pääsi kerran yrittämään kenttäpotkumaalia. Joni-Petteri Malkan 53-jaardinen yritys olisi onnistuessaan ollut Vaahteraliigan uusi ennätys, mutta se jäi vielä odottamaan itseään, sillä potku jäi tällä kertaa vajaaksi. Neljänneksen lopussa alkoi kuitenkin Trojansin pitkä hyökkäysvuoro, jonka palkinto odotti seuraavan neljänneksen alussa. Turkulaiset saivat hyökkäyksessä apua Saintsilta, joka otti useista alokasmaisista virheistä rangaistuksia, joilla Trojansin draivi pysyi elossa. Saintsin sivurajalla pelaajat saivatkin korvat punaisina ottaa palautetta tamperelaisten valmennusjohdolta.

Ottelun käännyttyä toiselle neljännekselle Trojans onnistui maalinteossa, kun Josh Quezada jyräsi itsensä väkisin maalialueelle. Quezada oli jo kaatumassa selvästi maaliviivan väärälle puolelle, mutta ammattimiehen otteilla hän sai ponnistettua maasta kädellä vauhtia vielä viimeiselle loikalle ja pääsi kuin pääsikin rikkomaan maalilinjan pallon kärjellä. Malka upotti lisäpistepotkun varmasti haarukkaan ja Trojans siirtyi ottelussa 7–0 johtoon.

<iJosh Quezada kaivautui ihmismuurin läpi ja toimitti pelivälineen Trojansin kannalta oikeaan osoitteeseen.


Saints pääsi maalia seuranneella hyökkäysvuorollaan etenemään mallikkaasti aina Trojansin 38 jaardin linjalle, kun seuraavassa pelissä tamperelaisten pelinrakentaja Raleigh Yeldell heitti ottelun ensimmäisen syötönkatkonsa. Valkopaitaisen Saints-pelaajan sijaan pallon lennon keskeytti vanha kettu Seikko Vennelä, joka vielä palautti pelivälinettä 17 jaardia ennen taklatuksi tulemistaan. Trojans ei vielä tätä pallonriistoa pystynyt muuttamaan pisteiksi, mutta seuraava odotti aivan kulman takana.

Päästyään Trojansin lentopotkun jälkeen jälleen pallon valtiaaksi Saints ehti kokeilla etenemistä vain kolmen yrityksen verran, sillä kolmannella yrityksellä Yeldellin heiton poimi Trojansin Miko Ylikoski. Turkulaiset pääsivät aloittamaan oman hyökkäysvuoronsa 43 jaardin päästä Saintsin maalialueesta ja tuo matka taittui varsin lennokkaasti. Leijonanosan siitä rynni Josh Quezada, joka koppasi pelinrakentaja Zach Bartlow’n lyhyen heiton ja juoksi kiinnioton jälkeen peräti 39 jaardia tuoden Trojansin jo Saintsin 13 jaardin tasalle. Hyökkäysvuoron päätteeksi Bartlow löysi Jaakko Tirkkosen, joka nappasi heiton jaardin päästä maalilinjasta ja teki tyylikkään kiepsahduksen viivan toiselle puolelle. Maalin täydensi Malka lisäpistepotkullaan ja yleisö sai nauttia tällä kaudella harvinaisesta herkusta, kun Trojans siirtyi jo 14–0 johtoon.

<iJoni Malkan jalassa on niin paljon ruutia, että pallon pitelijä Heikki Toivolan pitäisi saada hommastaan vaarallisen työn lisää.


Tamperelaisten huolenaiheet eivät päättyneet tähän, sillä aloituspotkun jälkeen hyökkäysvuoroon siirtynyt Saints onnistui tunaroimaan heti toisessa yrityksessä pallon jälleen turkulaisille. Tällä kertaa kyse oli rähmäyksestä, kun Tuukka Lehtosen ja pelipallon tiet erkanivat toisistaan syvällä omassa kenttäpäädyssä, vain 12 jaardia maalialueesta. Tällaista lahjaa ei Trojans voinut olla käyttämättä edukseen, ja niin Kerttulan kentällä juhlittiin tuokiota myöhemmin turkulaisten kolmatta touchdownia. Asialla tällä kertaa Andy Misiuro, joka toteutti lähes identtisen kuvion, jolla Tirkkonen oli hetkeä aikaisemmin tuonut joukkueelleen pisteitä. Malka lasautti lisäpistepotkun haarukkaan ja kotijoukkueen johto oli jo 21–0.

Toisen neljänneksen lopulla nähtiin vielä yksi tamperelaisten pallonmenetys, kun Yeldell heitti kolmannen väärään osoitteeseen menneen heiton. Heikki Toivola aavisti Yeldellin aivoitukset ja hankkiutui pallon tielle ennen tarkoitettua vastaanottajaa vain 19 jaardin päässä Trojansin maalilinjasta. Tärkeä syötönkatko piti Saintsin poissa tulostaululta ennen puoliaikaa. Trojans ei enää tehnyt lisää pisteitä, joten tauolle mentiin lukemissa 21–0.Kolmas neljännes alkoi tasaisissa merkeissä, kunnes Saints jälleen kadotti pelivälineen. Yeldellin musta päivä sai jatkoa, sillä kolmen syötönkatkon jälkeen vuorossa oli rähmäys. Trojans ei päässyt etenemään maalialueelle asti ja Malkan kenttäpotkumaaliyritys 58 jaardin päästä maalihaarukasta jäi tamperelaisten blokkaamaksi.

Saints aloitti oman hyökkäysvuoron omalta 30 jaardin linjaltaan ja toisella yrityksellä nähtiin yksi ottelun mielenkiintoisimmista peleistä. Pelinrakentaja Yeldell ei heti löytänyt vapaata kiinniottajaa ja hän päätti juosta itse. Hän pääsikin irtautumaan Trojansin puolustajista ja oli 70 jaardin sprintin jälkeen jo saavuttamassa maalialueen, kun kuin varjona Yeldellin kantaan liimautunut Ville-Valtteri Suojanen iski alakautta pallon irti Yeldellin käsistä. Pallo pomppi orpona maalialueelle eli kyseessä oli touchback. Pallo ja hyökkäysvuoro Trojansille, aloituspaikkana turkulaisten 20 jaardin linja. Jos tuosta tilanteesta olisi tullut tamperelaisille kavennus, olisi ottelu vielä voinut saada toisenlaisen luonteen.

<iVille-Valtteri Suojanen työnsä äärellä. Tässä Juzz Tinyn matka päättyy sananmukaisesti jalan päähän maalista.


Kolmannen neljänneksen puolivälissä sama mies, Ville-Valtteri Suojanen saapui kummittelemaan uudelleen Yledellille, kun hän katkaisi tämän heiton Trojansin 35 jaardin kohdalla ja palautti pallon aina Saintsin viiden jaardin linjalle. Siitä Trojans pääsi yrittämään seuraavaa maalia, ja kolmannella yrittämällä siinä onnistuttiinkin, kun Bartlow pitkän pakoilun jälkeen viimein löysi maalialueelta Kyle Bowpittin. Malka totta kai onnistui lisäpisteessä ja skeptisinkin kotijoukkueen kannattaja alkoi jo varovasti uskoa voittoon, olihan eroa Saintsiin jo 28 pistettä.

<iKyle Bowpitt tarjoaa Tobias Fuchsille pelkkää lämmintä kättä, sillä tällä kertaa ei ole aikaa jäädä keskustelemaan tulopoliittisista kokonaisratkaisuista.


Kolmannen neljänneksen lopulla alkoi Trojansin pitkä draivi, joka pysähtyi juuri neljänneksen vaihtuessa 14 jaardin päähän Saintsin maalialueesta. Päävalmentaja Karri Kuuttila ei lähtenyt neljännellä yrityksellä pelaamaan, vaan päätti kolmannen kerran antaa Malkan yrittää kenttäpotkumaalia. Tällä kertaa hän siinä onnituikin, ja on totuuden nimissä sanottava, että olivathan ne aikaisemmat 53 ja 58 jaardin yritykset aika toiveikkaita, mutta kylläkin Malkalle ihan mahdollisia. Onnistuneella potkulla Trojans siirtyi nyt 31–0 johtoon.

Saints sai vielä hiukan lohtua, kun neljännen neljänneksen puolivälissä Juzz Tiny sai puhkaistua Trojansin puolustuslinjan ja maaliviivan kaventaen ottelun Henri Laineen potkulla höystettynä numeroihin 31–7, joka jäi myös ottelun lopputulokseksi. Aivan lopussa Saints peluutti kakkospelinrakentaja Risto Raukkoa, joka onnistui kerran heitossaan, mutta toisesta Heikki Toivola nappasi itselleen iltapäivän toisen syötönkatkon.

Voitto tietää Trojansille sitä, että toiveet sarjapaikan säilyttämisestä pysyivät elossa. Vielä tarvitaan ainakin yksi voitto. Jäljellä olevista vastustajista realistisin kandidaatti on Seinäjoki Crocodiles, jonka kanssa käyty ensimmäinen, vieraskentällä pelattu kamppailu oli äärimmäisen tasainen. Kukaan ei tietenkään kiellä voittamasta myös Roostersia ja Royalsia, joten nyt kun voittamisen makuun päästiin, niin ei muuta kuin nasta lautaan, lappu lattiaan ja lämä tiskiin ynnä muita vauhdin ylläpitämistä kuvaavia idiomeja tähän loppuun kannustukseksi.

Kari Toivonen