37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans voitti Royalsin ja taisteli itsensä sateessa kuiville

20.08.2017 klo 00:29

Relico Trojans säästi kauden huikeimman ottelunsa viimeiseksi, kun se otti taisteluvoiton Wasa Royalsista vieraskentällä vetisissä olosuhteissa numeroin 14–7. Voiton myötä Trojans varmisti sarjapaikkansa ja nousi Vaahteraliigan viidennelle sijalle. Ottelun hahmo oli Josh Quezada, joka eteni ottelussa yhteensä 272 jaardia.

Ottelun lähtökohdat olivat selvät. Trojans tarvitsee voiton varmistaakseen sarjapaikkansa ilman mitään arvontoja. Royalsilla taas ei ottelussa ollut enää sarjataulukon kannalta panosta, mutta merkityksetön se ei kuitenkaan ollut. Välieräottelu Hämeenlinnaa vastaan on aivan kulman takana ja Trojans-ottelu tarjosi oivallisen tilaisuuden valmistautua koitokseen. Toisaalta ottelu kannattaisi voittaa ihan psykologiseltakin kannalta, sillä häviäminen ennakolta selvästi heikommalle vastustajalle välierän kynnyksellä ei välttämättä ole paras tapa valmistaa korvienväliä kerrasta poikki -ratkaisuotteluun.

Olosuhteet Vaasassa olivat kaikkea muuta kuin ihanteelliset. Viime vuonna vastaavassa ottelussa pelattiin suurin osa ottelusta kaatosateessa, ja sama tilanne oli tänäkin vuonna. Märkä kenttä ja märkä pallo osoittautuivat kummallekin joukkueelle lähes pahemmiksi vastustajiksi kuin eriväristä pelipaitaa kantanut porukka. Kun vielä molemmat joukkueet ottivat rangaistuksia aivan solkenaan tuntui, että tuomarit kuljettivat palloa kentällä enemmän kuin pelaajat.

Ottelun edetessä Trojans näytti sopeutuvan olosuhteisiin Royalsia paremmin ja rankan iltapuhteen tehnyt Josh Quezada rahtasi palloa ahkerasti kohti vaasalaisten päätyä. Ensimmäisen neljänneksen lopulla Trojansin 29 jaardin merkiltä alkanut hyökkäysvuoro kulki läpi kentän lähes yksinomaan Quezadan etenemisten voimin, joten oli oikeus ja kohtuus, että sama mies sai myös puhkaista maalilinjan viimeisessä yhden jaardin linjalta alkaneessa yrityksessä, joka tapahtui jo toisen neljänneksen puolelle. Joni-Petteri Malka kengitti lisäpisteen haarukkaan ja vierasjoukkue Trojans siirtyi 7–0 johtoon.Ottelun tähtihetket

Royals kävi kertaalleen koettamassa tasoitusta, mutta Trojansin raivokkaan aggressiivisesti pelannut puolustus pysäytti Vaasan kuninkaallisten etenemisen turkulaisten 26 jaardin tasalle. Trojansin seuraava draivi ylsi niukasti yli puolen kentän, mutta sieltä pallo oli pakko luovuttaa lentopotkulla taas vaasalaisille. Seuranneella hyökkäysvuorolla Royals näytti oikeastaan ensimmäistä kertaa siltä joukkueelta, joka se on tällä kaudella ollut. Pelinrakentaja Justin Sottilare tykitti palloa heitoillaan vuorotellen lähes kaikille laitahyökkääjilleen; RJ Longille, Jussi Kaasille, Spencer Cutlanille ja Aappo Salorannalle. Lopulta RJ Long sai kunnian viimeistellä kiinniotollaan 6–7 kavennuksen ja Cutlan potkaisi lisäpisteen harvemmin nähdyllä drop kickillä tasoittaen ottelun.

Maalin jälkeen Trojans pääsi vielä yrittämään ennen puoliaikaa johdon ottamista uudelleen omiin käsiin, kun Quezada palautti aloituspotkua 62 jaardia syvälle Vaasan kenttäpuoliskolle. Maali jäi kuitenkin haaveeksi, kun yritykset loppuivat kesken, eikä Malkan kenttäpotkumaaliakaan nähty, kun aloitussyöttö jäi liian matalaksi ja palloa pidelleen Heikki Toivolan tehtäväksi jäi lähinnä peittää pallo.

Kolmannella neljänneksellä kumpikaan joukkue ei päässyt kartuttamaan pistetiliään. Tärkein ottelupöytäkirjaan kirjattu tapahtuma oli Heikki Toivolan nappaama syötönkatko, joka kuitenkin mitätöityi pelissä olleen puolustuksen paitsion vuoksi. Neljänneksen lopussa kuitenkin käynnistyivät tapahtumat, jotka johtivat ottelun ratkaisuun.

Nimittäin Trojans oli edennyt omalla hyökkäysvuorollaan 36 jaardin päähän Royalsin maalilinjasta. Neljännellä yrityksellä pelinrakentaja Zach Bartlow yritti tavoitella laitahyökkääjä Andy Misiuroa, mutta heitto ei päätynyt kohteeseen. Royals sai pallon samasta pisteestä, mutta ei päässyt etenemään.

Neljänneksen vaihduttua Royals oli tilanteessa kolmas ja kahdeksan jaardia ja tulossa oli heittopeli. Sottilare pudottautui taaksepäin ja käsi lähti heittoliikkeeseen, mutta pallo ei lähtenytkään eteenpäin vaan suoraan sivulle, ellei peräti hiukan taaksepäin ja päätyi orpona kentälle. Sääntöjen mukaan sivulle tai taaksepäin heitetty pallo on kaikkien vapaasti pelattavissa ja Greg Robinson oli tilanteen tasalla poimien puhallettavan lelun nurmikolta ja kantaen sen vaasalaisten maalialueelle. Malka sijoitti pallon haarukkaan ja Trojans oli siirtynyt 14–7 johtoon.

Viimeisen neljänneksen loppuhetket olivat sitten täysipainoista urheiludraamaa. Trojans yritti kuluttaa kelloa ja Royals hankaloitti sitä taitavalla aikalisien käytöllä. Vaasalaiset saivat pallon haltuunsa, kun peliaikaa oli vielä kaksi ja puoli minuuttia jäljellä eli yllin kyllin vaikka useammankin maalin tekemiseen. Aluksi vaasalaiset etenivät kuin pyörillä, mutta puolen kentän ylittämisen jälkeen tuli musta seinä vastaan. Trojans pakotti Royalsin pelaamaan neljännellä yrityksellä upporikasta ja rutiköyhää, ja näytti jo siltä, että viimeinenkin heittoyritys menisi harakoille. Pelissä nähtiin kuitenkin Trojansin syötön vastaanoton häirintä ja Vaasan hyökkäys pysyi elossa. Ei kuitenkaan pitkään sillä seuraavat kolme heittoyritystä epäonnistuivat ja vuorossa oli taas viimeinen oljenkorsi. Tällä kertaa tuomarit eivät kiivaasta huutelusta huolimatta heltyneet enää heittämään rangaistuslippuja ja Trojans sai pallon, kun peliaikaa oli runsas minuutti. Royalsilla eiollut enää aikalisiä, joten loppuaika kulutettiin voimistelemalla eli laittamalla polvea maahan. Loppulukemat Vaasassa 7–14.

Trojans otti siis erittäin makean voiton vieraskentältä ja sen myötä kaikki spekulaation sarjapaikasta voidaan lopettaa. Trojans tulee myös sijoittumaan sarjassa viidenneksi, vaikka Tampere Saints voittaisikin runkosarjan viimeisessä ottelussa Porvoon Butchersin ja nousisi tasapisteisiin, koska Royals-voiton arvo on suurempi kuin mahdollisen Butchers-voiton.

Trojansin raskas kausi sai siis erinomaisen päätöksen. Ennakkoarvioissa Trojansin sarjan ehdottomasti jumboksi sijoittaneet asiantuntijat saivat myös pienen näpäytyksen. ”It’s not over till the fat lady sings” ja ”That’s why they PLAY the games” ovat tähän tilanteeseen osuvia sanontoja.

Voitto Royalsista ei ollut mikään kolmosketjua vastaan napattu höntsäily, vaan vaasalaiset peluuttivat parasta jalkeilla olevaa miehistöään katkeraan loppuun asti. Toki voidaan spekuloida sillä, että Chris Young puuttui kokoonpanosta, mutta myös Trojansin riveistä puuttui takakentän katkokunkku Ville-Valtteri Suojanen.

Ottelun ehdoton sankari hyökkäyksen puolella oli Josh Quezada, joka kantoi palloa 33 kertaa, usein puolet Royalsin puolustajista reppuselässään, ja eteni kaikkiaan 220 jaardia juosten ja 52 jaardia vielä kiinniotoillakin plus teki myös maalin. Josh on myös rummuttanut joukkueeseen taisteluhenkeä otteluiden välissä, joten tämä mies on kaiken arvostuksen ansainnut.

Puolustuksesta voidaan nostaa esille useitakin pelaajia, mutta yksi, joka oli erittäin tärkeässä roolissa oli Seikko Vennelä, joka Suojasen puuttuessa sai lentää Teräsmiehenä tilanteesta toiseen. Luonnollisesti Greg ”June” Robinsonin voittomaali oli nopean oivalluksen tulos ja maininnan arvoinen.

Trojans kiittää kaudesta 2017. Viides sija on lopulta erinomainen sijoitus, kun ottaa huomioon kaikki kauden haasteet. Trojansin 35. juhlavuosi sai mukavan päätöksen. Nyt katseet kohti tulevaisuutta!

Kari Toivonen