37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Naisten I div. finaalissa Trojans–Steelers

24.07.2018 klo 11:13

Naisten I divisioonan loppuottelussa kohtaavat kaksi omaa lohkoaan dominoinutta joukkuetta, Relico Trojans Women Turusta ja Steelers Kuopiosta. Kumpikaan ei hävinnyt runkosarjassa otteluakaan ja välierätkin menivät selvästi näille joukkueille, joten odotettavissa on äärimmäisen jännittävä ottelu. Finaali pelataan Kuopiossa lauantaina 28.7. kello 15.00 alkaen.

Kuopio Steelers voitti runkosarjan kaikki kuusi ottelua maalierolla 247–50 eli saldo jäi plussalle 197 pisteen verran. Myös Trojansille sarjataulukkoon laskettiin mukaan kuusi ottelua, sillä alkukaudesta pelattu kamppailu Porvoon Butchersia vastaan jätettiin huomioimatta porvoolaisten luovuttua sarjapaikastaan kesken kauden. Kuudessa ottelussa Trojans teki 306 pistettä ja sitä vastaan 40. Maaliero oli plussalla 266 pistettä.

Maalierot vahvasti plussan puolella

Tiukimmille Steelers joutui koko kauden aikana heti avausottelussaan, jossa Seinäjoki Crocodiles hävisi kuopiolaisille vain kahdeksalla pisteellä numeroin 12–20. Ensimmäisen ottelun jälkeen moni asia on kehittynyt ja joukkueiden toisessa kohtaamisessa ero Steelersin hyväksi oli reilumpi 36–12. Eniten pisteitä Kuopiota vastaan yhdessä ottelussa teki Mikkeli Bouncers, kun se onnistui iskemään taululle 20 pinnaa.

Trojans pelasi kauden aikana neljä nollapeliä – viisi, jos myös Butchers-ottelu huomioidaan. Ainoa joukkue, joka pääsi turkulaisten maalialueelle oli paikallisvastustaja Raisio West Coast Phoenix, joka avausottelussa teki 28 pistettä ja nousi välillä jo uhkaamaan Trojansia. Aivan kuten Steelersinkin kohdalla, ensimmäisen ottelun jälkeen Trojansin tahti vain parani ja toisessa kohtaamisessa Phoenix ylsi enää 12 pisteeseen. Phoenix eteni aina välieräotteluun asti, jossa se joutui taipumaan Steelersille numeroin 27–8.

Kiinnostava match-up: Pulkkinen vs. Kaszas

Trojans ja Steelers eivät ole naisten sarjoissa kohdanneet koskaan aikaisemmin ja näiden kahden musta-asuisen joukkueen ottelusta onkin lupa odottaa mielenkiintoista kamppailua. Kuopiolaisten kovin syömähammas on väkivahva, maajoukkueessakin pelannut keskushyökkääjä Laura Pulkkinen, joka on ollut hurjassa iskussa tällä kaudella. Hän ei juuri koskaan pysähdy ensimmäiseen taklaukseen, vaan polkee sitkeästi jaardeja joukkueelleen. Trojansin puolustuksen täytyy olla kärppänä hänen kimpussaan, ja ennen kaikkea taklata riittävän alas, sillä muutaman puolustajan Pulkkinen kantaa mukanaan vaikka selässään.

<iJonna Hakkarainen lähettää postia ja Lea Kaszas toimittaa sen perille.


Trojansin vastaava pelaaja on Lea Kaszas. Hän on niin usein nähty vieras vastustajien maalialueella, että hän on jo kääntänyt postinsakin tulemaan sinne. Jos Laura Pulkkinen on voimakas jyrä, ovat Lea Kaszasin vahvuuksia sitkeys ja pettämätön pelisilmä. Kaszas lukee peliä taitavasti, osaa löytää puolustuksen haavoittuvimmat kohdat ja hakea sinnikkäästi vapaat reitit. Lea on myös erittäin nopea, joten jos hän pääsee irti ensimmäisistä taklauksista, hän pysähtyy yleensä vasta maalialueella.

Näiden kahden pelaajan kohtaaminen tapahtuu ihan fyysisestikin, sillä Kaszas pelaa myös puolustuksessa tukimiehen pelipaikalla eli on ottamassa vastaan Pulkkisen juoksuja Steelersin hyökkäysvuorojen aikana.

Ei mitään yhden tempun poneja

Molemmat joukkueet pelaavat monipuolista peliä, joka on tasapainoinen yhdistelmä heittoja ja juoksuja. Steelersin pelinrakentaja Emmi Kolehmainen on pitkä ja kookas pelaaja, joten hän näkee hyvin linjan takaa laitahyökkääjänsä, eikä kaadu ihan pienestä. Tarkempien tilastojen puuttuessa Kuopion laitahyökkääjäkaartista ei ole riittävästi faktoja tarkempaan analyysiin, mutta kahden näkemäni otteluvideon perusteella heittopeli toimii varsin hyvin.

<iElviira Saisaari, Kirsti Nirhamo ja Jutta Luhtala ovat olleet pahanteossa. Laitahyökkääjäkaartissa riittää syvyyttä.


Trojansin hyökkäyspeliä johtaa maajoukkuepelinrakentaja Jonna Hakkarainen ja hänellä on heittojensa kohteina varmakätinen laitahyökkääjäryhmä, jonka terävimpinä huippuina Jutta Luhtala ja Kirsti Nirhamo. Molemmat äärimmäisen nopeita pelaajia, jotka pallon saatuaan katoavat maisemaan nopeammin kuin ehdit kissaa sanoa. Hakkarainen on myös nopea jaloistaan ja pystyy tilanteen niin vaatiessa noukkimaan puuttuvat jaardit omatoimisestikin.

Puolustukset kovimman testin edessä

Puolustuspeli on kummallakin finalistilla kivikovaa. Kuten on tullut jo todettua, Steelers päästi vain 50 ja Trojans 40 pistettä kuudessa ottelussa. Kumpikin kohtaa kuitenkin vasta nyt tähän mennessä kovimman vastustajansa, joten on mielenkiintoista nähdä, mikä on puolustusten todellinen taso.

<iTrojansin linja on aggressiivinen, nopea ja väkevä.


Trojansin puolustuksen linja on yhdistelmä voimaa ja nopeutta ja sen läpi on ollut todella vaikea päästä. Ainoastaan kiertopeleillä vastustajat ovat saaneet edes jonkinlaista etenemistä aikaan. Tukimiesosasto on aggressiivinen ja takakenttä on pitänyt isot heittopelit täysin pimennossa.

Panoksena loppuottelussa on I divisioonan voiton lisäksi mahdollisuus päästä vielä jatkamaan kautta, sillä ottelun voittaja etenee Naisten Vaahteraliigan välieriin. I divisioonan voittaja kohtaa Vaahteraliigan runkosarjan voittajan, joka on jo ennen viimeistä kierrosta varmistunut eli kyseessä on viime vuoden mestari Helsinki Wolverines. Ensi kaudeksi Naisten Vaahteraliigaa täydennetään kahdella joukkueella eli molemmat finalistit ovat nousijaehdokkaina korkeammalle sarjatasolle, voitti finaalin kumpi tahansa.

Kari Toivonen