37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Relico Trojans Women I divisioonan mestariksi

31.07.2018 klo 16:11

Odotettu naisten I divisioonan loppuottelu jatkoi yhden joukkueen voittoputkea ja päätti toisen. Trojans Women osoittautui kahdesta omaa lohkoaan dominoineesta joukkueesta kovemmaksi, kotijoukkue Kuopio Steelers taipui numeroin 17–42 (3–24). Ottelu ratkesi Trojansin tehokkaaseen heittopeliin sekä Steelersin juoksukone Laura Pulkkisen pysäyttämiseen.

Steelers aloitti ottelun omalla hyökkäysvuorollaan ja ennakkoon paljon mainostettu Laura Pulkkinen oli juuri niin vaarallinen kuin oli luvattukin. Pulkkinen ei ole kovin nopea, mutta sitäkin voimakkaampi ja sisukkaampi. Heti ensimmäinen kanto vei Steelersin 30 jaardin päähän Trojansin maalialueesta. Siihen Steelersin vauhti kuitenkin pysähtyi, ja kotijoukkue jauhoi menestyksettä yrityksensä loppuun.

Trojans ottaa ohjat heti käsiinsä

Trojans sai pallon omalla 33 jaardin linjallaan ja pelinrakentaja Jonna Hakkarainen laittoi heti pallon ilmaan. Pitkä heittopeli Jutta Luhtalalle vei turkulaiset saman tien vastaavaan kohtaan vastustajan puolella eli noin 33 jaardin päähän maalista. Tämän jälkeen parrasvaloihin astui toinen ottelun hahmoksi veikattu pelaaja, Lea Kaszas. Hänkin näytti, etteivät ennakkopuheet olleet palturia. Ensimmäinen kiertopeli toi valkopaitaiset kymmenen jaardia lähemmäs maalia ja toinen, linjan läpi kulkenut juoksu, kuljetti pallon kuopiolaisten maalialueelle. Maaliin johtanut juoksu oli tyypillistä Leaa. Kun reitti linjan läpi alkoi tukkeutua, hän etsi heti vaihtoehtoisen juoksulinjan ja pysähtyi vasta maalialueella. Lisäpistepelit olivat ainoa osa-alue Trojansilla, joka ei toiminut. Yhteenkään maaliin ei saatu pelaamalla höystettä.

Steelersin toinen hyökkäysvuoro eteni mallikkaasti, pääasiassa Laura Pulkkisen juoksuilla, aina Trojansin 10 jaardin linjalle. Etukäteen vaaralliseksi ennakoitu heittopeli ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja pelinrakentaja Emmi Kolehmaisen heitot joko liitelivät vastaanottajien yli tai nämä eivät saaneet palloja pysymään näpeissään. Kuopio käytti viimeisen yrityksensä kenttäpotkumaalin kokeilemiseen ja se tuotti kotijoukkueelle ensimmäiset pisteet. Tilanne 3–6.

Hakkarainen käynnistää ilmasirkuksensa

Ensimmäisellä neljänneksellä ei enempää pisteitä tehty ja kun Trojansin eteneminen loppui lentopotkuun, kotijoukkue sai tilaisuutensa ottaa ohjat käsiinsä. Se loppui kuitenkin lyhyeen, kun heti ensimmäisessä yrityksessä option-peliltä näyttävä kuvio aiheutti sekaannusta pelinrakentaja Emmi Kolehmaisen ja laitahyökkääjä Evi Laajapuron kommunikaatiossa, minkä seurauksena nurmelle jäi omistajaa vailla ollut peliväline. Trojansin Ninni Mäkinen oli valppaana ja korjasi pallon talteen.

Trojans ei aikaillut, vaan masinoi tehokkaan hyökkäysdraivin, jossa Hakkarainen ja Kaszas juoksivat kahteen pekkaan kolmisenkymmentä jaardia ja loppumatka maalille sujui Kirsti Nirhamon komennossa tämän poimiessa pari näyttävää koppia. Maaliin johtanut heittopeli oli komeaa katsottavaa, kun Hakkarainen toimitti pallon kulmalippua kohti juoksevalle Nirhamolle, joka poimi selkäpuolelta lähestyneen pallon tyylikkäästi olkapäänsä yli ja kipaisi karkin perille. Tilanne 3–12.

Steelersin seuraavakaan hyökkäysvuoro ei sujunut onnellisten tähtien alla. Muutaman juoksuyrityksen jälkeen pitkä heitto kentän keskustaan päätyi Lea Kaszasin ahnaisiin näppeihin. Trojans koetti rohkeasti pitkiä heittopelejä syvälle Steelersin takakentälle, mutta tällä kertaa pallonmenetystä ei saatu hyödynnettyä ja kotijoukkue sai pelivälineen takaisin melko hyvistä kenttäasemista. Tälläkään kertaa tulostaululle ei tarvinnut sommitella uusia numeroita, sillä kuopiolaisten eteneminen loppui taas parikymmentä jaardia ennen maalialuetta Trojansin puolustuksen rautaesirippuun.

Kirsti Nirhamo ehtii joka paikkaan

Trojans lähti omaan hyökkäykseensä syvältä omalta kenttäpuoliskolta ja otti ensin jaardeja juoksupeleillä ennen kuin Hakkarainen laittoi ilmasirkuksensa käyntiin. Puolesta kentästä lähteneessä yrityksessä Hakkarainen löysi täyteen vauhtiin ehtineen Kirsti Nirhamon kahden takakenttäpelaajan saumakohdasta. Raketin vauhtia kiitäneen Nirhamon pysäyttäminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, ja tulostaulun hoitajat saivat taas hommia asetellessaan analogiset numerot osoittamaan lukemaa 3–18.

Kirsti Nirhamo tuntui olevan joka paikassa, sillä maalia seurannut Steelersin hyökkäysvuoro päättyi, kun nyt puolustuksen takakentällä pelannut Nirhamo sieppasi pallon ilmasta ennen mustapaitaista kuopiolaista ja hankki turkulaisille taas mahdollisuuden lisätä johtoaan. Se tapahtui heti seuraavassa pelissä, kun vaihteeksi laitahyökkääjän hatun päähänsä laittanut Nirhamo koppasi Hakkaraisen tarkan heiton kentän keskeltä ja pinkoi pallon maaliin. Aikamoinen värisuora: maali, syötönkatko, maali. Tilanne 3–24 ja ilmassa alkoi olla ratkaisun makua.

Juuri ennen puoliaikaa Lea Kaszas merkkautti vielä itselleen toisen syötönkatkon, mutta enempää pisteitä ei ensimmäisellä puoliskolla enää tehty.

Steelers pyrkii peliin mukaan

Steelersin pitäisi saada kirinsä käyntiin heti, ja kun toinen puolisko alkoi kuopiolaisten aloituspotkulla, se päätettiin antaa lyhyenä onside-potkuna, jotta heillä olisi mahdollisuudet saada pallo heti itselleen. Potku näyttikin jäävän kuopiolaisten käsiin, mutta pallo ei ollut kulkenut vaadittua 10 jaardin matkaa, jonka jälkeen se olisi vapaa molempien joukkueiden pelattavaksi, ja niin Trojans sai pallon erinomaisesta kenttäasemasta noin puolesta kentästä.

Trojans etenee rivakasti parikymmentä jaardia, mutta jumittuu sitten 30 jaardin linjan tuntumaan. Viimeisellä yrityksellä Hakkarainen tavoittaa heitollaan kentän oikeasta laidasta muutaman jaardin päässä maalilinjasta Jutta Luhtalan, joka tekee hankalasta asennosta taidokkaan kiinnioton ja astuu viivan yli maalialueelle. Vierasjoukkue karkasi heti kolmannen neljänneksen aluksi vakuuttavaan 30–3 johtoon ja peli alkoi viimeistään nyt olla taputeltu.

Loppu on enää kosmetiikkaa

Tämän jälkeen peli tasoittuikin huomattavasti, eikä kolmannella neljänneksellä enää tehty enempää pisteitä. Viimeisen neljänneksen ensimmäisellä pelillä Trojans onnistui jälleen pitkässä heittopelissä. Hakkaraisen käsi oli kalibroitu huikeaan tarkkuuteen ja tällä kertaa hänen haulikkonsa pamautti pallon kentän keskellä päivystäneelle Jutta Luhtalalle, joka pikajuoksijan nopeudella kaikkosi puolustajien tavoittamattomiin ja maalialueelle. Ottelupöytäkirjaan merkittiin tilanteeksi 3–36.

Viimein Steelerskin sai hiukan balsamia haavoilleen, kun turkulaisten maalia seurannut aloituspotku palautettiin vain 20 jaardin päähän Trojansin maalialueesta. Laura Pulkkisen juoksuilla ja Evi Laajapuron kiinniotolla Steelers eteni vielä iskuetäisyydelle ja kuopiolaisten ehdoton ykköspelaaja Pulkkinen sai kunnian tehdä kotijoukkueelle ensimmäinen maali. Lisäpisteitä koetettiin saada kaksi, mutta heittopelissä pallon löi ilmasta maahan kukapa muukaan kuin Kirsti Nirhamo. Tilanne 9–36.

Molemmat joukkueet käyvät kertaalleen kokeilemassa hyökkäämistä, mutta ilman tuloksia. Saatuaan uudelleen pallon Trojans kuljettaa tehokkaasti pallon alle kymmenen jaardin päähän kuopiolaisten maalialueesta ja ottelun yksi suurista hahmoista, Jonna Hakkarainen, saa vielä pisteen iin päälle illan suorituksiinsa, kun hän juoksee pallon itse maaliin. Tilanne 9–42.

Steelers kaunistelee vielä numeroita, kun pitkän draivin päätteeksi Laura Pulkkinen onnistuu karkaamaan keskeltä läpi ja maalialueelle asti. Lisäpistepelissä Kolehmainen löytää heitollaan Noora Koposen, joka viimeistelee ottelun loppunumeroiksi 17–42.

Ratkaisun avaimet

Ottelun ratkaisu oli useamman yksittäisen tekijän summa. Oli tärkeää, että Trojansin puolustus sai pysäytettyä Steelersin vaarallisen keskushyökkääjä Laura Pulkkisen. Toinen tärkeä asia oli se, että kuopiolaisten heittopeli ei ollut iskussa ja moni hyökkäysvuoro päättyi, kun pallot eivät löytäneet oikeaan osoitteeseen tai niitä ei saatu kiinni. Kolmas avain voittoon oli Trojansin rohkea heittopeli ja sen täydellinen onnistuminen. Jonna Hakkarainen osoitti huikealla pelillään sen, miksi hän on maajoukkueen pelinrakentaja ja Kirsti Nirhamo ja Jutta Luhtala esittivät kiinniottoja, jotka olivat silkkaa highlights-kamaa. Lea Kaszas oli häikäisevän oma itsensä, mutta tällä kertaa hänen ei tarvinnut venyä ihmetekoihin, sillä Trojans osoitti vakuuttavalla tavalla, että se pystyy ratkaisuihin niin maalla, merellä kuin ilmassakin. No, ehkä ei merellä, mutta sekä juosten että heittäen.

Relico Trojans Women vei siis nimiinsä naisten I divisioonan mestaruuden ja varmisti paikan Naisten Vaahteraliigan pudotuspeleissä. Sekä Trojans että Steelers pääsevät nousemaan ensi kaudeksi Vaahteraliigaan, joten tappio ei ehkä tunnu kuopiolaisista niin pahalta. Välieräottelussa Trojans saa vastaansa kovimman mahdollisen vastustajan, viime kauden mestarin ja tämän kauden runkosarjan voittajan, Helsinki Wolverinesin. Välierä pelataan Helsingissä, Brahen kentällä lauantaina 11.8. kello 14.00 alkaen. Heti perään samalla kentällä pelataan toinen välierä, Helsinki Roosters–Pietari Valkyries.

Kari Toivonen