37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans Women haastaa Wolverinesin Naisten Vaahteraliigan välierässä

06.08.2018 klo 10:44

Naisten I divisioonan mestaruuden voittanut Relico Trojans Women jatkaa kauttaan lauantaina, kun se kohtaa Naisten Vaahteraliigan välierässä hallitsevan mestarin ja runkosarjan voittajan Helsinki Wolverinesin. Ottelu pelataan 11.8. Helsingissä Brahen kentällä kello 14.00 alkaen.

Trojansin kausi on ollut yhtä voittokulkua alusta lähtien, eikä edes kovimmaksi vastustajaksi ennakoitu Kuopio Steelers pystynyt työntämään kapuloita troijalaisten sotavaunujen rattaisiin. Tähänastinen menestys pitää kuitenkin nollata mielestä nopeasti, sillä Wolverines on vastustajana monta pykälää kovempi pala purtavaksi kuin yksikään tähän mennessä vastaan tullut joukkue.

<iJonna Hakkarainen on pelannut kovissa otteluissa ennenkin.


Helsinki Wolverines on kulkenut läpi oman sarjansa ilman tappioita. Kuuden ottelun runkosarjan maalierokin on komea 179–43. Ehkä hiukan yllättäen tiukimmalle ahmalauma joutui Pietari Valkyriesin kanssa, joka hävisi Wolverinesille ensin kahdeksalla ja toisessa kohtaamisessa vain yhdellä pisteellä.

Wolverines pelaa fiksua peliä

Wolverinesin hyökkäys on fiksu ja pelaa vahvuuksiensa kautta tai kääntäen, välttää pelaamasta riskialttiita pelejä. He suosivat lyhyttä heittopeliä, joka useimmiten vielä suuntautuu turvallisesti sivurajaa kohti. Silloin epäonnistuessaan pallo yleensä päätyy ulos kentältä. Linjan suuntaisten heittojen tarkoituksena on toimittaa pallo vauhtiin päässeelle keskus- tai laitahyökkääjälle, joka kerää suurimman osan jaardeista heiton jälkeisellä etenemisellä. Täysin vaaraton ei tämäkään taktiikka ole, sillä nopea kulmapuolustaja voi ehtiä syötönkatkoon, joka helposti päätyy maalialueelle, sillä suunnitellun kiinniottajan takana ei juurikaan ole enää muita pelaajia.

<iTrojansin puolustus ei seisoskele kädet taskussa, vaan laittaa vastustajan pelinrakentajillekin vibaa punttiin..


Myös juoksupeleistä merkittävä osa on kiertopelejä linjan päihin. Näihin Trojansin kannattaa varautua, sillä kauden aikana juuri ne ovat tuottaneet vastustajille suurimmat jaardimäärät. Sivusuunnassa jo vauhtiin päässyt pelaaja viilettää helposti hitaammin kulkevien puolustajien ohi taittaessaan juoksunsa kohti vastustajan aluetta. Tärkeässä roolissa ovat oikeat taklauskulmat ja kunnolliset taklaukset alas jalkoihin. Tuplanopeudella itseen nähden kulkevaa puolustajaa ei millään ”narukäsitaklauksella” pysäytetä. Nyt pitää jokaisessa taklauksessa olla koko ruumis ja sielu mukana.

Wolverinesin puolustus on aggressiivinen ja pyrkii luomaan painetta vastustajan pelinrakentajalle sekä pysäyttämään pallonkantajan jo linjassa ellei peräti sen takana. No, niinhän kaikki pyrkivät, sanotte te, mutta Wolverines myös pystyy siihen. Avainasemassa onkin toimivan heittouhkan etablointi varhaisessa vaiheessa, jolloin Wolverines ei voi ladata boksiin niin paljon porukkaa.

<iHarvinainen kuva, jossa Jutta Luhtala on paikoillaan. Tästä sekunnin päästä hän on jo kadonnut maisemaan.


Trojans satsaa nopeuteen

Trojansin laitahyökkääjät eivät ole pelkästään nopeita, he ovat erittäin nopeita. Lisäksi pelinrakentaja Jonna Hakkarainen pystyy heittämään pitkiä pystysuuntaisia heittoja tarkasti kohteeseensa. Eivätkä ne heitot ole mitään lehmän henkäyksiä, vaan kunnon harppuunoita. Pitämällä takakentän pelaajat syvällä odottamassa pitkiä heittoja ja keskikerroksen eli tukimiesosaston varpaillaan screenpelien ja slant-kuvioiden varalta, voi linjaan hyvinkin avautua Lea Kaszasin mentäviä aukkoja. Sama toimii tietysti myös toisin päin eli muutama onnistunut slalomnäytös juosten luo tilaisuuksia blitzkrieg-tyylisille heittohyökkäyksille.

Wolverinesin hyökkäys on tasapainoinen yhdistelmä heittoja ja juoksuja. Juoksupeleissä pallo on kulkenut eniten Tytti Kuusisen ja Jenni Kilpeläisen kainalossa. Kilpeläinen on myös kunnostautunut heittojen kiinniottajana johtuen juuri edellä mainitusta tendenssistä heittää palloa linjan suunnassa vauhtiin päässeelle keskushyökkääjälle. Varsinaisista laitahyökkääjistä Sanni Seppälä on ollut pelinrakentajien suosikkikohteita. Palloa heille ovat toimittaneet Minna Tiainen ja Pia Kosonen. Pisteistä suurimman osan ovat tehneet Seppälä, Kuusinen ja Kilpeläinen eli näitä pelaajia kannattaa pitää visusti silmällä.

<iAnni Hiivola ei pienestä pysähdy.


Myös Trojansin hyökkäys pystyy etenemään niin maata pitkin kuin ilmassakin ja ratkaisuun kykeneviä pelaajia on useita. Juoksupeleissä Lea Kaszas ja Anni Hiivola ovat vastanneet suurimmasta jaardimäärästä. Heittopeleissä Jonna Hakkaraisen heittoja ovat eniten kopanneet Kirsti Nirhamo ja Jutta Luhtala, mutta maaleja on tehnyt myös Elviira Saisaari.

Puolustukset paljon vartijoina

Molempien joukkueiden puolustukset ovat pitäneet vastustajien pisteet minimissään. Yhteistä on myös hyvä liikkuvuus ja nopea reagointi. Trojansin puolustus on kärsinyt muutamista loukkaantumisista ja se kuormittaa tiettyjä avainpelaajia, jotka joutuvat pelaamaan kahteen suuntaan.

Wolverinesin taklaajakuningatar on tukimiehen tontilla pelaava Emmi Järn, joka ehtii vastustajaan kiinni aina ensimmäisten joukossa. Trojansin vastaava pelaaja on Kirsi-Maria Lempinen. Hän on aggressiivinen, mutta älykäs pelaaja, todellinen ”instrument of terror”, joka saa vastustajien hyökkäyslinjan kirjaimellisesti notkumaan varpaillaan odottaessaan numeron 31 blitziä.

<iLea Kaszas on Trojansin yleisavain, joka avaa puolustuksia ja sulkee hyökkäyksiä.


Koska kumpikin välieräjoukkueista on pelannut kokonaan eri joukkueita vastaan, on todellisten voimasuhteiden arvioiminen vaikeaa. On syytä kuitenkin muistaa, että Trojansin runkopelaajista usea on pelannut Naisten Vaahteraliigassa, voittanut mestaruuksia ja edustanut myös maajoukkuetta. Kyseessä ei ole mikään maalaisserkkujen porukka, joka pyörittelee päitään suurkaupungin melskeessä. Nämä mimmit ovat kiertäneet muutakin kuin tahkoa ja lähtevät voittamaan jokaista ottelua. Samaa voi sanoa Wolverinesistakin. Odotettavissa on varmasti jännittävä kamppailu, jossa Trojansilla on vain voitettavaa.

Kari Toivonen