37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans sai esimakua Vaahteraliigan huipun tasosta. Wolverines finaaliin.

12.08.2018 klo 12:33

Relico Trojans Women ja Helsinki Wolverines kohtasivat lauantaina Naisten Vaahteraliigan välieräottelussa Brahenkentällä Helsingissä. Vaahteraliigan kärjen taso oli vielä liian kova Trojansille, sillä Wolverines eteni loppuotteluun luvuin 52–14. Trojans pysyi kuitenkin hyvin pelissä ensimmäisen puoliskon, ja paremmalla onnella olisi voinut tehdä ottelusta tiukemman. Ottelu tarjosi kuitenkin hyvän näyteikkunan siihen, mihin tulevan talven aikana tulee harjoittelussa pyrkiä.

Trojans aloitti ottelun hyökkäävänä osapuolena. Jonna Hakkaraisen heitto oikealla laidalla täysin vapaana viilettäneelle Jutta Luhtalalle olisi tuottanut lähes sataprosenttisella varmuudella maalin, mikäli pallo olisi jäänyt Jutan näppeihin, mutta heitto oli karvan verran korkea ja lisäksi pallo poltti juuri sen verran sormia, ettei kiinniotto onnistunut. Wolverineskaan ei onnistunut etenemään pisteidentekoetäisyydelle omalla hyökkäysvuorollaan, vaan punttasi pallon takaisin Trojansille.

<iOttelun alku oli vielä jännittynyttä tunnustelua.


Tällä kertaa akseli Hakkarainen-Luhtala tuotti hyvää tulosta ja joukkue eteni kentällä. Uuden yrityssarjan aluksi Hakkarainen kokeilee jälleen tavoittaa Luhtalan oikealta laidalta, ja jälleen Jutta on aivan vapaana, edessään viisikymmentä jaardia tyhjää kenttää, mutta jälleen pallo kirpoaa juuri ratkaisevalla hetkellä sormenpäistä. Seuraavat yritykset eivät enää tuottanet jaardeja ja kotijoukkue pääsi taas pallon valtiattariksi.

Kuusinen ja Seppälä aloittavat pisteiden teon

Wolverines saakin orkestroitua tehokkaan draivin. Eniten matkaa taittuu, kun pelinrakentaja Minna Tiainen löytää Sanni Seppälän pitkällä heitollaan, ja down markkereita kannetaan uusiin asemiin vain viiden jaardin päähän Trojansin maalialueesta. Niin lyhyt matka on keskushyökkääjä Tytti Kuusiselle pala kakkua ja niinpä valotaululle sommiteltiin kotijoukkueen johtonumerot 6–0. Lisäpistepotkun toimitti Sanni Seppälä varmasti haarukkaan ja kuutonen vaihtui vielä seiskaksi.

<iMinna Tiaisen heitoissa oli tarkat osoitetiedot.


Trojansin seuraavakin hyökkäysvuoro päättyy Lea Kaszasin potkaisemaan lentopotkuun ja Wolverines pääsi aloittamaan oman hyökkäyksensä Trojansin puolelta kentän puolenvälin tuntumasta. Tytti Kuusinen karkasi heti pahantekoon, mutta Lea Kaszas sai kiskottua hänet tantereeseen vajaat kymmenen jaardia ennen maalilinjaa. Kaksi kertaa Kuusinen yritti puskea läpi Trojansin puolustuslinjan, mutta joutui vain työnnetyksi taaksepäin. Tästä viisastuneena Wolverines siirtyi heittoon, ja niinpä Tiaisen heitto löysi tiensä Seppälän syliin keskellä Trojansin maalialuetta. Seppälä toimitti vielä potkulla pallon haarukkaan ja tilanne oli nyt 14–0.

Pallonmenetykset Trojansin riesana

Tappiotilanteesta huolimatta peli oli tasaista, ja Trojansilla vielä vahva luottamus siihen, että peli voidaan kääntää. Seuraavalla hyökkäysvuorolla Hakkaraisen omat juoksut toivat turkulaisia hyvin eteenpäin, mutta sitten tapahtui harmillinen pallonmenetys, joka tyrehdytti hyvin alkaneen etenemisen. Keskelle kenttää tiukkaan paikkaan, kahden puolustajan väliin Kirsti Nirhamolle tarkoitettu heitto kimposi Kirstin sormista ylöspäin, jolloin siihen pääsi käsiksi kaksi Wolverinesin pelaajaa, Emmi Järn ja Heta Rantanen. Wolverines pääsi aloittamaan hyökkäyksensä hyvässä kenttäasemassa samalla, kun neljännes vaihtui. Wolverines ei kuitenkaan pystynyt muuttamaan syötönkatkoa pisteiksi, sillä Trojansin puolustus laittoi sinipaitaisille stopin aivan maalialueen tuntumassa. Helsinkiläiset koettivat kenttäpotkumaalia, mutta aloitussyöttö leijaili pallonpitelijän tartuntaelimien ohi, eikä ex tempore generoitu heittopeli johtanut pistesuoritukseen.

<iJonna Hakkaraisen heittokäsi oli kovassa käytössä.


Trojansin oma hyökkäysvuoro starttasi syvältä oman maalin tuntumasta ja siinä kenttäasemassa tapahtui yksi pahimmista asioista eli rähmäys. Wolverines sai pallon omalta kannaltaan erinomaisessa paikassa, mutta Trojansin puolustus laittoi hanttiin minkä pystyi. Lopulta Minna Tiainen kuitenkin löysi heitollaan vapaana olleen Jenni Kankaan, joka kasvatti kotijoukkueen johtoa taas kuudella pisteellä. Seppälä oli lisäpistepotkussa erehtymätön. Lukemat tulostaululla 21–0.

Kavennustilaisuus jäi käyttämättä

Tilanne alkoi olla Trojansin kannalta jo hiukan tukala, mutta tappiomielialaa ei kentän laidalla näkynyt. Toisen neljänneksen lähestyessä loppuaan Trojans masinoi huiman hyökkäysvuoron, jonka aikana palloa kuljetettiin niin juosten kuin heittäen omalta 34 jaardin linjalta aina helsinkiläisten 10 jaardin linjan sisäpuolelle. Valitettavasti maalilinja ei kuitenkaan ylittynyt eikä pistetili auennut ennen puoliajan koittamista. Tauolle mentiin kotijoukkueen 21–0 johtoasemassa.

Yhteenvetona ensimmäisestä puoliskosta voitaisiin todeta, että Trojans oli nyt ensimmäistä kertaa tämän kauden aikana tilanteessa, jossa se oli enemmän kuin yhden maalin tappioasemassa. Trojansin koko kauden loistavasti toiminut heittohyökkäys kangerteli, mikä menee ehkä suurelta osin jännityksen ja hermoilun piikkiin. Lisäksi normaali juoksupeli ei uponnut Wolverinesin aggressiiviseen ja erittäin liikkuvaan linjaan, joten eniten jaardeja saatiin pelinrakentajan omilla juoksuilla. Tämä on aina hiukan ongelmallista, sillä ehkäpä vaikeimmin korvattavan pelaajan loukkaantumisriski on tällöin turhan korkea. Paremmalla onnella Trojans olisi voinut onnistua maalinteossa parikin kertaa, jolloin lähtökohdat toiselle puoliskolle olisivat olleet täysin erilaiset.

Wolverines lopettaa Trojansin rimpuilun

Toisen puoliskon aluksi Wolverines sai pallon, joten Trojansille olisi ollut ensiarvoisen tärkeää saada kotijoukkueen eteneminen pysäytettyä ja saada nopeasti itse pisteitä taululle. Toisin kuitenkin kävi, sillä Tytti Kuusinen onnistui maalinteossa heti ensimmäisellä hyökkäysvuorolla. Lisäpistepotkun jälkeen ero oli jo 28 pistettä ja käytännössä tämä katkaisi Trojansin selkärangan. Tästä eteenpäin turkulaisten suoritustaso romahti ja Wolverines tehtaili pisteitä tasaiseen tahtiin tulostaululle.

<iLea Kaszas toi tulostaululle numeroita myös Trojansin sarakkeeseen.


Viimeisen neljänneksen aluksi Trojans saa vihdoin onnistumisia hyökkäyspäässä. Lea Kaszas sai pallon vasemmalle suunnitellussa kiertopelissä, mutta reitin ollessa tukossa Lea vaihtaa suuntaa ja kiertää koko linjan oikealta päätyen lopulta maalialueelle asti kaventaen tilanteeksi 42-6. Lisäpistepeli ei tuota enempää pinnoja.

Wolverines kasvattaa vielä johtoaan Kiira Kesä-Heinon juoksupelistä syntyneellä maalilla sekä Sanni Seppälän lisäpistepotkulla ja kenttäpotkumaalilla, ennen kuin Lea Kaszasin soolojuoksu puolesta kentästä maaliin sekä Jonna Hakkaraisen lisäpistepelistä hankkimat kaksi pisteetä viimeistelevät ottelun loppunumeroiksi 52–14.

Tappiosta huolimatta erinomainen kausi

Ennen ottelua oli vaikea arvioida, millainen tasoero on Naisten Vaahteraliigan ja I divisioonan kärjen välillä. Ottelun jälkeen voitiin todeta, että ero on merkittävä, muttei järisyttävä. Taitotasossa joukkueet eivät suuresti eronneet, mutta olennaisin ero oli suoritusvarmuudessa. Wolverines on pelannut koko kauden kovia joukkueita vastaan joutuen vaalimaan aivan erilaista tarkkuutta ja intensiteettiä kuin Trojans, jonka vastustajista suurin osa oli enemmän tai vähemmän vastaantulijoita. Ainoastaan West Coast Phoenixia ja Kuopio Steelersia vastaan Trojans joutui panemaan ajoittaan likoon koko osaamisensa. Lisäksi sitä osaamista ei näissäkään otteluissa tarvittu kuin hetken aikaa. Nyt vastassa oli Suomen kovin naisten joukkue, ja hereillä olisi pitänyt olla alusta loppuun. Kun siihen ei pystytty, tuloksena oli selvä tappio.

<iTytti Kuusinen oli liian hankala pysäytettävä tällä kertaa.


Kaiken kaikkiaan kaudesta jäi kuitenkin erittäin hyvä maku, ja välierän tuloksenkin kanssa pystyy elämään. Ehkä tappio oli jopa paras tulos Trojansin tulevaisuuden kannalta. Joukkueelle ja valmennukselle ei ainakaan jäänyt sellaista käsitystä, että työ on saatu valmiiksi. Nykyinen taso riitti hyvin I divisioonan jopa ylivoimaiseen voittoon, mutta nyt Vaahteraliigassa tarvitaan vielä hiukan enemmän.

Wolverines antoi havainnollisen esimerkin siitä, mitä on odotettavissa ensi kaudella. Motivaatiota talviharjoitteluun löytyy varmasti, kun nyt nähtiin, että kovintakin joukkuetta vastaan pystytään ajoittain pelaamaan hyvällä tasolla ja opittiin myös, kuinka paljon pitää vielä omaa suoritustasoa parantaa, jotta seuraavalla tasolla voidaan myös pärjätä.

Onneksi joukkueessa on monta kokenutta pelaajaa, jotka ovat pelanneet vuosia ylimmällä sarjatasolla. Lisäksi tänä kesänä ensimmäistä kauttaan pelanneet ovat vuoden kokeneempia ja pystyvät myös siirtämään omaa osaamistaan uusille pelaajille, joita toivon mukaan syksyn rekrytoinneissa ja avoimissa treeneissä saadaan mukaan.

Kari Toivonen