37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Miko Ylikoski ja Otto Junttila Trojansin valmennuksen kaksi ensimmäistä nimeä

23.01.2019 klo 14:15

Turku Trojansin miesten edustusjoukkue valmistautuu tulevaan kauteen ja sen valmennustiimi tulee olemaan viimevuotista huomattavasti laajempi. Esittelemme kaikki valmentajat vuorollaan, mutta sen verran voimme jo paljastaa, että kaikki ovat jenkkifutista seuraaville entuudestaan tuttuja nimiä. Ensimmäisenä julkistettiin puolustuksen ja hyökkäyksen koordinaattorit eli Miko Ylikoski ja Otto Junttila.

Hyökkäyksen koordinoinnista vastaa viime kauden päävalmentaja Otto Junttila. Hänellä on nyt vuosi takana miesten joukkueen valmennusta, mutta taustalla on pitkä ura juniorivalmentajana. Millainen hyppäys oli siirtyä vetämään edustusjoukkueen valmennusta?

- Juniorivalmennus on monessa mielessä edellytys pitkän tähtäimen menestyvään seuratoimintaan. Juniorivuosien tuoma kokemus on pelaajalle kullanarvoista. Junioreissa korostuu peli-ilo ja tiivis joukkuehenki. Yritän aikuisten valmennuksessa pitää samat asiat mukana, koska tekemisessä pitäisi olla kyse aidosta pelaamisesta nauttimisesta. Vuorovaikutus on aikuisikäisten pelaajien kanssa hieman erilaista, varsinkin kokeneiden pelaajien kanssa. Aikuisten pelaajien valmentaminen on tässä mielessä helpompaa. Pidän valmentamisessa jatkuvan kehittymisen ja uuden oppimisen mahdollisuudesta. Valmentajana pääsee seuraamaan ja ohjaamaan pelaajien kehittymistä läheltä ja olemaan osa ikimuistoisia joukkueita.

Mitä ensimmäisestä kaudesta edustusjoukkueen peräsimessä jäi sellaista, josta voit nyt ammentaa oppia seuraavaan kauteen?

- Viime kesän opetuksena on ottaa vielä paremmin huomioon pelaajien lähtökohdat ja ottaa huomioon yhteisen treeniajan määrä suhteessa siihen millaisia tekniikoita pelaajilta odotetaan. Viime kaudessa oli paljon hyvää ja niistä asioista on hyvä pitää kiinni. eteenpäin.

Trojans on Suomen vanhimpia ja menestyneimpiä jenkkifutisseuroja, mutta on nyt tilanteessa, jossa uutta nousua on haettava alemmista sarjoista. Miten itse näet Trojansin tulevaisuuden?

- Olemme vahvasti uudelleenrakennusvaiheessa, mutta se on myös innostavaa. Viime vuonna saimme joukkueen kasaan, ja vaikka pelillinen menestys jäi vaatimattomaksi, jäi kaudesta käteen hyviäkin pelejä ja onnistumisia. Mukaan on tullut tänä vuonna vanhoja konkareita tuomaan uutta kipinää tekemiseen. On tärkeää, että vaikka kilpailullisesti olemme ottaneet pari pykälää alempaa vauhtia, saamme pidettyä tietotaitoa ja osaamista korkealla tasolla. Meille on tullut aikuisikäisiä uusia harrastajia mukaan sekä viime vuonna, että tänä syksynä. Toivon että myös yliopistofutisyhteistyö jatkuu hyvin ja kehittyy edelleen. Iso fokus on junioritoiminnan ja junioripolun kehittämisessä.

Mitkä ovat tämän hetken suurimmat haasteet, joiden parissa joudut painimaan ja mitkä asiat vastaavasti ovat mielestäsi hyvällä tolalla?

- Treeneissä on ollut hyvä ilmapiiri ja treenit ovat olleet sisällöltään laadukkaita. Uutena mukaan tulleet pelaajat ovat urheilullisia kavereita, jotka nappaavat nopeasti kiinni ”coaching pointeista”. Haasteena ovat olleet isot erot pelaajien kokemuksessa, mutta lajin perusteiden hiomisesta ei ole haittaa kenellekään. Kun sekä pelaajat että valmentajat nauttivat siitä mitä tekevät, ja kaikki kokevat saavansa tekemisellään asioita eteenpäin, on lähtökohta hyvä.

Toimit hyökkäyksen koordinaattorina, millaista hyökkäyspeliä Trojans sinun alaisuudessasi tulee pelaamaan?

- Taloudellista ja tehokasta futista, joka asettaa pelaajat sellaiseen asetelmaan, jossa he pystyvät voittamaan. Taloudellisuudella tarkoitan sitä, että aikaa ei mene määräänsä enempää taktiikoiden opiskeluun vaan voimme käyttää yhteisen ajan tekniikoiden hiomiseen kentällä. Samaan aikaan on tärkeää, että työkalupakista löytyy riittävä määrä työkaluja.

Puolustuksen koordinaattori on tulevalla kaudella vielä viime kesänä Vaahteraliigassa pelannut Miko Ylikoski. Miko on todellinen Trojans-ikoni, joka on edustanut turkulaisseuraa niin hyvinä kuin huonoina aikoinakin. Viime kaudella Miko teki visiitin Tampere Saintsiin voidakseen pelata vielä yhden kauden korkeimmalla sarjatasolla Trojansin luovuttua omasta Vaahteraliigapaikastaan kauden 2017 päätteeksi. Saints-kauden jälkeen Miko kuitenkin on palannut jälleen mustavalkoisiin, tällä kertaa valmentajaksi. Miko on aiemmin valmentanut naisten joukkuetta peliuransa rinnalla, mutta nyt hänen roolinsa on pelkästään valmennuksellinen. Millaisia ajatuksia se herättää?

- Hiukan ristiriitaisia. Tiedän kokemuksesta, että nautin valmentamisesta, mutta pelaajana oleminen on ollut niin kauan osa identiteettiäni, että tulee varmasti olemaan vaikeaa totutella tähän uuteen rooliin.

Kysyttäessä mikä valmentamisessa motivoi, vastaus on kilpaileminen. Se ei yllätä, sillä Ylikoski tunnettiin pelaajana totaalisesta peräänantamattomuudestaan. Lukuisista loukkaantumisistaan huolimatta hän painoi aina kentällä täysillä. Kilpailuvietti on siis Mikolla kova, eikä se varmasti katoa mihinkään, vaikka pallon sijaan käteen ilmestyy valmentajan kansio. Trojansin tulevaisuutta koskevaan kysymykseen Mikolla oli yhtä ytimekäs vastaus: Suomen mestari 2021. Se on hyvä tähtäyspiste, ja vaikka Vaahteramaljaa ei vielä parin vuoden päästä nosteltaisikaan, pitää tavoite olla korkealla ja jokaista ottelua lähteä voittamaan.

Trojansin miesten edustusjoukkueen tulevan kauden valmennustiimiä ja pelaajavahvistuksia julkistetaan talven ja alkukevään mittaan tasaiseen tahtiin. Seuraavaksi on luvassa mielenkiintoinen pelaajauutinen.

Kari Toivonen