37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans Women vei pisteilottelun nimiinsä Naisten Vaahteraliigan avauksessa

11.05.2019 klo 19:12

Kauden 2019 Naisten Vaahteraliigan avausottelussa kohtasivat nousijajoukkueet Turku Trojans Women ja Kuopio Steelers Naiset, jotka kohtasivat viime kaudella I divisioonan finaalissa. Molemmat tekivät pisteitä tasaisesti läpi ottelun, mutta viimeisellä neljänneksellä turkulaisten puolustuksen tekemät kaksi maalia osoittautuivat lopulta käänteentekeviksi. Kotijoukkue kuittasi voiton numeroin 46–30 (20–14).

Trojans aloitti vahvasti ja pääsi tulostaululle heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan. Pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen pitkä heitto tavoitti Jutta Luhtalan sormenpäät ja lähistöllä ei ollut ketään, joka olisi voinut Juttaa enää tavoittaa ennen maalialuetta. Pelattu lisäpistepeli ei tuottanut tulosta, joten peli oli kotijoukkueelle 6–0.

Steelers kuittasi tilanteen heti maalia seuranneella hyökkäysvuorollaan Laura Pulkkisen maalilla ja laittoi vielä lisäpistepotkun verran paremmaksi ottaen johtoaseman nyt vuorostaan itselleen. Kun pisteiden tekovauhtiin kerran päästiin, niin Trojans osoitti, että kertaus on opintojen äiti ja antoi uusintaesityksen avausmaalista. Hakkaraisen pitkällä heitolla Luhtala irti ja maalintekoon. Lisäpisteitä yritettiin tälläkin kertaa pelaamalla kahta, mutta yhtä laihoin tuloksin kuin ensimmäisellä kerralla.

Seuraavan Steelersin hyökkäysvuoron Trojansin puolustus onnistui pysäyttämään ja saatuaan pallon takaisin, turkulaishyökkäys järjesti pallon kolmannen kerran Kuopion maalialueelle ja asialla oli tietysti Jutta Luhtala, joka poimi Hakkaraisen heiton aikaisempia ahtaammasta paikasta. Tällä kertaa lisäpistepelikin onnistui, kun Hakkarainen piti pallon itse ja livahti kuopiolaispuolustuksen lomitse maalilinjan yli.

Kuopio löysi lääkkeet Trojansin heittopeleihin

Toiselle neljännekselle siirryttiin lukemissa 20–7 ja seurasi seesteisempi vaihe ottelussa. Steelers muutti taktiikkaansa ja alkoi luoda enemmän painetta Trojansin pelinrakentajalle. Turkulaisten hyökkäyksen linjalla oli vaikeuksia estää läpi puskevia Steelersin puolustajia hyppimästä Hakkaraisen silmille ja tuloksena oli säkityksiä ja hätäisiä heittoja. Toinen neljännes alkoi lähestyä loppuaan, kun Steelersillä oli pallo hallussaan ja kova halu saada kavennus aikaiseksi, sillä voitettuaan kolikonheitossa kuopiolaiset olivat valinneet hyökkäysvuoron toisen puoliskon alkuun, joten edellytykset hyvään kiriin olivat olemassa.

Steelersin heittopeli on ottanut talven aikana isoja askeleita ja pelinrakentaja Emmi Kolehmaisen yhteistyö laitahyökkääjiensä kanssa oli silminnähden parantunut viime kaudesta. Kanadalainen päävalmentaja Aaron Page saapui Suomeen jo tammikuussa ja hän on tehnyt hyvää työtä etenkin tällä osa-alueella. Samalla, kun sekunnit pelikellossa hupenivat, eteni myös Steelersin hyökkäys vääjäämättömästi kohti Trojansin maalialuetta. Kolehmaisen pitkä heitto vain muutamia sekunteja ennen puoliajan alkua tavoitti sekä maalialueelle ehtineen Laura Pulkkisen että useammankin turkulaispuolustajan kädet, mutta niin vain Pulkkisen onnistui poimia puhallettava lelu haltuunsa Trojansin puolustajien nenien edestä. Lisäpistepotku vielä varmasti haarukkaan ja puoliajalle mentiin lukemissa 20–14.

Kuopiolaisilla lentokeli

Kolmannen neljänneksen aluksi Trojans joutui potkaisemaan pallon jälleen Steelersille, joka hyvän palautuksen jälkeen tuli läpi kentän ja runsaassa minuutissa pallo oli Trojansin maalialueella. Asialla kukapa muu kuin Laura Pulkkinen, joka viimeisteli tihutyön potkaisemalla lisäpistepotkun haarukkaan ja vieden Steelersin toisen kerran ottelussa yhden pisteen johtoon. Taululla paistoivat nyt lukemat 20–21.

Pisteiden teko ei suinkaan loppunut tähän. Trojansin hyökkäys masinoi hyökkäysvuoron, joka oli tyrehtyä jo muutamaan otteeseen, mutta kuin ihmeen kaupalla uudet yritykset saatiin kuitenkin aina hankittua. Sari Kuosmanen näytti yleisölle, miksi hän on maajoukkueen pitkäaikainen luottolaituri hankkimalla tiukassa paikassa uudet yritykset. Sen jälkeen kotijoukkue sai hiukan apua vastustajalta, joka otti kerralla kaksi isoa rangaistusta, ensin kasvosuojukseen tarttumisesta ja perään rangaistuksesta mussuttamisesta. Niiden seurauksena matka maalialueelle puolitettiin kahteen kertaan. Kentän lyhennyttyä radikaalisti Sari Kuosmanen pääsi tekemään ensimmäisen maalinsa Trojansin paidassa Jonna Hakkaraisen heitosta. Lisäpistepeli ei tuottanut enempää merkittävää tulostaululle, mutta Trojans otti jälleen johtoaseman itselleen lukemin 26–21.

Puolustus kunnostautuu maalinteossa

Tässä vaiheessa Trojansin puolustus astui näkyvästi esiin myös pisteiden tekijänä. Koko ottelun hyökkäyksen puolella hiukan pimennossa ollut Lea Kaszas luki Steelersin hyökkäyssuunnitelmat tarkalleen oikein, katkaisi Emmi Kolehmaisen heiton ja juoksutti pallon kuopiolaisten kenttäpäätyyn. Lisäpistepelissä Hakkarainen toisti ainoan toimineen lisäpistekuvion eli piti pallon itse ja toi Trojansille kaksi pistettä lisää. Tilanne oli nyt 34–21 ja kotiyleisö pystyi hengittämään hiukan vapautuneemmin. Ainakin hetken aikaa.

Trojansin puolustus sai Laura Pulkkisen juoksut aika hyvin kuriin ja heittopeleissä pelinrakentaja Kolehmaisellekin alkoi tulla välillä kiire. Steelersin hyökkäyksen pysähdyttyä puoleen kenttään, Pulkkisen lentopotku oli juuri oikean mittainen ja saattoi Trojansin huonoon kenttäasemaan syvällä omalla puoliskolla. Seuranneet yritykset eivät tuottaneet tulosta ja kun Steelersin puolustajat vielä ahdistelivat Hakkaraista kuin feissarit kävelykadulla, päätyi Hakkarainen omalle maalialueelleen. Sieltä hän joutui pelastautumaan hätäisellä heitolla, jonka tuomarit tulkitsivat tahalliseksi epäonnistumiseksi heittoyrityksessä. Koska heitto tehtiin maalialueelta, tuomittiin siitä oma maali eli kaksi pistettä vastustajalle ja pallo piti vielä potkaista takaisin Steelersille.

<iSama suunta kaikilla, mutta Jutta Luhtala keskellä on se, jolla on pallo ja joka on valinnut määränpään.


Viimeiselle neljännekselle mentiin lukemissa 34–23 eli eroa oli vain 11 pistettä. Steelers eteni omalla hyökkäysvuorollaan mallikkaasti Pulkkisen juoksuin ja Kolehmaisen heitoin jo hyvän matkaa Trojansin kenttäpuoliskolle, kun Turun urheilupuiston yläkentän yleisölle tarjottiin havainnollinen esitys amerikkalaisen jalkapallon sääntöjen mielenkiintoisista yksityiskohdista. Steelersin pelinrakentaja heitti pallon suoraan sivulle päin kohti täyteen vauhtiin ehtinyttä pallon vastaanottajaa, joka ei kuitenkaan saanut palloa kiinni. Pallo päätyi tekonurmen pintaan ja möllötti siinä. Epäonnistunut eteenpäin heitto katkaisee pelin, mutta sivulle tai taakse heitetty pallo lasketaan rähmäykseksi ja pallo on kaikkien pelattavissa. Pelaajat lopettivat pelaamisen, kunnes joku hoksasi, että peliä ei ole vihelletty poikki eli pallo on yhä pelissä. Läpi ottelun hyvin pelannut, Trojansin Hanna Ropanen ei jäänyt ällistelemään orpona odottavaa pelivälinettä, vaan koppasi pallon kainaloon ja lähti pistelemään kohti toista päätyä. Mukavan etumatkan turvin edennyt Ropanen saavutti maalialueen ennen kuin hänen perässään pinkoneet kuopiolaiset ehtivät rensseleihin kiinni. Vaikka lisäpistepeli ei tuonutkaan isompaa pistepottia, sai Trojans tällä maalilla jo turvallisen tuntuisen johtoaseman, kun taululle sommiteltiin lukemat 40–23.

Steelers ei luovuta

Steelers ei kuitenkaan luovuttanut, eikä pisteiden teko tähän loppunut. Kuopiolaiset pääsivät vielä tuulettamaan yhtä maalia, kun Kolehmainen bongasi aivan omissa oloissaan keskellä kenttää, Trojansin maalialueen tuntumassa päivystäneen Noora Koposen, jolla oli vain muutama askel maalintekoon. Pulkkinen merkkautti lisäpistepotkuihinsa 100 prosentin onnistumisella virtuaalisen laatusertifikaatin kenkäisemällä pallon haarukkaan ja oltiin tilanteessa 40–30.

Illan viimeiset pisteet sai kunnian viimeistellä Jutta Luhtala, jonka neljäs maali oli se proverbiaalinen viimeinen naula Steelersin arkkuun. Peliaikaa oli alle kolme minuuttia ja eroa 16 pistettä. Amerikkalaisessa jalkapallossa sen kurominen umpeen on hyvinkin mahdollista, mutta tänä iltana sellaista ei kuitenkaan nähty. Steelersiltä loppuivat yritykset maalia seuranneella hyökkäysvuorolla ja Trojans pääsi kuluttamaan pelikellosta sekunnit pois.

"Kuopio oli loistava"

”Hyvä peli, tiukka peli, Kuopio oli loistava”. Näin totesi Trojansin päävalmentaja Pauli Ojanen ottelun jälkeen ja kertoi, että puolustus oli valmistautunut koko viikon täysin erilaiseen hyökkäykseen kuin mitä tänään nähtiin. Pelin aikana tehtiin kuitenkin tarvittavia muutoksia ja löydettiin aika paljon virheitä, joita voidaan korjata. Hyökkäys oli tehokas, mutta peruspeleissä oli vielä parannettavaa. Steelers oli todella fyysinen joukkue ja varsinkin linjat olivat ajoittain helisemässä. Juoksupelit eivät kuopiolaisiin uponneet ja Lea Kaszas olikin melko vähäisellä käytöllä tässä ottelussa. Onneksi Trojansin heittopeli on laadukasta ja laitahyökkääjäkalusto huippuluokkaa. tosin se koki pahan menetyksen, kun Kirsti Nirhamo loukkasi itsensä ottelussa. Vamman vakavuus selviää vasta myöhemmin.

Trojansin seuraava ottelu on vieraspeli Helsingissä, jossa vastaan asettuu Roosters. Seuraava kotiottelu pelataan Turussa urheilupuiston yläkentällä sunnuntaina 26.5. kello 13.00. Vastustajana silloin Tampere Saints.

Kari Toivonen