Turku Trojans (etusivulle)
Vaahteraliiga
Peliraportti Pronssiottelu: Roosters vs. Trojans

Trojansin taistelu ei riittänyt pronssiin asti

10. 9. 2005

Onnetarkaan ei hymyillyt Trojansille Vaahteraliigan pronssiottelussa, vaan Helsinki Roosters vei mitalit pelitapahtumiin nähden turhankin selkein 30-13 numeroin. Oman lisänsä kuumaksi käyneeseen kamppailuun toivat tuomarit, joiden taidot eivät yltäneet ottelun tärkeyden tasolle. Neljäs sija on kuitenkin tämän vuoden nuorelle joukkueelle erinomainen sijoitus.

Ottelun alussa Trojansin hyökkäys ei onnistunut etenemään juurikaan kentällä ja alku kului pääasiassa puolustuksen torjuntataistelun merkeissä. Kolmesti turkulaiset onnistuivat pysäyttämään Roostersin hyökkäyksen noin 20 jaardin päähän maalista ja pakottivat kukonpojat tyytymään potkumaaliyrityksiin. Roostersin Kari Hytönen olikin “the man of the hour” ja onnistui jokaisella yrityksellään lisäämään helsinkiläisten pistetiliä kolmella pongolla. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen tilanne 9-0 kotijoukkueelle.

Neljänneksen vaihduttua Trojans sai peliään kulkemaan ja päästyään Jamal Allenin kahdella kiinniotolla iskuetäisyydelle Roostersin 20 jaardin sisäpuolelle, Chris Dapoliton tarkka 12 jaardin heitto maalialueen keskelle ennättäneelle Enes Becicille kavensi tilanteeksi 9-6. Lisäpisteitä yritettiin ottaa pelaamalla, mutta Dapoliton heitto päätyi Roostersin Aarno Sjöblomin näppeihin ja yritys kuivui kasaan.

Trojansin hyvä ote näytti jatkuvan, kun turkulaiset onnistuivat taas pysäyttämään Roostersin hyökkäyksen oman 40 jaardin linjan tuntumassa, mutta helsinkiläiset päättivät pelata neljännenkin yrityksen ja pelinrakentaja Kalle Karppinen löysi heitollaan Henri Myöhäsen, joka karkasi pallon kanssa aina maalialueelle asti. Hytösen lisäpistepotkun jälkeen Roostersin johto kasvoi kymmeneen pisteeseen. Tilanne 16-6.

Tämä ei lannistanut turkulaisjoukkuetta, vaan ovelalla kikkapelillä Trojans pääsi etenemään Roostersin kenttäpuoliskolle. Jo aiemminkin kauden aikana nähty peli, jossa Dapolito heittää sivulleen Jamal Allenille, joka taas rullaa kohti sivurajaa ja heittää sitten syvälle ehtineelle Antti Palmroosille meni Roostersin puolustukselta läpi kuin väärä raha. Muutama hölmö rangaistus kuitenkin torpedoi tämän pelin myötä saadun hyvän kenttäaseman. Hetkeä myöhemmin Trojans oli saamassa pallon takaisin Roostersin joutuessa punttaamaan, mutta turkulaisittain epäonnekkaan pompun kauta pallo osui Trojansin pelaajaan, jolloin se muuttui kummankin joukkueen vapaasti tavoiteltavaksi ja totta kai punanuttu ehti pallolle ensin.

Roosters pääsi jo maalialueen porteille, kun Trojansin puolustus sai vyörytyksen pysähtymään. Kun peliaikaa oli vain viitisen sekuntia jäljellä ennen puoliaikaa, Roostersin Kari Hytönen komennettiin taas potkaisemaan. Tällä kertaa potku ei kanna maalipuiden väliin, sillä puolustuksen linjasta noussut käsi ehti torjumaan potkun. Tauolle mentiin siis tilanteessa 16-6.

Kolmannen neljänneksen aluksi kumpikin joukkue rähmäsi pallon, mutta vain Roosters onnistui kapitalisoimaan möhläyksen maaliksi. Tom Tucker kantoi pallon keskeltä sisälle vieden kotijoukkueen lisäpistepotkulla höystettynä 23-6 johtoon. Trojans kuittasi maalin, kun Dapoliton heitto suhahti Antti Palmroosin käsiin muutaman jaardin päässä Roostersin maalista ja puolustajan kovan taklauksen sattelemana Petu sukelsi maalilinjan yli. Janne Stenbergin lisäpistepotku kavensi johdon taas kymmeneen pisteeseen. Taululla lukemat 23-13. Peli oli vielä täysin avoin.

Tilanne muuttui ratkaisevasti, kun koko ottelun ajan epävarmasti esiintyneet tuomarit käänsivät ottelun kulun kiistanalaisella tuomiollaan. Trojans oli saanut Roostersin hyökkäyksen pysähtymään puoleen kenttään ja edessä oli neljäs yritys. Hyökkäyksen linja liikkui ennen pallon liikkeelle lähtöä saaden Trojansin pelaajat ylittämään aloituslinjan, peli käynnistyi, mutta lippujen lennellessä se puhallettiin heti poikki. Pienen tuomariston neuvonpidon jälkeen aluksi selvältä näyttänyt tuomio kääntyikin Trojansia vastaan ja Roosters sai uudet yritykset. Turkulaisleirissä päreet alkoivat kyteä ja kun heti seuraavassa pelissä Tom Tucker juoksi pallon puolesta kentästä maaliin, proput paloivat tyystin. Varsinaisena kivikasvona tunnettu Janne Salonen hiiltyi niin totaalisesti, että tuomaristo palkitsi performanssin 15 jaardin rangaistuksella. Roostersin johto kasvoi numeroihin 30-13 ja peli vaikutti selvältä.

Trojans yritti kehittää vielä jonkinlaista takaa-ajoa ja onnistuikin Janne Stenbergin ja Antti Palmroosin kiinniotoilla sekä Teemu Paukkulan juoksuilla etenemään kentällä suhteellisen mallikkaasti. Varsinainen maalinteko tosin epäonnistui milloin mistäkin syystä. Paras tilanne oli, kun turkulaishyökkäys oli päässyt jo Roostersin kymmenen jaardin sisäpuolella, mutta erehtyi kokeilemaan aiemmin vähemmän kokeiltua ns. option-peliä, jossa pelinrakentaja puolustajan ahdistaessa vippaa pallon viime tingassa edellään juoksevalle keskushyökkääjälle. Paukkula ei saa palloa näppeihinsä ja se putoaa nurmelle kaikkien ulottuville. Ei tarvitse olla mikään ainokassinen voidakseen arvata, että ensimmäisenä palloon ehti Roostersin pelaaja.

Toinen vastaava hyvä eteneminen taas lopahti, kun kukonpoikien B.J. Paulus katkaisi dapoliton syötön, mutta peliaikaa oli silloin enää pari minuuttia jäljellä, joten sen vaikutus jäi olemattomaksi. Pelin lopputulos siis 30-13 ja pronssimitalit pujotettiin helsinkiläiskauloihin. Roostersin parhaana palkittiin potkaisija Kari Hytönen ja Trojansilta niin ikään potkuspesialisti ja laitahyökkääjä Janne Stenberg. Koko ottelun paras pelaaja oli Roostersin Tom Tucker.

Pronssiottelusta jäi hieman ikävä sivumaku, sillä vaikka Roosters oli ottelussa niskan päällä, oli Trojansilla kuitenkin vielä saumoja voittoonkin asti, kunnes näkemyserot sääntötulkinnoista puhkesivat avoimeksi konfliktiksi tuomariston kanssa. Lippuja tuntui lentelevän taskusta ensin tuulenkin mukana, mutta karkeatkaan syötön vastaanoton häirinnät eivät täyttäneet tuomariston kriteerejä ja liput pysyivät taskussa.

Ottelun loputtuakin vielä kekäleenä hehkunut valmentaja Tomi Haula totesi rauhoituttuaan, että kausi on ollut kaikesta huolimatta menestys. Nuoret pelaajat, kuten Ville Järviö, Iisakki Ullakonoja, Mihail Ruotsi ja monet muutkin, ovat kasvaneet alkukauden junioreista aikuisten mitat täyttäviksi pelimiehiksi, joista on tulevina vuosina vielä paljon iloa. Trojans siirtyi heti ottelun päätyttyä Turkuun juhlimaan kauden päättymistä ja hyvästelemään amerikkalaisvahvistuksiaan, jotka lähtevät viikonlopun kuluessa paluumatkalle kotimaahansa.

Kari Toivonen

Ylös
Paluu sarjataulukkoon