Naisten Vaahteraliiga on edennyt välierävaiheeseen. Turku Trojans ja Tampere Saints ratkovat sunnuntaina klo 15.00 toisen finaalipaikan kohtalon ottelussa, joka pelataan poikkeuksellisesti Ruskon kirkonkylän kentällä Trojansin kotiareenan, urheilupuiston yläkentän, ollessa varattuna muihin tarkoituksiin.
Toinen välieräpari, Helsinki Wolverines–Mikkeli Bouncers, pelaa oman ottelunsa jo lauantaina, joten sunnuntain ottelussa tiedetään jo tuleva finaalivastustaja. Wolverines tietysti lähtee omaan otteluunsa vahvana ennakkosuosikkina, mutta pelit pelataan aina kentällä, ei paperilla.
Trojans ja Saints ovat kohdanneet runkosarjan aikana kahdesti ja molemmat ottelut ovat päättyneet Trojansin voittoon. Ensimmäinen, sateessa Tampereella pelattu ottelu, päättyi Saintsin selvään 6–53 tappioon. Turussa päästiin pelaamaan paremmissa heittokeleissä ja ottelu olikin tasaisempi. Se päättyi kotijoukkue Trojansin voittoon 48–20, mutta oli puoliajalla vielä lukemissa 21–20. Kaikki merkit viittaavat siihen, että sunnuntain välierässä nähdään loppuun asti äärimmäisen tasainen kamppailu finaalipaikasta.
Statistiikkaa Saintsista
Saints on profiloitunut vahvaksi heittojoukkueeksi, mikä pitääkin paikkansa, kun verrataan muihin Naisten Vaahteraliigan joukkueisiin. Lukumääräisesti juoksupelejä on hiukan enemmän, mutta pelinrakentajansa Emilia Rädyn johdolla tamperelaiset ovat edenneet heittämällä runkosarjan kymmenessä ottelussa yhteensä 1893 jaardia. Heittoyrityksiä on ollut 320, joista kohteensa on löytänyt 133 eli onnistumisprosentilla 41,6 %, mitä voidaan pitää varsin kelvollisena. Kun paljon heittää, missejäkin tule välillä ja syötönkatkojen määrä 13 on sarjan toiseksi korkein.
Juosten jaardeja on kertynyt, 1513. Mielenkiintoisesti 589 niistä on tullut pelinrakentajan omista juoksuista. Saattaakin olla, että osa juoksuiksi merkityistä peleistä on alkujaan tarkoitettu heitoiksi, mutta suunnitelmat ovat pelin aikana muuttuneet ja pelinrakentaja on ottanut saatavilla olevat jaardit juoksemalla. Mikäli näin on, Saintsin heittoalttius on tilastojen kertomaa suurempaa. Todettakoon muuten, että Räty on joukkueensa paras etenijä. Nuo 589 jaardia ovat 257 jaardia enemmän kuin parhaalla keskushyökkääjällä, Emma Kammosella.
Saintsin puolustus on liigan rankingissa vasta neljännellä sijalla sallien vastustajien edetä yhteensä 3096 jaardia eli yli 300 jaardia ottelua kohden. Tässä onkin joukkueiden suurin ero, sillä Trojansin puolustus on antanut vastustajille vain 181 jaardia per ottelu.
Ja vielä lisää tilastoja
Trojansin juoksu/heittosuhde on aavistuksen verran enemmän juoksupeleihin kallellaan kuin Saintsilla, mutta eroa on vain viitisen prosenttia. Runkosarjaa kokonaisuutena tarkastellessa 61,4 % Trojansin pelivalinnoista on juoksupelejä ja 38,6 % heittopelejä eli karkeasti 60/40 suhteella. Saintsilla vastaavat lukemat ovat 55,7 % juoksuja, 44,3 heittoja eli pyöreästi 55/45.
Trojansin Jonna Hakkaraisen heittojen onnistumisprosentti on karvan verran parempi kuin tamperelaisella virkasisarellaan eli 43,1 %. Suurempi ero onkin sitten syötönkatkoissa, joita Hakkarainen on heittänyt vain viisi. Kumpikin joukkue on edennyt onnistuneella heittopelillä keskimäärin noin 14 jaardia.
Kaikki edellä puhuttu voidaan kuitenkin heittää, jos nyt ei romukoppaan, mutta ainakin syrjään, kun aletaan tarkastella näiden kahden joukkueen keskinäisiä kohtaamisia.
Niissä Trojans on edennyt Saintsia vastaan yhteensä 819 jaardia, joista peräti 683 jaardia juosten ja vain 136 heittäen. Toisin sanoen juoksu- ja heittopelien suhde onkin noin 80/20. Saintsin vastaavat luvut ovat 616 kokonaisjaardia, joista juosten 362 ja heittäen 254 eli suhde vastaa aika lailla keskiarvoa ollen luokkaa 60/40.
Trojansin puolustus on katkaissut tamperelaisten heiton viidesti, Saints ei turkulaisia vastaan ole vielä napannut syötönkatkoa.
Hyökkäyspelejä Trojansilla on kahdessa keskinäisessä ottelussa ollut 100 ja Saintsilla peräti 152. Trojans on edennyt yhtä yritystä kohden 8,2 jaardia, kun taas Saintsin keskiarvo on ollut 4,0 jaardia.
Peliajallisesti Saintsin hyökkäys on pitänyt palloa kahdessa ottelussa yhteensä 52 minuuttia 45 sekuntia, Trojans vain 43 minuuttia 15 sekuntia.
Yhteenvetoja ja ennustuksia
Jos tästä tilasto-oksennuksesta jotain voi yhteenvetoa tehdä, ja sen pohjalta jotain ennakoida, niin Saints tuntuu pohjustavan useilla lyhyillä juoksupeleillään tilaa pidemmille heitoille, joissa kohteena on yleisimmin Lotta Ahonen tai Suvi Mikkonen. Jos laitureita ei ole vapaana pelinrakentaja Räty yrittää juosta itse. Juoksuja tulee riittävän usein ja niillä edetään 3–4 jaardia, jotta vastustajan on pysyttävä valppaana juoksuja vastaan. Myös Rädyn vikkelät jalat estävät LB- ja DB-paikoilla pelaavia pudottautumasta kovin alas takakentälle. Ei mikään maailman uusin taktiikka, mutta jos se kerran toimii, kannattaa sitä käyttää.
Tutut ovat puolustuksen lääkkeetkin, sillä aina, kun hyökkäyksellä on useampia optioita käytettävänään, pitää pyrkiä ottamaan aika pois, jotta optioiden määrä supistuu. Se tarkoittaa voimakasta paineistusta pelinrakentajalle. Mitä enemmän pelinrakentajalla on aikaa huseerata linjan suojassa, sitä varmemmin löytyy joko vapaa laitahyökkääjä tai aukko johon voi itse pinkaista.
Oman lisämausteensa Saintsin peliin tuo taipumus potkaista kaikki aloituspotkut lyhyinä onside-potkuina. Trojansia vastaan onnistumisprosentti pallon saamiseksi takaisin potkaisevan joukkueen haltuun on tällä kaudella ollut 33 %. Kuudesta aloituspotkusta Saintsin pelaaja on onnistunut haalimaan pallon itselleen kahdesti. Tuo alkaa jo olla tekijä, jolla voi tasaisessa ottelussa olla ratkaiseva vaikutus, joten Trojansin potkunpalautusjoukkueessa olisi syytä harjoitella soikean pallon taltuttamista hiukan tavallista enemmän.
Trojansin hyökkäys on tavallaan hiukan käänteinen versio Saintsin vastaavasta. Trojansin juoksuhyökkäys on vahva ja tekee myös tulosta. Heitoilla pidetään puolustus varpaillaan myös takakentällä, jolloin Laura Pulkkinen ja Lea Kaszas saavat juoksutilaa. Mikäli koko laitahyökkääjäkaarti on terveenä ja kokoonpanossa, kasvaa heittouhka huomattavasti. Trojansin optiopelit ovat olleet myrkkyä vastustajille, koska sen ottaminen pois on hankalaa, jos pelinrakentaja on itsekin todellinen juoksu-uhka, kuten Jonna Hakkarainen on.
Peliin vaikuttaa myös eräs joukkueiden ulkopuolinen tekijä. Nimittäin sää. Vettä ei näyttäisi olevan tulossa, mutta Ruskon kentällä, peltoaukeiden keskellä, tuulee aina. Siis aina. Ei ole tavatonta, että pallo liikkuu ilmassa sivusuunnassa metrejä, mikä ei voi olla vaikuttamatta heittotarkkuuteen.
Välieräottelu pelataan siis todellakin Ruskon kentällä, joten sunnuntaina runsas kannustus on tarpeen, jotta Ruskolle saadaan kunnon kotikentän tunnelma. Ottelu alkaa kello 15.00.
Otteluisäntänä toimii Meglar Pro Oy.
Meglar Pro Oy tarjoaa ammattitaitoista työvoimaa monenlaisiin vaativiin työkohteisiin. Meglar Pron ammattilaisia on osallistunut mm. Meyerin Turun telakalla maailman suurimpien risteilyalusten osaprojekteihin, kuten putkitöihin, hitsaukseen ja koneasennuksiin.
Lue lisää Meglar Pro Oy:n tarjoamista palveluista sekä referensseistä osoitteesta meglar.fi