Trojans Women varmoin ottein välierästä loppuotteluun

Julkaistu: 3.8.2024


Trojans ei jättänyt epäselvyyksiä finaalipaikan suhteen, vaan otti selvän 41–0 voiton Oulu Northern Lightsista. Trojans juoksi ottelussa tavallista enemmän ja Laura Pulkkinen viimeisteli kaikkiaan kolme maalia sekä viisi lisäpistepotkua.
Artikkelin kuvat ©Roosa Vilkanen

Trojans voitti kolikonheiton, mutta luovutti hyökkäysvuoron Northern Lightsille, joka saikin etenemistä aikaiseksi varsin kohtalaisesti. Hyökkäysestä loppui kuitenkin puhti puoleen kenttään mennessä, kun Trojansin puolustus ei antanut tonttiaan oranssipaitaiselle vierasjoukkueella halvalla. Nana Olavuo linebacker-osastolta suoritti pari mehukasta taklausta juuri oikeaan aikaan oululaisten ollessa jo pääsemässä toteuttamaan suunnitelmiaan. Toisen taklauksen seurauksena Oulun pelinrakentaja Nea Törmänen loukkasi itseään ilmeisesti alastulossa ja oululaiset luopuivat neljännellä yrityksellä pallosta lentopotkulla. Potkua palauttamaan oli tullut pelinrakentaja Lea Kaszas, joka pallon saikin, eikä siitä sitten luopunutkaan ennen maalialuetta. Trojansin erikoisjoukkuen blokit osuivat makeasti kohdilleen ja suunnistajamestari Kaszas vielä löysi aina oikeat aukot joista juosta. Viimeisen esteen maalin tieltä raivasi Nana Olavuo, joka tuuppasi kumoon potkun suorittaneen Annika Kyröläisen. Lisäpisteen potkaisi varmasti haarukkaan Laura Pulkkinen ja kotiyleisö sai taputtaa 7–0 tilanteelle vapautuneesti. Ottelu alkoi kotijoukkuen kannalta suostuisissa merkeissä.

Oulu hyvin pelissä mukana

Oulun toinen hyökkäysvuoro alkoi hyvällä potkunpalautuksella, joka toi Lightsin edellistä vuoroa parempaan kenttäasemaan. Juoksupelikin toimi nyt paremmin ja oululaiset etenivät joutuisasti kohti Trojansin kenttäpäätyä. Satu Laamanen kunnostautui erityisesti pallonkantajana tässä hyökkäysvuorossa. Northern Lights pääsi etenemään jo red zonelle eli alle 20 jaardin päähän Trojansin maalialueesta. Sitten eteen nousi musta seinä. Trojansin puolustus ei enää antanut oululaisille siimaa, vaan pysäytti etenemisen aivan maalialueen kuvitteellisille porteille. Neljännellä yrityksellä Northern Lights yritti päästä tulostaululle kenttäpotkumaalilla, mutta pallo ohitti maalihaarukan reilusti vasemmalta puolelta ja 7–0 tilanne säilyi taululla ensimmäisen neljänneksen loppuun.

Toinen neljännes alkoi Trojansin ollessa pallon haltijana. Itse asiassa turkulaishyökkäys pääsi vasta nyt ensi kertaa kentälle, sillä Oulun juoksupainotteinen peli kulutti ensimmäisen neljänneksen peliajasta leijonanosan ja sen hetken, kun mustapaitaisilla oli pallo, oli kentällä potkunpalautuksen erikoisjoukkue. Laura Pulkkinen ja hänelle tietä tehneet blokkaajat, muiden muassa sentteri Ninni Mäkinen ja Olga Valdez, olivat hurjassa vedossa, ja Laura kuljetti palloa kymmeniä jaardeja.

Kun Trojans oli päässyt puoleen kenttään, nähtiin huima heittopeli. Ensin Lea Kaszas joutui pakenemaan oululaisten puolustajia ja heitto lähti lopulta juostessa ja hankalasta asennosta kohti Tiia Jansenia, joka oli kahden Lights-puolustajan ympäröimänä ja kolmas vielä tulossa, ja lisäksi oltiin aivan sivurajalla. Vaan mitä tekee laserfocus-Jansen? Poimii heiton kylmän viileästi itselleen samalla jollain konstilla varmistaen, että jalat ovat kentän puolella. Oululaisille tarjoutui nyt nähdä tämä koppi aivan eturivistä. Kolmekymmentä viimeistä jaardia Trojans eteni Matilda Berndtssonin ja Laura Pulkkisen kannoilla, joista jälkimmäinen sai kunnian kuljettaa peliväline sen ratkaisevan viivan eli maalilinjan yli. Pulkkinen potkaisi vielä lisäpisteen tekemäänsä maaliin ja Trojans karkasi jo 14 pisteen johtoasemaan.

Trojans näyttää menevän menojaan

Maalia seurannut Oulun hyökkäysvuoro jäi lyhyeksi ja Trojans pääsi koettamaan uudestaan pisteidentekoa lentopotkun jäljiltä omalta 40 jaardin linjaltaan. Pulkkisen ja Berndtssonin juoksut puhkoivat aukkoja Lightsin puolustukseen ja kun vieraat saatiin totutettua tähän, lävähti Kaszasilta jälleen harppuuna Oulun takapuolustajien selän taakse ehtineelle Jansenille. Northern Lightsin puolustajat saivat viime tingassa kammettua Jansenin vihreälle tatamille ennen maalialuetta, mutta pelastus vain pitkitti vääjäämätöntä eli Trojansin seuraavaa maalia. Puuttuvat jaardit juoksi heti seuraavalla yrityksellä Laura Pulkkinen, joka jälleen toi potkullaan myös lisäpisteen. Tilanne nyt 21–0 ja vaikka Oulu on aiemminkin tullut takaa rinnalle ja ohikin, hiukan alkoi olla ilmassa ratkaisun makua, sen verran esteettömästi Turun hyökkäys oli palloa kentällä ollessaan liikuttanut. Oululaisten hyökkäysvuorot käyttivät niin paljon aikaa, että voittoon tarvittaisiin myös isoja pelejä, jotka toisivat pisteitä nopeasti.

Samaa ajatusta vahvisti oululaisten seuraava hyökkäysvuoro, joka ei enää pystynyt Trojansin puolustusta läpäisemään ja lentopotkukin jäi torsoksi niin, että Nana Olavuo ehti makuuttamaan pallon kanssa vielä operoineen Annika Kyröläisen syvällä Northern Lightsin kenttäpuoliskolla. Jälleen vahvoilla Pulkkisen ja Berndtssonin juoksuilla kuitataan vielä puuttuvat jaardit. Laura Pulkkinen juoksi nyt iltapäivän kolmannen touchdowninsa ja lisäpisteensä eli puoliajan ollessa jo aivan tuloillaan, komeili tulostaululla suhteellisen tylyt 28–0 lukemat.

Kun oululaisten kannalta näytti jo, että kovin paljon huonommin ei enää voisi homma toimia, tapahtui jotain, mitä ei vielä oltu nähty – rähmäys aloituspotkun palautuksessa. Trojans ehti ensimmäisenä Annika Mäen pudottamaan palloon ja turkulaiset saivat pallon noin 30 jaardin päässä maalialueesta, kun peliaikaa oli enää 54 sekuntia. Enempää pistesuorituksia ei kuitenkaan ensimmäiseen puoliskoon tehty, joten tauolle mentiin lukemissa 28–0.

Peli ratkeaa lopullisesti

Kolmas neljännes alkoi Trojansin hyökkäyksellä ja se alkoi räjähtävästi. Kaszas löysi keskeltä kenttää aivan Northern Lightsin linebackerien takaa Tiia Jansenin, joka siinä vaiheessa oli jo täydessä vauhdissa. Tiia pyyhälsi tyhjää kenttää maaliin asti. Kun lisäpistepotkuun ehtivät oululaiset väliin, taululle näppäiltiin numerot 34–0.

Muista kolmannen neljänneksen maininnan arvoisista asioista voidaan mainita Oulun Kati Pulakan nappaama syötönkatko oman maalialuen tuntumasta sekä Laura Pulkkisen kenttäpotkumaaliyritys, joka lipui vasemmalta ohi.

Viimeiselle neljännekselle siirryttäessä Trojans antoi lepoa aloittaville pelaajilleen ja muun muassa pelinrakentajaksi tuli Lotta Wulff ja keskushyökkääjäksi Ainara Olmedo Giler. Lotta heitti yhden syötönkatkon, mutta myös yhden maaliin johtaneen heiton, jonka toisessa päässä oli Tiia Jansen. Tämän maalin sekä onnistuneen lisäpistepotkun myötä päädyttiin loppulukemiin 41–0.

Ottelun parhaina palkittiin Trojansilta Laura Pulkkinen ja Northern Lightsilta Roosa Laitinen.

Trojansin voiton pohjusti todella väkevä puolustuspelaaminen, joka sammutti valot Lightsin pelätyltä juoksuhyökkäykseltä. Turkulaiset antoivat myös myrskyvaroituksen sen suhteen, että heittopelin lisäksi myös Trojansin juoksupeli on kovassa tikissä. Vastustaja viikon päästä pelattavassa loppuottelussa on jälleen kerran Helsinki Wolverines, joka ehkä hiukan yllätyksellisestikin päihitti runkosarjan näytöstyyliin voittaneen Tampere Saintsin tiukassa välierässä luvuin 14–12.

Scroll to top